osmifinále - odvety
11.03.2009 20:45 CET
1 : 0
6:7 pen.
(1:0, 1:0)

Reportáž

Dramatická bitva v Římě přinesla postup Arsenalu

Po velmi dramatickém utkání se nakonec z postupu radoval Arsenal, který postoupil přes AS Řím až po pokutových kopech, když rozhodující penaltu proměnil Abou Diaby.

Manažer Arsenalu Arsene Wenger dal důvěru útočné dvojici van Perise, Bendtner, až v průběhu utkání se do hry dostal uzdravený Eduardo. Menší překvapení bylo k vidění v základní jedenáctce domácího celku, když kanonýr Julio Babtista zůstal pouze mezi náhradníky.

Jediná branka zápasu padla už v deváté minutě, když se prosadil Juan, který se na hřiště vrátil po zranění stehna. Francesco Totti odcentroval přes bránícího Williama Gallase od levé postranní čáry, balon skončil u Juana a ten rozvlnil síť.

Anglický klub byl z inkasované branky evidentně šokován a jakoby hráčům Gunners ztěžkly nohy, když musel Almunia čelit dalším italským nájezdům, střely Tottiho a Taddeie ale zlikvidoval.

Pět minut po přestávce mohlo AS svůj náskok navýšit, když se po centru Taddeie dostal do zakončení střídající Baptista, bývalý hráč Arsenalu ale hlavičkoval nepřesně.

Hra nabírala na obrátkách a Italové si vytvořili další šanci, když Totti ránou z voleje jen o kousek minul tyč hostující brány. O chvíli později pálil znovu, tentokrát se proti jeho střele postavil Almunia. Pak se také připomněl londýnský klub, když mimo bránu pálil Diaby. Těsně před konečným hvizdem se ještě zaskvěl Robin van Persie, ani ten si ale přesný zásah nepřipsal.

V základní hrací době už další branka nepadla, a jelikož v prvním utkání zvítězil na Emirates Stadium Arsenal 1:0, přišlo na řadu prodloužení, ve kterém už ani jeden z celků neměl tolik sil, aby si vytvořil soustavný tlak, ze kterého by vyplynula gólová šance.

Po bezgólové třicetiminutovce následovaly pokutové kopy. Rozhodnutí přinesla až osmá série, ve které se nejprve nemýlil středopolař Abou Diaby, poté poslal balon vysoko nad bránu domácí Tonetto a zajistil tak Arsenalu po dramatické bitvě postup mezi nejlepší osmičku.

Osmifinále Ligy mistrů znovu ukázalo, v jaké zemi se nacházejí nejkvalitnější týmy, postup do další fáze milionářské soutěže si zajistily všechny anglické kluby, naopak vyřazení AS Řím pouze potvrdilo smůlu italských celků v Lize mistrů, mezi nejlepší osmičkou totiž nenalezneme ani jeden tým z Apeninského poloostrova.

Autor: Petr Páral / uefa.com

Komentáře (323)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele