osmifinále - 1. zápasy
16.02.2011 20:45 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Arsenal v závěru otočil šlágr s Barcelonou a po výhře 2:1 je postupu blíže

Nádherný zápas, jaký se jen tak nevidí! Přesně takový byl šlágr osmifinále Ligy mistrů mezi Arsenalem a Barcelonou, ve kterém bylo k vidění úplně všechno - góly, neskutečný obrat, neproměněné šance, velké výkony...

Jeden takový si připsal nejmladší, a zároveň asi nejlepší hráč na hřišti, Jack Wilshere, který táhl domácí za výhrou úžasným a hlavně na svůj věk neuvěřitelně vyzrálým a zkušeným výkonem.

Arsenal se hned ve čtvrté minutě mohl dostat do vedení, Nasriho volný přímý kop však proletěl nikým netečován až k Valdésovi, přesto že k němu měl Alex Song více než blízko. První velká šance se zrodila v šesté minutě a měl jí Robin van Persie, který se dostal k chytrému lobu Fabregase za obranu, jenže z úhlu pouze nastřelil hostujícího brankáře.

Snad největší šanci prvního dějství měl po čtvrthodince hry Lionel Messi, jenž dostal perfektně načasovanou i mířenou přihrávku od Villy a pelášil sám na Szczesného, kterého si i položil, jenže jeho chytrý dloubáček si to namířil těsně vedle levé tyče. V pětadvacáté minutě zápasu našel Walcott na pravé straně úplně volného Fabregase, jenž hledal ještě v lepší pozici stojícího van Persieho, ovšem před nizozemským reprezentantem na poslední chvíli zasáhl hlavou Eric Abidal.

Domácí této promarněné šance mohli litovat, protože hned o z protiútoku se potvrdilo pravidlo: Nedáš, dostaneš! Messi totiž nádherně prostrčil míč na Villu, který se nerozpakoval a mezi nohami Szczesného poslal Barcelonu do vedení. I nadále se hrál otevřený fotbal se značným množstvím šancí na obou stranách, míč měla více na kopačkách Barcelona, ovšem o to samé se poměrně úspěšně snažili i domácí. Přesto to ve dvacáté deváté minutě nestačilo a nebýt fantastického zákroku Szczesného proti chytré teči Pedra, mohlo být s Arsenalem zle.

Ještě v té samé minutě mohl Arsenal vyrovnat, rychlý protiútok potáhl Wilshere, v ten pravý čas posunul míč na van Persieho, kterému již nestál v cestě žádný obránce, jenže levačka domácího kanonýra byla proti a namířila balón mimo branku. Sedm minut před koncem první půle procpal Messi nadvakrát míč na Pedra, toho ale vychytal Szczesny a Messiho dorážka do prázdné branky již byla z ofsajdu.

Druhý poločas se nesl ve stejném duchu jako ten první, tedy v ofenzivním galapředstavení obou celků a s obranami děravými jako ementál. První velkou šanci měl Pedro, ovšem zpracování míče do samostatného úniku mu trvalo tak dlouho, až se stihl vrátit Koscielny a získat hostujícího útočníka zneškodnit. Van Persiemu se nedařilo podle představ, a tak to už zkoušel i z velké vzdálenosti, jako v pětašedesáté minutě, když vypálil k tyči, jenže tak slabě, že se Valdés stihl s přehledem přesunout a míč lapit.

Vzhledem k letošním výkonům se víc čekalo i od hvězdného Messiho, jenž se nedokázal prosadit ani ve své druhé obrovské šanci, kdy tváří v tvář domácímu gólmanovi trefil jen boční síť.

Dvanáct minut před koncem se domácí dočkali zřejmě zaslouženého vyrovnání. Na levé straně zakombinovali Aršavin s Clichym, přičemž druhý jmenovaný poslal krásný lob za obranu na van Persieho. Ten se ocitl v takovém úhlu, že všichni, včetně gólmana Valdése, čekali přihrávku, jenže hrubě se spletli. Van Persie nečekaně vypálil a jediným možným prostorem procpal míč do branky.

O pět minut později našel Fabregas na pravé straně úplně volného Nasriho, jenž mohl pelášit přímo sám na branku. Na to ovšem neměl dostatek sil, a tak akci zbrzdil a učinil tak geniální rozhodnutí, jak se později ukázalo. Do volného prostoru na levé straně, který vytvořil van Persie, si naběhl střídající Aršavin, dostal na milimetr přesnou přihrávku od Nasriho a střelou do protipohybu brankáře Valdése poslal domácí do vedení.

Definitivně rozhodnout mohl další střídající hráč Bentdner, který vybojoval zdánlivě ztracený míč a z úhlu se snažil překvapit hostujícího brankáře, ten si však tentokrát již dal pozor. Do konce utkání zbývaly dvě minuty, když Messi našel na pravé straně Alvese, jenže proti remíze byl bezchybný Szczesny. V samotném závěru se ještě dostal do jedné šance Dani Alves, ovšem Szczesny ho vychytal a výraznou měrou se tak zasloužil o výhru svého týmu a šancemající cestu k odvetě do Barcelony.

Arsenal tak v úžasném utkání přehrál Barcelonu 2:1 a do odvety si veze jednogólový náskok, na Nou Campu mu tak stačí "jen" remíza. Zápasu by zřejmě více slušel nerozhodný výsledek, ovšem nutno přiznat, že Arsenal si za bojovnost a touhu po výhře odměnu v podobě obratu zasloužil.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1580)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele