základní část, 19. kolo
11.02.2023 15:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Hübschman se stal nejstarším střelcem historie. Jablonec si z Ostravy odvezl cennou výhru

Fotbalisté Jablonce v 19. kole Fortuna ligy zvítězili na hřišti Baníku 2:1. Po necelé půlhodině hry se po rohovém kopu prosadil Tomáš Hübschman, a ve 41 letech a 5 měsících překonal rekord Pavla Zavadila coby nejstaršího střelce v historii české nejvyšší soutěže. Po změně stran Severočeši navýšili vedení a soupeř se zmohl na snížení až v závěru. Svěřenci Pavla Hapala tedy neudrželi svou domácí formu ze závěru podzimní části sezony a vůbec poprvé pod vedením svého nového trenéra na vítkovickém stadionu v rámci ligového střetnutí prohráli.

Slezany čekal po dvou výletech na stadiony soupeřů první domácí zápas po zimní přestávce. Vyzval je v něm Jablonec, kterému se na půdě Baníku dařilo jako málokomu. Mezi lety 2010 a 2017 tam držel dlouhou sedmizápasovou sérii bez porážky a ačkoliv od té doby v Ostravě nevyhrál, vždy se jednalo o velmi vyrovnaná utkání. Rozpoložení Severočechů ovšem nebylo ideální. V minulém kole pouze remizovali se Zlínem, a odmítli tak možnost posunu z velmi nelichotivé 14. příčky.

Příliš dobře navíc nezačali ani tentokrát. Už na začátku čtvrté minuty si na hranici šestnáctky přebral míč Nemanja Kuzmanovič a následně zkoušel chytře obstřelit Jana Hanuše, ten se ale hned zkraje duelu vytasil s výborným zákrokem. Baník i nadále hýřil aktivitou a svého soupeře přikoval k vlastní šestnáctce, k vyloženým šancím to však nevedlo. Ve 29. minutě pak solidně zaplněný vítkovický stadion naprosto ztichl. Na rohový kop si naběhl Hübschman a šikovnou tečí ho za přispění baníkovského Jiřího Klímy dostal do sítě. Vstřelená branka výrazně změnila obraz hry a hosté mohli ještě do přestávky svůj náskok navýšit. Jan Chramosta si před vápnem zpracoval dlouhý míč, prošel s ním až do šestnáctky, posléze ale vystřelil těsně mimo.

Také návrat ze šaten zastihl ve větší pohodě hráče v černých dresech. Rána Vladimira Jovoviče ze zhruba 20 metrů pořádně prověřila Jana Laštůvku, domácí obrana však zvládla uklidit odražený míč do bezpečí. Ostravanům se nedařilo najít ztracené tempo z úvodu zápasu a v jejich hře se začaly kupit nepřesnosti, kterých Severočeši s oblibou využívali. Jedna taková situace nastala zhruba 20 minut před koncem, kdy se po domácí ztrátě a následném brejku dostal do zakončení Chramosta, ten však těsně minul. Další díru v obraně Baníku už ale hosté využili stoprocentně. Davis Ikaunieks táhl situaci dva sami na gólmana, předložil míč Václavu Sejkovi, a ten pohodlně stvrdil vítězství Jablonce. Na něm nic nezměnila ani fantastická rána Srdjana Plavšiče z nastaveného času, která znamenala jen konečné snížení.

Návrat na vlastní stadion tak Baníku vůbec nevyšel a prohrál. V příštím kole se 18. února představí v Brně, Jablonec bude o den později hrát na stadionu Sparty.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (3)

Přidat komentář
Alan

3:1

Reagovat
Elmas

1:0

Reagovat
hematop

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele