čtvrtfinále - odvety
12.04.2011 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Barcelona zvítězila i v Doněcku a v pohodě postupuje

Barcelona zvládla i odvetu čtvrtfinále Ligy mistrů, zvítězila nad Šachtarem i podruhé a postupuje do semifinále, kde s největší pravděpodobností narazí na Real Madrid. Jediný gól zápasu vstřelil v závěru první půle Lionel Messi.

Domácí začali dobře a nepouštěli Barcelonu k její obvyklé hře a naopak to byli oni, kdo držel míč na kopačkách a dostával se i do brankových příležitostí. První takovou si Šachtar vypracoval v osmé minutě, kdy Jadson nádhernou uličkou vysunul do gólovky Douglase Costu, ten však z úhlu pouze trefil Valdése. Domácí pokračovali, Jadsonova další přihrávka našla opět Douglase Costu, jeho rána zpoza šestnáctky však mířila do středu branky.

V osmnácté minutě to zkoušel Mchitarjan, ovšem minul. K první nebezpečné situaci se hosté z Barcelony dostali až po dvaadvaceti minutách, Xaviho dalekonosná rána ale zamířila vysoko nad branku. Poté již hráli opět domácí, Kobin našel centrem z pravé strany Jadsona, jeho střela z voleje ale Valdése nepřekvapila.

Po necelé půlhodině hry se hra Barcelony zlepšila a v Donbass Areně byl k vidění typický pomalý fotbal Barcelony, která se nikam nehnala. V osmadvacáté minutě na sebe dal poprvé v utkání upozornit Lionel Messi, to když prošel s míčem přilepeným na kopačce od půlící čáry až k pokutovému území, kde tvrdě vypálil, jenže trefil jen střed domácí brány. O tři minuty později našel Afellay za obranou Adriana, za již překonaného brankáře Pjatova ale zaskočil stoper Iščenko.

Hned v zápětí se sám před Pjatovem ocitl po skrumáži Messi, jeho oblouček ale ukrajinského brankáře nepřekvapil. Messi se protlačil i do další šance, jenže přestřelil. Tři minuty před přestávkou napřáhl z velké dálky Ibrahim Afellay, jeho rána však, narozdíl od razance, postrádala přesnost. O minutu později se však již Blaugranas dočkali, na pravé straně se uvolnil Dani Alves, předložil míč Messimu a jeho pohotová střela skončila přesně u levé tyče Pjatovovy branky.

Ještě do poločasu mohl vyrovnat Jadson, jeho nádherná střela z volného přímého kopu mířila přesně do šibenice, perfektní zákrok však vytasil Valdés v brance hostů. Do kabin se tak šlo za stavu 0:1, což ještě více nahrávalo stylu hry Barcelony, která prakticky o celý průběh zápasu držela míč okolo půlící čáry.

Ve druhém dějství se toho tedy mnoho zajímavého neodehrálo, z první čtvrthodiny za zmínku stojí jen Messiho průnik přes celé hřiště, které zakončil Afellay střelou, kterou vyrazil Pjatov ke střídajícímu Pedrovi, ten však minul. Další střídající hráč Eduardo našel šestnáct minut před koncem Mchitarjana, další skvělý zákrok si ovšem připsal Valdés.

Pořádně se začalo hrát až v poslední desetiminutovce zápasu, tu načal svou prudkou ranou Kobin, jenže těsně minul. Z další akce zahrozil Eduardo, na poslední chvíli mu však stoupl do střely Piqué a zblokoval míč na roh. Osm minut svítilo na světelné tabuli v Doněcku do konce utkání, když si prudkou přihrávku Keity přebral Messi, vychytal ho však dnes bezchybný Pjatov, následná dorážka Pedra zase netrefila domácí svatyni. Poslední šanci zápasu měl ve čtyřiaosmdesáté minutě střídající Marcelo Moreno, jeho volej po centru Kobina však těsně minul branku Víctora Valdése.

Barcelona tak s přehledem zvládla odvetu čtvrtfinále Ligy mistrů, když i podruhé porazila Šachtar a celkovým skóre 6:1 postupuje mezi nejlepší čtyřku.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (389)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele