základní část, 11. kolo
07.10.2023 18:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Baník se nelichotivé statistice nevzepřel. Na drzou penaltu Daňka zareagoval pumelicí Ewerton

Fotbalisté Pardubic remizovali v 11. kole Fortuna ligy na hřišti Baníku Ostrava 1:1, který doma ztratil body poprvé od konce července. Ačkoliv hosté tahali od začátku za kratší konec, dočkali se krátce před pauzou pokutového kopu, který po vzoru Antonína Panenky proměnil Kryštof Daněk. Po změně stran dorovnal krok ranou z velké dálky oblíbenec domácích tribun Ewerton. Další branku už ale Slezané nepřidali, a nedokázali tak prolomit nelichotivou statistiku, když v této sezoně nevyhráli ani páté utkání, v němž inkasovali jako první.

Více než tři tisíce fanoušků Baníku se mohly minulý týden těšit z dominantní výhry na stadionu Sigmy, díky které si Slezané zajistili dočasné postavení ve skupině o titul. Tím však smělé plány ostravského klubu nekončily, protože do Vítkovic, kde dosud ztratil pouhé dva body, přicestovaly Pardubice. Východočeši sice v derby s Hradcem Králové vybojovali alespoň remízu, jinak ovšem svěřenci Radoslava Kováče herně příliš nezářili, a postupně se tak na ně začaly dotírat týmy ze dna tabulky.

Aktivněji do zápasu vstoupil dle předpokladů domácí favorit. První pokusy si připsal Tomáš Rigo, napoprvé však neprostřelil hradbu domácích obránců, o chvíli později mířil těsně vedle vzdálenější tyče. V 11. minutě nebezpečně centroval Patrick Kpozo, na jeho vysoký míč ale žádný spoluhráč nedosáhl. Před půlhodinou hry se ve vápně propracoval ke střele Abdullahi Tanko, z obtížné pozice pálil mimo. Krátce nato na sebe vážněji upozornili i hráči Pardubic. Po prvním rohu Východočechů se dostal ke střele Denis Darmovzal, pálil ale přesně do gólmanových rukavic. Nakonec se však změny skóre dočkali přece jen červenobílí. Příležitost k tomu jim poskytl Kpozo, jenž fauloval v pokutovém území. Penaltu si vzal na starost Daněk, který suverénním obloučkem pod břevno otevřel skóre.

Téměř ihned po změně stran byl velmi blízko vyrovnání Ewerton, jeho zakroucenou ránu zpoza vápna na zadní tyč ale fantasticky vytěsnil gólman Viktor Budinský. První neúspěch však 26letého Brazilce neodradil. V 50. minutě si navedl balon opět za hranicí šestnáctky na osu hřiště, odkud dalekonosnou ranou do protipohybu brankáře srovnal skóre. To nabudilo domácí hráče k další útočné aktivitě, což ovšem své ovoce neneslo. V největších šancích nejdříve pálil po pěkné individuální akci nad břevno Jiří Boula, poté z voleje z hranice malého vápna do rukavic gólmana Rigo. Čtvrthodinu před koncem poslal přízemní centr před branku Ewerton, Ladislav Almási na míč jen těsně nedosáhl. Poslední obrovskou šanci si připsal Filip Kubala, který při dorážce z pár metrů trestuhodně minul prostor mezi třemi tyčemi.

Baník tak skvostnou domácí formu nepotvrdil a podruhé v ročníku před vlastním publikem zaváhal. Po reprezentační pauze Ostravané zamíří 22. října do Teplic, Pardubice o den dříve přivítají Olomouc.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (2)

Přidat komentář
Alan

3:0

Reagovat
Elmas

0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele