čtvrtfinále - odvety
09.04.2013 20:45 CET
3 : 2
(1:1)

Reportáž

Dortmund vstal proti Málaze z mrtvých a zajistil si postup

Neuvěřitelné představení s nervy drásajícím koncem bylo k vidění na dortmundském stadionu, kde Ančovičky hned dvakrát vedly, ovšem nakonec dvěma brankami z nastaveného času přišly o výhru i postup do semifinále Ligy mistrů. Borussia se po vyřazení Málagy představí pošesté mezi čtyřmi nejlepšími celky evropské pohárové soutěže.

Uzdravený Mats Hummels podle očekávání zůstal ještě pro tohle utkání pouze mezi náhradníky, ovšem jedna pozitivní zpráva tak jako tak žlutočerné příznivce potěšila - Jakub Blaszczykowski dokázal vykurýrovat bolavá třísla a postavil se na své tradiční místo na pravé straně ofenzivního trojzubce. Místo ostříleného kapitána Sebastiana Kehla dostal ve středu pole přednost Sven Bender.

Tradiční vůdčí osobnost postrádali rovněž Andalusané, když ikonu a kapitána Weligtona zastavil disciplinární trest. Stejný prohřešek znemožnil nastoupit také Manuelu Iturrovi.

Tyto absence však zpočátku nebyly tolik cítit, ostatně jsme se o tom nemohli ani přesvědčit, španělský celek místo očekávané sázky na urputnou defenzivu vyrukoval s o poznání aktivnějším přístupem a Borussia tím byla očividně zaskočena. Zajímavé momenty ani na jedné straně však nepřicházely, což se změnilo až po akci Götzeho s Lewandowskim, polský střelec ale pálil nad branku.

Beznadějně vyprodaný Westfalenstadion však po 25. minutách z ničeho nic oněměl: Júlio Baptista udržel míč, který se následně za pomoci Isca dostal k Joaquínovi, jehož vydařená přízemní rána zaplula k levé tyči dortmundské branky - 0:1! Domácí byli po tomto momentu znatelně otřeseni a na odpověď čekali fanoušci marně. Pět minut před odchodem do kabin však bylo srovnáno: Götze po rychlé kombinační akci prodloužil na Reuse, ten efektní patičkou vyslal ke zteči Lewandowskiho, který ještě obešel Willyho a do prázdné svatyně vyrovnal na 1:1. Hlavičku Joaquína poté lapil Weidenfeller.

Po změně stran se utažená stavidla opět pootevřela. Rychlou kombinační akci zakončoval opět polský kanonýr Lewandowski, napálil ale pouze strážce hostující branky! Vzápětí však mohlo udeřit před druhou brankou, když se po volném přímém kopu a následném prodloužení dostal k hlavičce opět Joaquín, ani napodruhé však bývalá opora Valencie nedokázala hlavou překonat skvělého Weidenfellera! Když už po hodině hry Lewandowski dopravil mičudu do sítě, bylo mu pro změnu pískáno ofsajdové postavení a čekání na další vzrušující momenty tak pokračovalo...

...Toulalan natáhl zpoza vápna a ostrým projektilem nadělal Weidenfellerovi nemalé potíže, ovšem nakonec si zkušený brankář dokázal poradit! Jürgen Klopp později vyslal do hry dvojici Schieber - Sahin (nahradili Blaszczykowskiho a Bendera), která se velkou měrou podílela na vítězství proti Augsburgu (4:2) a zejména turecký středopolař opět hru BVB výrazně rozhýbal.

Byl to však Piczczek, kdo oslovil ve stoprocentní šanci Reuse, ten však celou situaci trestuhodně nezvládl a z vápna nasměroval kulatý nesmysl jen do skvěle chytajícího Caballera! Argentinský brankář se španělským pasem držel akcie svého mužstva nad vodou a další parádní zákrok musel tasit proti střele Götzeho, jenž se po Gündoganově pasu z ničeho nic ukázal před brankou, avšak skóre se na ukazateli opět neměnilo! Nedáš, dostaneš! Tohle spojení se opět potvrdilo osm minut před koncem, kdy ránu Júlia Baptisty dopravil za brankovou čáru Eliseu, jenž zakončoval z mírného ofsajdového postavení - 1:2.

Tou dobou už se zdálo býti o všem podstatném rozhodnuto. Frustrace Borussen neznala mezí a přesně to dokumentoval z nadějně vyhlížející standardky Reus, jehož pokus skončil vysoko nad vymezeným prostorem. Už v nastavení však čerstvě příchozí Hummels našel dlouhým pasem hlavu Subotiče, jehož prodloužení sice netrefil další stoper Santana, ovšem Reus celou akci řádně dokončil - 2:2!

Neuvěřitelný pocit štěstí však šedesátitisícovým obecenstvem zavládl o chvíli později, když Lewandowski poslal balón do ohně, Schieber ještě nedokázal zakončit, avšak Santana jeho práci náležitě dokončil a svým druhým zásahem v prestižní soutěži zajistil Dortmundu postup - 3:2.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (1045)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele