Synot liga - souhrn 18. kola

19.02.2016, 19:55, aktualizováno 21.02.2016, 16:55
Komentáře a souhrny
Sparta porazila Mladou Boleslav a upevnila si druhou pozici. Po dvou včerejších předehrávkách se dnes nevídaným způsobem pochlapil beznadějně poslední Baník, který doma rozstřílel Zlín. Na vlastním stánku dále úřadovalo také Brno proti Olomouci a Bohemians 1905 tváří v tvář dalšímu pražskému celku z Julisky. Liberec v derby přetlačil Jablonec a hlavní hvězdou byl Marek Bakoš...

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 2:0

21.02.2016 15:00

Góly: 9. Josef Šural, 22. Costa Nhamoinesu

Sparťané i po 18. ligovém kole ztrácejí na vedoucí příčku tabulky tři body. Ve šlágru víkendu doma porazili 2:0 třetí Mladou Boleslav a zareagovali tak na páteční výhru první Plzně. Za třemi body Pražany nasměroval už v deváté minutě Josef Šural, pojistku brzy přidal Costa. Sparta doma vyhrála 20 z posledních 21 ligových duelů a třetí Boleslavi utekla už na devět bodů.

Sparta udělala v zahajovací sestavě oproti čtvrtečnímu duelu Evropské ligy s Krasnodarem tři změny. Do základu se vrátili Šural s Frýdkem a oba měli výrazný vliv na vydařeném vstupu Letenských do utkání.

V deváté minutě vysunul Frýdek za obranu Zahustela, který už mohl zakončovat, ale ještě hledal na druhé tyči Krejčího. Jeho střelu do odkryté branky ještě vykopl Fleišman, ale dorážející Šural už měl snadnou úlohu. Gólově se tak prosadil i v druhém soutěžním utkání po příchodu do Sparty.

Ve 22. minutě přišla pojistka po rohovém kopu. Dočkalův centr vrátil do ohně Frýdek a Costa se hezky položil do střely, kterou usměrnil přesně k tyči.

Mladá Boleslav má podle nastřílených gólů nejlepší útok ligy, ale na Spartě se vůbec neprosadila. Nedostávala se ke své kombinaci a brankáře Bičíka téměř neohrozila. Až v 62. minutě se do slibné pozice dostával bývalý hráč Sparty Přikryl, který přehazoval Bičíka, ale Costa míč doběhl a odkopl na roh. Hosté marně reklamovali údajnou Bičíkovu ruku mimo vápno.

Posledních 20 minut už Sparta šetřila síly na čtvrteční odvetu Evropské ligy v Krasnodaru a nechávala víc hrát soupeře, ten toho ale nedokázal využít. Nepříjemnou zprávou pro Pražany tak byla jen osmá žlutá karta v sezoně pro Costu, kterého čeká v lize dvouzápasová vynucená pauza.

Trest nemine ani hvězdu Mladé Boleslavi Baroše, jenž deset minut před koncem dostal po faulu na Costu druhou žlutou kartu a hosté dohrávali v deseti.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Jablonec 3:2

20.02.2016 17:30

Góly: 24. Marek Bakoš, 38. Marek Bakoš, 86. Marek Bakoš - 64. Stanislav Tecl (pen.), 68. Marek Kysela

Fotbalisté Liberce porazili v 18. ligovém kole Jablonec 3:2 a podještědské derby v rámci nejvyšší soutěže vyhráli poprvé po třech zápasech. Slovan vedl po dvou brankách Marka Bakoše z první půle 2:0, hosté díky trefám Stanislava Tecla z penalty a Marka Kysely v rozmezí pěti minut druhého dějství srovnali. V 86. minutě ale zkompletoval hattrick Bakoš a rozhodl. Liberec se tak posunul na čtvrté místo tabulky o dva body před Slavii.

Vlivem sněžení se hrálo na těžkém terénu a začátek byl z obou stran opatrný. V polovině první půle Liberec z úvodní gólové šance udeřil. Hostujícímu brankáři Bártovi vypadl z rukou centr zleva, míč sebral Vůch, který se sice ani nadvakrát neprosadil, ale Bakoš už následně dorážkou otevřel skóre.

Slovanu vedoucí trefa hodně pomohla a ve zbytku prvního poločasu vyhrával většinu osobních soubojů. Hodně vidět byl Bakoš, který mohl po půlhodině přidat svůj druhý gól, v mírném záklonu ale mířil nad.

Slovenský útočník se podruhé radoval až v 38. minutě, kdy využil obrovské chyby v jablonecký obraně. Beneš ve snaze odvrátit vysoký balon nechtěně poslal domácího kanonýra do úniku a ten chladnokrevně křížnou střelou k tyči zvýšil. Bakoš devátým gólem v ligové sezoně potvrdil pozici nejlepšího libereckého střelce.

Jablonec poprvé výrazněji zahrozil až těsně před pauzou, hlavička ale mířila nad Koubkovu branku. Zdramatizovat duel dokázali hosté až v 63. minutě. Po zákroku domácího gólmana Koubka na Trávníka nařídil sudí penaltu a Tecl ji stejně jako v minulém kole s Jihlavou proměnil.

Jablonec ožil a za šest minut srovnal. Po rohovém kopu nacentroval Trávník a Kysela hlavou zamířil přesně. Připsal si svůj druhý gól v ligové kariéře.

Zdálo se, že nabuzení hosté zkusí otočit stav, ale rozhodnutí přišlo na opačné straně. Jefremov našel ve vápně Bakoše a ten střelou na bližší tyč uzavřel hattrick. Úsměv mu nezmizel z tváře, ani když hned po vítězné brance musel na nosítkách opustit trávník a na závěrečné minuty ho vystřídal Rabušic. Liberec potvrdil, že je doma v této ligové sezoně k neporažení, z devíti zápasů U Nisy ztratil body jen po remíze s Duklou.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - 1. FC Slovácko 0:1

20.02.2016 14:00

Góly: 90+1. Libor Došek

Jak je důležité míti Libora Doška! Vytáhlý útočník zařídil až v první minutě nastaveného času vítězství Slovácka na půdě Příbrami 1:0. Příbram přitom měla celou řadu šancí, třikrát dokonce orazítkovala brankovou konstrukci. Hosté tak prohráli i druhý zápas v jarní části a znovu přitom nedokázali vstřelit ani gól.

Svěřenci trenéra Tobiáše si po porážce v Teplicích chtěli spravit chuť a v domácím prostředí si připsat první jarní body proti Slovácku. Hosté zase chtěli odčinit domácí porážku s Plzní.

A lépe začala Příbram, která byla aktivnější a měla i více gólových příležitostí. Tu první měl hned v 6. minutě kapitán Tomáš Pilík, ale svojí tvrdou ranou orazítkoval jen tyč! Slovácko tedy mělo štěstí hned od začátku. Na druhé straně se pokoušel o akrobatickou koncovku Koné, ale nebyl úspěšný. V 15. minutě zase hrozili domácí. Kombinace Bednáře se Štípkem byla co do pohlednosti výborná, ale samotná koncovka patou v podání Štípka už byla horší. Po půlhodině hry se zase dostal k hlavičce Bednář, ale Heča nemusel zasahovat. A konečně ve 35. minutě mělo Slovácko další porci štěstí, to když Krameš znovu orazítkoval tyč Hečovy branky.

Po změně stran pokračovala "zvonkohra" domácích. Bednář orazítkoval břevno, a bylo to už potřetí v zápase, co hosty zachránila branková konstrukce! Po této akci se dlouho nic nedělo, až dvacet minut před koncem protáhl Hrušku Libor Došek, v zápase zatím nepříliš viditelný. Diváci už se pomalu smiřovali s bezbrankovým koncem, když v tom najednou v první minutě nastaveného času udeřilo. Defenzíva domácích nedokázala odvrátit balón ze svého pokutového území, zmatcích ve vápně následně využil Libor Došek a přesnou střelou rozhodl o vítězství Slovácka 1:0.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Fastav Zlín 3:0

20.02.2016 14:00

Góly: 9. Daniel Holzer, 30. Karol Mondek, 60. Richard Lásik

Fotbalisté Ostravy zaskočili v 18. kole nejvyšší soutěže Zlín a překvapivě vysokým vítězstvím 3:0 ukončili sérii osmi porážek. Nejhorší útok ligy znemožnil šestý Zlín góly Daniela Holzera, Karola Mondeka a Richarda Lásika a trenér Vlastimil Petržela si tak zapsal vítěznou premiéru před ostravským publikem. Baník zaznamenal teprve druhou výhru v sezoně, Zlín ani v druhém jarním utkání nebodoval.

Věkový průměr základní jedenáctky nejmladšího mužstva ligy dnes vinou zranění a nemocí spadl na necelých 21 let, kouč Petržela k ligovému debutu nasadil osmnáctiletého brankáře Chmiela a o dva roky staršího stopera Mešaninova, vedle nějž si do dvojice stoupl i novic Vraštil z Mladé Boleslavi.

Zlín proti poslednímu týmu tabulky začal sebevědomě a s vysokým presinkem, ale výsledkem bylo jen několik nebezpečných centrů do vápna. Vývoj v mezích papírových předpokladů vzal za své s prvním gólem Ostravy. Baník se v deváté minutě vůbec poprvé přiblížil zlínské bráně, Hrubý po rychlém brejku poslal míč do strany Holzerovi, který možná i s tečí beka Malého ukázkově přeloboval Holého.

I v kombinaci s fanatickým povzbuzováním ultras, kteří se po roce bojkotu vrátili na domácí zápasy Baníku, ostravská omladina zcela vymazala rozdíl dvaceti bodů a deseti míst mezi oběma týmy. Ostrava dřela, díky rychlostním typům byla z kontrů dokonce nebezpečnější a za gólem šla ve vápně mnohem rvavěji. Přesně po půlhodině dal další ledovou sprchu Zlínu Mondek, který z deseti metrů dorazil vyražený míč po velké možnosti Holzera.

Hostující kouč Páník, který v minulosti v Baníku působil, se zvrat snažil přivodit změnami. Do druhé půle poslal Diopa, vzápětí Holíka, ale jeho barvám definitivně zlomila vaz třetí branka. Baník měl dnes směrem dopředu daleko větší tah. Červenkovu šanci ještě zlikvidoval Holý, v 60. minutě však Lásik na malém vápně usměrnil do sítě Mondekovův pokus.

Hostům za stavu 0:3 ztěžkly nohy. Rychlý gól naděje, který dal hned záhy Jugas, rozhodčí kvůli ofsajdu neuznali, a na druhé straně naopak promarnil další vyloženou možnost Holzer. Zlín až v závěru územní převahu proložil šancemi, ale v té největší mířil Diop v 76. minutě jen do tyče a Ševci tak na půdě nejhoršího týmu ligy utrpěli nečekaný debakl.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Dukla Praha 1:0

20.02.2016 14:00

Góly: 68. Daniel Krch

Fotbalisté Bohemians 1905 v 18. ligovém kole doma porazili Duklu 1:0 a prodloužili sérii bez porážky na sedm zápasů. Malé pražské derby v 68. minutě rozhodl obránce Daniel Krch.

Bohemians vyhráli předchozí tři domácí zápasy a i proti Dukle začali aktivně. Mosquerův pokus skončil nad brankou dejvického týmu, kterou místo indisponovaného Rady opět hájila zimní posila Hroššo. Mimo jeho tyče střílel také Acosta.

První těžší zákrok si ale ve 12. minutě připsal domácí gólman Zlámal proti Breznaníkově ráně z přímém kopu. Branku "Klokanů" pak po individuální akci těsně minul Néstor. Bohemians odpověděli šancí Schicka, jenž z otočky trefil boční síť. Skóre neotevřel ani těsně před pauzou Berger. Útočník Dukly v rozhodující chvíli podklouzl a Zlámala už v leže nepřekonal.

Druhý poločas začal nepřesnou střelou domácí Švec, jeho spoluhráč Acosta pak minul ještě z lepší pozice v pokutovém území a Schickova gólová hlavička nebyla uznána pro ofsajd. Zelenobílí stupňovali tlak a Dukla se bránila ze všech sil. Schickův pokus z úhlu vyrazil Hroššo na roh, tečovaná Šmídova střela o kousek minula tyčku.

V 68. minutě už Bohemians velkou převahu využili. Čögley povedeným centrem z pravé strany našel před brankou úplně volného Krcha, který nadvakrát dostal míč do sítě.

Domácí v závěru náskok kontrolovali a Duklu do své šestnáctky moc nepouštěli. Výjimkou byla jen Vašíčkova hlavička nad břevno. Bohemians tak v Ďolíčku zvítězili počtvrté za sebou, zatímco hosté v lize prodloužili čekání na venkovní výhru na třináct duelů.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc 2:0

20.02.2016 14:00

Góly: 44. Jakub Řezníček, 51. Alois Hyčka

Moravské derby mezi Zbrojovkou Brno a Sigmou Olomouc dopadlo lépe pro domácí výběr trenéra Kotala. Výhru Brna načal na skolnku prvního poločasu Jakub Řezníček a krátce po změně stran dokonal dílo Alois Hyčka. Brněnští měli i další šance, ovšem výsledek už navýšit nedokázali.

Utkání začalo svižně a na první vážnější gólovku se muselo chvíli čekat. Brněnského brankáře Melichárka vystrašil až ve 20. minutě pohotovou, leč nepřesnou střelou Navrátil. Na druhé straně zase posílal nebezpečný centr Řezníček a Paškovi chyběly k přesnému zakončení centimetry. O pár minut později už se k hlavičce dostal Lutonský, ale golman Sigmy s tím neměl žádné problémy. Lutonský byl v centru pozornosti i ve 34. minutě, kdy nejprve skvěle vybojoval balón a následně dělovkou trefil jen boční síť. Aktivita se brněnským ještě do konce prvního poločasu vyplatila, ve 44. minutě opět odcentroval Lutonský a propadlý míč dostal za Buchtova záda Jakub Řezníček - 1:0 pro Zbrojovku.

Hosté měli o přestávce o čem přemýšlet. Jejich ofenziva si až na Navrátilův pokus nevedla vůbec dobře. Jenomže ani začátek druhého poločasu se Hanákům nevyvedl. Lackův přetažený centr sklepl Zavadil pro Aloise Hyčku, jehož rána skončila za zády nešťastného Buchty - 2:0 pro Zbrojovku. Sigma i přes nepříznivý vývoj nebalila zbraně a po hodině hry mohla snížit. V dobré palebné pozici se ocitl Navrátil, ale trefil jen svého spoluhráče.

Hrozilo i na druhé straně. Velké starosti Hanákům udělal další Lackův centr, po kterém se dral do zakončení Řezníček. Postupem času Sigmě ubývaly síly, a jestli byl někdo na hřišti nebezpečnější, byla to domácí Zbrojovka. Hyčka ani Řezníček svojí druhou branku nepřidali, ale nemuselo je to mrzet. Zbrojovka porazila Sigmu Olomouc 2:0.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Teplice 1:0

19.02.2016 20:15

Góly: 5. Daniel Kolář

Plzeňská Viktoria zvládla předehrávku s Teplicemi a na čele má před Spartou již šestibodový náskok. Utkání rozhodla jediná branka Daniela Koláře z prvního poločasu.

Zaplněná Doosan Arena nečekala na první branku zápasu dlouho, už v páté minutě propadl balón na malé vápno ke Kolářovi, který hlavičkou zajistil domácím vedení! Nabuzená Viktoria pokračovala v ofenzivních choutkách, hlavička stopera Hejdy se však neujala, vyznamenal se brankář Chudý. Domácí dle předpokladů určovali tempo zápasu, drželi balón a obléhali teplickou branku, nicméně další velkou šanci si do konce prvního poločasu vypracovat už nedokázali. Za zmínku ještě stojí Limberského hlavička, kterou Chudý bez problému lapil. Teplice byly směrem dopředu neškodné a obrana Viktorie v čele s brankářem Kozačikem nemusela až na Vondráškovu střelu řešit žádný výraznější moment.

Také ve druhém poločase byli jasně lepší domácí fotbalisté. Chudý opět skvěle zasáhl proti Hořavovi a byl to on, kdo držel teplické naděje na bodový zisk. V 54. minutě vysunul Fillo Vondráška, ale ten netrefil zařízení. Byl to jeden z ojedinělých útočných okamžiků Teplic. Viktorka sice vedla, ale nedařilo se jí vstřelit druhý gól. Svěřenci trenéra Krejčího se v závěru zbytečně nehnali dopředu, kontrolovali hru a bez větších potíží udrželi nejtěsnější vedení. Plzeň teď má na čele už šestibodový náskok, avšak Sparta má své utkání teprve před sebou.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Slavia Praha 0:0

19.02.2016 18:00

Góly: -

Bezbrankovou remízou se rozešly celky Jihlavy a Slavie. Pro svěřence trenéra Dušana Uhrina mladšího je to bezpochyby zklamání, ovšem znovu se potvrdilo, že se Sešívaným na Vysočině nedaří. Nejblíže k brance měl Mešanović, který orazítkoval tyč.

Že to bude mít Slavia na Vysočině těžké, se vědělo a po závěrečném hvizdu se to také potvrdilo. Sešívaní měli několik šancí zejména v prvním poločase, ale ani jednu neproměnili. Jihlava se rozhodně neuchýlila jen k bránění a také ona měla dobré příležitosti.

První šance si vytvořila hostující Slavia. Hušbauerovu technickou ránu vychytal Rakovan a neujala se ani Škodova nepříliš povedená střela. Růžky vystrčila i Jihlava. Hronek posunul balón na Voltra, který tísněn a v úhlu nepřekonal Berkovce. Po půlhodině hry měli Pražané ve vlastním vápně další problémy, ale nenašel se nikdo z Jihlavských, kdo by uklidil míč do sítě. Vzápětí se do útoku hnala Slavia a Mešanović z malého vápna zazdil další gólovku. Neprosadil se ani Škoda, a tak skončil první poločas bez branek.

Ve druhém dějství tempo zápasu opadlo a ubylo i šancí. Ve 47. minutě sice orazítkoval Mešanović tyčku, ale to bylo ze strany Slavie na dlouhou dobu vše. Jihlava nepouštěla favorita k ničemu vážnějšímu a tři minuty před závěrečným hvizdem mohla utkání rozhodnout ve svůj prospěch. Vaculíkův centr ze standardní situace jen tak tak netrefil Šulka! Slavia si mohla oddechnout. Sudí Paták ještě nastavil tři minuty, ovšem ty rozhodnutí nepřinesly. Slavia na Vysočině ztratila body, s Jihlavou remizovala 0:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň18142237:1444
2.Sparta Praha18132339:1141
3.FK Mladá Boleslav1895442:2632
4.Slovan Liberec1895430:2332
5.Slavia Praha1886425:1530
6.Zbrojovka Brno1874719:2425
7.Fastav Zlín1873823:3024
8.FK Jablonec1858530:2423
9.1. FC Slovácko1872923:3323
10.Dukla Praha1857626:2422
11.FK Teplice1863927:3121
12.Bohemians Praha 19051848622:2620
13.1. FK Příbram18621023:3320
14.Vysočina Jihlava1845918:3317
15.Sigma Olomouc1837816:3016
16.Baník Ostrava18211515:387

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (368)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele