základní skupiny - skupina F
24.11.2009 20:45 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Barcelona ovládla souboj s Interem

Katalánská fotbalová kráska Barcelona ukázala fanouškům svoje vnady a snadno si poradila s dlouhodobým fotbalovým vládcem Apeninského poloostrova Interem Milán. Vítězstvím si obhájce titulu velmi přiblížil osmifinále soutěže, k jehož potvrzení stačí i remíza s Dynamem Kyev, utkání se hraje v prosinci. Nerazzurri si to o postup rozdají v přímém souboji s Rubinem Kazaň.

Napěchovaný Nou Camp sledoval výborné utkání, které zejména v prvním poločase zcela ovládla Barcelona, ač oslabena o zraněné Lionela Messiho a Zlatana Ibrahimoviče. Hosté se alespoň trošku probudili až ve druhém poločase a otupili tlak Blaugranas, ke zdramatizování mače ale postrádali potřebnou kvalitu, přesnost a rychlost.

Barca předčila svého soupeře ve všech herních atributech, vražedně se pak prezentovala zejména dvojice středopolařů Andrés Iniesta a Xavi Hernandéz, na jejichž přehled, dokonalost přihrávek a centrů a fotbalové myšlení nedokázala najít defenzíva Interu účinný recept. Barca italského mistra vyučovala, hostující hráči občas působili jako pohyblivé tréninkové figuríny.

Barca diktovala tempo již od začátku, úžasným vytáhlým pressingem doháněla hráče Interu Milán k velkým chybám v rozehrávce, které byly velmi rychle potrestány. Již v desáté minutě odcentroval od rohového praporku Xavi Hernandéz, na přední tyči prodloužil merunu Thierry Henry a na zadní tyči dokonal pohromu pro Inter stoper Gérard Piqué, který i přes velkou tíseň, rozumějte masáž, kterou mu obstarával Thiago Motta, poslal míč pravačkou do sítě.

Tlak neopadl, patrně největší příležitostí Interu v první půlhodině byl odkop Javiera Zanettiho, který by snad do branky ani nedošel. V patnácté minutě polechtal horní síť Césarovi branky Xavi, jehož přímý volný kop značně polechtal bránice katalánských fanoušků.

Z velkého fotbalového klubu se stal fotbalový učedník v šestadvacáté minutě, kdy Xavi perfektní přihrávkou nalezl nabíhajícího Daniho Alvése, který přesným centrem nalezl nabíhajícího Pedra, který i s pomocí odrazu země poslal míč do sítě.

Po brance se demolice Interu odehrávala spíše ve středu pole, Barce již nedařilo již tak dobře kombinovat a dostávat se do šancí. I proto muselo obecenstvo čekat na další vyloženou příležitost do pětačtyřicáté minuty, kdy si Julio César poradil s pěknou hlavičkou Seidou Keity.

Inter po obrátce Barcu trošku přidusil, ale stále to byl katalánský celek, který se staral o ty nejlepší fotbalové momenty. V čtyřiapadesáté minutě zachránil Nerazzurri od třetího hřebíčku do rakve jistě chytající Julio César, který jen konečky prstů vytáhl hlavičku Xaviho.

Svěřenci José Mourinha si nedokázali více než třikrát přihrát, o postupné kombinaci a přesném centru nemůže být řeč. S příchodem Muntariho se sice rozhýbala ofenzíva, ale absence kvalitního středu pole zapříčinila, že si Inter nevytvořil žádnou příležitost. Asi největší šanci měl Dani Alvés, který opět protáhl svého brazilského reprezentačního spoluhráče Julia Césara, jež si s přízemní pumelicí s vypětím všech sil poradil. Závěr druhé půle byl pro Inter labutí písní, Barcelona v poklidu kombinovala a v naprostém klidu a míru došla do vítězného konce.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (1031)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele