čtvrtfinále - odvety
04.04.2012 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Chelsea se proti oslabené Benfice na postup hodně nadřela

Po prvním poločase už prakticky nebylo co řešit, přesto si Chelsea sama svou nedůsledností zadělala na velké nervy. Z penalty otevřel skóre Lampard a když uviděl ještě před pauzou červenou kartu Maxi Pereira, zdálo se, že je po utkání. Pět minut před koncem ale vykřesal naději Benfiky Javi Garcia, postupovou jistotu dodal až v nastavení Raul Meireles.

Oba hráči Chelsea s minulostí v Benfice, Ramires i David Luiz, který včas vyléčil zranění kotníku, se objevili v základní jedenáctce Chelsea, za Portugalce naopak nastoupil bývalý záložník Blues Nemanja Matić. Srbský mladík putoval do Lisabonu jako částečná kompenzace právě za Davida Luize.

A překvapivě to byla Benfica, kdo měl v úvodních minutách více ze hry, jenže šance si tvořila výhradně Chelsea a nakonec i poprvé skórovala. Nejprve se po rohu ocitl s míčem ve vápně David Luiz a napálil jej do výborně blokujícího Capdevily, poté překonal Artura Mata, jenže v momentu přihrávky byl v offsidu.

Tribuny Stamford Bridge rozjásal až Frank Lampard, který se štěstím propasíroval přes brankáře hostů pokutový kop po faulu na Ashleyho Cola po zemi k tyči - 1:0. Po půlhodině hry měl na kopačce vyrovnání a zdramatizování zápasu Cardozo - ten sice po krásném sklepnutí hlavou od Witsela prostřelil Čecha, ale na brankové čáře pohotově zakročil kapitán Chelsea John Terry.

Mírnou převahu klubu z hlavního města Portugalska utnul Maxi Pereira. Kapitán Águias ztratil míč ve středu hřiště a po následném nešetrném faulu na Mikela uviděl druhou žlutou, tudíž červenou kartu. Více místa na hrací ploše bylo znatelné od úvodu druhého dějství a v první pětiminutovce byly k vidění dvě gólové šance.

První zneškodnil skvělým zákrokem Cardozovi Čech, tu druhou pak neskutečným způsobem zazdil Ramires. Kalou ve vápně poslal napříč malým pokutovým územím balón přímo před prázdnou bránu do běhu brazilského záložníka, který ovšem v tisíciprocentní šanci míč netrefil a jen jej patou posunul za sebe.

Za pár minut střílel z šestnáctky s tečí Torres a branku minul o pár decimetrů. Vzápětí španělský útočník překrásně uvnitř vápna narazil Matovi, jemuž gólovku zneškodnil Artur - akrobatická dorážka Torrese šla hodně vedle. Vzadu si ale Blues počínali poměrně laxně a i v deseti se Benfica dostávala do šancí. Jednu z nich poslal z šestnáctky mimo střídající Djalo. Z následného protiútoku pak Kaloua z bezprostřední blízkosti vychytal dobře Artur, v sedmdesáté minutě z podobné pozice jen těsně vedle pálil Mata.

Hra se v poslední dvacetiminutovce výrazně zrychlila a otevřela, během minuty měl velkou šanci Kalou a na druhé straně Nelson Oliviera. Útočník hostí ale opět ztroskotal na Čechovi, Kalou pak bránu vůbec netrefil. Šest minut před koncem dodal utkání velký náboj Javi Garcia. Petr Čech sice nejprve skvěle reflexivně vyrazil hlavičku Djala, jenže při následném rohovém kopu si počínal nedůrazně a nechal v malém vápně hlavičkovat stopera hostů - 1:1.

Benfica asi neměla převahu v hledišti, ale v hlučnosti to "fanoušci" Chelsea prohráli na plné čáře. Nebylo tak divu, že svěřenci Jorge Jesuse byli po vyrovnání plni sil a mohutně povzbuzování svými příznivci se hnali za druhým gólem. Velký tlak oslabeného týmu ale zmrazil doposud neviditelný Meireles, který po 13 minutách na hřišti sám z vlastní půle vedl protiútok a nakonec jej i sám zakončil nádhernou střelou z osmnácti metrů do šibenice - 2:1.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (900)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele