Serie A - souhrn 24. kola

12.02.2010, 22:41, aktualizováno 14.02.2010, 22:41
Komentáře a souhrny
Inter remizoval v Neapoli a přišel o část svého náskoku, jelikož AS Řím i AC Milán uspěly. Juventus otočil důležitý zápas s Janovem, doma zvítězilo také Cagliari. Většinou se ale radovali hosté. Lazio se probudilo v Parmě, Bologna odváží body z Livorna, stejně tak Siena z Chieva. Sampdoria včera porazila trápící se Fiorentinu.

SSC Neapol - Inter Milán 0:0

14.02.2010 20:45

Góly: -

Vedoucí Inter Milán nedokázal po Parmě porazit ani Neapol a jeho náskok na čele ligy se ztenčil. Diváci na stadionu San Paolo v Neapoli se branky nedočkali, byť byl k vidění velmi zajímavý fotbal se spoustou šancí, mistrovský Inter několikrát zachránila branková konstrukce.

Poprvé zazvonila tyč Cesarovy branky v 10. minutě, Neapol zahrávala volný přímý kop, ten byl však zablokován, míč se dostal k Hamšíkovi a ten ho parádní střelou napálil do břevna! Stoprocentní šance se naskytla i Quaqliarellovi, italský reprezentant převzal dlouhý pas, bohužel pro domácí však namířil své zakončení do boční sítě. Nápor Neapole pokračoval a Inter po břevnu a boční síti zachránil výtečný Cesar, který velmi dobře zareagoval na pohotovou hlavičku Germana Denise, argentinský útočník zakončoval hluboko uvnitř pokutového území.

Také domácí zachránila tyč, Inter vyvinul tlak a po jednom z odražených míčů se dostal ke střele Sulley Muntari. Jak už bylo řečeno, domácí tým zachránila pravá tyč De Sanctisovy branky. Pak už zase hrozila Neapol, Quagliarella pokoušel štěstí z těžké pozice a málem mu to vyšlo, nicméně Cesar nemusel proti jeho střele zasahovat. Poslední šanci Neapole v prvním poločase vyprodukoval Hamšík, v běhu ale hodně přestřelil.

Druhý poločas začal lépe Inter, ke střele se protlačil Wesley Sneijder, ale brankář De Sanctis v pohodě kryl. Na brankáře domácích nevyzrál ani Makedonec Goran Panděvl. Do třetice neprocpal míč za záda De Sanctise Diego Milito, z mírného úhlu měl o něco těžší úlohy než jeho předchůdci.

Neapol sice neměla v průběhu druhého poločasu tolik šancí jako v prvním poločase, přesto byla velmi blízko úvodní branky. Denis tvrdě vypálil a Cesara znovu zachránila tyč! V poslední šanci utkání netrefil Marek Hamšík branku a utkání tak skončilo remízou 0:0.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - Atalanta Bergamo 0:0

14.02.2010 15:00

Góly: -

Záchranářský duel mezi domácí Catanií a Atalantou vítěze nepoznal. Na své si nepřišli ani fanoušci, kteří za devadesát minut hracího času neviděli jedinou branku. Větším vzrušením bylo vyloučení Belliniho v průběhu druhého poločasu. Konečná remíza 0:0 pro oba celky nic neřeší.

Úvod utkání přitom nenapovídal bezbrankové remíze, Ciro Capuano velmi nebezpečně prověřil Consigliho a na druhé straně sehráli hosté dobře rohový kop, po kterém si Silvestre málem vstřelil vlastní branku. Atalanta byla blízko úvodní brance i po ráně Amorusa, proti té musel Mariano Andujar vytáhnout perfektní zákrok. Andujar byl vidět i o chvíli později, to dokázal zneutralizovat střelu Ferreiry Pinta a činil se i Consigli, jenž vyzrál na Maxiho Lopéze.

Po změně stran se prezentoval domácí Morimoto nepříliš povedenou střelou, za to povedená byla hlavička Doniho, ten málem překvapil Andujara, který musel konečky prstů zažehnat pokus na rohový kop. Tentýž brankář bez problému lapil další ránu Ferreiry Pinta. V 74. minutě přišla velká komplikace, hráč Atalanty Bellini obdržel druhou žlutou kartu a domácí měli možnost přesilové hry.

Hra v závěru explodovala a výsledkem byla potyčka obou celků. Za všechno mohl údajně mylný verdikt rozhodčího, který nařídil místo penalty jen volný přímý kop. Ačkoliv byli emoce obrovské, další červená karta nepadla. Utkání pak dospělo do svého konce.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - AS Bari 3:1

14.02.2010 15:00

Góly: 13. Daniele Conti, 30. Nenê, 53. Alessandro Gazzi (vl.) - 52. Salvatore Masiello

Ze zajímavého souboje sardinského Cagliari s Bari vyšel vítězně domácí celek. Cagliari vedlo už po půlhodině 2:0, ve druhém dějství sice hosté snížili, ale poslední slovo mělo opět Cagliari, které zvýšilo na konečných 3:1.

Ve 13. minutě předvedl Alessandro Matri skvělou práci s míčem a byl to on, kdo měl devadesátiprocentní podíl na úvodní brance domácích. Matri zesměšnil celou defenzívu Bari a nádhernou přihrávkou doslova donutil skórovat Daniela Contiho - 1:0 pro Cagliari. Sardiňané navýšil svoje vedení ve 29. minutě, Neného volný přímý kop skončil za zády nešťastného Gilleta - 2:0.

Bari se dokázalo ve druhém poločase vrátit do utkání, Salvatore Masiello se dokázal prosadit střelou z první a po jeho brance hosté vycítili možnosti zisku minimálně jednoho bodu. Veškeré naděje na dobrý stav zhatil hned za minutu Andrea Cossu. Jeho původně přihrávka skončila s přispěním hostujícího Gazziho za zády Gilleta. Cagliari tak znovu získalo dvoubrankové vedení, které už neztratilo.

Více informací k zápasu

AS Livorno - Bologna FC 0:1

14.02.2010 15:00

Góly: 22. Marco Di Vaio

Bologna zaznamenala důležitou výhru 1:0 nad Livornem a zase se o něco více přiblížila záchraně. Trenér Sinisha Mihajlovič musel během utkání řešit několik problémů, nakonec však obstál a díky brance Di Vaia se mohl spolu s týmem radovat z nejtěsnější možné výhry.

Začátek utkání nebyl pro Bolognu zrovna příznivým, už po devíti odehraných minutách se zranil Francesco Modesto a se svalovými problémy přenechal místo Casarinimu. Jak se ukázalo, příchod Casariniho byl posléze velmi klíčový. Nejprve se však museli hosté ubránit střele Kněževiče a dorážce Danileviciuse, dvakrát výborně zasáhl Viviano. Livorno své šance nedalo a ve 22. minutě za to tvrdě pykalo. Casariniho přihrávku sice minul Succi, ale Di Vaio už si vedl mnohem lépe a přesným zakončením nedal brankáři Rubinhovi žádnou šanci - 1:0 pro Bolognu. Zanedlouho mohl zvýšit na 2:0 Antonio Busce, ale levačkou pálil těsně vedle.

Špatná zpráva postihla Bolognu ve 36. minutě. Autor jediné trefy Marco Di Vaio se zranil a do hry musel Adailton.

Livorno sahalo po vyrovnání zejména po šanci Danileviciuse, jeho hlavička po centru Raimondiho skončila těsně vedle. Viviano držel hosty nad vodou, po další šanci Bellucciho předvedl fantastický zákrok. Livorno tlačilo, další nepřesné pokusy zaznamenali Danilevicius a Di Gennaro. V 65. minutě postihla Bolognu již třetí pohroma, tentokrát se zranil Succi, jeho náhradníkem se stal Zalayeta. Navzdory všem problémům, které se Bologni přihodily, dokázali hosté výsledek udržet a vyhrát 1:0.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Janov CFC 3:2

14.02.2010 15:00

Góly: 42. Amauri, 61. Alessandro Del Piero, 78. Alessandro Del Piero (pen.) - 16. Marco Rossi, 63. Marco Rossi

Stará dáma se konečně dočkala tolik potřebného vítězství! Juventus to ale v souboji s Janovem neměl lehké, hosté v Turíně vedli a dlouho drželi vyrovnaný krok, ovšem dvanáct minut před koncem rozhodl utkání z pokutového kopu ve prospěch Juventusu symbol Alessandro Del Piero. Stará dáma vyhrála 3:2.

Utkání se pro Juve nevyvíjelo vůbec pozitivně, Janov hrál v úvodu velmi dobře a brzy mohl v Turíně vést. První varování na branku Buffona zažehnal dobrým obraným zákrokem Zebina, v 9. minutě už ale musela zasahovat italská reprezentační jednička, Rossiho rána měla totiž gólové parametry. V 16. minutě přišla první branka utkání, Roberto Acquafresca se po dlouhé přihrávce Zapatera vyhnul ofsajdové pasti, podržel míč a přesně přihrál Rossimu, který prostřelil brankáře Buffona - 1:0 pro Janov. Juventus se pochopitelně začal více tlačit dopředu. Volej Chielliniho byla zablokována a střela Brazilce Diega chycena Ameliou. Domácím se nepodařilo vyrovnat ani po přímém kopu Del Piera, Amelia byl znovu pozorný. Juventus se dokonce dožadoval pokutového kopu, přesněji Amauri, kterému se nelíbilo počínání Sokratise Papastathopoulose. Nicméně do poločasu se přeci jenom podařilo vyrovnat, dlouhé čekání na gól ukončil Amauri, jenž zužitkoval skvělou práci a přihrávku Martina Cacerese - 1:1.

Nerozhodným stavem 1:1 tedy skončila první půle. Netrvalo dlouho a Juventus během druhého dějství poprvé v zápase vedl. Zaccheroniho svěřenci totiž začali velmi agresivně, Caceresův pokus likvidoval Amelia, ale po hodině hry už musel lovit míč ze své sítě. Del Piero si vyměnil přihrávku s Diegem a přesným zásahem poslal domácího favorita do vedení 2:1. Tento výsledek ale dlouho nevydržel, neboť už za další dvě minuty bylo srovnáno! Nutno podotknout, že Janovu hodně pomohla chyba, kterou nečekaně vyrobil Buffon. Brankářská hvězda neudržela Mestovu přihrávku a Rossi už měl přeci jenom zlehčenou úlohu - 2:2.

Buffona nakonec nemusela tato chyba příliš mrzet, neboť Juventus dokázal znovu vést. Jestliže předtím chyboval Buffon, nyní pochybil sudí, jenž odpískal faul na Del Piera, ten bez debat byl, ovšem mimo pokutové území. Penaltu proměnil Del Piero a Stará dáma mohla slavit veledůležité vítězství 3:2.

Více informací k zápasu

Parma FC - SS Lazio 0:2

14.02.2010 15:00

Góly: 68. Guglielmo Stendardo, 89. Mauro Zárate

Premiéra trenéra Rejy na lavičce římského Lazia se povedla. Biancocelesti dokázali vyhrát na horké půdě Parmy 2:0 a opustili sestupové pozice. Výhru hostí zařídili Stendardo a Zarate, Parma navíc od 73. minuty dohrávala o desíti, jelikož byl po červené kartě vyloučen Jimenez.

Jimenez byl ústřední postavou prvních minut, po zákroku obránce Biavy se velice hlasitě dožadoval odpískání pokutového kopu, nicméně hlavní sudí viděl situaci poněkud jinak. Ve 21. minutě mělo Lazio obrovské štěstí, Biabiany totiž zahodil stoprocentní gólovou šanci. V takovéto situaci je skoro zázrak to nedat. Nástup Lazia do utkání byl pomalejší, Mirante musel výrazněji zasahovat pouze po střele Floccariho. Mnohem nebezpečnější byli ze strany hostí volné přímé kopy, ty měl na svědomí navrátilec do sestavy Ledesma, ale branku z nich nevstřelil. První poločas tedy skončil nerozhodným výsledkem 0:0.

Druhý poločas přinesl zajímavé situace. Další pokus nebezpečného Biabianyho musel likvidovat Muslera. V 63. minutě se pro změnu dožadovali penalty hosté, Floccariho volej byla podle všeho zastavena rukou, ovšem pokud by rozhodčí pískl penaltu, byla by hodně přísná. Lazio to nemuselo nikterak mrzet, za dalších pět minut totiž otevřel skóre utkání Guglielmo Stendardo a jak jinak, než po rohovém kopu - 1:0. Římané byli blízko velmi potřebné výhry, jejich šance na plný bodový zisk se ještě zvětšila vyloučením Jimeneze, někdejší hráč anglického West Hamu byl totiž vyloučen za protesty.

Biancocelesti hráli v přesile velmi dobře, nicméně definitivní pojistku dokázali vstřelit až dvě minut před závěrečným hvizdem. Defenzíva domácích vyrobila chybu a Floccari přihrávkou nabídl branku Zaratemu - 2:0. Lazio díky výhře opustilo sestupové pozice.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - AC Siena 0:1

14.02.2010 15:00

Góly: 75. Reginaldo

Po sedmi ligových zápasech se poslední Siena dočkala vítězství. Na půdě malátného Chieva rozhodla o jejích třech bodech jediná trefa Reginalda ze 75. minuty, který se parádně opřel z první do balónu. Zatímco domácí zůstali na třinácté pozici, hosté zásluhou své druhé výhry z venku alespoň stáhli náskok na devatenácté Bergamo na rozdíl pěti bodů.

Domácí Chievo, nacházející se v klidném středu tabulky, postrádalo zraněného Abbruscata s Morem, hostům ze Sieny, kteří jsou ztraceni na samotném dně Serie A, chyběl potrestaný Maccarone. První úkol zápasu padl na hostujícího brankáře Curciho, který pochytal střely Pinziho a Bogdaniho.

Na druhé straně se gólman Sorrentino činil proti Ghezzalovi. Ve 42. minutě byla Siena hodně blízko vedoucímu gólu. Tziolisova přihrávka zleva minula ve vápně všechny zúčastněné, nohu do ní ovšem nastavil stoper Yepes, jenž si střelu málem srazil do branky. Štěstí pro něj, že narazila o levou tyčku.

Jen třicet sekund po přestávce se gólman Sorrentino potil znovu, to když likvidoval pokus Calaia. Následně vyzrál na ofsajdovou past Reginaldo, jemuž dodal hezky balón Calaio, jenže sienský záložník branku netrefil. Calaio následně zmařil další velkou tutovku. Nakonec se hosté dočkali zasloužené trefy čtvrthodiny před koncem utkání.

Vergassolaův centr hlavou sklepl Larrondo pro Reginalda, jenž se s ničím příliš nepáral a z voleje namířil míč přesně k pravé tyči. Jedinou šanci na vyrovnání mělo Chievo ve zbytku utkání v závěrečných minutách díky střídajícímu Bentivogliovi, jenže jeho lobovanou hlavičku polapil v pohodě Curci.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - ACF Fiorentina 2:0

13.02.2010 20:45

Góly: 16. Franco Semioli, 40. Giampaolo Pazzini

Fiorentině se znovu nedařilo, Viola tentokrát podlehla janovské Sampdorii 2:0 a pohárové příčky se jí výrazně vzdalují. Naopak pro domácí Sampdorii je to velmi důležité vítězství, neboť zisk tří bodů jí upevňuje šesté místo, které znamená start v Evropské lize, Blucerchiati se navíc zapojili do bojů o Ligu mistrů.

První opravdu velmi vážnou příležitost měli domácí, po zhruba čtvrthodině hry nacentroval Stefano Guberti na hlavu Pozziho, a ten orazítkoval břevno hostující branky. Nicméně míč se od břevna odrazil k Semiolimu, který hlavou jakýmsi obloučkem překonal Freye - domácí vedli nad Fiorentinou 1:0.

Semioli byl i u další akce domácích, autor první branky se dostal ke střele ale svůj projektyl namířil do míst, kde stál připravený Frey. Pět minut před koncem prvního poločasu domácí Sampdoria zvýšila na 2:0, volný přímý kop Zieglera skončil na hlavě Pazziniho, jenž s pomocí břevna vstřelil onen druhý gól. Ještě do poločasu mohl navýšit skóre Guberti, jehož pohotová volej jen o kousek minula hostující branku. Fiorentina toho v první půli příliš nepředvedla a zaslouženě prohrávala 2:0.

Po změně stran se Viola, která hrála v poněkud netradičních červených dresech, zlepšila. Ovšem Jovetič nenamířil svůj pokus přesně mezi tři tyče. Obdobně si vedl i talentovaný Ljajic a Viola stále prohrávala o dvě branky. Fiorentina bušila na branku Sampdorie marně, po rohové kopu se dostal ke střele Marchionni, ale znovu scházela větší přesnost. V nastaveném čase ještě ohrozil branku Dorie mladík Jovetic, z voleje přestřelil a domácí mohli slavit veledůležité vítězství 2:0.

Více informací k zápasu

AS Řím - Città di Palermo 4:1

13.02.2010 18:00

Góly: 33. Matteo Brighi, 53. Júlio Baptista, 62. Matteo Brighi, 83. John Arne Riise - 80. Fabrizio Miccoli (pen.)

Fotbalisté římského AS dokázali opět zvítězit a nadále pokračují ve skvělé sérii zápasů bez porážky. Giallorosi tentokrát zdolali Palermo 4:1 a vrátili se na druhou pozici před AC Milán, který má zápas k dobru.

Palermo začalo lépe, Edinson Cavani vymyslel přihrávku pro Miccoliho, ale ten brankáře Sergia nepřekonal. První šanci domácích měl na svědomí kapitán Francesco Totti, jenže netrefil protivníkovu branku. Sicilský celek byl blízko úvodní trefy po ráně Giulia Migliaccia, jenž z dobrých 25 metrů nechal vyniknout skvělým zákrokem Julia Sergia. Ve 29. Minutě se domácí dožadovali červené karty pro obránce Simona Kjaera, ten si proti Taddeiovy vedl podobně jako hráči rugby, od rozhodčího však uviděl pouze žlutou kartu. Ve 33. Minutě zahrávali domácí fotbalisté rohový kop, kapitán Totti našel Brighiho, a ten jednoduše střelou z první překonal Sirigu - 1:0.

Po změně stran přidal domácí Řím důležitou druhou branku, po jednom z centrů nastal před brankou hostí závar, autor úvodní branky nakonec dokázal vybojovat přihrávku pro Baptistu, který zvýšil na 2:0 pro AS Řím. Po hodině hry opět zaúřadoval AS Řím. Obrana sicilského centru znovu nedokázala odvrátit centrovaný míč, ten se za hranicí pokutového území dostal k Brighimu, jenž povedenou střelou k tyči zvýšil na 3:0 pro domácí.

Deset minut před koncem došlo k zajímavé situaci, hlavní sudí nařídil po zákroku Pastoreho na Taddeie volný přímý kop, ovšem čárový rozhodčí viděl situaci jinak a po jeho verdiktu došlo na pokutový kop. Fabrizio Miccoli ho s přehledem proměnil a snížil na 3:1. Nicméně za další tři minuty to bylo znovu o tři branky. Skvělou formu z posledních utkání potvrdil norský obránce John Arne Riise, jenž po přesném centru Davida Pizarra zvýšil na konečných 4:1 pro domácí Řím.

Více informací k zápasu

AC Milán - Udinese Calcio 3:2

12.02.2010 20:45

Góly: 7. Klaas-Jan Huntelaar, 39. Alexandre Pato, 56. Klaas-Jan Huntelaar - 45. Antonio Floro Flores, 86. Antonio Di Natale

Generálka na Manchester United se fotbalistům AC Milán povedla. Rossoneri v domácím prostředí porazili Udinese 3:2 a oplatili mu vyřazení z Italského poháru. Dvě trefy zaznamenal Huntelaar, jednu přidal Pato. Velkou zásluhu měl na brankách Ronaldinho, který své spoluhráče zásoboval přesnými přihrávkami.

Do utkání vstoupili lépe domácí fotbalisté, Milán se od začátku cpal do zakončení a v 7. minutě za to sklidil zaslouženou odměnu v podobě úvodní branky. Ronaldinho na pravé straně poslal lehký centr do pokutového území, a ten dopravil do sítě Udine nizozemský kanonýr Huntelaar - 1:0. Někdejší útočník Realu Madrid a především Ajaxu Amsterdam se v základní sestavě objevil po delší době a hned na sebe upozornil brankou. Udinese mohlo vzápětí odpovědět, Isla poslal střílenou přihrávku do míst, kde sice stál Di Natale, ovšem míč nezasáhl.

Ve 13. minutě došlo k prvnímu střídání, bohužel se týkalo nedávné posily Milána, brazilce Manciniho, který se zranil a musel přenechat místo svému krajanovi Patovi. Mladičký útočník se objevil v sestavě také po delší době a stejně jako Huntelaar se uvedl nejlepším možným způsobem. Nejprve mu však rozhodčí odmával ofsajd a jeho branka tudíž nebyla uznána, nicméně ve 38. minutě si zpracoval dlouhý balón od Ronaldinha a sám na brankáře vyzrál, nutno podotknout, že měl při akci štěstí, neboť míč se mu odrazil zpátky tak, aby mohl skórovat - 2:0 pro Milán.

Udinese nehrálo vyloženě špatně, ovšem jeho střelecké pokusy ze střední vzdálenosti končily vždy mimo tři tyče domácí branky. Už na 3:0 pro domácí mohl zvýšit z přímého kopu Pirlo, Handanovič pokus vytěsnil na roh. Milán už se chystal do šaten, když v tom tak trochu nečekaně inkasoval. Na centr Di Nataleho si naběhl Floro Flores a snížil na 2:1.

Také druhý poločas byl zajímavý, i když jeho úvod byl poněkud opatrný. V 57. minutě vrátil dvoubrankové vedení na stranu Milána svým druhém gólem Huntelaar a opět u toho byl klíčový Ronaldinhův centr. Ten propadl v pokutovém území k Huntelaarovi a ten už věděl, jak se zachovat - 3:1 pro Milán. Rossoneri měli další příležitosti definitivně utkání rozhodnout, po dalším centru Ronaldinha netrefil míč Huntelaar a Gattuso, znovu po centru Ronaldinha, sám před brankářem Handanovičem spálil neuvěřitelnou šanci. Slovinskou reprezentační jedničku doslova propálil Pato, ovšem míč až za brankovou čáru nedoputoval.

V samotném závěru přišlo zdramatizování. Jeden z obránců Rossoneri se zapomněl a Di Natale se mohl na hraně ofsajdu řídit na Didu, vedl si velmi zkušeně a svojí další brankou si jednak pojistil vedení v tabulce střelců, ale především vykřesal naději pro Udinese - 3:2. Milán už výsledek 3:2 dovedl do konce a slaví vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán24166249:2054
2.AS Řím24145542:2747
3.AC Milán23136439:2445
4.SSC Neapol24109532:2739
5.UC Sampdoria24116732:3139
6.Juventus FC24115838:3238
7.Città di Palermo24107732:3037
8.Cagliari Calcio23105837:3035
9.Janov CFC24105938:3935
10.AS Bari2488831:2832
11.ACF Fiorentina23941028:2731
12.Parma FC24861026:3430
13.Chievo Verona24851123:2529
14.Bologna FC24771025:3128
15.SS Lazio24510919:2425
16.Udinese Calcio23661128:3224
17.Calcio Catania24591023:3024
18.AS Livorno24651315:3223
19.Atalanta BC24561321:3421
20.AC Siena24441625:4616

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (720)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele