základní část, 6. kolo
26.08.2023 18:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Defenziva Dynama dlouho deptala ostravské střelce, recept na ni našel až střídající Tanko

Baník porazil v šestém koleFORTUNA:LIGY 2:0 České Budějovice. Dlouho nerozhodný zápas překlopil na stranu Ostravanů po hodině hry dvougólový Abdullahi Tanko, jenž potěšil publikum ve Vítkovicích úspěšnou trefou už v minulém utkání s Hradcem Králové. Fanoušky Slezanů mohl těšit také fakt, že baníkovci udrželi i ve třetím domácím duelu čisté konto. Jihočeši naopak nenavázali na jasné vítězství z minulého týdne a propadli se opět na poslední místo tabulky.

Slezané si v minulém utkání zřejmě přijeli do pražského Edenu pro bezbrankovou remízu, o tu ji však v úvodu druhé půle připravil jejich bývalý hráč Muhamed Tijani. Početné fanouškovské obci už nicméně docházela trpělivost s nevýraznými výkony ofenzivy a zároveň se stále více houpala židle pod koučem Pavlem Hapalem. Angažmá si naopak alespoň dočasně zachránil trenérský tandem na lavičce Jihočechů, kteří po jednoznačném průběhu duelu s Bohemians získali první body sezony.

V první příležitosti se objevil po sedmi minutách Karel Pojezný, který si naskočil na Ewertonův centr a hlavičkou z hranice malého vápna vystrašil hostující obranu. O chvíli později to zkoušel ze střední vzdálenosti Daniel Tetour, skákavým pokusem ale na Martina Janáčka nevyzrál. Na druhé straně se dostal do palebné pozice Zdeněk Ondrášek, jeho razantní střela však prolétla nad břevnem.

Baník využíval nebezpečných standardních situací a po jedné z nich mohl otevřít gólový účet utkání Filip Blažek. Ostravský záložník po závaru ve vápně usměrnil balon těsně vedle levé tyče. Ve 40. minutě se Lukáš Čmelík prohnal po křídle a nacentroval na druhou stranu šestnáctky na Quadriho Adedirana. Nigerijský křídelník zakončil rychlý brejk pouze střelou do Pojezného, jenž balon obětavě zablokoval.

Krátce po svém nástupu na hrací plochu se mohl gólově uvést Tanko. Střídající útočník se po přesné průnikové přihrávce odpoutal od svého strážce, ale následnou ránu z pravé strany šestnáctky namířil pouze do boční sítě. Stejný hráč si chuť spravil v 65. minutě, kdy se nejlépe zorientoval v malém vápně a přesnou dorážkou poslal Ostravu do vedení.

O osm minut později už byl 25letý Nigerijec dvougólový, když si na hraně ofsajdu počkal na dlouhý pas a samostatný únik proměnil přesnou střelou na vzdálenější tyč. V závěru zápasu mohl ještě kosmeticky upravit skóre Jiří Skalák, jeho prudký projektil ovšem prosvištěl kolem tyče.

České Budějovice tak nenavázaly na úspěšné vzájemné zápasy z minulé sezony a nezískaly ani bod. V příštím kole 2. září přivítají Jablonec, na půdě Baníku se tentýž den představí Mladá Boleslav.

Autor: Livesport.cz / Šimon Juračka

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele