Synot liga - preview 24. kola

08.04.2016, 08:22, aktualizováno 10.04.2016, 08:44
Previews
Pražská Sparta, která momentálně na vedoucí Plzeň ztrácí dvanáct bodů, přivítá Příbram, proti které potřebuje domácí ekipa bezpodmínečně vyhrát...
Sparta Praha - 1. FK Příbram  (neděle 19:30)
V neděli je na programu jediný a závěrečný zápas 24. kola Synot ligy. Sparta doma hostí Příbram. Jasným favoritem jsou sice domácí, ale s citelně oslabeným kádrem bude těžké tuto úlohu splnit.

Spartu postihla velká marodka mezi obránci, se kterou se musela vypořádat i během prvního zápasu čtvrtfinále Evropské ligy. V něm prohrála na půdě španělského Villarrealu 1:2, ale se vstřeleným gólem venku si veze domů naději do odvety. Nyní se však musejí Ščasného svěřenci plně zkoncentrovat na tuzemskou ligovou soutěž, kde ztrácejí na vedoucí Plzeň již devět bodů s tím, že mají jeden zápas k dobru. V předchozím kole totiž padli na Slovácku. "Určitě není prohra na Slovácku v boji o titul příjemná, je to komplikace. Nemá ale cenu nad porážkou brečet či nějak naříkat. Jednou v našem nahuštěném programu přijít musela. Postihla nás v dostizích s Plzní značná nepříjemnost, ale pokud jsme silné mužstvo, zase se na vítěznou vlnu vrátíme," prohlásil trenér Letenských Zdeněk Ščasný.

Příbramští z posledních sedmi utkání slavili vítězství pouze jednou a v tabulce se nyní nacházejí na třináctém místě a se čtyřbodovým náskokem na pohárové pozice. "Sparta je v domácím prostředí jasným favoritem. Ani si nepamatuji, kdy doma naposledy ztratila. A nemyslím si, že její absence by pro nás byly nějakou výhodou. Ať nastoupí v jakémkoli složení, bude to pro nás velmi těžké utkání. My se soustředíme sami na sebe, po Spartě nás navíc čekají další velmi důležité zápasy, které potřebujeme zvládnout. Budeme se snažit hrát tak, abychom co nejdéle drželi čisté konto, a pak uvidíme. Nemohu počítat se Švengerem a Moravcem, kteří u nás hostují právě ze Sparty a podle dohody nemohou hrát," řekl trenér hostí Pavel Tobiáš.

V sestavě domácích bude chybět vykartovaný Frýdek a čtveřice zraněných Vácha, Zahustel, Mazuch a Jiráček. To hosté se budou muset obejít bez vykartovaného Krameše.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Brabec, Holek, Costa - Šural, Dočkal, Mareček, Matějovský, Krejčí - Juliš, Lafata.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Mudra, Tregler, Zápotočný, Divíšek - Pilík, Hnaníček - Štípek, Suchan, Rezek - Bednář.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - FK Teplice  (sobota 17:00)
Vysočina hostí v rámci 24. kola na svém stadiónu Teplice. V případě vítězství se domácí mohou na svého soupeře v tabulce bodově dotáhnout.

Jihlava je namočena do záchranářských vod, předposlední Sigma na ni ztrácí pouhé tři body. Vítězství, kterých si Jihlava na jaře užila pouze dvě, by se tak domácím náramně hodilo. Na podzim dokázala Jihlava v Teplicích uspět. Domácí nastoupí bez zraněných Marka, Marcina a Dvořáka.

"Před námi je další ze série duelů proti soupeřům, kteří se v tabulce pohybují na obdobných pozicích, jako my. Narazíme na tým, jehož ambice a očekávání nekorespondují s aktuálním umístěním v SYNOT lize. Do utkání půjdeme s cílem a snahou udělat vše možné pro to, aby všechny body zůstaly na Vysočině. Věřím, že tvrdá facka, kterou jsme utrpěli při utkání proti Příbrami, bude pro celý tým velkým mementem a motivačním stimulem nejen do dueu proti Teplicím, ale i pro zbytek sezóny," uvedl kouč domácích Michal Hipp.

Teplice mají na jaře na kontě také pouze dvě výhry ze sedmi utkání, a přestože se aktuálně nacházejí na deváté příčce, v klidu rozhodně být nemohou. Nepřesvědčivé výkony a výsledky žlutomodré s blížícím se koncem sezóny přikovávají k vyrovnané druhé polovině tabulky, ze které se bude rekrutovat druhý sestupující. Hostům bude scházet vykartovaný Potočný a zraněný Vaněček.

"Doma s Brnem jsme byli v útoku jakoby jaloví, bylo tam málo míčů do vápna, málo jsme se tam tlačili. V Jihlavě to musíme zlepšit. Potenciální tři body by nám v tabulce hodně pomohly. Tyto zápasy s týmy kolem nás jsou pro vývoj sezony klíčové," uvedl David Vavruška.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Kryštůfek, Krejčí, Tlustý, Urdinov - Kučera, Šulek - Bazal, Hronek, Vaculík - Voltr
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Chudý - Hora, Lüftner, Ciskaridze, Krob - Soungole, Kodeš - Kukec, Ljevakovič, Nivaldo - Vachoušek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Stále se trápící Baník bude po debaklu na Hané čelit dalšímu moravskému celku. Do Vítkovic přijede rozjeté Slovácko, které se o minulém víkendu postaralo vítězstvím nad Spartou o jedno z největších překvapení jara.

Baník už na jaře dokázal získat stejně bodů jako na podzim. Celkových osm bodů za dvě vítězství a dvě remízy jsou však velmi chabou bilancí, které dokumentují agónii klubu, který jistě míří o patro níž. Pro nezkušený a mladý domácí celek je tak zbytek sezóny spíše o sbírání zkušeností a o sehrávání se pro důležité boje ve FNL. Domácím budou chybět zranění Mičola, Honiš, Celba a Kouřil i vykartovaný Lučič.

"Od soupeře, který porazí Spartu, můžeme očekávat všechno. Je to stabilizovaný tým s rychlými hráči, do vápna dostávají hodně balonů a vpředu mají nebezpečné Doška nebo Koného. V obraně mají důrazné hráče jako Radu nebo Hoffmanna, defenzivního halva Šumulikoskiho, které jsem měl ještě v Rusku. Ale tam bychom možná mohli mít šanci. Pokud se kluci nebudou bát chodit do soubojů, věřím, že nějakou vlastní šikovností bychom se mohli prosadit," řekl Vlastimil Petržela.

To v Uherském Hradišti ukazují naopak, jak se fotbal dělat má. Ve Slovácku i po protrápené části podzimu podrželi hlavního trenéra Habance a na jaře mužstvo šlape. Ze sedmi utkání prohrálo pouze s Plzní a ve Vršovicích s Bohemians. Zaslouženě se tak vyhouplo do horní poloviny tabulky, byť na pohárové příčky je ztráta již větší. Hosté se musí obejít bez vykartovaného Daníčka, jinak je kádr kompletní.

"Vítězství nad Spartou nám dodalo sebevědomí. Na tento úspěch ale musíme rychle zapomenout. I když je Baník v tabulce beznadějně poslední a v minulém kole utrpěl debakl v Olomouci, nemůžeme si dovolit soupeře podcenit. Získal bod v Jablonci a navzdory prohrám odvedl doma dobrý výkon proti Teplicím a Dukle. Spoléhám na to, že naši hráči nejsou už pod tlakem záchranářských bojů a odvedou kvalitní hru," uvedl Svatopluk Habanec.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Chmiel - Dostál, Kaša, Vraštil, Helešic - Lásik, Hrubý - Vengřinek, Holzer, Granečný - De Azevedo
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Rada, Hofmann, Šimko - Šumulikoski - Biolek, Havlík, Kerbr, Civič - Koné
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.30 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slavia Praha - FK Jablonec  (sobota 17:00)
Sledovaný duel se odehraje v Edenu, kde Slavia hostí Jablonec. Oba ambiciózní celky bojují o pohárové příčky, byť pro hosty cesta do Evropy povede spíše přes domácí pohár.

Domácí po velké zimní obměně zatím nepředvádí líbivý fotbal, což se ovšem také dalo očekávat. Hlavní je, že se jim daří získávat body a stále dotírají na čtvrtý Liberec. Na jaře sešívaní prohráli pouze na Letné se Spartou a v Mladé Boleslavi. Doma ve všech třech utkáních dokázali zvítězit. Slavii schází zranění Berkovec a Železník, nad Jablonským visí otazník.

"Pevně věřím, že hráči si sáhnout na dno svých sil. Ten, kdo bude na hřišti, tam bude proto, aby pomohl mužstvu. I u hráčů, kteří nebudou v základu věřím, že když nastoupí, tak do toho dají všechno. Pro kluky se vůbec nic nemění, situace je stabilizovaná, my se musíme soustředit jen na výkony na hřišti," uvedl kouč Slavie Dušan Uhrin.

Jablonec na Slavii v posledních letech uměl. Ve špatném slávistickém období několika posledních sezón Jablonec povolil Slavii jediné vítězství ze třinácti duelů. Letos je po delší době Jablonec v tabulce až za Slavií a velké plány se na severu Čech nedaří naplňovat. Na čtvrté místo Liberce ztrácí Jablonec dvanáct bodů. Do boje nezasáhnou zranění Breda a Mingazov.

"Na Slavii jedeme s cílem konečně bodovat na soupeřově hřišti. Máme teď dva zápasy venku a to je ideální příležitost, abychom minusové body trochu stáhli. Budeme se snažit navázat na druhý poločas ze zápasu se Zlínem, kdy jsme naší aktivitou a sebevědomím dokázali potěšit našeho fanouška. Slavia má hodně široký kádr, takže předpokládat, s jakou sestavou nastoupí, je těžké. Jejich kvalita je velká, mají ambice hrát evropské poháry. Určitě je požene výborné publikum, které je dvanáctým hráčem Slavie," uvedl Zdenko Frťala.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Bořil, Bílek, Deli, Jablonský - Souček - Vukadinovič, Hušbauer, Zmrhal, Mihalík - Mešanovič
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Bárta - Karavajev, Kysela, Beneš, Hybš - Masopust, Kubista (Greguš), Hübschman, Mihálik - Tecl, Doležal
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Sigma Olomouc  (sobota 17:00)
Čtvrtý Liberec v sobotu hostí předposlední Olomouc. Zatímco domácí budou atakovat třetí Mladou Boleslav, to hosté by rádi snížili manko na nesestupové pozice.

Liberečtí se pokusí napravit poslední dvě domácí vystoupení, v nichž ani jednou neskórovali. Nejprve remizovali se Slováckem, pak padli s Plzní. Proti předposlednímu týmu tabulky neberou nic jiného než tři body. "Myslím, že Olomouc šla oproti podzimu nahoru, i když to není úplně podložené výsledky. Na jaře je strašně silná kombinačně a posun je vidět. Viděl jsem její utkání s Plzní a Spartou a byla jim minimálně vyrovnaným soupeřem. Teď gólově explodovala proti Baníku. Když vezmu kombinaci zdravotních problémů našeho mužstva, formy Olomouce a našeho rébusu tady se stavem hřiště, mám z toho utkání respekt. Olomouc hraje o život, určitě nemá kvalitou jen na 15. místo. Máme teď dvě utkání doma, a kdyby se nám povedlo potvrdit body z Bohemky, výrazně by nás to přiblížilo finálnímu cíli. Na druhou stranu myslím, že tlak je spíš na těch ostatních velkých rybách. Pro nás to je bonus. Není to otázka života a smrti a v tom by mohla být naše výhoda," tvrdí kouč domácích Jindřich Trpišovský, jehož svěřenci ztrácejí na třetí Mladou Boleslav tři body.

Olomouc si v předchozím kole doslova zastřílela a smetla ostravský Baník šesti góly. Výsledkem 6:2 ukončila sedmizápasové čekání na výhru a oživila šance na záchranu. Od ní ji dělí již jen tři body. "Soupeř má nespornou kvalitu, hraje o evropské poháry. Ale i my jsme po vítězném utkání s Ostravou dostali nějakou energii. Liberec je svým založením hodně ofenzivní mužstvo. Rychlá přechodová fáze, nebezpečný a hodně efektivní Bakoš vpředu a dobré standardní situace. Liberec si dokáže připravit šance proti jakémukoliv soupeři. Ale soupeři, kteří jsou v popředí tabulky, chtějí hrát a ta otevřenost nám víc svědčí než hluboké bloky soupeřů ze spodní poloviny tabulky," prohlásil kouč hostí Václav Jílek.

V sestavě domácích bude chybět trojice zraněných Machuča, Bartošák a Sackey, nejisté jsou pak starty Vůcha, Sýkory a Bakoše. To hosté nebudou moci počítat se zraněným Canou.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Sýkora - Breite, Folprecht - Jefremov, Shala, Vůch (Bartl) - Bakoš (Rabušic).
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Hála, Šindelář, Radakovič, Falta - Navrátil, Plšek, Ordoš, Ševčík, Petr - Chorý.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Dukla Praha  (sobota 18:00)
Mladá Boleslav se letos podvanácté představí doma, kde se jí velmi daří. Proti ní se naopak postaví trápící se Dukla, která spíše než před sebe, musí v tabulce obezřetně koukat za sebe.

Mladá Boleslav se stále drží za elitní dvojicí na třetím místě, které zajišťuje vstupenku do předkol Evropské ligy. Nejlépe střílející celek dominuje hlavně doma, kde zvítězil hned devětkrát. Na jaře prohrál pouze na Letné se Spartou, na Julisce v desátém kole Jarolímův tým remizoval. Mladá Boleslav se musí obejít bez zraněného kvarteta Polom, Kysela, Pauschek, Davydov.

"Očekávám, že v domácím utkání navážeme na výhru z Příbrami a zpřesněním ofenzivy předvedeme našim příznivcům fotbal, jako jsme na domácím trávníku předváděli na podzim," řekl Karel Jarolím.

Dukla si sezónu jistě představovala jinak. Nepovedený podzim se na jaře nedaří napravit, naopak klub kromě vítězství nad Libercem a Baníkem zbylých pět utkání prohrál. Aktuálně má Dukla na kontě sérii tří porážek, navíc bez vstřelené branky a trenéru Luboši Kozlovi se nedaří svůj celek probudit. Při poslední návštěvě Mladé Boleslavi sice dokázal do Prahy odvézt tři body, letošní Mladá Boleslav však představuje větší hrozbu. Hostům schází vykartovaný nejlepší střelec Berger a zranění Vrzal a Hroššo.

"Boleslav patří k nejlepším týmům v Čechách. Navíc se jim v poslední době daří, otočili utkání v Příbrami, kde prohrávali 0:2, a porazili v poháru Plzeň. My jsme v situaci, kdy potřebujeme naši černou sérii prolomit. Nicméně je to soupeř, který je v domácím prostředí silný. Snaží se hrát fotbal, má sílu i ve vzduchu v podobě Magery a výbornou celou ofenzivní fázi. Proto to nebude jednoduchý zápas, ale budeme bojovat a pokusíme se získat nějaké body," uvedl Luboš Kozel.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Diviš - Jánoš, Kúdela, Čmovš, Fleišman - Ščuk, J. Rada - Přikryl, Čermák, Kalabiška - Magera
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
F. Rada - Miloševič, Štetina, Gorkšs, Jurendič - Hanousek, Považanec, Mareš - Čajič, Beauguel, Breznaník
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 3.90 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Viktoria Plzeň  (sobota 20:15)
Zlín ve 24. ligovém kole přivítá fotbalisty z Plzně, kteří vedou tabulku s devítibodovým náskokem. Domácí se pokusí překvapit a získat cenné body do záchranářských bojů, to hosté budou hájit komfortní odstup od druhé Sparty a prodloužit 572 minut trvající sérii bez inkasované branky.

Nad Zlínem se stahují černá mračna. Po krásném podzimu přišlo škaredé jaro, v němž uhráli ševci pouhý bod. Ten vyválčili po bezbrankové remíze s předposlední Olomoucí. A náskok od sestupového pásma se již ztenčil na pět bodů a Pánikův výběr se najednou ocitl v bojích o záchranu. Nahrát další body v nadcházejícím utkání bude nadmíru těžký úkol, protože proti stojí tým, který v lize vyhrál 12krát za sebou. "Plzeň je jasným favoritem, my můžeme jen překvapit, ukázat se našim fanouškům v lepším světle a zapomenout na špatné výkony. V posledním utkání v Jablonci jsme odvedli dobrý výkon v prvním poločase, na který se pokusíme navázat. Nesmíme ale prohrávat souboje ve středu hřiště a po získání míče musíme lépe řešit situace při protiútoku. O současné síle Plzně nejlépe vypovídá kromě postavení v tabulce její bilance na soupeřových hřištích, kde jen dvakrát za celou sezonu prohrála a jednou remizovala. Má ve všech řadách kvalitní hráče," prohlásil trenér domácích Bohumil Páník, jehož tým na podzim uhrál v Plzni cennou remízu 2:2.

Plzeň navýšila v boji o titul náskok před druhou Spartou na devět bodů, i když Letenští z Prahy mají jeden zápas k dobru. A zatím Plzeň suverénně míří k titulu, v tom hodlá pokračovat i ve Zlíně, kde vyhrála pouze jeden z osmi ligových zápasů. Ale všechny se ještě odehrály před nástupem trenéra Vrby, s nímž začala plzeňská zlatá éra. "Zlín má mužstvo dobře poskládané, předvádí konkurenceschopný fotbal. Nikoho se nebojí a pro každého soupeře je stále nebezpečný. V zimě jim odešel Železník do Slavie a to možná bylo takové klíčové oslabení. Nevyšel jim vstup do jara, dostali se trochu do problémů a teď hrají o záchranu. Pro nás to bude o to těžší, protože oni udělají maximum pro to, aby se v lize udrželi. Každé ligové mužstvo především v domácím prostředí má svoji kvalitu a my jsme se o tom několikrát přesvědčili. Věřím tomu, že navážeme na poslední zápasy, nic nepodceníme a roli favorita potvrdíme," řekl kouč hostí Karel Krejčí, jenž hrával za Zlín.

V sestavě domácích bude chybět potrestaný Hubáček a za hosty nenastoupí vykartovaný Baránek a dvojice zraněných nejlepší střelec mužstva Ďuriš a Krmenčík..
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Janíček, Jugas, Hájek, Matejov - Vukadinovič, Živulič, Fantiš, Holík, Koreš - Poznar.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Matějů, Hubník, Hejda, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kovařík - Holenda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 9.00 - 4.20 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Zbrojovka Brno - Bohemians Praha 1905  (pátek 20:15)
Páteční předehrávku 24. kola české nejvyšší soutěže obstarají týmy Brna a Bohemians. Domácí se nacházejí ve velice dobré formě, Klokani v tomto zápase mohou udělat důležitý krok k záchraně.

Jarní brněnská tvrz je zatím neotřesitelná. Kotalovi svěřenci totiž doma neztratili ani jeden bod a navíc v posledních čtyřech kolech třikrát slavili plný bodový zisk. V tabulce jim tak náleží šesté místo. "Naši hru musíme postavit na tom, co nás zdobilo v předcházejících zápasech, zodpovědně bránit a prosadit se v útoku. Za zraněný pilíř týmu Zavadila, kterému bychom chtěli dát dárek v podobě výhry, nastoupí Zoubele," řekl ke ztrátě klíčového záložníka trenér domácích Václav Kotal, jenž nebude moci počítat ani s rovněž zraněným Doležalem.

To Bohemians v posledních týdnech moc nezáří, když v posledních pěti kolech vyhráli pouze jednou. Jedenáctý tým tabulky, jenž má pětibodový náskok od sestupového pásma, se může v případě výhry v Brně výrazně přiblížit k udržení se v nejvyšší soutěži. "Brno hraje poctivý fotbal, dobře brání, mají rychlý přechod do útoku. Jsou delší dobu pohromadě, navíc dokázali navázat na výkony z minulé sezony a dovedli si kvalitního útočníka Jakuba Řezníčka. Mužstvo je stabilizované a lépe se jim pracuje. Tento rok jsou v klidných vodách tabulky a pro nás je důležité, abychom se tam také dostali," prohlásil kouč hostí Roman Pivarník, jenž se bude muset obejít bez obou zraněných Mikuše a Jindřiška.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Hyčka, Košťál, P. Buchta, Keresteš - Pašek, Zoubele, Lacko, Lutonský - Řezníček, Škoda.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Čögley, Krch, Šmíd, Havel - Švec - Acosta, Hubínek, Jirásek, Mosquera - Schick.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň23192247:1459
2.Sparta Praha22162446:1550
3.FK Mladá Boleslav23136450:2945
4.Slovan Liberec23126535:2442
5.Slavia Praha23116632:2139
6.Zbrojovka Brno23104926:2934
7.1. FC Slovácko231031030:3733
8.FK Jablonec2379738:2930
9.FK Teplice23751130:3726
10.Dukla Praha2267928:3025
11.Bohemians Praha 190523510825:3025
12.Fastav Zlín23741224:3825
13.1. FK Příbram23731328:4224
14.Vysočina Jihlava23651223:4223
15.Sigma Olomouc23481123:3720
16.Baník Ostrava23221921:528

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (894)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele