Události Bundesligy: Výlety k lokálním rivalům Schalke ani Bayernu nevyšly

19.09.2022, 21:22
Komentáře a souhrny
Rafał Gikiewicz zastavil střelu Leroye Saného (© AFP)
Dvě bitvy regionálních rivalů nabídl v sobotu odpoledne bundesligový program. Tradiční porúrské derby, nebo též Revierderby, přineslo dle očekávání jednostrannou podívanou a poraženému celku znovu nastavilo nelichotivé zrcadlo. To v Bavorsku se outsider favorita nezalekl. A stejně jako neúspěšný mančaft z Gelsenkirchenu má o čem přemýšlet také pokořený mnichovský gigant.

Fotbal milující davy z Porúří se konečně dočkaly. Naposledy v říjnu roku 2019 mohli fanoušci Schalke a Dortmundu zcela zaplnit Veltins Arenu v Gelsenkirchenu. Tři následující derby mezi zmíněnými tábory se odehrála bez diváků nebo jen s minimem zaplněných míst, uplynulou sezonu pak vzájemná střetnutí "bojkotovalo" samo Schalke svou účastí ve druhé lize.

"Knappen" se však po jednom roce vydrásali zpět mezi elitu a jejich podporovatelé se nemohli dočkat, kterak zase vyzvou nenáviděnou Borussii. Jenže po odehrání sobotního mače si spíš kladou otázku, jestli to vůbec mělo smysl. Jestli má cenu se dál měřit s nepřítelem, který milované mužstvo očividně převyšuje. A to nejen v sobotu, ale několik posledních let.

Schalke vyšlo střelecky naprázdno hned v pěti posledních Revierderby. Tentokrát sice Dortmundu podlehlo pouze o gól, avšak rozdíl ve skóre mohl být mnohem vyšší. Metrika očekávaných branek předpokládala u domácích téměř tři, kdežto u hostů se xG vyšplhalo na ubohou hodnotu 0,11.

Ovšem nejen milovníci statistik mohli vidět propastný rozdíl mezi Borussií a S04. "Schwarzgelben" bušili do defenzivy rivala konstantně celý zápas a obrana fotbalistů v modrých dresech často odolávala jen s velkým štěstím. Maya Yoshida dál nahání vodu na mlýn kritikům, kteří poukazují na to, že ve 34 letech se japonský stoper dostal za zenit.

Statistiky utkání Dortmund - Schalke

Několika soubojů se pomalý Yoshida vůbec neúčastnil a nakonec fatálně pochybil při jediném gólu zápasu. Nezkušený Henning Matriciani, jehož v Signal Iduna Parku nejednou prohnal Donyell Malen, a teprve se rozkoukávající host z Liverpoolu Sepp van den Berg obranu Schalke rovněž moc nezpevňují.

Dortmund z celozápasové převahy nakonec vytěžil jedinou branku, víc chmur v táboře BVB ale vyvolalo zranění Marca Reuse. Jinak se však domácí mohli tetelit. Youssoufa Moukoko se v necelých 18 letech stal nejmladším střelcem v historii Revierderby, další mladík Giovanni Reyna se po měsících marodění zase dostává do formy.

Třešničku na dortmundském dortu představuje vypracování tříbodového náskoku na Bayern. Těžko říct, zda "Roten" tolik myslí na právě probíhající Oktoberfest, jinak se ale těžko hledají důvody toho, proč suverénní mašina čeká na ligové vítězství již čtyři zápasy. Vždyť marodka kouče Juliana Nagelsmanna nikterak netrápí. Přesto se Bavoři začali střelecky trápit a vzadu zase čím dál víc otevírají okénka.

Bylo opravdu nezvyklé pozorovat, kolikrát musel být brankář Maunel Neuer v Augsburgu v pohotovosti. Avšak ani na druhé straně hřiště to od Mnichovanů nebylo o moc lepší. Sadio Mané schytal po výletu do Švábska asi nejsilnější kritiků za své tři měsíce působení v Německu. Leroy Sané sice uměl bránící protihráče rozhýbat, ovšem svým cestováním po trávníku často zmátl i vlastní bratry ve zbroji.

Opravdu těžko soudit, zda Nagelsmann ztrácí podporu kabiny i sportovního úseku klubu, jak naznačují zákulisní drby. Tak či onak, Augsburg v sobotu ukončil sérii 87 bundesligových zápasů, v nichž Bayern vsítil alespoň jeden gól. Čtyřikrát v řadě pak Roten nevyhráli poprvé od 90. let, kdy v Mnichově úřadoval kultovní stratég Giovanni Trapattoni. To jsou zkrátka fakta, která pracovníky na Säbener Straße aktuálně budí ze spaní. Byť volání po konci Nagelsmanna kvůli jednomu slabšímu měsíci pořád zní dost bizarně.

Hráč kola

Absence vyloženě oslnivého výkonu vybízí k vypíchnutí několika čestných zmínek. Obrana Augsburgu si zaslouží pochvalu za nasazení v každém podstoupeném souboji, Jonas Hofmann režíroval triumf Mönchengladbachu nad Lipskem, bez kopací techniky Daichiho Kamady by ve Stuttgartu neuspěl Frankfurt a Sheraldo Becker z Unionu Berlín potvrdil svou fazónu na startu sezony gólem a asistencí proti Wolfsburgu.

Perfektně zahrál také Linton Maina, jenž už ve čtvrtek zaujal české pozorovatele během zápasu Kolína se Slováckem. V Bochumi se německý záložník dostal na hřiště až po hodině hry, výrazně ovšem táhl "Kozly" za vyrovnáním. Dělbu bodů po remíze 1:1 nakonec sám zařídil průnikem před bránu z levé strany a prudkou ránou po zemi mezi nohy nebohého gólmana domácího VfL Manuela Riemanna.

Do letošního léta působil Maina v druholigovém Hannoveru, nyní se teprve prodírá do sestavy Kolína. Svým "drajvem" nicméně umí utkání 1. FC oživit a bude zajímavé sledovat, zda se nastálo prosadí do základní jedenáctky trenéra Steffena Baumgarta.

Gól kola

Popravdě, už jsme zhlédli bohatší kola. Devět utkání nabídlo 17 branek, což v průměru nepředstavuje ani dva góly na zápas. Vyloženě výstavních zásahů tak logicky rovněž bylo poskrovnu.

Trn z paty ostrostřelců nakonec vytrhl Kerem Demirbay. Ten se zaskvěl již před týdnem na berlínském Olympiastadionu, tentokrát vymetl šibenici také doma v Leverkusenu. V 57. minutě si na hranici pokutového území pohotově přehodil balón na svou silnou levačku a precizním obstřelem nechal marně plachtit gólmana Brém Jiřího Pavlenku.

Demirbay se střelecky prosadil ve třetím bundesligovém mači za sebou a Leverkusen tak svými trefami táhne víc než hledající se Patrik Schick. Týmu z Porýní je však středopolařova produktivita celkem k ničemu. Ze tří zmíněných klání vydolovali "Werkself” dva body a v tabulce soutěže sídlí až na 15. místě.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Union Berlín752015:417
2.Borussia Dortmund75029:715
3.SC Freiburg742110:514
4.TSG Hoffenheim741212:713
5.Bayern Mnichov733119:612
6.Borussia Mönchengladbach733110:512
7.Eintracht Frankfurt732214:1311
8.1. FSV Mainz 0573227:1011
9.1. FC Köln724111:810
10.Werder Brémy723213:129
11.FC Augsburg73045:109
12.RB Lipsko72239:128
13.Hertha BSC71337:96
14.Schalke 0471338:146
15.Bayer Leverkusen71249:125
16.VfB Stuttgart70527:105
17.VfL Wolfsburg71245:125
18.VfL Bochum70165:191

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (3)

Přidat komentář
Rudnevs

Čtyřikrát v řadě pak Roten nevyhráli poprvé od 90. let, kdy v Mnichově úřadoval kultovní stratég Giovanni Trapattoni.

Tusim od 2001, kedy ich ku koncu tej serie porazilo prave Schalke 5:1.

Reagovat
andrew96

Hmm, ověřím zdroj.

Reagovat
Rudnevs

Inak teda je pravda, že Yoshida má už to najlepšie za sebou a prečo hráva Matriciani, to je záhada asi každému. Medzi fans je to už meme. Mladík, ktorý vyzerá na 40 a snáď si ešte ani nepamätám, že by odohral nejaky dobrý zápas, napriek tomu sa furt do tej zostavy nejak dostane Preco naopak vobec nehrava Mollet, to mi je záhada.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele