Synot liga - preview 18. kola

19.02.2016, 08:54, aktualizováno 21.02.2016, 08:27
Previews
Jediné, za to o to atraktivnější utkání má dnes na programu česká nejvyšší soutěž. Tečku za osmnáctým kolem udělá šlágr na Letné, kde se Sparta proti Mladé Boleslavi pokusí odpovědět na páteční úspěch Plzně...
Sparta Praha - FK Mladá Boleslav  (neděle 15:00)
To nejlepší na závěr 18. kola české nejvyšší soutěže. To bude nedělní šlágr druhého týmu tabulky se třetím, aneb Sparta doma vyzve Mladou Boleslav. Oba týmy vstoupily do ligového jara plným bodovým ziskem.

Letenští zahájili ligové jaro s cílem získat mistrovský titul vítězstvím ve Zlíně, kde během dvou minut otočili stav z 0:1 na konečných 2:1. Dobře vstoupili i do prvního zápasu play off Evropské ligy, když doma zdolali ruský Krasnodar 1:0. Před důležitou odvetou se však ještě musí sparťané plně koncentrovat na tuzemskou ligovou soutěž, kde ztrácí na lídra tabulky z Plzně šest bodů. Západočeši již mají zápas tohoto kola za sebou, vyhráli doma nad Teplicemi 1:0. Ščasného výběr tak potřebuje doma zvítězit, aby měl svého úhlavního rivala o titul stále na dohled. "Máme za sebou náročný zápas s Krasnodarem, proti Mladé Boleslavi ale nikoho šetřit nebudeme. Změny v sestavě byly vynucené, budu se snažit postavit nejsilnější tým, co půjde. Utkání (s Krasnodarem) nám sice hodně sil vzalo, ale když vyhrajete, tak je regenerace rychlejší. Takže na neděli se dáme do kupy rychleji," prohlásil trenér domácích Zdeněk Ščasný.

Mladá Boleslav měla na úvod snadné sousto, neboť doma přivítala beznadějně poslední Baník, který je jednou nohou ve druhé lize. Potvrdila papírové předpoklady a jasně zvítězila 3:0. Nyní však narazí na jednoho z nejtěžších protivníků prvoligové tabulky. Mladoboleslavští změří síly s druhou Spartou, s níž prohráli posledních šest vzájemných duelů a ve čtyřech z nich pokaždé inkasovali čtyři góly. Přesto na pražskou Letnou nejedou s poraženeckou náladou. "Podobně jako chceme uspět proti každému soupeři, tak i na Spartu jedeme s cílem bodovat. Čeká nás velmi náročné utkání, jeho výsledek bude nesmírně důležitý pro oba týmy vzhledem k jejich ambicím," tvrdí kouč hostí Karel Jarolím.

Ve sparťanském táboře visí otázník nad startem nejlepšího střelce v historii ligy Davida Lafaty, to hosté budou určitě postrádat Čermáka kvůli dohodě mezi kluby.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Costa - Mareček - Dočkal, Frýdek, Matějovský, Krejčí - Šural.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kysela, Kúdela, Polom, Fleišman - Ščuk, Jánoš - Davydov (Chramosta), Magera, Přikryl - Baroš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - 1. FC Slovácko  (sobota 14:00)
Sousedé z dolní poloviny tabulky se o důležité body utkají v Příbrami, kde domácí přivítají Slovácko. Oba týmy mají shodně dvacet bodů a na sestupovou příčku mají náskok bodů čtyř.

Příbrami se letos doma nedaří tak, jako v dřívějších sezónách, kdy výsledky z domácích duelů držely Příbram ať už nad sestupem, nebo, třeba jako loni, dokonce ve hře o poháry. Naštěstí pro ně však Tobiášovi borci bodují slušně i venku, a tak nejsou bezprostředně namočeni v záchranářském boji. Porážku z Teplic z úvodního jarního kola doma jistě chtějí napravit, a získat tak ještě více klidu do dalších kol. Až na Zápotočného, u kterého není start jistý, je kádr pohromadě.

"Slovácko jsem viděl v zápase s Plzní, předvedlo velice kvalitní výkon a to především ve hře dopředu. V druhém poločase byli hráči Slovácka lepším týmem a skoro se jim podařilo vyrovnat. Libora Doška znám z Brna, kde jsem ho trénoval, a už tehdy jako mladík to byl vynikající hráč, který těží ze své výšky a techniky. Po zápase s Teplicemi jsme nespokojení a chceme nad Slováckem zvítězit," uvedl Pavel Tobiáš.

Slovácko po slušném startu do sezóny ztrácí a postupně se propadá tabulkou. Změnu kouče odvrátila dost možná jen výhra nad Teplicemi, kterou Slovácko přerušilo pěti zápasovou sérii bez vítězství. Start do jara také nevyšel, neboť nad síly Habancova týmu byla mistrovská Plzeň. Činit se tak musí Slovácko i venku, kde však patří k nejhorším, získalo zde pouhé čtyři body. Hostům chybějí Chvátal, Kalouda a Valenta.

"Bodově jsme na tom oba stejně, což jen zvyšuje důležitost zápasu. Na hřištích soupeřů se nám zatím příliš nedaří, rádi bychom se tentokrát nevraceli s prázdnou. K tomu potřebujeme dát do našeho výkonu agresivitu. I když Příbram v minulém kole prohrála v Teplicích, tak s výjimkou začátku zápasu, kdy inkasovala oba góly, odvedla dobrý výkon. V zimě soupeře vydatně posílili Mudra, Suchan, Štípek a lotyšský reprezentant Šabala," řekl Svatopluk Habanec.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Sus, Chaluš, Tregler, Mudra - Hnaníček, Suchan - Pilík, Rezek, Štípek - Bednář
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Hofmann, Rada, Košút, Reinberk - Šumulikoski - Diviš, Havlík, Daníček, Kerbr - Došek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Fastav Zlín  (sobota 14:00)
V sobotním programu 18. kola české nejvyšší soutěže se proti sobě postaví týmy Ostravy a Zlína. Oba odstartovaly jaro prohrou.

Beznadějně poslední Baník začal svou jarní pouť v Mladé Boleslavi, kde podle předpokladů prohrál 0:3. V tabulce tak nadále hospodaří s pouhými čtyřmi body, na záchranu ztrácí stále dvanáct bodů. Nyní doma změří síly se šestým týmem prvoligové tabulky. "Každým zápasem v lize se učíme. Zvykáme si na dospělý fotbal, řada těch mladých se v prvním zápase přesvědčila, že ligové tempo je něco úplně jiného. Věřím, že v tomto směru se to bude postupně zlepšovat. Ale výsledky stranou jít nesmí. Hlavně v zápasech před našimi fanoušky se o ně chceme poprat a být úspěšní," prohlásil trenér domácích Vlastimil Petržela, jehož tým prohrál osm kol po sobě.

Zlínští fotbalisté budou chtít ve slezské metropoli odčinit svůj nezdar při jarním vstupu proti Spartě. Nedokázali udržet poločasové vedení 1:0 a během dvou minut přišli najednou o všechny body. Přesto byl trenér Fastavu Páník s výkonem svých svěřenců spokojený. "Navzdory prohře jsme v prvním jarním utkání proti Spartě odvedli dobrý výkon, na který bychom chtěli nyní navázat. I když je Baník beznadějně poslední v tabulce, tak pod trenérem Petrželou jde o silného protivníka. Nemůžeme si dovolit nic podcenit. Budeme spoléhat na náš poctivý fotbal s dobrou defenzivou a čekáním na chybu soupeře. Očekáváme, že Baník vsadí na útočný fotbal," řekl zlínský kouč Bohumil Páník.

V sestavě domácích bude chybět trio zraněných Honiš, Kouřil, Mičola a vykartovaný Kaša. Za hosty nenastoupí kvůli čtyřem žlutým kartám Hájek, Bartolomeu kvůli trestu za červenou kartu a nejistý je start Janíčka.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Sukup, Vraštil, Machovec, Granečný - Ožvolda, Lásik - Mondek, Hrubý, Holzer - O. Šašinka.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Pazdera, Jugas, Hubáček, Matejov - Vukadinovič, Živulič, Holík, Koreš - Poznar, Diop.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.75 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Dukla Praha  (sobota 14:00)
Na programu 18. kola bude také jedno malé pražské derby, ve kterém ve Vršovicích změří síly domácí Bohemians a hostující Dukla.

Bohemka se po nepovedené první polovině podzimu rozjela a již šest utkání v řadě drží vydařenou bilanci domácích vítězství a remíz z venkovních hřišť. Aktuálně jsou tak Klokani mimo sestupové pozice, byť na patnáctou Jihlavu mají jen bod náskoku. Pokračovat v povedené sérii chtějí svěřenci trenéra Pivarníka i proti Dukle, se kterou v nejvyšší české soutěži doma ještě nepadli, šlo však zatím o pouhá tři utkání. Za domácí se divákům v Ďolíčku nepředstaví zraněný Jindřišek a kvůli dohodě klubů ani Hašek.

"Duklu znám dlouhodobě. Minulý týden zvládla složité utkání s Libercem, snaží se pokračovat ve své filozofii. Dukla byla pokaždé silnější do ofenzivy, hrála kombinační fotbal, byla silná na míči. Nebezpečnější je podle mého názoru ve hře dopředu. Jako pokaždé půjdeme do zápasu tak, abychom ho zvládli a byli na konci spokojeni. Hrajeme doma, takže půjdeme za vítězstvím," nechal se slyšet Roman Pivarník.

Dukla se také vzpamatovává z nepovedeného startu. Ambiciózní celek, který před sezónou hovořil i o pohárových příčkách se nyní nachází v klidném středu tabulky. Do jarní fáze vstoupila Dukla cenným domácím vítězstvím nad Libercem, na které bude chtít navázat i v Ďolíčku. Za hosty nenastoupí zraněný Jurendič a otazník visí nad trojicí Beauguel, Čajič, Rada.

"Bohemka hraje o záchranu, nicméně v poslední době se zlepšila a už ke konci podzimu měla dobré výsledky, naposledy remizovala na půdě Olomouce. Vpředu mají Schicka, který má dobrou formu, po stranách rychlé hráče Acostu a Mosqueru, kteří jsou do volného prostoru velmi nebezpeční. Na to si budeme muset dát pozor, nicméně nám se start do jarní části ligy povedl a budeme chtít dobrý domácí výsledek na Bohemce potvrdit," řekl před utkáním Luboš Kozel.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Čögley, Krch, Gajič, Švec - Hradecký - Acosta, Hubínek, Jirásek, Mosquera - Schick
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Hroššo - Miloševič, Štetina, Gorkšs, Vrzal - Néstor, Považanec, Hanousek - Berger, Vašíček, Breznaník
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc  (sobota 14:00)
Moravské derby dvou tradičních týmů bude k vidění v Brně. Domácí Zbrojovka, devátá v tabulce, hostí Sigmu, která se po návratu do první ligy stále nemůže dostat do pohody.

Brno na nedobrý závěr podzimu začalo jaro nepřesvědčivým herním projevem v Edenu, kde toho moc nepředvedlo. S velkým očekáváním tak vzhlíží k domácímu duelu v Králově poli, kde se Zbrojovce na podzim dařilo. Zvítězila zde hned pětkrát, například i nad Libercem či Plzní. V posledních třech setkáních Sigmu doma Brno porazilo. Pokud by se to povedlo i teď, přerušilo by šňůru čtyř utkání bez vítězství. Domácím budou chybět Jovanovič a Schuster.

"Olomouc se v posledním zápase proti Bohemians prezentovala aktivní hrou. Je silná v ofenzivě, disponuje rychlými a technicky dobře vybavenými hráči Mahmutovičem, Ordošem, Navrátilem a Petrem. Nesmíme soupeře pouštět do šancí a současně musíme něco udělat s naší střeleckou potencí. Také potřebujeme zlepšit zakládání útoků. Proti Slavii jsme získali hodně míčů, které jsme vzápětí ztratili dlouhým odkopem. Pokud chceme zůstat v relativně klidném středu tabulky, musíme bodovat naplno," uvedl Václav Kotal.

Sigma je stále namočená v sestupových vodách a na psychice týmu nepřidal ani výsledek z prvního jarního kola, ve kterém Hanáci doma pouze remizovali v důležitém zápase s Bohemians. Do konce soutěže se však hraje ještě o spoustu bodů a remízu z utkání s klokany můžou svěřenci kouče Jílka odčinit hned v Brně. Venku se ale Sigmě nedaří, s pěti body je na hřištích soupeřů třetím nejhorším týmem soutěže. Hosté nastoupí v kompletním složení.

"My musíme určitě zlepšit efektivitu, to je náš problém dlouhodobě. Zvažujeme i určité změny, ale žádné překopání sestavy, jedná se o jeden dva posty. Režisérem hry Brna je Zavadil, tomu musíme věnovat zvýšenou pozornost a zároveň zbytečně nefaulovat, protože to je i velmi dobrý exekutor standardních situací. Je tam i Řezníček, který na podzim prokazoval výkonnost a dával dost branek, má dobrý náběh. Ale nechceme se zaměřovat jen na jedince," řekl Václav Jílek.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Hyčka, Košťál, P. Buchta, Keresteš - Brigant, Zavadil, Malík, Chrien, Škoda - Řezníček
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
M. Buchta - Hála, Radakovič, Štěrba, Vepřek - Petr, Houska, Šindelář, Ordoš, Navrátil - Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Slovan Liberec - FK Jablonec  (sobota 17:30)
Hlavním lákadlem sobotní nabídky 18. kola Synot ligy bude atraktivní severočeské derby mezi Libercem a Jabloncem. Jarní premiéra se vydařila hostům, kteří zdolali Jihlavu 2:0.

To domácí výběr vedený trenérem Jindřichem Trpišovským neuspěl na pražské Julisce, kde podlehl Dukle 0:2. Své zaváhání se pokusí napravit před domácím publikem. Liberečtí nyní narazí na Jablonec, nad nímž nevyhráli v lize třikrát za sebou. "Víme, že derby je ostře sledované. Další věcí je to, že bychom chtěli napravit utkání na Dukle, které se nám nepovedlo jak výsledkově, tak příliš ani výkonem. Chtěli bychom ukázat, že i s novým složením týmu máme svou sílu, a také navázat na naše podzimní výsledky v domácím prostředí. Když se nám na podzim něco nepodařilo, tak jsme se doma dokázali znovu nakopnout. Hodně lidí o derby mluví i v souvislosti s tím, že Jablonec se přes zimu hodně vzchopil. Momentálně cítím asi ještě větší očekávání, než když jsme doma hráli se Spartou," prohlásil Trpišovský, v jehož táboře nejsou hlášeny žádné absence.

Jablonec by jednak rád navázal na vítězný vstup do jara, ale i na první ligovou výhru nad Libercem, která se zrodila při posledním vzájemném souboji. Hosté nyní okupují sedmou pozici a rádi by atakovali šestý Zlín, na který ztrácejí jediný bod. "I když jsem v klubu nový, vidím, že derby zápasem žijí nejen lidé v klubu, ale i v okolí. Nejsem jediný, kdo se na ten zápas těší. Jsme připraveni předvést výkon, který bude adekvátní síle našeho mančaftu. Od první minuty se musíme koncentrovat na to, abychom byli úspěšní. Čekáme bouřlivou kulisu, protože k derby emoce patří. Proti Jihlavě tam ještě byly nedostatky, zanalyzovali jsme si je a já věřím, že s kvalitou půjdeme ještě nahoru," míní jablonecký kouč Zdenko Frťála, jenž se bude muset obejít bez zraněných Mingazova a Romery.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Ljulka, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Folprecht, Karafiát - Jefremov, Shala, Vůch - Bakoš.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Bárta - Kysela, Beneš, Pernica, Karavajev - Hübschman - Masopust, Greguš, Pospíšil, Breda - Tecl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.30 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vysočina Jihlava - Slavia Praha  (pátek 18:00)
První jarní domácí zápas čeká na Jihlavu, která na dně tabulky potřebuje každý bod. Na Vysočině chce uspět ale také její páteční soupeř, ambiciózní Slavia, jež stíhá pohárové příčky.

Jihlava slušným závěrem podzimu utekla ze sestupových pozic, ovšem po úvodní jarní porážce v Jablonci se na ni opět vrátila. Ve vyrovnaném souboji o druhé sestupové místo však potřebuje bodovat hlavně v domácích zápasech, kde zatím v aktuální sezóně získala slabá dvě vítězství. Domácí se budou muset obejít bez několika hráčů - Krejčí a Kukoľ nehrají kvůli kartám, Marcin, Marek a Hanuš kvůli zranění. Zajímavostí je, že Bazal a Voltr hostující v Jihlavě ze Slavie mohou do zápasu nastoupit. "Do utkání nejdeme jako favorit. Máme ke kvalitě i slavnému jménu soupeře přirozený respekt. Slavia se v zimní přestávce maximálně posílila na všech úrovních klubu a zaznamenala výrazný herní posun. Předvedla v jarní premiéře proti Brnu kvalitní výkon. My jsme naopak zažili v Jablonci výsledkově neúspěšný vstup do jarní části ligy a navíc jsme přišli o tři hráče základní sestavy. Navzdory početnímu oslabení jsme podali koncentrovaný výkon, dodržovali naši herní strategii a sahali po vyrovnání. Po porážce nemám hráčům k jejich výkonu co vytknout. Jsme si vědomi i své síly a doma chceme získat body," uvedl před svou domácí premiérou Michal Hipp.

Velká očekávání provází po velké zimní obměně každý zápas Slavie. Ta v úvodním utkání se Zbrojovkou brala vítězství, přestože na nové sestavě bylo znát, že se sehrává. Mezi nejaktivnější hráče proti Brnu patřil Mešanovič, který do Prahy zamířil právě z Jihlavy. V útoku by již měl mít vedle sebe hlavní hvězdu týmu Milana Škodu, který zažehnal zdravotní potíže z přípravy. Slavia je na hřištích soupeřů třetím nejlepším celkem. "Jihlava v podstatě hraje o záchranu. Očekávám tvrdý boj, ale my tam samozřejmě chceme vyhrát a splnit roli favorita. Nebude to jednoduché, ale pevně věřím, že když budeme hrát naplno a tak, jak si představujeme, měli bychom tam vyhrát. Samozřejmě soupeře nepodceňujeme. Jihlava sice prohrála v Jablonci, ale měla vyloučené hráče a Jablonec dal gól z penalty. Je to první utkání venku, od kterého máme nějaká očekávání. Důležité bude, abychom ve hře byli aktivní," nechal se slyšet Dušan Uhrin ml., který má kromě Keniji k dispozici kompletní kádr.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Vaculík, Tlustý, Šourek, Mišůn - Kučera, Hronek - Šulek, Bazal, Jungr - Voltr
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Bořil, Bílek, Deli, Jablonský - Souček - Vukadinovič, Hušbauer, Zmrhal - Mešanovič, Milan Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.50 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Viktoria Plzeň - FK Teplice  (pátek 20:15)
V pátek jsou na programu hned dvě předehrávky 18. kola české nejvyšší soutěže. Jedna z nich se odehraje v plzeňských Štruncových sadech, kde domácí celek přivítá Teplice.

Vedoucí Plzeň úspěšně navázala v prvním jarním kole na závěr podzim, když na Slovácku rozšířila vítěznou šňůru na šest ligových zápasů. Další tři body hodlá získat doma proti Teplicím, s nimiž prohrála na ligové úrovni pouze jednou z 11 vzájemných soubojů. "Teplicím se vstup do jarní části podařil, porazily Příbram. Co jsem měl možnost vidět, Teplice jsou dnes dobře organizovaným mužstvem s rychlým přechodem do útoku, se zkušenou osou týmu a s kvalitními standardními situacemi. Čekám, že budou vycházet z dobře zajištěné obrany a čekat na možnost brejků, pro které mají typově vhodné hráče. Podobně kvalitní mají i standardní situace. Soupeř se tu bude rvát o dobrý výsledek, ale já věřím, že nám pomůžou naši fanoušci, kteří vytvoří pravou plzeňskou fotbalovou kulisu, ze které mi i běhá mráz po zádech," pronesl plzeňský kouč Karel Krejčí, jehož svěřenci nadále drží tříbodový náskok před druhou Spartou.

I Teplice vstoupily úspěšně do ligového jara, když doma proti Příbrami ukončily pětikolové čekání na výhru. V tabulce se tak posunuly na desátou pozici a před sebou mají na dohled týmy Brna, Dukly a Jablonce. Do Plzně nejedou Severočeši s poraženeckou náladou. "Budeme chtít navázat na domácí utkání s Příbramí a v Plzni překvapit. Nemáme co ztrati," řekl stručně k nadcházejícímu klání trenér hostí David Vavruška, jehož výběr naposledy vyhrál ligový souboj v Plzni před osmi lety.

V sestavě domácích se neobjeví rekonvalescent Pilař. To hosté budou postrádat hned čtyři hráče - vykartovaného Lüftnera a marody Grigara, Potočného a Nivalda.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Matějů, Hejda, Baránek, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic, Kolář, Kovařík - Ďuriš.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Chudý - Vondrášek, Jeřábek, Ciskaridze, Krob - Ljevakovič, Soungole - Hora, Vachoušek, Kukec (Fillo) - Vaněček.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň17132236:1441
2.Sparta Praha17122337:1138
3.FK Mladá Boleslav1795342:2432
4.Slavia Praha1785425:1529
5.Slovan Liberec1785427:2129
6.Fastav Zlín1773723:2724
7.FK Jablonec1758428:2123
8.Dukla Praha1757526:2322
9.Zbrojovka Brno1764717:2422
10.FK Teplice1763827:3021
11.1. FK Příbram1762923:3220
12.1. FC Slovácko1762922:3320
13.Bohemians Praha 19051738621:2617
14.Sigma Olomouc1737716:2816
15.Vysočina Jihlava1744918:3316
16.Baník Ostrava17111512:384

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (856)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele