základní část, 12. kolo
21.10.2023 15:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Plzeň pocítila absenci Staňka. Další odvážný výkon Liberce vedl k demolici Viktorie

Slovan Liberec ukončil ve 12. kole FORTUNA:LIGY více než dvouměsíční čekání na ligové vítězství, když na vlastním hřišti porazil favorizovanou Viktorii Plzeň 3:0. Severočeši do duelu vstoupili aktivně a stejně jako proti Slavii se brzy ujali vedení, když Mariána Tvrdoně, jenž v brance viktoriánů nahradil zraněného Jindřicha Staňka, překonal Ľubomír Tupta. Tým z města pod Ještědem tentokrát zvládl i druhý poločas, v němž v této sezoně pravidelně zaostával, a dokonce vsítil další dva góly. Hosté manko nedokázali dohnat a z posledních 19 soutěžních duelů teprve podruhé prohráli.

Ačkoliv se v kuloárech proslýchalo o ultimátu, které Luboš Kozel dostal před utkáním se Slavií, navzdory porážce zůstal trenérem Liberce i přes reprezentační přestávku. Jistě za to mohl vděčit i předvedené hře proti sešívaným, které Severočeši zaskočili dvěma rychlými góly, a nakonec padli i kvůli chybně nařízené penaltě pro favorizovaného soupeře. Tentokrát na jejich stadion zavítal další zvučný soupeř, a to Plzeň. Ta ovládla pět posledních vzájemných duelů, přičemž v nich inkasovala pouze jednou.

Vstup do utkání vyšel lépe slovanistům, s úvodní příležitostí Ahmada Ghaliho si ale Tvrdoň poradil. Plzeň na aktivitu domácích odpověděla v 15. minutě, kdy po zaváhání liberecké obrany hlavičkoval Pavel Šulc jen o centimetry vedle. Zahozené možnosti museli viktoriáni litovat, neboť již o několik okamžiků později prohrávali, když nejistého Tvrdoně překonal ranou k tyči Tupta.

Západočeši následně přidali na aktivitě, příležitosti k vyrovnání si ale nevytvářeli. Ve 29. minutě mohli naopak podruhé inkasovat, hlavička Luky Kulenoviče ovšem zamířila nad. Na druhé straně zakončoval po rohovém kopu Matěj Vydra, tečovanou ranou ale neuspěl.

V úvodu druhé půle se střelou na přední tyč snažil uspět Jan Kopic, Hugo Jan Bačkovský si ale jeho pokus pohlídal. V 54. minutě zahrozil po centru od rohového praporku aktivní Kulenović, obranný blok viktoriánů ale prostřelit nedokázal. Těsně před hodinou hry mohl po rychlém protiútoku stav duelu srovnat Pavel Bucha, z akrobatické pozice ale vypálil mimo.

Ještě blíže zisku všech bodů tak domácí tým přiblížil v 67. minutě Kulenović, jenž po pohledné akci Tupty navýšil liberecké vedení. Skvěle hrající Kulenović o chvíli později zamířil hlavou do tyče, do protější brankové konstrukce posléze pálil také Michal Fukala. V závěru po zaváhání Tvrdoně upravil skóre do konečné podoby Lukáš Červ.

Liberec tak nečekaně ukončil více než dvouměsíční čekání na výhru. V příštím kole se 28. října představí na hřišti Slovácka, Plzeň o den později přivítá Karvinou.

Autor: Livesport.cz / Jakub Synek

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele