Události Bundesligy: Sladký návrat na scénu. Lipsko ve šlágru kola přejelo Dortmund

12.09.2022, 17:14
Názory a komentáře
Amadou Haïdara (© AFP)
Na konci loňské sezony skončil trenér Marco Rose (46) na lavičce Borussie Dortmund. Po pouhém roce ve Vestfálsku mu zlomila vaz sezona bez trofeje a rozpačitý herní projev. Ani ne o čtyři měsíce později je Rose zpět, když dostal za úkol pozvednout jiný tápající klub s velkými ambicemi - Lipsko. Hned na úvod nové mise se kouč postavil svému bývalému zaměstnavateli a triumfoval 3:0.

Marco Rose se do širšího povědomí fotbalové veřejnosti dostal během působení v jiné Borussii. V sezoně 2020/21 dovedl Mönchengladbach do jarní fáze Ligy mistrů po postupu z nabité skupiny s Realem Madrid, Interem Milán a Šachtarem Doněck. Odměnou mu bylo prestižní angažmá necelých 100 kilometrů severovýchodněji, své fotbalové vize měl od ročníku 2021/22 uplatňovat v Dortmundu.

Schwarzgelben padají do stále temnějšího stínu Bayernu Mnichov a od Roseho si slibovali výšlap zpět nahoru. Bylo z toho druhé místo v lize, osm bodů za bavorským gigantem. To by ještě v první sezoně u kormidla neznělo tak špatně, jenže ty poháry... V DFB Pokal vypadl Dortmund v osmifinále ostudně s druholigovým St. Pauli, v Evropské lize se zase pakoval hned po startu jarní vyřazovací fáze po vyřazení od Rangers. A tak se loučil i Rose, který možná ani netušil, jak rychle se vrátí na scénu...

Katastrofální vstup Lipska do sezony totiž odnesl Domenico Tedesco a přepustil místo právě Marcu Rosemu. Přitom se zdá, že volba snad ani nemohla padnout na nikoho jiného. Rose během hráčské kariéry hrál za jiný městský celek Lokomotivu Lipsko, tu pak i trénoval, a především působil dva roky v Red Bull Salzburg, odkud si klub přetahuje hráče i trenéry velmi často.

Sestřih utkání Lipsko - Dortmund je ke shlédnutí zde.

Otočit kormidlem do vítězného směru nemusí být pro nového trenéra v rozháraném celku jednoduché, nutno však přiznat, že začal ve velkém stylu. Ve šlágru šestého kola se domáci - v pro Roseho pikantním duelu - postavili dosud druhému Dortmundu a smetli ho 3:0, když každý gól byl jiný.

První padl po rohu hlavou Williho Orbana, úžasnou dalekonosnou střelou pod břevno pak poslal Dominik Szoboszlai a konečný výsledek potvrdila exhibiční akce do prázdné brány na jejímž konci byl Amadou Haidara. Lipsko přestřílelo soupeře 14-4 a nedovolilo Dortmundu ani jeden pokus mezi tři tyče. Čisté konto přitom dosud v sezoně udrželo pouze jednou.

"Dokázali jsme to jako tým. Nekoukali jsme jeden na druhého a neřešili, kdo co pokazil a kdo udělal jakou chybu. Prostě jsme bojovali jsme jeden za druhého, a proto jsme získali tři body," pochvaloval si po zápase hrdina Szoboszlai.

V novém týdnu přijdou další velké výzvy, ve středu čeká Lipsko druhý skupinový zápas v Roseho oblíbené Champions League, jeho mužstvo se představí na Santiago Bernabéu proti obhájci ušatého poháru Realu Madrid. O víkendu pak loňský vítěz DFB Pokal míří hádejte kam. Ano, do Mönchengladbachu. Pro německého trenéra snad nové angažmá ani nemohlo začít osudověji.

Hráč kola
Poněkud nenápadným způsobem stoupá tabulkou vzhůru Hoffenheim. Vesnický celek zaznamenal o víkendu čtvrtou výhru ze šesti zápasů, gólovou smrští ve druhém poločase skolil Mohuč 4:1 a je na čtvrtém místě zajišťujícím postup do Ligy mistrů. Výraznou měrou k tomu přispěl ofenzivní tahoun klubu vyznávajícího modrobílé barvy Christoph Baumgartner. Rakouský ofenzivní záložník asistoval u vítězného druhého gólu, když brilantně sklepl centr Pavla Kadeřábka zakončujícímu Grischovi Prömelovi. Baumgartner navíc rozjel akce před prvním i třetím gólem, v zápase vyslal dohromady pět střel, zaznamenal dva úspěšné driblinky a dva zisky míče.

Sestřih utkání Hertha - Leverkusen je ke shlédnutí zde.

Gól kola
Křídelník berlínské Herthy Marco Richter využil v 74. minutě špatné rozehrávky Amiriho, získal balon na ose hřiště a parádním volejem se trefil přesně k pravé tyči branky Hradeckého. Svůj tým tak poslal do vedení 2:1. Alespoň zisk jednoho bodu pro Leverkusen zajistil o pět minut později na druhé straně Schick.

Sestřih utkání Hoffenheim - Mainz je ke shlédnutí zde.

Pro Marca Richtera šlo o speciální moment, německý fotbalista v létě překonal rakovinu varlat a ve svém třetím utkání po návratu se už podruhé zapsal mezi střelce.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Union Berlín642013:414
2.SC Freiburg641110:513
3.Bayern Mnichov633019:512
4.TSG Hoffenheim640212:712
5.Borussia Dortmund64028:712
6.1. FSV Mainz 0563126:910
7.1. FC Köln623110:79
8.Borussia Mönchengladbach62317:59
9.Werder Brémy622212:118
10.RB Lipsko62229:98
11.Eintracht Frankfurt622211:128
12.Schalke 0461328:136
13.FC Augsburg62044:106
14.VfB Stuttgart60516:75
15.Hertha BSC61236:85
16.VfL Wolfsburg61235:105
17.Bayer Leverkusen61148:114
18.VfL Bochum60064:180

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vogl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele