základní skupiny - skupina A, 2. kolo
15.06.2016 21:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Thriller v Marseille: Francie udolala Albánii v samém závěru

Francie snad na svém domácím šampionátu jinak než dramaticky vítězit neumí. Stejně jako v prvním zápase s Rumunskem totiž panoval nerozhodný stav i proti Albánii až do předposlední minuty, jenže závěr znovu patřil týmu Didera Deschampse. Trefy Griezmanna s Payetem zařídily Francouzům postup do osmifinále a konečnou výhru 2:0, která je ovšem pro srdnaté Albánce velmi krutá.

Didier Deschamps již před zápasem naznačil několik změn v sestavě a také jim dostál. Hvězdní Pogba s Griezmannem tak zůstali pouze na lavičce, zatímco role tvůrce ze středu pole v rozestavení 4-2-3-1 připadla výhradně Dimitrimu Payetovi, jehož po krajích doplňovali mladí rychlíci Coman s Martialem. Francouzům však tato rošáda nepomohla, ba naopak.

Domácí se sice od počátku jali diktovat tempo hry, ovšem za celý poločas se nedostali ani k jednomu pořádnému zakončení. Nejblíže měl ke střele Anthony Martial po Payetově kolmici, avšak na poslední chvíli zasáhla albánská defenziva. Kromě toho stojí za zmínku snad jen nepřesná hlavička Oliviera Girouda z přímého kopu a několik parádiček Kingsleyho Comana u postranní čáry.

První ohrožení francouzské branky měl na svědomí po půlhodině hry pravý bek Hysaj, jenž si nejprve výtečně zpracoval dlouhý pas a okamžitě centroval do ohně. Naběhnuvší Sadiku se pak s přispěním Martialovy teče se k jeho pasu málem i dostal, ale nakonec měl k míči blíže přece jen Hugo Lloris. Jinak se hosté soustředili především na svůj defenzivní plán, který jim vycházel na jedničku.

Domácí pak na přelomu pětatřicáté minuty přešli ke zvýšenému napadání albánské rozehrávky, jenže ani to jim nepřineslo kýžené ovoce. Hukot tribun v Marseille si naopak vysloužil signál Albánců po rohovém kopu, kdy Francouze zachránil blokem Patrice Evra a první půle tak skončila po nevyvedeném výkonu domácích bez jediné přesné rány na obou stranách bez branek. Nebylo se ani příliš čemu divit, že někteří francouzští diváci doprovodili své miláčky při cestě do kabin pískotem...

Reakce Didiera Deschampse na sebe nenechala dlouho čekat a do druhé půle již místo chabého Martiala vyběhnul Paul Pogba. První tutovku zápasu si však přesto vytvořili hosté, když další výtečný centr Hysaje tečoval pod tlakem Bacary Sagna do vlastní tyče. Teprve pak se do šance dostala i Francie, jenže Pogba nezvládl Payetův přetažený centr ukočírovat a svou ránu z voleje poslal na břevno.

Přestože Francouzi výrazně přidali na obrátkách, jejich soupeř se tempu hry obdivuhodně přizpůsobil a bezbrankový stav přetrvával i s příchodem odehrané hodiny. V sedmašedesáté minutě měl průlom skóre na hlavě Giroud, jenže ani Comanův centr na přední tyči nezvládl umístit mezi tři tyče. Forvard Arsenalu jen minutu nato již mířil přesněji, jenže ke francouzské smůle další tvrdou hlavičkou napálil pravou tyč Berishovy branky.

Domácí ofenzivu přišli v honbě za vítězstvím podpořit i Antoine Griezmann a André-Pierre Gignac, jenže Albánii stále ne a ne dojít síly, natožpak koncentrace. Zachránit situaci mohl Laurent Koscielny po dalším přesném Payetově pasu ze standardní situace, jenže v náběhu pouze promáchl. Stále tak platilo, že si domácí nedokázali připsat jediné přesné zakončení...

Užuž se zdálo, že Albánci opravdu navzdory všem předpokladům odolají. Minutu před koncem ale Adil Rami poslal z pravé strany hřiště skvostný centr přímo na hlavu osamoceného Antoina Griezmann a forvard Atlétika Madrid se přesnou hlavičkou na zadní tyč stal hrdinou večera. V nastavení navíc pojistil náskok domácích neúnavný Dimitri Payet a upravil tak skóre na konečných 2:0. Albánci po výtečném výkonu smutní, Francie znovu vyvázla a jásá, neboť tímto prvenstvím si již zajistila postup do osmifinále.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1208)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele