finále
23.05.2007 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

LIGU MISTRŮ VYHRÁL AC MILÁN

AC Milán zvládl odvetu za dva roky starou porážku, ve finále Ligy mistrů zdolal Liverpool v poměru 2:1 a již posedmé zvedl nad hlavu nejcennější evropskou trofej. Oba góly vstřelil Filippo Inzaghi, za Liverpool jen minutu před koncem snižoval Dirk Kuyt.

V sestavách obou celků se nekonalo žádné překvapení. Milánu se uzdravil 38letý kapitán Paolo Maldini a mohl tak nastoupit ke svému již osmému finále Ligy mistrů v kariéře. V útoku dostal před Gilardinem znovu příležitost Filippo Inzaghi. Trenér Benítez se do poslední chvíle modlil za uzdravení nizozemského záložníka Boudewijna Zendena, ten se nakonec dal do pořádku a Harry Kewell, jenž byl připraven jej zastoupit, zůstal na lavičce. Tam od začátku seděl i Petre Crouch, Benítez totiž vsadil na rozestavení 4-5-1 a na místě osamoceného hrotu dal přednost Dirku Kuytovi.

Milánští byli považováni za mírné favority a od začátku to chtěli potvrdit, byli více u míče a jako první se dostávali do šestnáctky soupeře. Jenže centr Jankulovského obrana odvrátila, střela Inzaghiho byla zblokována, a tak si první větši šanci vypracovali Reds. Jankulovski chyboval při zpracování, pustil do vápna s míčem na noze Pennanta a Dida se po jeho přízemní střele musel hodně natahovat. Rychlonohý záložník byl i u další příležitosti, tentokrát se dostal až k brankové čáře, odkud vracel na Gerrarda, ale přihrával příliš prudce a liverpoolský kapitán nezpracoval ani nezakončil.

Pak se připomněli i hráči v bílých dresech, pěkný pas za obranu dostal Inzaghi a sám před Reinou jen o decimetry nedosáhl na míč. V 17. minutě si španělský gólman připsal první vážnější zákrok, střelu Kaká z větší vzdálenosti si s přehledem pohlídal. Milán sice více držel míč, což se při herním stylu obou týmů dalo očekávat, ale nebezpečnější byl Liverpool. Nepřesná střela Gerrarda ještě ohrožení branky neznamenala, ale ve 27. minutě pálil z druhé vlny Xabi Alonso a jeho přízemní dělovka jen o metr minula tyč. O něco více nepřesně to pět minut nato zkoušel zdálky Riise.

Zkušená obrana Milána nezvykle chybovala, svým dalším zaváháním daroval šanci soupeři Jankulovski, do Kuytovy střely však na poslední chvíli vložil nohu Nesta. Liverpool byl po většinu první půle překvapivě lepším týmem, ale pak jej srazil do kolen šťastný gól AC Milán. Brazilec Kaká minutu před odchodem do kabin vybojoval pár metrů na vápnem přímý kop, když jej nedovoleně zastavil Xabi Alonso. Míč si postavil tradiční exekutor Andrea Pirlo, gólman Reina po jeho prudké střele šel a zřejmě by s jejím zneškodněním neměl problémy, jenže míč se otřel o rameno uhýbajícího Inzaghiho a španělský gólman už neměl šanci na změnu směru zareagovat - 1:0.

Liverpool potřeboval hrát, ale s milánským obranným valem si nevěděl rady, Rossoneri se zase nikam hnát nepotřebovali, a tak jsme ve druhé půli na další zajímavý moment čekali až do 60. minuty. To Carragher musel nedovoleně zastavit unikajícího Kaká, do přímého kopu se znovu opřel Pirlo a z o něco horší pozice, než v závěru prvního poločasu, mířil nad. O dvě minuty později měl Liverpool velkou šanci na vyrovnání. Gattuso vyrobil velkou chybu, když jeho přihrávku vystihl a sebral Gerrard, ze strany postupoval sám na Didu, ale jeho placírka postrádala razanci a brazilský gólman si s ní poradil.

Dalekonosné pokusy Riiseho ani Gerrarda se neujaly, žádný tlak v podání Liverpoolu se nekonal, a tak mohl Milán pojistit své vedení. V 80. minutě se ještě Inzaghi po centru od Kaká ani nepokusil zakončit, za dvě minuty už spolupráce ofenzivního dua vyšla. Kaká chytře prostrčil míč za obranu, Filippo Inzaghi, po většinu zápasu se pohybující na hraně ofsajdu tentokrát pravidlo o postavení za obránci neporušil a ocitl se sám před Reinou. Tomu ještě nasadil kličku a pod jeho padajícím tělem neomylně zakončil do prázdné branky - 2:0.

Druhý Inzaghiho gól nakonec nebyl pojistkou, ale gólem vítězným. Liverpool se totiž nevzdával a přiložil pod ofenzivní kotel. Rána Crouche v 85. minutě se ještě neujala, ale minutu před vypršením základní hrací doby zahrávali Reds rohový kop, centr přizvedl Agger a nehlídaný Dirk Kuyt hlavou vykřesal pro svůj tým naději - 2:1.

Ta však přišla příliš pozdě, na vyrovnání už Liverpoolu nezbyl čas. V tříminutovém nastavení si už žádnou šanci nevypracoval, a tak se po závěrečném hvizdu mohli radovat fotbalisté AC Milán. Liverpoolsší jim byli více než vyrovnanými soupeři, ale řadu svých příležitostí nevyužili a Milán trestal, když z minima vytěžil maximum. Utkání však svou úrovní fanoušky příliš nepotěšilo...

Autor: Petr Starý

Komentáře (626)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele