základní skupiny - skupina B, 3. kolo
18.10.2005 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Sparta Praha - Arsenal FC 0:2

Zápas Thierry Henryho. Tak by se dal označit duel mezi pražskou Spartou a londýnským Arsenalem, který rozhodl právě francouzský kanonýr. Ten měl původně nastoupit v případné krizové situaci, jenže na hřišti se ukázal kvůli zranění Reyese už po patnácti minutách hry.

Už dlouho před zápasem bylo známo, že zápas se nebude odehrávat před plnými tribunami. Kvůli rasistickým projevům sparťanských fanoušků v domácím utkání proti Ajaxu disciplinární komise UEFA rozhodla, že větší část Toyota Areny bude na duel s Arsenalem uzavřena.

Arsenal se musel smířit s velkou absencí hráčů základního kádru, do Prahy nepřiletěli zranění Campbell, Cole a Ljungberg, kanonýr Bergkamp byl pro utkání se Spartou nepřítomen kvůli strachu z létání. Naopak návrat po zranění zaznamenal Henry, jenž za Arsenal nastoupil naposledy 24. srpna v ligovém utkání proti Fulhamu.

Pro hráče Sparty byl zápas s Arsenalem teprve druhým pod taktovkou nového kouče Stanislava Grigy, který nahradil odvolaného Jaroslava Hřebíka. Trenér letenských, který v sobotu úspěšně vstoupil do nového angažmá výhrou nad mužstvem Blšan, proti citelně oslabenému, ovšem nesporně silnému soupeři, zvolil od pohledu opatrnější rozestavení 4-5-1, pozici jediného hrotového útočníka zaujímal Miroslav Slepička.

Úvodní šanci zápasu měli hosté, když po pravé straně utekl Fabregas, s jeho zakončením z úhlu si však Blažek poradil. Postupem času se osmělovali i hráči Sparty, do první příležitosti ke skórování se dostal Pospěch. Hostující Clichy špatně vyskočil na centr směřující do pokutového území Arsenalu a nechybělo mnoho, aby Pospěch nadvakrát dopravil míč do branky, ale Lehmann z tohoto souboje vyšel jako vítěz.

Po necelé čtvrthodině hry zůstal na trávníku ležet Reyes, který byl následně vystřídán Henrym. Po dvou minutách pobytu na hřišti zkoušel zakončit efektně z otočky, jeho střela ovšem mířila těsně nad. Vzápětí se hnal na branku Arsenalu Slepička, ale podlehl přesile hostujících obránců.

Ve 21. minutě perfektně zpracoval dlouhý míč Henry, který následně využil nedůrazu sparťanských obránců a zcela neobsazen z hranice šestnáctky nádherně zakončil, Blažek i přes veškerou snahu na míč nedosáhl, a tak se hosté ujali vedení.

Sparta byla i přesto o něco aktivnější, ve 32. minutě našel Kadlecův přetažený centr osamoceného Pospěcha, ten ale z voleje mířil nepřesně. O pár minut později vysouval Pergl do nadějné pozice aktivního Pospěcha, obránce Cygan však stihl míč zahrát do autu. Ve zbytku prvního poločasu měli míč na svých kopačkách hráči Arsenalu, kteří ovšem volili přesné přihrávky mezi obránci a nikam se nehnali. V závěru první půle Van Persie nešetrně rukama fauloval Pospěcha, za což uviděl žlutou kartu.

Začátek druhé půle byl ve znamení nepřesností Sparty. V 52. minutě se hráči Sparty dostali do rychlého protiútoku, Slepička ovšem ve velké rychlosti špatně přihrál a z velké šance Sparty k vyrovnání nebylo nic. O chvíli později Kisel krásně vystřelil, Lehmann však vyrazil míč nad břevno.

Velký ohlas v hledišti poloprázdné Toyota Areny vzbudila situace v 59. minutě, kdy žlutou kartu uviděl velmi nejistý Clichy, za faul kousek před šestnáctkou na Pospěcha, ale z velmi nadějné pozice Sparta vytěžila jen rohový kop. Zanedlouho nebezpečně napřahoval ke střele Henry, naštěstí mu ve střele stál obránce Lukáš. Henry byl hlavní postavou i situace z 66. minuty, kdy i pod tlakem tří sparťanských obránců dokázal lobem přihrát Fabregasovi, ten ale slibné příležitosti nevyužil.

V 70. minutě poslal trenér letenských Stanislav Griga na hřiště žolíka Matušoviče, který nahradil defenzivně laděného Pergla. Matušovič se po chvíli dostal ke střele, ovšem ta mířila vysoko nad. Jako blesk z čistého nebe přišla přesná dlouhá přihrávka na Henryho, ten si pohrál s dvojicí obránců Petrouš – Lukáš a následně si poradil i s brankářem Blažkem. 2:0 pro Arsenal.

Zanedlouho odešel ze hřiště vyčerpaný Slepička, kterého nahradil vysoký Došek, s úkolem svými fyzickými parametry nadělat co nejvíce starostí hostující obraně. Arsenal ale hrál přesně to, co potřeboval, a zápas pomalu ale jistě spěl ke konci.

V nastaveném čase opět krásně střílel Kisel, z čehož pro Spartu opět vyplynul rohový kop. Poslední šanci zápasu měl Zelenka, který po přihrávce Lukáše s pomocí teče trefil tyč.

Sparta tak svůj zápas s Arsenalem prohrála, ale i tak se její šance na druhé postupové místo, či alespoň na třetí příčku zaručující účast v poháru UEFA, nijak moc nezmenšily, jelikož s body s Arsenalem se počítat moc nedá, ovšem i tak Spartu může mrzet, že nedokázala využít chyb Arsenalu a nedokázala se vyvarovat chybám ve vlastních řadách.

Autor: Aleš Ratzka

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0-17

Reagovat
smazaný uživatel

to maximálně

Reagovat
HOST*

nesouhlasím,1:20

Reagovat
smazaný uživatel

15:6 -sparta WIN

Reagovat
smazaný uživatel

dám to na tiket, jako presny vysledek, alespon za 5000

Reagovat
HOST*Micák

nejsem spartan, ale verim, ze vyhraji, i kdyz to bude haluz, ale desitka je tutovka, arse tu nevyhraje, sparta maji noveho coache a budou se chtit dostat znova na vysluni, a jak toho dosahnou?Cim jinym nez vitezstvim. desítka je tutovka................a výsledek? 2:1, nebo 2:2, 3 góly sparta nedá

Reagovat
HOST*

Taky mi něco říká, že Sparta s Arsenalem neprohraje.

Reagovat
smazaný uživatel

2 goly Arsenalu ? haha Arsenal neni 1.česká, takže jestli se dočkají vubec golu tak budou MOC rádi !!!

myslím že 2, 02-jistota

Reagovat
HOST*

Naprosto s tebou musím souhlasit,Arsenal má sice hodně zraněnech ale tip 02 je na 90% uspěšnej.

Reagovat
HOST*Alda

Hoši buď 1 nebo 2. Remíza nic nereší !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dneka to bude o držku, ale věřím ve výhru. Kanonýři mají spoustu zraněnejch a Sparta se zbavila hřebíkovský přítěže, takže si myslím, že to vyjde. Tipuju 2:1. Góly Poláček a Matušovič

Spartááááááááááááááááááááááá

Reagovat
HOST*s

sparta dostane tak 0:2! to co hrají je trapné a ubohé. arsenál by je porazil i s béčkem!!!!! že se chytli s blšany::: a ským by se měli chytnout. vždyt blšany je nejhorší tým v čl. teda po jihlavě

Reagovat
HOST*

a po baníku

SPARTA PRAHA OLÉ

Reagovat
HOST*

4:0 pro Arsenal

Reagovat
HOST*

Stepanka rikala 3:0 pro Arsenal

Reagovat
Potty

No nic nešlo vytknout spracování, střele Henryho! Ten Arsenalu hoooooooodne chybel...

HALA MADRID !!!

Reagovat
HOST*pepik

kdo neskače neni spartan hop hop hop zdravi nuselsky most

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele