základní skupiny - skupina H, 3. kolo
23.10.2012 20:45 CET
3 : 2
(1:2)

Reportáž

"Malý hrášek" rozhodl zápas s Bragou

Hosty z Portugalska pomohly udolat především dva góly Javiera Hernandéze. Braga si ale vůbec nevedla špatně, zvláště v prvním poločase byla Rudým ďáblům více než vyrovnaným soupeřem.

Utkání na Old Trafford začalo dech beroucím způsobem. A to doslova, zejména pro domácí diváky. Postaral se o to Alan, který přesný centr Huga Viany nasměroval za de Geova záda. Mladý španělský brankář nedokázal zareagovat na přesně umístěnou hlavičku a již po dvou minutách musel lovit míč ze sítě.

Domácí United nastoupili ve velmi ofenzivním rozestavení, hostující obranu měli trápit van Persie, Hernandéz a Wayne Rooney. Tuto trojici navíc podporoval Shinji Kagawa. V improvizované obranné čtveřici domácích nastoupil například mladík Alexander Büttner, po jeho boku na nezvyklé pozici stopera figuroval Michael Carrick.

Právě defenzíva United měla práce mnohem víc, než by před zápasem kdokoli očekával. Hosté z Bragy totiž nasadili svou největší zbraň - kvality útočníka Alana. Hrotový útočník se natlačil do vápna United, počkal si na skvělou přihrávku Édera a tvrdou ranou se trefil přesně k tyči! Nutno vyzdvihnout obdivuhodnou technickou stránku Édera, který si s lehkostí poradil s Carrickem a naservíroval míč Alanovi.

Zápas dostal nový náboj jen o pět minut později. Skvělou individuální práci předvedl na hranici pokutového území Beta Robin van Persie, nahrál Kagawovi a mladý Japonec se rozhodl pro centr. Dobře udělal, protože na něj si naběhl Javier "Chicharito" Hernandéz a přesnou hlavičkou zdramatizoval vývoj utkání - United snížili a kontaktní branka je dostala zpátky do zápasu.

Neuběhlo ani deset minut a Rudí ďáblové začali topit pod kotly. Nejprve vstřelili vyrovnávací gól, který ale Hernandézovi rozhodčí Mažič kvůli ofsajdovému postavení neuznal. Následující situace skončila pádem Büttnera v pokutovém území Portugalců, sudí ale pro jeho pád pochopení neměl.

Ve druhém poločase se do hry dostal Nani, který vystřídal Kagawu. Portugalský křídelník není poslední dobou se svou herní vytížeností právě nejspokojenější, a proto by siru Alexi Fergusonovi rád dokázal, že má stále mnoho co nabídnout. Hlad po úspěchu byl vidět také na práci Rafaela, který byl faulován po zajímavě řešeném postupu vpřed.

Ani tři hráči před brankářem Betem nebyli pro United dost na to, aby zakončili Rooneyho centr. Malé mezírky se v pomyslných dveřích hostující obrany rozevíraly až do kritického bodu a toho zpravidla United využívají. To se stalo také tentokrát, tlak Rudých ďáblů vyvrcholil až ke kýženému vyrovnání. Po van Persieho centru se do blízkosti brankové čáry dostal Johnny Evans, výborně se zorientoval ve skrumáži těl a srovnal - 2:2!

Dvacet minut před koncem se kolem postranní čáry prohnal Hernandéz, vnějším nártem našel nabíhajícího Naniho a jeho tvrdou střelu s vypětím sil vyboxoval Beto mimo nebezpečný prostor.

Ani Betovy reflexy ale neuchránily Bragu od dalšího inkasování. Cleverley poslal do vápna nebezpečný centr, ten si našel Javier Hernandéz a podruhé v zápase zakončil hlavou. Poprvé to byla jiskra naděje pro United, nyní měl gól příchuť cenných tří bodů a velkého obratu.

Na hřiště "Divadla snů" se deset minut před koncem podívala také velšská legenda - Ryan Giggs dopřál Chicharitovi ovace vyprodaného Old Trafford. Chvíli poté se mohl prosadit Robin van Persie, holandský útočník ale přestřelil. Srbský sudí nakonec nastavil tři minuty, ani to ale hostům nestačilo na jakoukoli změnu skóre. Manchester United především díky dvěma brankám Javiera Hernandéze otočil vývoj zápasu s Bragou a tři body zůstávají v Manchesteru.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (538)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele