čtvrtfinále - odvety
07.04.2010 20:45 CET
3 : 2
(3:1)

Reportáž

Manchester vyhrál 3:2, Bayernu to ale k postupu stačilo

Poprvé od roku 2003 se neobjeví anglický klub v semifinále Ligy mistrů. Poslední ostrovní zástupce Manchester United nezvládl domácí odvetu, a ačkoli vyhrál nad Bayernem 3:2, z postupu se radovali hosté. Ti totiž v prvním střetnutí vyhráli 2:1 a díky pravidlu o více vstřelených gólů na hřišti soupeře se po devíti letech kvalifikovali přes čtvrtfinále.

V semifinále Ligy mistrů je navíc po osmi letech vůbec nějaký německý klub. Tehdy ve finále neuspěl Leverkusen, Bayern o rok dříve milionářskou soutěž vyhrál. Nyní se střetne s francouzským Lyonem, který dokázal postoupit přes Bordeaux. Ač Bavořané prohrávali po čtyřiceti minutách už 0:3, dokázali zabojovat a nakonec snížili na konečných a pro ně dostačujících 3:2.

Manchetser vstoupil do zápasu v plném elánu. Soupeři předvedl takovou smršť, jakou si Němci nepředstavovali ani v nejhorším snu. Bayernu stačila k postupu do semifinále i bezbranková remíza. Ale už po třech minutách mohl tyhle plány hodit za hlavu. A po sedmi věděl, že podívat se mezi čtyři nejlepší přes Old Trafford bude pořádně těžká zkouška.

Rafael založil ve 3. minutě na půlce dobrou akci, po níž Rooney sťukl balón pro Gibsona. Ačkoli záložníkova rána nepatřila mezi nejtvrdší, brankáři Buttovi, možná kvůli podcenění, proklouzla kolem levé nohy. Hned na to zase pořádně zaspala hostující obrana. Valencia zakvrdlal na pravé straně s bekem Badstuberem, přihrál do malého vápna, kde jen stopeři Demichelis s Van Buytenem zírali na elegantně skórujícího Naniho. Ten se parádně trefil z otočky patičkou ke vzdálenější tyči.

Až do 34. minuty, kdy manchesterský Rafael zmařil šanci, ve které měl hodně volného prostoru, střelou jen mimo branku, se prakticky nic nestalo. Rudí ďáblové byli o něco lepším týmem než hosté, nějaké větší gólovky si ale nevytvořili. Přece jenom domácí přidali čtyři minuty před koncem třetí branku utkání.

Valencia zprava vyslal ostrou kolmici skrz vápno, na ní sice Rooney nedosáhl, ale naběhl si na ní překrásně Nani, jenž z voleje překonal nejistého Butta podruhé. Vzápětí však z ničeho nic udeřil Bayern. Naději mu dal Chorvat Olič, stejný střelec poslední branky z prvního utkání, ve kterém upravoval v nastaveném čase na konečných 2:1. Vyhrál souboj s Carrickem ve vápně a i z těžkého úhlu zamířil do sítě. V první minutě nastavení ještě navíc stačil hezky protáhnout domácího gólmana Van der Saara hostující Robben.

Vše tak bylo ve druhé půli otevřené. Mnichovským stačilo vstřelit jeden gól a radovali by se z úspěchu oni. Věci se pro United nezačaly po přestávce vyvíjet v jejich prospěch. Rafael srazil v 50. minutě Ribéryho a po druhé žluté kartě byl vyloučen. V deseti tak měli v hlavách jediný cíl - ubránit postupový výsledek 3:1.

Domácí útočili z brejků, nebezpečným byl pořád záložník Nani. V 55. minutě ovšem z voleje pálil jen nad, o osm minut později se z rychlého protiútoku dostal do těžkého úhlu, a Butt ho tak v pohodě vychytal. Bayern se hnal za snižujícím gólem, Ribéry však po hodině hry trefil jen prostor, kde stál Van der Saar.

Ještě horší zpráva přišla pro svěřence kouče Alexe Fergusona v 74. minutě. Rohový kop Ribéryho se dostal na hranici vápna, kde z voleje vypálil Robben, tísněný sice dvěma obránci, ale zamířiv přesně k tyči. Protože Manchester neměl na hřišti ofenzivního tahouna Rooneyho, jenž odešel střídat, hrálo se bez něj domácím směrem dopředu hodně těžko. Bayern tak dokázal do konce zápasu pohotově ubránit pro něj příznivý výsledek.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (925)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele