osmifinále - odvety
08.03.2006 20:45 CET
0 : 0
(0:0)
Stadión:
Highbury, Londýn

Reportáž

REAL MADRID NESTAČIL NA ARSENAL

Anglický prapor ve čtvrtfinále Ligy mistrů ponese pouze ten, od koho se to čekalo nejméně. Londýnský Arsenal dokázal v pohledné odvetě s Realem Madrid uhájit svůj náskok z prvního vzájemného duelu a zaslouženě postoupil do čtvrtfinále letošního ročníku Ligy mistrů. Utkání na Highbury skončilo bezbrankovou remízou, jediným, kdo v průběhu celého dvojzápasu dokázal rozvlnit síť, byl Thierry Henry.

Trenéři Arsene Wenger a Lopez Caro před utkáním řešili problémy s obranou. Domácím již tradičně chyběli hned tři ze čtyř členů základní sestavy - Ashley Cole, Sol Campbell a Lauren. Na post levého obránce se tak stejně jako v posledních měsících stáhl Mathieu Flamini. Za Real Madrid nemohl nastoupit Jonathan Woodgate a na pozici stopera tak vedle Sergia Ramose zaskočil Raul Bravo. Do sestavy španělského klubu se po ligovém duelu s Atletikem Madrid opět vrátil Ronaldo, na pravém kraji obrany dostal před Cicinhem přednost Michel Salgado.

Od úvodních minut se hrál ofenzivní fotbal se šancemi především na domácí straně. Hned ve druhé minutě se zapotil Lehmann, když musel likvidovat hlavičku zcela osamoceného Ronalda z bezprostřední blízkosti. Za Arsenal kontroval nepovedenou ranou z voleje Reyes. V 19. minutě se po házenkářském obléhání brány Realu ocitl ve slibné pozici Fabregas, jehož střelu srazil na roh Roberto Carlos. Tentýž hráč se do role spasitele svého týmu obsadil i o chvíli později, kdy včasným skluzem sebral tutovku Hlebovi.

Ve 26. minutě vyzkoušel Lehmannovu pozornost z trestného kopu Beckham. O tři minuty později měl velkou šanci Henry, nedokázal sice vystřelit, ale ještě stihl předložit míč dobíhajícímu Reyesovi, španělský reprezentant naneštěstí pro Arsenal trefil pouze Salgada. Ve 32. minutě minul Henryho centr z trestného kopu naskakující Senderos. Ve 35. minutě pořádně zatrnulo všem fanouškům kanonýrů. To se Raúl González natahoval po dlouhém pasu, jenomže nešťastně zasáhl pouze koleno vybíhajícího Lehmanna. Německý brankář musel být zhruba čtyři minuty ošetřován, nakonec však zápas dochytal.

Gólovou tečku za prvním poločasem mohl ve 43. minutě udělat Reyes, jemuž připravil míč opět Henry. Reyes se ocitl tváří v tvář kolegovi ze španělského národního týmu Casillasovi, dokonce ho dokázal i překonat, ovšem jeho střele se do cesty postavilo břevno.

Do druhé půle nastoupily oba týmy ve stejných sestavách, v nichž hrály v poločase prvním. Hodně neviditelné byly v průběhu celého utkání dva útočné hroty Realu - Ronaldo a Raúl. Prvně jmenovaný se ke slovu dostal pouze v úvodu první části hry, Raúlova chvilka přišla v 60. minutě. Roberto Carlos poslal dlouhý pas na Beckhama a ten hlavou sklepl míč přímo k nohám nejlepšího střelce v historii Ligy mistrů. Raúl okamžitě vypálil a jeho střela rozezvučela pravou tyč Lehmannovy brány. Hostující fotbalista ještě dostal šanci na reparát, avšak Lehmann se stihl přemístit a famózním zákrokem zmařil Raúlovu dorážku.

V 67. minutě se na ofenzivní výlet vydal Eboue, jeho centr na Henryho odvrátila madridská obrana pouze k dobíhajícímu Glebovi, jehož rána bez přípravy mířila mimo. Následující minuty patřily Henrymu. V 74. minutě proti němu vytáhl skvělý zákrok Casillas, když konečky prstů vyrazil na roh technický pokus francouzského reprezentanta. Henry byl při chuti, dvě minuty poté si nic nedělal s čtyřčlennou přesilou a svou nádhernou individuální akci zakončil střelou těsně vedle. Hosté marně hledali cestičku k Lehmannovi, pomoci svým spoluhráčům se v závěru vydal dokonce i Casillas. Vytrestat za tuto troufalost ho mohl Pires, ale jeho střelu z poloviny hřiště do prázdné svatyně zastavil těsně před brankovou čarou Roberto Carlos.

Poslat zápas do prodloužení mohl ve třetí minutě nastavení střídající Robinho, Lehmann však jeho střelu z hranice šestnáctky kryl a definitivně tak zadupal do země poslední plamínek naděje Realu Madrid na postup do čtvrtfinále letošního ročníku Ligy mistrů.

Arsenal tak v historicky vůbec prvním střetnutí s Realem Madrid na evropské pohárové scéně od doby, kdy se hraje dvouzápasovým systémem, uspěl a zaslouženě může slavit postup mezi nejlepších osm celků starého kontinentu a stařičké Highbury tak uvidí minimálně ještě jedno střetnutí Arsenalu v Lize mistrů. Naopak Real dostal další těžký úder. Ve hře už totiž zůstává pouze ve španělské lize, v níž na vedoucí Barcelonu ztrácí deset bodů.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (489)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele