semifinále - 1. zápasy
21.04.2010 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Divoký zápas rozhodla Müllerova teč, Lyon má tak k postupu dále

Na konci prvního poločasu se na sudího Rosettiho hlasitě pískalo, závěrem celého zápasu už se jenom tleskalo domácím borcům, že neklasický souboj ustáli a dokonce ho dovedli až do vítězného konce. Těžko říct, kdo tedy nakonec fandy Bayernu rozhoupal více - zda odvážný Ital, nebo rozhodující faktor mnichovského triumfu z Nizozemí. Patrně to druhé, Robben totiž opravdu Lyon porazil prakticky sám.

Už od počátku bylo zřejmé, že Lyon to přijel do Mnichova především poctivě odbránit. Ovšem i přes neustálé zdvojování a napadání soupeřových ofenzivních es nelze říct, že by se Lloris v brance během úvodní třetiny nezapotil. Sic nemusel vytáhnout jediný zákrok, obzvlášť při střele Ribéryho či Oliče mohl jen doufat, že se jejich projektil mezi tři tyče nevtěsná. Podobnou roli sehrál i při trestuhodně nepřesné hlavičce Schweinsteigera, ale v tomhle případě byl na vině i on sám, když zbytečně a zmatečně vyběhl na centr od rohového praporku. Po úvodních dvaceti, z pohledu Lyonu poněkud nejistých minutách se situace na hřišti poněkud zklidnila. Růžky navíc začal pomalu vystrkovat i Lyon, například Edersonova rána z hranice šestnáctky by nejspíš skončila v síti nebýt mohutné teči.

Veškeré tyto dosavadní události pak ovšem hravě přehlušila jedna jediná z 37. minuty. Tehdy totiž Ribéry nepěkně přišlápl kotník Lisandrovi a od odvážného sudího Rosettiho inkasoval oprávněnou červenou kartu. Jakkoliv však toto vyloučení bylo správným rozhodnutím, stadionem se ještě dlouho nesl nesouhlasný hukot domácích fanoušků. Nicméně Les Gones početní převahy neváhali okamžitě využít k nabytí respektu - Kallströmova bomba ze střední vzdálenosti si ve 43. minutě přímo říkala o gól, Butt se ale neomylně pověsil do vzduchu a míč vyrazil do bezpečí. To byl také poslední výrazný okamžik první půle, pak už se oba týmy v doprovodu vypískaného rozhodčího odebraly do kabin.

Takřka hned po začátku druhého dějství však jako by si Rosetti chtěl domácí fanoušky udobřit. Poté, co Pranjič z dálky pokoušel štěstí a Müller se místo střely raději skácel k zemi, totiž během pouhých tří minuty Lyonu vykartoval Toulalana a síly na hřišti se rázem vyrovnaly. Francouzský stoper šel předčasně pod sprchy za taktický faul na Robbena, respektive za šlapák na Lahma. A jakmile potom byla vymazána přesila Les Gones, chopili se taktovky opět Bavořané. Nejprve rozjeli kolotoč zmařených šancí - Robbenově křižné ráně scházelo jen pár decimetrů, zatímco Gomez právě jeho centr odhlavičkoval nepochopitelně slabě přímo do Llorise. Přesně dvacet minut před koncem už ale střeleckou nemohoucnost protrhli. Může za to odvážná dalekonosná střela Robbena, do které vložil hlavu Müller a Lloris už si pro balon do svého protipohybu nezvládl doskočit - 1:0.

Nizozemský štírek měl svůj den. To bylo vidět takřka při každém jeho dotyku s míčem. Další gól však jeho řádění už nepřineslo, a to i díky skvělému Llorisovi. Ten se v 83. minutě musel vytáhnout proti Robbenově projektilu po jeho další odvážné individuální akci. Taková byla jediná odbočka Bayernu od poklidného kontrolování zápasu. Faktem potom zůstává, že jediným okamžikem, kdy se ještě trošku zatřásl domácí brankář, byla Govouova nepovedená rána zpoza velkého vápna.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1041)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele