Souhrn zápasů Ligy národů - neděle 11.10.

11.10.2020, 16:54, aktualizováno 11.10.2020, 22:41
Komentáře a souhrny
Erling Håland (© AFP)
Anglie doma otočila zápas s Belgií a vyhrála 2:1, stejným výsledkem skončil i souboj Chorvatska se Švédskem. Nizozemsko veze remízu z Bosny a Hercegoviny a Francie se zase rozešla smírně s Portugalskem, Norsko si po zklamání v baráži o ME snadno poradilo s Rumunskem...
Liga A - skupina 1

Polsko - Itálie 0:0

11.10.2020 20:45

Góly: -

Polsko doma zrovna neoslnilo a přenechalo aktivitu Italům. Ti si sice několik šancí připravili, ale proměnit z nich nedokázali ani jednu. Proto si s Polskem jen rozdělili body.

Zápas mezi Polskem a Itálií sliboval hodně zajímavou a atraktivní podívanou, což domácí podpořili mimo jiné tím, že se do sestavy po dvou duelech opět podíval ten největší klenot. Kanonýr Bayernu Mnichov Robert Lewandowski. Na jeho schopnosti byli eminentně zvědaví Bonucci, Acerbi nebo Emerson. Poláci v prvních minutách dost kontrolovali hru a nenechávali svého soupeře vytvořit si souvislejší tlak.

Spíš se hráči trenéra Manciniho v prvních minutách spoléhali na brejky, většinou tažené Chiesou s Belottim. Po deseti odehraných minutách se každopádně misky vah začínaly naklánět ve prospěch hostí. Chiesa si na pravém křídle narazil míč s Barellou a pak nacentroval mezi polské stopery, kde Pellegrini hlavičkoval v těžké pozici mimo. O dvě minuty později se Belotti vtělil do role nahrávače a krásným pasem za obranu hledal Federica Chiesu. Nová posila Juventusu ale napálil míč z pěti metrů jen nad bránu!

Belotti to zkoušel taky individuálně, jako třeba ve 23. minutě, kdy zpoza vápna pálil i v obležení jen do brankáře Fabiańského. Polsku se vůbec nedařilo dostat se aspoň na dostřel Gigiho Donnarummy. Povedlo se jim to až po půlhodině hry, když si Kędziora na pravém křídle narazil míč se Szymańskim a pak přesným centrem oslovil Jóżwiaka. Jeho hlavičku ale brankář AC Milán chytil.

Po Belottiho výzvě se krátce před koncem první půle zkoušel prosadit obránce Emerson, jenže jeho akce skončila v zámezí. Italové v číslech jasně dominovali a především drýžení míče bylo jasně na jejich straně, jenže jim scházelo gólové vyjádření.

Pár minut po změně stran se naopak málem prosadili domácí hráči. Jmenovitě Jakub Moder, který postupoval směrem k vápnu ze strany a chvíli se tvářil, že bude centrovat. Když se brankář Donnarumma trochu vzdálil od své tyče, vypálil. Donnarumma se ale včas vrátil a míč lapil.

Po hodině hry se k míči u vápna Polska dostal Chiesa a jeho centr mířil na přední tyč. Tam se do hlavičky položil Emerson, jenže mířil vedle tyče. Do další šance se naopak dostali Poláci, pár minut před koncem. To se uvnitř vápna k míči probojoval Karol Linetty, který si zpracoval balon a vypálil po zemi. Jenže do rány mu skočil obránce Acerbi a jeho ránu zablokoval.

Více informací k zápasu

Bosna a Hercegovina - Nizozemsko 0:0

11.10.2020 18:00

Góly: -

Bosna a Hercegovina doma remizovala s Nizozemci, branky se diváci nedočkali ani jedné. Zejména z pohledu Oranjes jde o selhání, které ještě prohloubilo vznikající kritiku trenéra Franka de Boera.

Nizozemsku se od doby, kdy odešel trenér Koeman, trochu přestalo dařit. A dnes je nečekal snadný soupeř, protože Bosna byla hodně nasupená. Stále si totiž musela zvykat na zklamání v podobě neúčasti na příštím mistrovství Evropy. Domácí přeci jen trochu překvapili svého soupeře, když nechali na lavičce kanonýra Džeka. Hosté zase vsadili na mladé pušky jako Dumfries, De Jong nebo Malen.

A Nizozemsko jasně ukazovalo, že si umí plnit obranné povinnosti. Včas přerušovalo šance svého soka, ještě v zárodku. Takže se Bosna za prvních 12 minut prakticky nedostala k ohrožení hostující branky. Bosna se dopředu ale stejně vyloženě nehnala a spíš spoléhala na standardní situace. Drtivou většinu z nich zahrával "malý princ z Lyonu", záložník Miralem Pjanić. Ale Džeko mu ve vápně scházel.

První poločas rozhodně nenabízel tak zajímavou podívanou, jakou jsme čekali. Vepředu se Nizozemci netěšili takové lehkosti ani kvalitě, kterou předváděli pod nyní již trenérem Barcelony. Luuk de Jong sice na hrotu bojoval o každý míč, ale trpěl zoufale nízkou podporou spoluhráčů.

Ani Bosna se v ofenzivě zrovna neukazovala v ideálním světle a proto bylo nutné, aby dorazila její největší zbraň. Jenže útočník Edin Džeko se od nezrealizovaného přestupu do Juventusu spíš hledá a ani dnes nevypadal zrovna ve formě. V 69. minutě se právě Džekovi povedlo najít krásným pase Miralema Pjaniće, jenže někdejší klubový spoluhráč zakončil jen do spolehlivého brankáře Cillessena.

Obdobnou šanci na opačné straně spálil Luuk de Jong, jehož pokus nakonec nebyl tak tvrdý, jak by mohl a měl. Stejný útočník pak zahrozil i po rohovém kopu, jenže jeho hlavička narazila na umění brankáře Ibrahima Šehiće. Toho sice o pár chvil později De Jong překonal, jenže za něj se na poslední chvíli ukázal Todorović, jehož noha odvrátila nejhorší!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie31202:15
2.Polsko31112:24
3.Nizozemsko31111:14
4.Bosna a Hercegovina30212:32
Liga A - skupina 2

Island - Dánsko 0:3

11.10.2020 20:45

Góly: 45. Rúnar Már Sigurjónsson (vl.), 46. Christian Eriksen, 61. Robert Skov

Ani na 21. pokus to nevyšlo, a tentokrát si Island na domácí půdě proti rivalům z Dánska přímo utrhl ostudu. Minulé střetnutí se odehrálo ještě před Eurem 2016 a islandskou turnajovou premiérou, takže tohle mělo být o něčem jiném... ale místo toho se jedná o pokračování notně nevyrovnané vzájemné bilance, kde Island platí vůči Dánsku za trpaslíka.

Islanďané teď s nula body po třech zápasech hledí sestupu zpříma do tváře. Z domácího zápasu s Belgií a výjezdů do Dánska a Anglie budou muset vytěžit minimálně čtyři body, a spíš bodů pět, aby si udrželi naději na záchranu. To už bude pro Hamrénovy svěřence složité.

Prvních 44 minut přitom Islanďané Dánům prakticky nic nepovolili. Až na několik centrů, kterým odolali. Schmeichel se mezitím musel mít na pozoru před vpádem Finnbogasona, který se však ve snaze dostat se k míči jako první zároveň zranil a musel už po 12 minutách střídat. Útočníkův nástupce Bödvarsson zanedlouho v dobré příležitosti pálil přímo do náruče Schmeichela.

Vzadu mezitím Islanďané Dánům dovolovali jen propagační pokusy a působili velmi organizovaně. Až přišla poslední minuta prvního dějství a kudla do zad. Brankář Halldórsson dokázal prudkou Kjaerovu hlavičku po Eriksenově rohu vyrazit pouze směrem k Sigurjónssonovi, od něhož se míč nešťastně odrazil za brankovou čáru.

Z téhle podpásovky se už Island nikdy nevzpamatoval. Ba co víc, pouhou minutu po restartu se obránci Islandu při útočném autu nechali příliš unést, čehož využil Eriksen k dechberoucímu sprintu zpoza vlastní poloviny až k brance soupeře, kde taky levačkou zakončil. No a po hodině hry bylo hotovo. Robert Skov se důrazně natlačil před soupeře, aby přebral vodorovný pas spoluhráče na hraně šestnáctky a po rychlém zpracování i svou slabší pravou nohou krásně vymetl šibenici Halldórssonovy branky - 3:0.

Aby toho pro Hamréna nebylo málo, vzápětí kvůli zranění přišel ještě o Ragnara Sigurdssona, jediného dánského legionáře v sestavě Islandu (FC Kodaň), což Islanďanům jenom dále komplikuje vyhlídky na středeční utkání již doslova o všechno doma s Belgií.

Více informací k zápasu

Anglie - Belgie 2:1

11.10.2020 18:00

Góly: 39. Marcus Rashford (pen.), 65. Mason Mount - 16. Romelu Lukaku (pen.)

V první půli se vpřed víc tlačili Belgičané a díky penaltě Lukakua se dokonce dostali do vedení. Jenže z další penalty srovnal ještě do poločasu Rashford a po změně stran se se štěstím prosadil také mladík Mount.

Bitva gigantů. Na málokterý duel dvou reprezentací to v dnešní době platí tak dokonale jako na Angličany s Belgií. Tradiční fotbalový velikán stále nezapomněl na poslední duel s Belgií, který je doposud vnímán velmi negativně a smolně. Albion dnes ve Wembley cítil šanci odvděčit se Rudým ďáblům s plnou parádou a trenér Southgate k tomu využil hráčů jako Rashford, Rice, Mount, Maguire nebo Henderson, jenž navlékl kapitánskou pásku.

Belgičané zase chtěli ukázat, že poslední vítězství nad Albionem nebylo ničím výjimečným a že to můžou kdykoli na požádání zopakovat. Sílu současné Belgie demonstrovala jména jako Meunier, De Bruyne, Carrasco nebo samozřejmě bijec Lukaku. Hosté věděli, že jim velké nebezpečí hrozí zejména od dvojice Rashford a Calvert-Lewin, takže si na ni zvlášť ve vzdušných soubojích dávali velký pozor.

První náznak šance předvedli Belgičané v 10. minutě, když obránce Castagne našel krásným pasem Romela Lukakua, který v záklonu dokázal aspoň zakončit. O pouhou minutu později sice Belgičané dali branku, jenže pro ofsajd Meuniera ji sudí Stieler nemohl uznat. Hned vzápětí už ale opět pískal gól. V 15. minutě se totiž Lukaku dobře natlačil do souboje s Dierem a ve vápně jím byl faulován. Nařízenou penaltu sebevědomě proměnil právě kanonýr Interu, když si Pickford vybral špatnou stranu - 1:0.

A Belgie dál pokračovala v ofenzivním fotbalu. Kevin De Bruyne využil špatné zpětné přihrávky Rashforda. Míč si navedl na hranici šestnáctky, odkud vystřelil levou nohou. Brankář Pickford nicméně jeho ránu viděl dostatečně dopředu a proto ji s klidem lapil.

Tím dost pomohl svému týmu, který i díky tomu dokázal vyrovnat. A stejným způsobem, jakým se hosté dostali do vedení. Thomas Meunier v pokutovém území stáhl pronikajícího Hendersona, takže sudí Stieler neměl na výběr. Tentokrát se ve výsostném území Antonia Panenky objevil Marcus Rashford a ani on se nemýlil - Mignolet si rovněž vybral nesprávnou stranu.

Ještě do konce poločasu mohl zvrátit utkání ve prospěch Belgie útočník Carrasco, který využil parádní patičky od Lukakua. Jenže z dobré pozice mířil jen mimo bránu! Do druhé půle vešli lépe Angličané. Calvert-Lewin se pokusil zakončit rychlou spolupráci s Rashfordem, jenže placírkou přestřelil. Útoční Evertonu posléze přestřelil ve snaze hlavičkou umístit do sítě pas od Trippiera.

Belgičané ve druhé půli rozhodně nepůsobili tak živě a nebezpečně jako v prvním poločase. A Angličané jejich mírnou pasivitu dokonale využili. V 65. minutě se jim totiž povedlo otočit utkání ve svůj prospěch! Centr od Alexandera-Arnolda se dostal na hranici vápna k Masonu Mountovi, který si míč snadno zpracoval. Pak udělal krok stranou a vypálil na zadní tyč. Jeho rána by do brány zřejmě nešla, jenže výrazná teč obránce Alderweirelda balon nakonec do sítě přeci jen dostala!

Belgie byla ale opět na tahu. A znovu u toho byl nebezpečný De Bruyne. Záložník Citizens totiž načasoval další krásnou nahrávku do vápna, kam si naběhl Yannick Carrasco. Sám před brankářem Pickfordem ale poslal míč mimo!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie32103:17
2.Belgie32018:36
3.Dánsko31113:24
4.Island30031:90
Liga A - skupina 3

Francie - Portugalsko 0:0

11.10.2020 20:45

Góly: -

Kdo čekal gólové hody, ten se u největšího blockbusteru dnešního programu Ligy národů ošklivě spálil. Tohle byly dva týmy vedené dvěma starými pragmatiky, které se v první řadě měly zneutralizovat, a taky ukázkově zneutralizovaly. Skoro identické držení míče (51 % - 49 % pro Portugalsko) a na obou stranách naprosto stejný počet zblokovaných střel (4) i pokusů na bránu (3) a mimo ní (3); tak vyrovnaný zápas, jak to jenom bylo v jejich silách...

Didier Deschamps nakonec od počátku na rozestavení se třemi stopery nevsadil, ale jeho sázka na diamant či systém 4-3-1-2 úplně nevyšla. Krajní beci tolik nepodporovali útok, Pogbovi to vedle Rabiota s Kantém vyloženě nešlo, a Giroud s Mbappém se sami sobě spíš motali pod nohy než cokoliv jiného. Defenzivně to šlo, ale směrem dopředu vůbec ne.

Podobně na portugalské straně, kde svým výkonem asi nejvíc zaujal nestárnoucí Pepé, který v 37 letech ataky les Bleus odrážel podobně vzorně jako před čtyřmi lety ve finále zlatého Eura. Spolu s Nélsonem Semedem a Rúbenem Diasem dnes naprosto kralovali.

A jaké že šance vlastně stojí za zmínku? Popravdě sotva nějaké. V úplném závěru střídající Trincão krátce zadribloval a vyzval Ronalda, toho však excelentně vychytal Hugo Lloris a postaral se tak o skutečnost, že portugalská modla na Francii nadále nikdy v kariéře nevyzrála. Jinou velkou šanci Portugalska dříve vymazal z dějin Pepeho ofsajd, jinak by se už měnilo skóre.

Za Francii se měl prosadit minimálně Mbappé při částečně samostatném úniku na Patrícia, ale jeho lehký oblouček portugalský brankář výtečně přečetl a vystihl. Jinak Patrícia prověřila akorát jedna kroucená střela Griezmanna před přestávkou a dál už sotva něco.

Oba titáni a vítězové dvou posledních mezinárodních turnajů se tedy rozešli smírně, a pro Francii Didiera Deschampse dál platí, že jakmile vedle sebe od počátku nastoupí Kanté s Pogbou, nikdy neprohraje (19 výher, 6 remíz).

Více informací k zápasu

Chorvatsko - Švédsko 2:1

11.10.2020 18:00

Góly: 32. Nikola Vlašić, 84. Andrej Kramarić - 66. Marcus Berg

Chorvatsko získalo velmi důležité vítězství v souboji se Švédskem a poprvé v novém ročníku Ligy národů bodovalo, zatímco jeho soupeř naopak na svůj první výsledkový úspěch bude muset počkat minimálně do dalšího zápasu. Ve třetí skupině výkonnostní Ligy A se tak domácí pošoupli na třetí místo, neboť před tímto střetnutím disponovali horším skóre.

Oba celky doposud narazily na Portugalsko a Francii a ani v jednom případě se jim nepodařilo alespoň remizovat. I proto byl pro ně nynější mač vážně velmi klíčovým artiklem. Domácí nejprve dostal do vedení v první půli Nikola Vlašič, vyrovnat se pak podařilo Marcusovi Bergovi, každopádně poslední slovo si vzal chorvatský náhradník Andrej Kramarič.

Hosté museli být velmi rádi, že v 10. minutě pro ně nakonec dopadla situace, jak dopadla. Do brány se podařilo míč dopravit Brekalovi, protože se však jeho spoluhráč Vlašič nacházel předtím v ofsajdu, nemohl být gól uznán. V 18. minutě se brankáře Olsena snažil překonat svou levačkou Modrič, avšak švédský muž v rukavicích si zapsal onen povedený zákrok.

Seveřané vyprodukovali svůj první pokus napřímo mezi tři tyče poprvé ve 25. minutě, konkrétně zásluhou Kulusevskiho, ovšem Livakovič, hájící prostor domácí brány, míč stačil zkrotit. O pár chvil později se pokoušel Vlašič změnit bezgólový stav, na Olsena hodlal vyzrát svou levou nohou, nicméně ani po jeho počínání se utkání směrem kupředu nijak nepohnulo.

Až ve 31. minutě přišel na řadu jeden z klíčových okamžiků tohoto duelu. Perišič unikl podél levé strany, adresoval balón do šestnáctky, kde ho Brekalo chytře zpracoval pro z druhé vlny nabíhajícího si Vlašiče, a ten pohotově zacílil do dolního rohu brány. Zkraje druhého dějství se Chorvaté snažili náskok navýšit, jenže Brekala v 53. minutě vychytal perfektně Olsen.

V 58. minutě se ozvali po delší dobře rovněž Švédové, Forsberg z přímého kopu zamířil do potřebných míst, nakonec ale Livakovič využil své schopnosti pro likvidaci této šance. V 66. minutě se již hosté přece dočkali své odměny. Lustig vyzrál na ofsajdovou past, přistrčil merunu Forsbergovi, ten jí ještě posunul na Berga, jenž poté bez větších problémů skóroval.

Takový rezultát by pro Švédsko rozhodně nebyl žádnou velkou ztrátou, remíza by mu dodala před listopadovou odvetou výhodu lepších vzájemných zápasů, jenže v 84. minutě jeho sok strhnul výhru na svou stranu. Stoper Jansson trestuhodně podběhl míč, kterého se tak zmocnil Perišič, a po jeho přihrávce pak Kramarič z vyložené pozice nezaváhal v koncovce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko32106:17
2.Francie32105:27
3.Chorvatsko31025:93
4.Švédsko30031:50
Liga B - skupina 1

Severní Irsko - Rakousko 0:1

11.10.2020 20:45

Góly: 42. Michael Gregoritsch

Severní Irsko nedokázalo navázat na úspěšnou čtvrteční baráž o EURO na půdě favorizované Bosny, když postoupilo do finálového souboje se Slovenskem díky úspěšnému penaltovému rozstřelu, teď totiž podlehlo silnému Rakousku nejtěsnějším poměrem 0:1. Hosté byli v nedělním duelu aktivnějším výběrem a svého protivníka vysoko přestříleli, kvůli tomu se ve skupině 1 nacházejí na druhém místě se šesti body o skóre za vedoucím Norskem.

Naopak "Ostrované" se po druhé porážce přiblížili k obávanému sestupu do Ligy C, s jediným bodem na kontě jsou totiž poslední čtvrtí o tři body za Rumunskem a ve druhé polovině letošního ročníku Ligy národů je proto čeká pořádně těžká bitva. Po úvodní opatrnější dvacetiminutovce převzali taktovku hosté a první možnost si vypracovali přesně v polovině prvního poločasu, kdy se k přímému volnému kopu postavil obránce Alaba.

Stabilní článek základní sestavy slovutného Bayernu Mnichov našel svým nadýchaným pasem volného Hintereggera, jemuž se však hlavička příliš nepovedla a našel jen připravenou náruč brankáře McGoverna. Po necelé půlhodině hry se Rakušané dostali k první obrovské možnosti. Cathcart svou nepříliš přesnou malou domů vyzval ke skórování Christopha Baumgartnera, jenomže ten svou razantní přízemní střelou minul vzdálenější tyč.

Stejný hráč byl opět hodně vidět zhruba deset minut před přestávkou, kdy se po ose Alaba - Schlager - Michael Gregoritsch dostal míč právě na kopačku Baumgartnera, jenž na hranici bankového území selhal a prostor tří tyčí vůbec netrefil. Hosté se přeci jen dočkali zaslouženého gólu ve 42. minutě, skórovat dokázal šestadvacetiletý útočník německého Augsburgu Gregoritsch, který využil skvělého centru z levé strany.

O něj se postaral Hinteregger, ve středu pokutového území zůstal neobsazen právě Gregoritsch a přesnou hlavičkou zamířil přímo k levé konstrukci. Severní Irsko mohlo srovnat stav v polovině druhé části, avšak po pasu Dallase a hlavičce Evanse snadno zasahoval gólman Pervan. V nastaveném čase byl ještě blíže k dorovnání ztráty střídající Thompson, ale po secvičeném signálu o kousek minul zadní tyč.

Více informací k zápasu

Norsko - Rumunsko 4:0

11.10.2020 18:00

Góly: 13. Erling Haaland, 39. Alexander Sørloth, 64. Erling Haaland, 74. Erling Haaland

Euro je sice ztracené, ale vítr z plachet Norům jeden nevydařený zápas kompletně nevzal. Dvojice Haaland-Sørloth znovu úřadovala stejně jako proti Severním Irům - také tentokrát se dohromady postarali o čtyři branky svého týmu, aby dokonale zničili své nebohé soky z Rumunska...

Zklamání z nepostupu na Euro Norové opravdu zbytečně dlouho nerozdýchávali a na Rumuny, kteří se sami do finále baráže před pár dny neprobojovali, jaksepatří vlétli. Po úvodní střelecké výměně Cicâldăua se Sørlothem přišla okamžitě 13. minuta a první branka zápasu. Celá akce začala u levého rohového praporku na půli Norů, odkud šel dlouhý míč dopředu, Haaland jej sklepl za sebe pro Ødegaarda, ten balon nějakou dobu popotáhl z vlastní poloviny a potom narýsoval bezchybnou "uličku” pro Haalandovo citlivé zakončení.

Chvíli po prvním norském úvodu konečně úřadovala obávaná rumunská dvojice Hagi-Marin, avšak druhý jmenovaný po kolegově přistrčení pálil příliš vysoko. Blíže skórování byl zanedlouho opět Haaland, který si tentokrát nepřišel na Tătăruşanua, ale také Sørloth, jenž po své promptní otočce už opravdu akorát potřeboval trefit výseč - což se mu nepovedlo.

Žádná starost - s 39. minutou si Sørloth vše plně vynahradil, byť tentokrát primárně těžil z práce spoluhráče. Meling na levé straně utekl úplně všem a záhy navíc zvládl odměřit perfektní přízemní centr na zadní tyč, kde už to měl norský kanonýr vyloženě jednoduché.

Norové stále neměli dost a v produkování střeleckých pokusů bez větších problémů pokračovali i po změně stran, což vrcholilo v další přesnou trefu Erlinga Haalanda. Ten znovu slavil v 64. minutě a znovu mu u toho asistoval Ødegaard. Ten tentokrát využil šťastně odraženého míče, aby sám pohrdl skvělou možností zakončit a naservíroval míč útočníkovi do prázdné.

Kdepak, poté, co ho srbská obrana dokonale vymazala, nemínil Haaland toto kolbiště opustit bez jistoty toho, že si domů poveze zápasový míč pro autora hattricku. A takovou pojistku také doručila 74. minuta. Tentokrát mu míč k nohám doručil parťák z útoku Sørloth, Haaland si jej navedl vodorovně s hranou šestnáctky a nekompromisně propálil Tătăruşanua, přestože to nevypadalo, že v takové pozici může vůbec razantně vystřelit. Stalo se, a tak má nyní po šesti startech v národním týmu průměr jedné vstřelené branky na zápas.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Norsko320110:36
2.Rakousko32015:46
3.Rumunsko31114:74
4.Severní Irsko30122:71
Liga B - skupina 2

Izrael - Česko 1:2

11.10.2020 20:45

Góly: 56. Eran Zahavi - 14. Joel Abu Hanna (vl.), 48. Matěj Vydra

Čeští fotbalisté zvítězili ve třetím utkání skupiny B2 Ligy národů v Izraeli 2:1 a navázali na stejnou výhru ze středeční přípravy na Kypru. Favorit v Haifě vedl od 14. minuty po vlastním gólu, který si dal Joel Abu Hanna, a ve 47. minutě zvýšil Matěj Vydra. V 56. minutě už jen snížil Eran Zahavi, v nastavení hosty zachránila tyč. Zápas se hrál kvůli koronaviru bez diváků. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého si připsali druhé vítězství ve skupině a dál ztrácí bod na vedoucí Skotsko, na jehož půdě se představí ve středu.

Z českého týmu před zápasem v Haifě vypadli tři hráči s pozitivním testem na koronavirus a jeden s neprůkazným výsledkem. V Izraeli scházeli kapitán Dočkal, Hložek, Barák a Novák a z logistických důvodů brankář Nguyen. Devět hráčů kvůli nutnosti absolvovat v sobotu na Kypru kontrolní odběry přicestovalo do Haify až dnes malým letadlem.

V pondělí se mužstvo oproti původnímu plánu vrátí do Prahy, kde podstoupí další koronavirové testy. V případě, že by hráči nemohli odcestovat do Skotska, je připraven záložní tým pod vedením kouče reprezentační osmnáctky Holoubka, složený z české ligy.

Do týmu zasáhl koronavirus už během pondělního srazu v Praze. První vlna testů odhalila jednoho nakaženého hráče z Plzně a kompletní trojice z Viktorie Kopic, Kalvach a Ondrášek musela opustit mužstvo. Kvůli zranění vypadli také elitní útočníci Schick s Krmenčíkem, český celek však i bez několika stabilních hráčů začal v Izraeli velkým náporem. Hosté vysoko napadali a nutili soupeře k chybám.

V sedmé minutě ještě nabíhající Bořil po centru minul a chvíli nato Darida při přečíslení pálil nad, ve 14. minutě však už hosté kuriózně otevřeli skóre. Debutant v izraelské obraně Abu Hanna poslal od postranní čáry malou domů a brankář Marciano promáchl míč.

V 29. minutě poprvé zahrozil Izrael. Po standardce hlavičkoval nejlepší týmový střelec Zahavi, kterého vychytal Vaclík. Na opačné straně po narážce mířil nad Bořil.

Dvě minuty po přestávce Češi zvýšili. Masopust poslal do úniku Vydru, který přetlačil obránce a nezaváhal. V reprezentaci skóroval poprvé od března 2016.

Izrael, který ve čtvrtek až po penaltovém rozstřelu prohrál v semifinále play off o mistrovství Evropy ve Skotsku, nerezignoval a brzy snížil. Solomon ještě v jasné šanci selhal, ale na přelomu 55. a 56. minuty už se technickou střelou k tyči prosadil kanonýr Zahavi.

Hostům poté mohl vrátit dvougólové vedení Provod, ani v jedné šanci ale neuspěl. Na opačné straně mířil nad Saba. Ve druhé minutě nastavení se protáhl do šance Solomon a Vaclík se štěstím srazil míč na tyč.

Český celek hraje v Lize národů jednu ze skupin Ligy B, která je druhou ze čtyř úrovní soutěže. Vítěz skupiny postoupí do elitní Ligy A, naopak nejhorší tým sestoupí do Ligy C. V Lize národů se hraje o dvě místa v play off o mistrovství světa v roce 2022 a je rozhodující pro los kvalifikace.

Více informací k zápasu

Skotsko - Slovensko 1:0

11.10.2020 20:45

Góly: 54. Lyndon Dykes

Skotsko po vítězství nad Izraelem v baráži o EURO 2020 zvládlo i následný souboj Ligy národů se Slovenskem, které doma porazilo nejtěsnějším možným způsobem. Upevnilo si tak své vedení v tabulce před druhou Českou republikou, před níž stále drží těsný jednobodový náskok. O jedinou branku celého tohoto střetnutí se postaral v 54. minutě Lyndon Dykes.

Pro oba celky bylo důležité především správně zregenerovat, neboť před pár dny absolvovaly náročné, stodvacetiminutové duely v boji o postup na evropský šampionát. A nakonec se zřejmě s touto skutečností hůře vypořádali Slováci, kteří v semifinále play-off přetlačili ve čtvrtečním termínu Irsko. Tentokráte na další ostrovní celek venku jednoduše nevyzráli.

Nebylo to utkání bohaté na gólové příležitosti. Bylo prostě příliš vidět, že se možná na obou týmech projevila únava, a směrem dopředu působily spíše mdlým dojmem. Suma sumárum byly k vidění jen čtyři přímé střely na bránu, a i když hosté drželi více míč na svých kopačkách, své odměny se nedočkali. Domácí totiž byli v útoku přece o chlup nebezpečnější.

Do jakési pološance se propracovali Slováci ve 14. minutě, ovšem stoper Valjent hlavičkou nezamířil do prostoru třech tyčí. Ve 22. minutě zakončoval na druhé straně McLean, ani on ale neseřídil svoje mířidla správně. Na sklonku půlhodiny pálil McTominay, avšak slovenského brankáře Kuciaka rovněž neohrozil, mimo pak pálil i hostující forvard Boženík.

O všem důležitém se rozhodovalo až po přestávce. O'Donnell z pravé strany vyslal za obranu jemný oblouček do pokutového území, tam Dykes vyzrál na ofsajdovou past a uklidil míč za brankovou čáru. Slováci se na žádnou odpověď nezmohli. Ba naopak mohli inkasovat podruhé, měli každopádně štěstí, že McBurnie trefil hlavou pouze brankovou konstrukci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Skotsko32104:27
2.Česko32016:46
3.Izrael30213:42
4.Slovensko30122:51
Liga B - skupina 3

Rusko - Turecko 1:1

11.10.2020 20:45

Góly: 28. Anton Mirančuk - 62. Kenan Karaman

Rusové doma po gólech Mirančuka s Karamanem jen remizovali s Tureckem a za dělbu bodů mohli být ještě rádi. Po změně stran totiž jasně lepší Turci několikrát zahrozili a dokonce trefili břevno.

Rusové začali do svého soka bušit vlastně hned od začátku. Po první větší šanci Dzjuby se kopal rohový kop a na něj si naskočil opět hromotluk v útoku Ruska. Tentokrát mu ale hlavička nevyšla podle představ, míč zamířil příliš vysoko nad bránu. S další várkou nebezpečí přispěchal před bránu Turecka Anton Mirančuk, jehož tvrdá rána ale skončila pár centimetrů vedle brány!

Bylo to hodně opatrné utkání, a to z obou stran. Přeci jen se ale několik šancí ještě v první půli urodilo. Po chybě hostí u jejich vlastního vápna se k balonu dostal Kuzjajev. Jenže ačkoli měl před sebou jen brankáře Günoka, nedokázal ho prostřelit! Rusům to ale zas tak vadit nemuselo, protože o pouhé dvě minuty později utekl Zobnin středem pole a ve vápně našel Antona Mirančuka, který z první trefil přesně místo, kam brankář Günok nedosáhl - 1:0 pro Rusko.

Brankáře Turecka mohl ještě před koncem první půle znovu pokořit Kuzjajev, který střílel osamocen uvnitř vápna, jenže mířil těsně vedle. Druhá půle už byla mnohem zajímavější. Do ní totiž vyběhl křídelník Cengiz Ünder, který o sobě dal hned několikrát vědět. Jeho první ránu vytěsnil brankář Šunin, který ale o chvíli později kapituloval. Turci zahrávali standardku, Çalhanoğlu poslal do vápna centr, který skončil na zadní tyči u úplně volného Demirala. Ten vrátil míč před bránu a tam jej dopravil na místo určení Kenan Karaman!

V 66. minutě napřáhl zpoza vápna ke krásné ráně opět Ünder, jenže jeho střela letěla paradoxně nad. Ještě hezčí zakončení pak Ünder předvedl deset minut před koncem, jenže tentokrát mu zkazilo radost břevno! V úplně poslední šanci utkání se ke konci zjevil obránce Celik, který slalomem protančil až do vápna, jenže v něm pálil nepředstavitelně mimo! Rusové dnes vůbec neodvedli dobrou práci a za bod můžou být rádi.

Více informací k zápasu

Srbsko - Maďarsko 0:1

11.10.2020 20:45

Góly: 20. Norbert Könyves

Maďarsko potvrdilo, že na tomhle reprezentačním srazu je evidentně ve velmi dobrém rozpoložení, a po postupu do finální fáze baráže o EURO 2020 přes Bulharsko se mu zadařilo i ve druhém venkovním utkání. V Lize národů zásluhou jediné trefy Norberta Könyvese skolilo Srbsko, které utrpělo svou druhou porážku, a zůstalo tak v tabulce na poslední příčce.

Domácí před pár dny sehráli nervydrásající bitvu na půdě Norska, kde zvítězili až po prodloužení, a stejně jako jejich nynější protivník se stále můžou podívat na evropský šampionát. Jenže v Lize národů píšou trochu jiný příběh, pro ně těžko čtivý. Dosud totiž uhráli jen jeden bod, vsítili jednu branku a reálně jim hrozí pád do horší ligové úrovně.

Maďaři se naopak přiblížili na dostřel vedoucímu Rusku, na které ztrácejí po třech odehraných zápasech pouhý bod. Poté, co srbská defenzíva zazmatkovala, stoper Mitrovič si nepočínal nejdůrazněji, a Könyves tak mohl ve 20. minutě zacílit prakticky do prázdné brány, se svěřenci trenéra Marca Rossiho následně velmi dobře prezentovali v obranné činnosti.

A vedení udrželi až do závěrečného hvizdu sudího Schärera. Tým vedený koučem Ljubišou Tumbakovičem v ofenzívě vážně nijak nezářil, mohl být ve finále šťastný, že ve 34. minutě dokonce neprohrával o dvě branky, nebýt zákroku brankáře Rajkoviče vůči střele Kalmára. Snad jen Vlahovič mohl v 75. minutě vyrovnat, orazítkoval ale pouze brankovou konstrukci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rusko32107:47
2.Maďarsko32014:36
3.Turecko30211:22
4.Srbsko30121:41
Liga B - skupina 4

Finsko - Bulharsko 2:0

11.10.2020 18:00

Góly: 52. Robert Taylor, 67. Fredrik Jensen

Finsko si po nedávném nevydařeném přátelském zápase na půdě Polska, kde inkasovalo hned pět branek, výrazně napravilo svou reputaci, v Lize národů urvalo své druhé vítězství v řadě a přiblížilo se na dostřel prvnímu Walesu, za kterým zaostává jen o jediný bod. Bulharsko ve skupině prohrálo celkově podruhé a i nadále se nachází na posední čtvrté sestupové pozici.

Hosté měli oproti svému soupeři bezpochyby nevýhodu v samotné přípravě na toto klání, neboť před pár dny museli podstoupit těžký barážový mač proti Maďarsku. Ne že by v Sofii herně natolik zaostali, výsledkově se jim ovšem hrubě nezadařilo a museli se z neúspěchu co nejrychleji dostat. Evidentně však doba na vzpamatování nebyla tak úplně dostatečná.

Domácí vstoupili do utkání aktivněji, ze dvou slušných možností se ale ještě vedení neujali, jelikož Taylorovu dělovku dokázal zlikvidovat brankář Lukov a v 17. minutě neuspěli ve svých příležitostech Pohjanpalo ani Pukki. Bulhaři mohli gólově udeřit až ve 38. minutě, jenže Despodov nezakončil nejlépe, a tak gólman Hradecky uhájil svůj prostor brány.

Celek ze Skandinávie zasadil dva přesné zásahy až po změně stran. Nejprve se na střeleckou listinu zapsal Taylor, k němuž se štěstím do vyložené pozice doputovala nepovedená střela Pukkiho, a Lukov už inkasování prostě nezabránil. V 67. minutě bulharského muže v rukavicích překonal též střídající Jensen, jenž pravačkou umístil balón ke vzdálenější tyčce.

Více informací k zápasu

Irsko - Wales 0:0

11.10.2020 15:00

Góly: -

Tak to byla solidní nuda. Nedělní odpoledne by člověk mohl strávit stoprocentně mnohem lépe než sledováním duelu mezi Irskem a Walesem. Pokud jste si ale chtěli dopřát dlouhý spánek, pak by tohle utkání bylo ideální. Bez branky, prakticky bez šancí.

Ono těch šancí samozřejmě několik bylo, ale od takového utkání jsme správně očekávali mnohem víc. Mírný favorit z Walesu se sice musel obejít bez Balea, který stále doléčoval zraněné koleno, ale i tak měli hosté velmi silný kádr. Aviva Stadium v Dublinu se stalo dějištěm utkání mezi dvěma blízkými sousedy a sudí Tasos Sidiropoulos očekával, že emoce budou na hřišti cítit v každém zákroku.

Jenže měl dost snadnou práci. Wales se sice několikrát dostal snad až na dostřel veterána Darrena Randolpha, jenže využít to k šanci nedokázal. Většinou se spokojil s centrovanými míči, s nimiž si domácí obrana poradila. I proto jsme se první větší šance dočkali vlastně až v 35. minutě. Jak se první půle chýlila ke konci, hostům se naprosto nepovedla nahrávka dozadu a tu sebral Robbie Brady. Jenže jeho točená střela nakonec letěla přeci jen trochu mimo.

A to bylo z prvního poločasu vlastně všechno. Pokud někdo čekal průvan v kádrech a náhlou změnu v útoku, nedočkal se.

Hrál se naopak velmi opatrný až nudný duel bez šancí. Až střídající Horgan se mohl deset minut před koncem prosadit, jenže jeho přesnou hlavičku vykopl z brankové čáry protihráč! Jediným vzrušením pak byly dvě žluté karty pro McCleana v rozmezí pouhých pěti minut.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Wales32102:07
2.Finsko32013:16
3.Irsko30211:22
4.Bulharsko30121:41
Liga C - skupina 2

Arménie - Gruzie 2:2

11.10.2020 18:00

Góly: 6. Choren Bajramjan, 88. Henrich Mchitarjan - 46. Nika Katčarava, 74. Tornike Okriašvili

Arménie se stále drží ve hře o první místo ve skupině. Přestože Gruzíncům dovolila obrat stavu skóre, v závěru z penalty manko opět dotáhla a v tabulce si tak vzhledem k nečekané remíze Severní Makedonie s Estonskem drží pouhý bodový odstup od úplného čela...

S kapitánem Mchitarjanem zpátky na "desítce” se Arménci proti dobře naladěné Gruzii ničeho nebáli a hned po šesti minutách šli do vedení. Barseghjan vše zahájil pěkným průnikem po levé straně, jehož centr už s povděkem ve svůj první reprezentační gól proměnil Bajramjan. To znamenalo, že Arménci skórovali v každém dosavadním utkání Ligy národů - něco, co v jejich případě tradičně není úplně standardní či zaručené.

Po brzké trefě Bajramjana bylo však hlavní pozorně bránit, a že Arménci v tomto ohledu okamžitě mírně polevili, takže Kazaišvili i Kačarava ihned pokoušeli své střelecké štěstí. Ve 23. minutě se Kazaišvili divže už neradoval, když v tu ránu arménského brankáře zachránila tyč. Jen o pár sekund později pro změnu Grigalavu uvnitř pokutového území hrozivě zradila jeho samotná muška.

Vskutku, Gruzie sice do kabin o poločase kráčela za nevýhodného stavu, ale příležitostí na vyrovnání měla vrchovatě. Jurčenko musel být opět na špici svého umění ve 32. minutě proti střele Kačaravy. Ovšem co se neurodilo v úvodní části, to už přišlo krátce po restartu. Doslova pár sekund po změně stran se Kačarava přeci jen prosadil, i když poněkud bizarní cestou - s centrem z pravé strany se dokázal spojit akorát vlastním hrudníkem, ale i to stačilo.

Arméncům rázem utkání klouzalo z prstů a příznivý výsledek jako by najednou vůbec neměli na dosah - to se však v úplném závěru přeci jen mělo změnit. Přestože se tlak úplně nekonal, stačila jedna nechtěná ruka Daušviliho, Mchitarjanova bezchybná penalta, a v 89. minutě bylo srovnáno.

Více informací k zápasu

Estonsko - Severní Makedonie 3:3

11.10.2020 18:00

Góly: 33. Rauno Sappinen, 61. Rauno Sappinen, 76. Frank Liivak (pen.) - 3. Marten Kuusk (vl.), 80. Goran Pandev, 88. Gjoko Zajkov

Divoké utkání proběhlo v Talinnu, kde se střetla domácí estonská reprezentace se Severní Makedonií. Domácí ještě deset minut před koncem vedli o dva góly a sahali po prvním vítězství v letošním ročníku, v závěru ovšem selhali v obraně a po remíze 3:3 zůstávají na posledním místě.

Před zápasem vstupovaly na hřiště oba týmy v rozdílném rozpoložení. Domácí měli po dvou zápasech na svém kontě 0 bodů a skóre 0:3, o čtyři dny dříve navíc prohráli domácí přátelské utkání s Litvou 1:3. To reprezentanti Severní Makedonie měli naopak důvody k radosti. V předchozím zápase porazili v semifinále play-off o Euro Kosovo a i ve skupině Ligy národů měli po výhře nad Arménii a remíze v Gruzii dobrou pozici.

Předpoklady a formu obou reprezentací zcela potvrdil začátek zápasu, ve kterém se hosté dostali rychle do vedení. Domácí stoper Kuusk se při zpětné přihrávce nepodíval na pozici brankáře, který stál mimo bránu a hned ve 3. minutě si vstřelil kuriózní vlastní gól.

Estonsko smolný gól nesrazil na kolena a s papírově silnějším soupeře drželo krok. V 16. minutě se do velké šance dostal Kait, ale s jeho slabým zakončením si brankář Siskovski poradil. Domácí byli lepším týmem a po více než půlhodině hry se jim podařilo srovnat. Pikk se na levém křídle dostal za obránce a přesným přízemním centrem našel na přední tyči Sappinena, který osamocen svou šanci proměnil.

Úvod druhého poločasu patřil Severní Makedonii, která byla častěji na míči, ale kolem Heinovy brány létaly pouze dalekonosné pokusy. Na druhé straně tak v 61. minutě opět udeřili domácí. Ze standardní situace odvrácený míč se dostal pouze na hranici pokutového území, kde už číhal Baranov, jehož první střelu srazila obrana a druhou brankář Siskovski, ke třetí dorážce se ovšem dostal Sappinen a druhým gólem v zápase poslal Estonsko do vedení.

O několik minut později zahrál Baranov ve vlastní šestnáctce nešťastně rukou a švédský rozhodčí Al Hakim nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se navzdory předpokladům nepostavil Panděv, nýbrž Trajkovski, který nastřelil pouze břevno a skóre zůstalo nezměněno.

Makedoncům se nedařilo nic a další komplikací se pro ně stala situace ze 75. minuty, kdy ve zdi v pokutovém území zahrál rukou Spirovski a penalta se kopala i na druhé straně. Střídající Liivak ovšem nezaváhal a poslal Estonsko do nadějného dvoubrankového vedení.

Domácí obrana se s vědomím pohodlného vedení zatáhla a Makedonii se ani tak nepodařilo vytvořit si souvislý tlak. O to překvapivější byla situace z 80. minuty, kdy se na pravém křídle uvolnil Ristovski, který poslal přesný centr na Panděva a kapitán hostů přesnou trefou vrátil svému týmu naději.

Severní Makedonie se povzbuzena snížením hnala za vyrovnáním a nad šestnáctkou Estonska létal jeden centr za druhý. V 87. minutě nastala po rohovém kopu skrumáž v pokutovém území a míč se dostal na nohu Zajkova, který svou první reprezentační trefou zajistil svému týmu alespoň bod. Severní Makedonie tak i nadále vládne své skupině, Estonsko je naopak hodně namočeno v boji o udržení.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Severní Makedonie31206:55
2.Gruzie31204:35
3.Arménie31115:44
4.Estonsko30123:61
Liga C - skupina 3

Řecko - Moldavsko 2:0

11.10.2020 20:45

Góly: 45+3. Anastasios Bakasetas (pen.), 51. Petros Mantalos

Řecko na domácí půdě v Aténách dokázalo potvrdit úlohu favorita proti outsiderovi z Moldavska, ovšem až téměř do konce úvodního dějství se trápilo. Do vedení se dostalo v nastavení první půle po vyloučení Vjačeslav Posmace z pokutového kopu, náskok pojistilo pět minut po přestávce. V tabulce se udrželo na vedoucí pozici se sedmi body o skóre před druhým Slovinskem. Hosté v samém závěru mohli alespoň snížit, ale svou penaltu nedali.

Moldavané opět nepředvedli úplně špatný výkon, nicméně v boji o udržení se pro ně nic nemění. V tuto chvíli jsou poslední čtvrtí s jediným bodem na kontě o skóre za Kosovem a právě s tímto protivníkem si to s největší pravděpodobností rozdají o záchranu. Zápas začal velmi opatrně, domácí sice vyvíjeli tlak, ale dlouho se nemohli k ničemu dostat. Teprve zhruba deset minut před přestávkou zahrozil kanonýr nizozemského Tilburgu Pavlidis.

Jednadvacetiletý útočník se totiž zjevil sám před brankářem Namaşcem, avšak z bezprostřední blízkosti ho nedokázal překonat přízemní střelou. Když už se zdálo, že se do kabin bude odcházet za nerozhodného stavu, tak se právě Pavlidis prosmýkl do šestnáctky protivníka a Posmac musel zatáhnout za záchrannou brzdu. Nizozemský rozhodčí Higler mu za zmaření vyložené brankové možnosti udělil přímou červenou kartu a navíc ukázal na penaltový puntík.

K němu se postavil zkušený Anastasios Bakasetas a nezaváhal, balón nekompromisně napálil do pravé části branky do protipohybu bezmocného Namaşca. Řecko pojistilo svůj náskok v 50. minutě. Hezký centr mezi dva protihráče vymyslel právě Bakasetas, rozběhnutý Petros Mantalos si ho elegantně zpracoval na prsa a pravačkou z deseti metrů chladnokrevně zamířil do bližšího spodního rohu. Zhruba čtvrthodiny před koncem byl opět vidět aktivní Bakasetas.

Svůj druhý gól chtěl přidat přízemní ranou z dvanácti metrů, jenže proti němu výtečně zasáhl brilantní Namaşco. Následně se hostující strážce vytáhl proti dělovce Fortunise, pak na opačné straně Rota nešikovně podrazil unikajícího Reabciuka a Higler byl nekompromisní. Obrovskou možností pohrdl Milinceanu, jehož pokutový kop famózně zneškodnil gólman Vlachodimos. V samém závěru ještě spálil dvě velké příležitosti Fortunis, napoprvé dokonce orazítkoval pravou konstrukci.

Více informací k zápasu

Kosovo - Slovinsko 0:1

11.10.2020 20:45

Góly: 22. Haris Vučkić

Kosovská fotbalová reprezentace prožívá nešťastné období. Tři dny po neúspěchu v semifinále play-off o Euro se Severní Makedonií prohrála také v Lize národů se Slovinskem a v dalším průběhu soutěže ji bude pravděpodobně čekat boj o udržení ve skupině s Moldavskem.

Švýcarský trenér Kosova Bernard Challandes neměl k dispozici nejlepšího střelce reprezentace a největší hvězdu Vedata Muriqiho, který zůstal v Římě, neboť se zotavuje ze zranění a navíc měl pozitivní test na koronavirus. Útočnou hvězdu postrádali také Slovinci, Andraž Šporar sice dorazil na reprezentační sraz, ale kvůli zranění stehenního svalu jej zase opustil.

Jakoby právě absence útočných es nastínila charakter utkání, ve kterém se hráči starající se o ofenzivní akce příliš nepředvedli. V úvodu utkání byli aktivnější hosté, ale kromě střel Kurtiče a Lovriče mimo bránu nic významného nepředvedli.

K první velké šanci došlo až ve 22. minutě a hned byla gólová. Verbič měl dostatek prostoru při protiútoku a zatáhl míč až do poloviny hřiště, kde přesnou průnikovou přihrávku mezi třemi obránci vyslal do samostatného úniku Vučkiče, který střelou k tyči překonal brankáře Muriče.

Vstřelená branka přinesla Slovincům klid na kopačky, a naopak domácí se na polovině soupeře hodně trápili a nedokázali si vypracovat slušnou šanci. Když už se po půlhodině hry povedla Kosovu kombinace, zazdil ji nepřesným zakončením Zeneli. O pár minut později stejný muž nevyzrál svou střelou z přímého kopu na brankáře Oblaka. Stejně neúspěšný proti slovinskému kapitánovi byl se svou střelou i Paqarada a také Celinův dalekonosný pokus ztroskotal na Oblakovi.

Po změně stran byly kosovské útočné snahy ještě horší než v prvním poločase a dobře bránící hosté ukazovali skulinky pouze při rohových kopech, ze kterých však také žádná větší šance nevyplynula. Podobně neefektivní před brankou soupeře bylo i Slovinsko, a tak je Kosovo po domácí prohře 0:1 prakticky odsouzeno k boji o udržení ve skupině. Slovinsko se naopak tříbodovým ziskem vyrovnalo Řecku, se kterým si to s největší pravděpodobností rozdá o postup.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Řecko32104:17
2.Slovinsko32102:07
3.Kosovo30122:41
4.Moldavsko30121:41
Liga C - skupina 4

Litva - Bělorusko 2:2

11.10.2020 18:00

Góly: 7. Arvydas Novikovas, 75. Karolis Laukžemis - 59. Vital Lisakovič (pen.), 66. Aljaksandr Sačyuka

Litevci jsou teď již definitivně, zdá se, připraveni dělat ve své skupině Ligy národů pořádné vlny. Po senzačním vybrakování Albánie se doma povytáhli i na Bělorusy a po třetím kole tak mají všichni aktéři skupiny 4 stejný počet bodů - rovné kvarteto - s čímž se rozhodně nepočítalo...

V posledním zápase Ligy národů uhráli první soutěžní výhru od roku 2016, potom si ještě vylepšili sebevědomí v přátelském duelu s Estonskem (3:1) a výtečně našlápli i na favorizované Bělorusy. Litevci šli do vedení už v sedmé minutě díky fantastické trefě Novikovace. Zkušený křídelník se balonu chopil na okraji vápna a příliš se s tím nepáral, čímž patrně zaskočil nepříliš připraveného brankáře Chatkeviče.

A jako opařená byla také celá běloruská skvadra. Gólman Švedkauskas byl sice brzy málem nachytán na švestkách nepovedeným centrem, který jen taktak vyrážel nad břevno, ovšem vážně míněný střelecký pokus nemusel likvidovat až do konce prvního dějství.

To druhý poločas už byl o něčem jiném - konkrétně tedy po dvojím střídáním z 57. minutě, které ihned změnilo tvář zápasu. Novic na hrací ploše Lisakovič se totiž za pouhé dvě minuty nechal ve vápně podrazit Vaitkunasem, aby následně sám lehkým obloučkem doprostřed brány z puntíku vyrovnal.

Lisakovič byl pro Bělorusko obecně učiněným "game-changerem”. I vedoucí branka hostů totiž nese jeho tučný podpis, protože to byl právě jeho centr po napůl odvráceném rohovém kopu, který vyzval stopera Sačivka a definitivně složil odpor Litevců.

Tedy aspoň to v dané chvíli právě tak působilo, ale kdepak. Litva, která poslední desítky minut spíš jen zoufale přihlížela akcím hostů, se rázem probudila k životu, a především skrz střelce Novikovase opět začala hrozit. Kýženého vyrovnání se potom dočkala 15 minut před koncem skrz svého vlastního žolíka - Laukžemis se vyhnul očekávanému tlaku od dvou obránců okamžitým napálením kolmice Lasickase, a míč si to k jeho radosti namířil do sítě.

Závěr už opět patřil Bělorusům, ale Švedkauskas pěkně vyrazil nad břevno pokus Zolotova a další pořádná šance se už nenarodila. Litevci berou poctivě vydřený bod.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Albánie 0:0

11.10.2020 15:00

Góly: -

Pořádně napjatá je situace ve čtvrté skupině výkonnostní Ligy C, a to i díky nynější bezbrankové remíze mezi Kazachstánem a Albánií. Obě mužstva dosud jednou vyhrála a jednou prohrála, čili nynější plichta pro ně byla v novém ročníku Ligy národů premiérová. Hosté sice byli v útoku o něco aktivnější, v koncovce ale žádný úspěch nezaznamenali.

Ke gólu se mohli dostat trochu náhodně zhruba po osmi minutách hry, to si totiž málem vlastence na své konto připsal bránící Ajmbetov, naštěstí pro něj ale napálil míč ve snaze odvrátit ho do bezpečí do vlastního břevna. Ve 30. minutě se střelecky osměloval Kallaku, nicméně kazašského brankáře Pokatilova svou pravačkou překonat zkrátka nedokázal.

Ani po přestávce se obrázek hry příliš nezměnil, gólových šancí bylo jednoduše poskrovnu. Albánie si každopádně vytvořila dvě slušné možnosti, protože ovšem Broja svým pokusem nedosáhl kýženého cíle, jelikož balón v cestě za brankovou čáru zastavil stoper Erlanov, a protože v 88. minutě Seferiho vychytal Pokatilov, nestrhla nakonec výhru na svou stranu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Kazachstán31113:24
2.Albánie31112:14
3.Bělorusko31114:54
4.Litva31113:44

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (47)

Přidat komentář
smazaný uživatel

LN

Reagovat
Modroočko

Experimentálna zostava, ale celkom zaujímavá kvitujem Greguša v základe a som zvedavý, ako to bude vyzerať s dvomi útočníkmi v základe po osi Hamšík, Haraslín, Greguš by sa ich mohlo dariť zapojiť do hry.

Reagovat
smazaný uživatel

Jakto ze v Zahrebu na stadionu pri zapase Chorvatsko - Svedsko byli divaci, nejaka vyjimka?

Reagovat
Seydou Doumbia

I na Bosně byli

Reagovat
smazaný uživatel

Však UEFA už povolila omezenou kapacitu.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Minister

Reagovat
Kluivert9

Diváci na fotbale? No to je tragédie...

Reagovat
RadekVonCZE

I v Polsku, UEFA povolila myslím že 30 procentní kapacitu, to pak záleží na úřadech v dané zemi.

Reagovat
Rattlesnake

de Boer nepřekvapuje

Reagovat
Seydou Doumbia

nevím zda si sledoval zápas ale...stálo to dost za hovno

Reagovat
Rattlesnake

nesledoval.

jenom sestřihy s mexičany + teď s bosnou a frank je furt stejnej zoufalec. vážně na tu lávku nemájí holanďani nikoho kvalitnějšího?

Reagovat
Seydou Doumbia

Ten Hag je v Ajaxu, Bosz v Leverkusenu...to jsou ti kvalitní...a potom máš Cocu v Derby, Van Bronkhorsta v Číně...volný byl Seedorf, Van Bommel, De Boer...žádná sláva

Reagovat
Rattlesnake

že bude odchod Koemana pro holanďany až takovej průser jsem teda nečekal...

Reagovat
ttopi

Haland je fakt moc zajimavej hrac. Skoda pro nej ze hraje za Nory, nikdy s nima nic velkyho neudela.

Reagovat
mimi_united

On je ako stvorený pre United, Ole by trénoval svojho nástupcu

Reagovat
misinho7

Reagovat
smazaný uživatel

OGS už snad United dlouho trénovat nebude

Reagovat
Stannis Baratheon

Snad ještě pořádně dlouhou

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Modroočko

Ach jaj - Hamšík ako jediný kreatívny hráč v strede poľa začne pri každom prechode do útoku kľúčovať, točiť sa na vlastnú bránu a zbytočne držať loptu - to sa potom ťažko hrá. Haraslín už štandardne dobre, ale chýba mu dôraz, Koscelník na pravej strane celkom ok a Niňaj s Valjentom veľmi dobre, Kuciak to zozadu dobre diriguje. Inak ťažko hodnotiť, hádam len Holúbek mi tam celkom nesedí, ale sakra - keď som v pozícii trénera, budem hráčov nabádať, aby sa nebáli ísť do zakončenia a nie len aby si alibisticky posúvali loptu. Mal by tam byť ešte Hrošovský, aby ten stred poľa trochu oživil.

Reagovat
kris_kros

Ale lepsie sa na to pozera ako proti Irom

Reagovat
smazaný uživatel

Nehrali jste nejak spatne, jenom priposrane no. Skoti hrozne hrozni, ale ubojovali to. Meli to dobre zhustene a hrali tvrde. Hamsik me taky prekvapil, vubec zadna primocarost a moment prekvapeni, neustaly toceni se dokola, kratky prihravky k nicemu... mozna i taktika na picu. Slovaci od dob Vitteka nemaji zadnyho strelce mi prijde... Schranz asi neni uplne tragickej, ale evropskej repre zapas sam nezvedne.

Reagovat
smazaný uživatel

včera by zrejme nepomohol ani Vittek, Bozenik vyzerá ok, vedel aj včera pokryť loptu ale dostával veľmi málo prihrávok a keď už tu loptu udržal tak nemal komu prihrat, iba dozadu. Mohol tam mať aj jednu dobrú šancu, kde už teraz si nie som istý či zle spracoval alebo neudržal stabilitu tak sa nedostal ani k zakončeniu, ale to bola jediná dobrá lopta, ktorú dostal.

Reagovat
Modroočko

Prvý polčas sa ešte dal stráviť, ale druhý bol mizéria. S tým Vittekom nesúhlasím. Boženík vlani prišiel do repre a zdalo sa, že hádam prvýkrát po 15 rokoch tam máme solídneho čistokrvného hroťáka, ale Hapal z neho svojím hlúpym (ne)systémom urobil sklepávača lôpt, čo je úplne smiešne a nehodné reprezentácie. Nech už ide preč.

Reagovat
smazaný uživatel

vyhodte uz toho trageda, ta jeho priposranost uz presla na kazdeho hraca

Reagovat
masina_LFC

Reagovat
Modroočko

Grciam.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja taky

Reagovat
smazaný uživatel

Kovacic hraje v repre pravý křídlo, cože

Reagovat
RadekVonCZE

Hrajou diamant, takže ne

Reagovat
smazaný uživatel

díky

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
smazaný uživatel

Maďaři

Reagovat
smazaný uživatel

niekto sa tu dohadoval, ze ci je lepsie Bulharsko alebo Madarsko tak asi uz odpoved pozna

Reagovat
oli9

Slováci zas před zápasem kleceli?

Reagovat
Stannis Baratheon

hrozný blbouni

Reagovat
Modroočko

Aj po zápase by mali ísť, na polienko. Na čele s Hapalom.

Reagovat
smazaný uživatel

my na to ideme strategicky - zostup do C divízie lebo odtial je najvačšia šanca na postup na Euro 2024

Reagovat
smazaný uživatel

Mě tato Liga národů baví.

1) Nejsou nesmyslné přátelák, o něco se hraje.

2) Člověk vidí zápasy vždy dvou vyrovnaných mužstev. Né jako když se hraje kvalifikace a hraje San Marino s Anglií.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Jardin

Reagovat
Blasphemer

Slováci.

Reagovat
Ranoth

uz sa tesim na duely s albanskom, kosovom, bieloruskom... aspon budeme konecne hrat proti seberovnym

Reagovat
Modroočko

Ešteže odtiaľ by nebolo kam vypadnúť...pod Hapalom by som sa obával aj toho.

Reagovat
veikko

Snad si Maďaři udrží formu i ve finále baráže proti Islandu. Zasloužili by si to určitě mnohem víc než Island.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele