Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga C - skupina 4, 3. kolo
11.10.2020 18:00 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

Bělorusové obrat v Litvě ke zdárnému konci nedotáhli

Litevci jsou teď již definitivně, zdá se, připraveni dělat ve své skupině Ligy národů pořádné vlny. Po senzačním vybrakování Albánie se doma povytáhli i na Bělorusy a po třetím kole tak mají všichni aktéři skupiny 4 stejný počet bodů - rovné kvarteto - s čímž se rozhodně nepočítalo...

V posledním zápase Ligy národů uhráli první soutěžní výhru od roku 2016, potom si ještě vylepšili sebevědomí v přátelském duelu s Estonskem (3:1) a výtečně našlápli i na favorizované Bělorusy. Litevci šli do vedení už v sedmé minutě díky fantastické trefě Novikovace. Zkušený křídelník se balonu chopil na okraji vápna a příliš se s tím nepáral, čímž patrně zaskočil nepříliš připraveného brankáře Chatkeviče.

A jako opařená byla také celá běloruská skvadra. Gólman Švedkauskas byl sice brzy málem nachytán na švestkách nepovedeným centrem, který jen taktak vyrážel nad břevno, ovšem vážně míněný střelecký pokus nemusel likvidovat až do konce prvního dějství.

To druhý poločas už byl o něčem jiném - konkrétně tedy po dvojím střídáním z 57. minutě, které ihned změnilo tvář zápasu. Novic na hrací ploše Lisakovič se totiž za pouhé dvě minuty nechal ve vápně podrazit Vaitkunasem, aby následně sám lehkým obloučkem doprostřed brány z puntíku vyrovnal.

Lisakovič byl pro Bělorusko obecně učiněným "game-changerem”. I vedoucí branka hostů totiž nese jeho tučný podpis, protože to byl právě jeho centr po napůl odvráceném rohovém kopu, který vyzval stopera Sačivka a definitivně složil odpor Litevců.

Tedy aspoň to v dané chvíli právě tak působilo, ale kdepak. Litva, která poslední desítky minut spíš jen zoufale přihlížela akcím hostů, se rázem probudila k životu, a především skrz střelce Novikovase opět začala hrozit. Kýženého vyrovnání se potom dočkala 15 minut před koncem skrz svého vlastního žolíka - Laukžemis se vyhnul očekávanému tlaku od dvou obránců okamžitým napálením kolmice Lasickase, a míč si to k jeho radosti namířil do sítě.

Závěr už opět patřil Bělorusům, ale Švedkauskas pěkně vyrazil nad břevno pokus Zolotova a další pořádná šance se už nenarodila. Litevci berou poctivě vydřený bod.

Autor: Tomáš Daníček / uefa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele