základní část, 27. kolo
07.04.2024 15:00 CET
2 : 3
(1:2)

Reportáž

Radost hráčů Baníku (© Profimedia)

Stěží uvěřitelné ostravské soužení v Jablonci ukončila dvojice šťastných gólů

Baník Ostrava ukončil takřka 18leté čekání na vítězství v Jablonci, když na Střelnici porazil domácí tým 3:2. Slezané začali utkání velmi dobře, když si už ve 24. minutě vypracovali dvoubrankové vedení. Nečekanou ofenzivní hvězdou hostů se stal defenzivně laděný ghanský obránce Patrick Kpozo, který u prvního gólu asistoval a následně se po chybě Jana Hanuše sám prosadil centrem od postranní čáry. Rozhodující okamžik pak nastal krátce po odehrané hodině, kdy si srazil balon do vlastní sítě Nemanja Tekijaški.

Slezanům se sice v předchozím kole podařilo prolomit tristní domácí bilanci, když na vítkovickém stadionu nasázeli čtyři góly Teplicím a poprvé od září vyhráli před zraky svých fanoušků, stále se však spoléhali především na body ze hřišť soupeřů. Cestu na severočeskou Střelnici ovšem už tradičně neabsolvovali rádi, neboť tam naposledy zvítězili před necelými 18 lety. Horší venkovní sérii přitom Baník neměl se žádným ze současných ligových týmů.

Nejlépe Ostravané nezačali ani tentokrát, když se v úvodních minutách po nedorozumění hostující obrany dostal k zakončení Jan Chramosta. Pokus z voleje mu ovšem vůbec nevyšel a Jiří Letáček míč snadno lapil. Po 10 minutách hry nicméně baníkovci podnikli rychlý posun vpřed, po kterém si na centr, jenž vyslal ze strany Kpozo, naskočil Jiří Klíma a hlavou otevřel skóre. Ghanský obránce ukazoval své ofenzivní choutky i nadále a ve 24. minutě poslal do vápna další balon. Ten se tentokrát stočil přímo mezi tři tyče a Hanuš si s ním nedokázal poradit, čímž se Slezané dostali do dvougólového vedení. Jablonecký brankář si nepočínal dobře ani ve 37. minutě, kdy hlavičku po rohovém kopu pouze vyrazil k Davidu Lischkovi, jenž svou dorážku poslal nekompromisně pod břevno. Kvůli ofsajdu však rozhodčí gól odvolal. Na to domácí odpověděli v nastavení první půle, kdy nikým nehlídaný Dominik Hollý snížil hlavou.

Druhá půle začala opatrněji a větší příležitost přišla až po hodině hry. Rychlý protiútok Baníku skončil pozemním centrem do malého vápna, kde číhal Klíma, který při nešikovném zakončení trefil pravou tyč. Míč se ovšem odrazil znovu k ostravskému útočníkovi, jenž jej vrátil zpět do předbrankového prostoru a tam si jej nešťastně srazil do sítě Tekijaški. V 79. minutě zdramatizoval duel Michal Čermák, když si nepokrytý počíhal na zadní tyči a hlavou snížil. Zelenobílí se v závěru hnali za vyrovnáním, k němuž ovšem nedošlo.

Baník tedy konečně zlomil prokletí a po téměř 18 letech zvítězil na půdě Jablonce. O další triumf se Slezané pokusí 14. dubna v regionálním derby s Karvinou, Severočeši pojedou bojovat o cenné body do Olomouce.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (3)

Přidat komentář
Alan

1:1

Reagovat
fcb+mufc

0-2

Reagovat
Elmas

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele