osmifinále - odvety
13.03.2012 20:45 CET
7 : 0
(3:0)

Reportáž

Bayern rozstřílel Basilej a v klidu prošel do čtvrtfinále

Pátým známým čtvrtfinalistou letošního ročníku Ligy mistrů se stal Bayern, který po prohraném prvním duelu nedal v odvetě Basileji žádnou šanci a po výhře 7:0 slaví postup. Čtyři góly dal Gómez, dvakrát se trefil Robben a jednu branku přidal Müller. Bayern si tímto debaklem připsal nejvyšší výhru v historii vyřazovacích bojů.

Bez Bastiana Schweinsteigera, ale s Robbenem, Ribérym i Gómezem šli domácí do utkání, ve kterém měli odčinit porážku 0:1 ze švýcarské půdy. A Bayern hned od začátku ukazoval, kdo dnes bude na hřišti pánem, aktivní byl hlavně Arjen Robben. Ten se už za první desetiminutovku propracoval ke dvěma nebezpečným střelám, v prvním případě ale minul, v tom druhém zase ztroskotal na skvělém brankáři Sommerovi.

V jedenácté minutě už ale Bavořané vedli, Müllerův zblokovaný pokus si našel nikým nehlídaný Robben, potáhl si míč na střed pokutového území a střelou k tyči otevřel skóre zápasu. Hned v zápětí to znovu zkoušel Nizozemec a po dalším centru Lahma poprvé zahrozil i Gómez, Sommer si však obě rány pohlídal. Ve dvacáté minutě to z dálky zkoušel Alaba, ani on si ale na mladého švýcarského gólmana nepřišel.

A tak se, mimochodem za stálé jednoznačné převahy Bayernu, druhá branka zrodila až ve čtyřicáté druhé minutě. Ribéry předal míč doprava Robbenovi, jeho centr na bližší tyči elegantně tečoval nabíhající Müller a bylo to 2:0. A už o dvě minuty později bylo kromě vítěze odvety rozhodnuto i o postupujícím, to ze standardní situace nádherně nacentroval Kroos, úplně volný Badstuber ze vzdálenější tyče vrátil míč před prázdnou branku Gómezovi, který už nemohl zaváhat.

Už pět minut po přestávce to bylo o čtyři góly, Ribéry se totiž krásně uvolnil přes Parka, našel ve vzduchu levačku Gómeze, jenž střelou z voleje znovu překonal bezmocného Sommera. Svůj pátý hattrick v sezoně mohl německý kanonýr završit po další skvělé práci Robbena, tentokrát ale neuspěl. Přesto na završení tuto neuvěřitelné bilance nemusel čekat dlouho, po hodině hry ho vybídl k dalšímu zakončení do odkryté svatyně Ribéry a Gómez tentokrát hlavou zvýšil už na 5:0.

A už šedesátá sedmá minuta přinesla jeho čtvrtý úspěšný zásah v zápase. A znovu u toho byl Ribéry, jenž zatáhl balón po levé straně, vrátil ho do druhé vlny Gómezovi a jeho levačka našla přesně šibenici branky Basileje. Tímto momentem se Gómez stal teprve sedmým hráčem v historii, kterému se v Lize mistrů povedlo trefit se čtyřikrát. Jenže SuperMario stále neměl dost a zatoužil po vyrovnání lídra této statistiky - Lionela Messiho. Všichni hráči Bayernu ho hledali svými nahrávkami, jenže další příležitost už vytáhlý útočník neměl.

Basilej na druhé straně mohla zaznamenat alespoň čestný úspěch v podobě gólu Freie, ten ale po povedení akci a centru Strellera hlavičkoval mimo. Poslední gól utkání padl devět minut před koncem normální hrací doby, Gómez našel střídajícího Schweinsteigera, ten nádhernou uličkou vyslal do šance Robbena, který už si jen položil Sommera a v poklidu zakončil. Bayern tak zničil Basilej sedmigólovým debaklem, čeká na soupeře pro čtvrtfinále a i nadále sní o finálovém triumfu na vlastním stadionu.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (321)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele