osmifinále - 1. zápasy
17.02.2010 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Bayern vydřel vítězství nad Fiorentinou

Vítězná série Bayernu pokračuje, bavorský velkoklub si tentokrát ve osmifinále Ligy mistrů poradil s toskánskou Fiorentinou a do odvety si vytvořil jednogólový náskok.

Do prvního náznaku šance se kupodivu k vývoji utkání dostali hostující fotbalisté, nicméně jediný hrot hostujícího trenéra Prandelliho Alberto Gilardino měl k míči přeci jen moc daleko, a tak zaváhání domácího brankáře Butta se stoperem van Buytenem skončilo pouze rohem, z něhož následně Fiorentina nic nevytěžila. Brankář toskánského klubu Frey si první zásah připsal až ve třinácté minutě, Gomézovu bombu z rohu ale dokázal bez větších obtíží vytěsnit.

Fialky se ke své největší příležitosti v prvním poločase propracovali v 17. minutě. Gilardino dostal dobrý míč do pokutového území, jenomže akci pohřbil, než ji stačil rozvinout či zakončit - jeho protivníkem se totiž nestal žádný z domácích hráčů, ale kluzký terén. Fiorentina mohla Bayern ztrestat i z následující šance, tentokrát sice Vargasův centr Nataliho našel, jenomže italský obránce byl důsledně bráněn Badstuberem, navíc míč netrefil ideálně, a tak jeho hlavička skončila pouze vedle Buttovy branky.

Bayern se do utkání dostával pomaleji, další výraznější střelu po Gomézově pozdravu ze třinácté minuty vyprodukoval zpoza šestnáctky Ribéry, jenomže francouzský gólman v italských službách měl dostatečně dobrý výhled a střelu opět dokázal vyrazit. Akce Bayernu už tou dobou končily převážně na nekonečných přihrávkách dopředu a nepříliš týmových pohybech útočníků Goméze s Müllerem.

Věci se pořádně daly do pohybu až v závěru poločasu. Ve 42. minutě zastavil nadějný průnik Müllera po skvělé práci Robbena až obránce Natali, o minutu později si zase konečně pořádně míč chytil brankář Frey, ale ve 3. minutě nastavení byl už na vše krátký. Robben totiž předla na pomezí šestnáctky míč k průniku Ribérýmu, toho fauloval Kröldrup, Goméz sice dostal míč za Freye, nicméně sudí Övrebo zadul do píšťalky a ukázal na značku pokutového kopu. Míč z jedenácti metrů do pohybu směrem k brance uvedl nizozemský křídelník Arjen Robben a nemýlil se - poslal míč k levé tyči, Freye k opačné a Bayern se tak mohl radovat z gólu do šatny znamenajícího poločasové vedení 1:0.

Hned pět minut po návratu ze šaten svou chybu z nastavení prvního poločasu smazal hostující obránce Kröldrup. Marchionni zahrál na malé vápno rohový kop, ten se odrazil od Jovetiće k tyči právě na Kröldrupa, který jej mezi van Bommelem a brankářem Buttem poslal do sítě. Gól vlil novou krev do žil hostujících hráčů, následující Jovetićův pokus byl ale pro Butta pouze zpestřením.

Po hodině hry už ale opět začal plně úřadovat Bayern. Nejprve opět zafungovala spolupráce Ribéryho s Robbenem, druhý z dvojice se prodral přes stopera hostí Nataliho, předložil míč napříč pokutovým územím, ale nejblíže z hráčů Bayernu stojící Müller s k míči nedostal, přičemž nezasáhl ani nikdo z fialových dresů. Obléhání Freyovy branky tím ale nekončilo. O minutu později zase našel Müller Robbena, nizozemský sniper ale střílel pouze těsně vedle branky.

74. minuta bude jednou z nejdiskutovatenějších z tohoto utkání. Sudí Övrebo vyloučil Gobbiho za zákrok loktem, což se setkalo s velkou nevolí italských hráčů, nicméně místo za Gobbiho zaplácl Felipe, přesto všechno hrál ale Bayern o jednoho muže navíc v poli. Dokonale toho dokázal využít v závěru utkání. V osmdesáté osmé minutě dostal Klose krásný míč na penaltu, do jeho střely se ale vložil Olić a míč tak branku přeletěl.

O tom, že si oba hráči nepřekáží se diváci v Allianz Areně přesvědčili hned o minutu později. Nejistý Frey vyrazil Robbenovu střelu před sebe, Olić ji hlavou přiťukl ke Klosemu, ten si zahrál také hlavou, pouze s tím rozdílem, že míč umístil do branky a uzavřel tak gólový účet zápasu, který nezměnilo ani pozdější fotbalové šílenství Arjena Robbena. O rozhodující brance se ovšem bude dlouho mluvit a psát, Klose totiž stál v jasném ofsajdu.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (453)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele