čtvrtfinále - odvety
12.04.2011 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Manchester United si zkušeným výkonem zajistil semifinále

V úvodu to sice vypadalo, že by mohla Chelsea ještě Manchesteru United cestu do semifinále zkomplikovat, ale šance nevyužila a pak už se na Old Trafford hrál prakticky stejný zápas jako před týdnem v Londýně. Blues sice ještě dokázali reagovat na první gól soupeře, ale vzápětí okamžitě podruhé inkasovali a jejich pouť v Lize mistrů končí. Rudé Ďábly čeká Inter nebo Schalke...

První minuty na Old Trafford skutečně naznačovaly, že by Chelsea nemusela být zcela bez šance. Carlo Ancelotti vyřešil rébus se složením útoku nasazením trojice Torres, Malouda, Anelka a na lavičce zůstal Drogba. Další větší překvapení se v sestavách neudála.

Po čtvrthodině hry si na levé straně vyměnili míč Ashley Cole s Maloudou a následující centr ideálně neodvrátil Ferdinand. Torres sice nebyl ve střelecké pozici, ale přiklepl míč Anelkovi, jenž zpoza obránce pálil a Van der Sar měl štěstí, že francouzský útočník netrefil branku, protože vůbec nic neviděl a pravděpodobně by nestačil zareagovat. Bohužel pro Chelsea to však byl od Anelky jeden z ojedinělých světlých momentů.

Ani ne o minutu později měli Blues další slibnou příležitost. Do vápna si to zleva namířil Malouda, na hranici šestnáctky přistrčil míč Lampardovi, před nímž se otevřel prostor na střelu, ale záložník hostů potvrdil bídnou formu a svým pokusem nemohl Van der Sara absolutně rozhodit. A tím skončilo také důstojné vystoupení Chelsea. Po slabém úvodu se totiž výrazně zvedli United, začali presovat a Blues postupně odcházeli.

Ve 27. minutě pak málem přišel trest. Rooney zprava poslal milimetrový pas na Hernandeze a ten hlavou rozvlnil síť, jenže asistent rozhodčího měl zdvižený praporek. Opakovaný záběr prokázal, že Chicharito v ofsajdu o centimetry nejspíš byl. Chelsea ještě zvládla kontrovat. Za dlouhým pasem se hnal Vidič s Anelkou a Francouz byl rychlejší, a tak se proti němu vydal mimo vápno Van der Sar a hodně riskoval. Anelkovi stačilo jen nacentrovat nebo alespoň vystřelit přes relativně bezbranného gólmana, jenže on se rozhodl jít do kliky a nizozemský veterán mu jako zkušený stoper míč skluzem odebral. Že by někdo v tomto okamžik Van der Sarovi tipoval 40 let? Ani náhodou.

Jenže pak přišla 44. minuta, katastrofické bránění Blues a víceméně stejný gól jako ten, co rozhodl první duel. Carrick našel přesným pasem u pravé lajny Giggse, jenž si narazil s O'Sheaem a jelikož na bránění waleského veterána absolutně rezignoval Anelka, mohl Giggs snadno odcentrovat a míč do sítě opět poslal Hernandez. I tentokrát bylo jeho postavení na hraně, ale rozhodčí ho již napodruhé nechali slavit.

Do kabin tak mohl jít mnohem spokojenější Manchester United, který ke zlepšenému výkonu přidal i důležitý gól a věděl, že pokud dvakrát neinkasuje, bude semifinále jeho. Ancelotti na nepříznivý stav reagoval stažením neviditelného Torrese a nasazením Drogby.

Drogba byl pro útok hostů značným oživením, ale sám na všechno nestačil. Podpora od Anelky byla nulová a ani Malouda už nedokázal navázat na dobré první minuty z prvního poločasu. Bijec z Pobřeží slonoviny pálil na bránu z několika pozic, ale nikdy to nebyly gólové pokusy. Ačkoliv vyložené šance nepřicházely, stále se hrál v Manchesteru poměrně otevřený fotbal, běhalo se z jedné strany na druhou, až přišla 71. minuta a prakticky konec nadějí pro Chelsea. Druhou žlutou kartu za zbytečný zákrok na Naniho totiž inkasoval Ramires, jeden z nejlepších hráčů Blues, a nechal své spoluhráče na posledních dvaceti minut v oslabení.

Chelsea se ale vzdát nechtěla, tedy především Drogba. Ten nejprve předvedl parádní zpracování dlouhého míče, otočil se kolem Vidiče a opět prověřil Van der Sara. V 76. minutě dokonce skóroval, když znovu předvedl své umění a ukázal, že Ancelotti nejspíše udělal chybu, že ho nenasadil od začátku. Naděje "modrých" ale trvala jen několik málo sekund. Okamžitě po rozehrávce se totiž rozjeli Rudí Ďáblové do útoku, Giggs před vápnem zpracoval další parádní Rooneyho centr, míč prostrčil na Parka a ten podobně chladnokrevným finišem jako na druhé straně Drogba navrátil United vedení.

Ryan Giggs jen potvrdil, jak skvělý zápas dnes hrál. Společně s Rooneym to byl jednoznačně nejlepší hráč zápasu a ke korunování tohoto výkonu mu chyběla jen branka. V závěrečných minutách již nebylo co řešit. O desíti hrající Chelsea se nezmohla na žádný větší tlak, a tak po konečném hvizdu sudího Olegária Benquerençy odcházela se sklopenou hlavou. Manchester United si musí do zítřejšího večera počkat, jestli se v semifinále postaví Schalke nebo Interu. Pravděpodobněji vypadá německý soupeř.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (1029)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele