Serie A - souhrn 23. kola

06.02.2010, 20:02, aktualizováno 07.02.2010, 23:05
Komentáře a souhrny
Inter doma neměl problémy s Cagliari a znovu odskočil AC Milán, které jenom remizovalo s Boloňou. Znovu ztratil Juventus a v trápení pokračuje rovněž Lazio, to doma nestačilo na Catanii. Palermo porazilo Parmu, naopak Neapol jede s prázdnou z Udinese. Ve večerním duelu přehrálo AS Řím Fiorentinu a prohloubilo její krizi, navíc se posunulo na druhou pozici.

ACF Fiorentina - AS Řím 0:1

07.02.2010 20:45

Góly: 82. Mirko Vučinić

Je to až neuvěřitelné, ale neskutečná bilance pokračuje. Po zpackaném úvodu sezóny, kde se AS Řím téměř nacházel na sestupových příčkách, přišel obrat jako hrom a římský gigant drží neskutečnou šňůru duelů bez prohry. Ta se po dnešní výhře ve Fiorentině vyšplhala již na číslo devatenáct, což italská nejvyšší série vyjma jízdy Interu dlouho nepamatuje. AS Řím se proto dostalo na druhé místo a je klidně možné, že bude mohutně bojovat i o titul.

Utkání s domácím výběrem bylo hodně vyrovnané a nutno říci, že hosté měli vskutku notnou dávku štěstí. Rozhodující gól totiž inkasovali až osm minut před koncem díky Mirko Vučiničovi. Fiorentina tak pokračuje v mizérii a i když je tabulka hodně vyrovnaná, tyto bodíky mohou v závěrečném zúčtování hodně chybět. Zatím ji patří jedenácté místo, se kterým by vedení určitě spokojeno nebylo.

Pitom nebýt sporného rozhodnutí sudího po necelých dvaceti minutách hry, mohlo se vše odvíjet úplně jinak. Míč totiž dotlačil za gólmana Julia Sergia záložník Juan Vargas, avšak pomezní zdvihl praporek nahoru. Gólman AS Sergio měl po celý průběh plné ruce práce, žádný balón však za svá záda do branky nepustil. Hned při první uznané možnosti již zmiňovaného Vargase zaplachtil vzduchem jako anděl a naprosto excelentně zabránil otevření skóre.

Obrovskou příležitost za domácí zmařil čtyři minuty před přestávkou Lorenzo De Silvestri, který pálil hodně zbrkle a trefil pouze stojícího Sergia. Hned v úvodu druhého dějství měl potěšení na kopačce pro většinu příznivců Alberto Gilardino, jenže několikrát selhal. Dvakrát zasáhl proti jeho hlavičce Sergio, poté se zkušený strážce svatyně vytasil s dalším brilantním zákrokem a Gilardinovu střelu vytáhl těsně vedle tyče.

Na druhé straně spálil do té doby největší možnost Římanů pozdější hrdina Vučinič. O něco později to však vypadalo, že se klání bude dohrávat v poklidném tempu. Ale Vučinič na sebe nenechal dlouho čekat a převzal otěže do svých rukou. Po rohovém kopu vracel hlavou přímo do ohně Daniele De Rossi a Vučinič stál tam, kde měl. Svou čtvrtou brankou v ročníku umístil asi ze šesti metrů k tyči.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - AS Bari 1:0

07.02.2010 15:00

Góly: 82. Simone Tiribocchi

Střídající Simone Tiribocchi vystřelil pro Atalantu tolik potřebnou výhru. Obětí se stalo Bari, které jen potvrdilo, že se mu v Bergamu dlouhodobě nedaří.

Přitom už po čtyřech minutách byli Galletti blízko úvodní brance, když Consigli musel z brankové čáry vytahovat Bonucciho hlavičku. V další šanci se ocitl Meggiorini, ale ještě před vystřelením ho zastavil Garics. Bari nadále tlačilo, jenže ani Barreto se nedokázal prosadit, když další povedený obranný zákrok předvedl Talamonti. Gillet musel v prvním dějství zakročit jedině proti Casertovi a to zvládl bez problému. Ještě do přestávky zvládl další střelou prověřit Consigliho Meggiorini.

Po přestávce už byla mnohem agresivnější Atalanta, Jaimovi Valdesovi příliš nechybělo, aby otevřel skóre, míč ale nakonec olízl břevno. Domácí záložník se vzápětí ocitl v další dobré pozici, ale tentokrát minul. V 71. minutě musel Gillet znovu do akce, tentokrát zasahoval proti Donimu, jenž se obtočil kolem Bonucciho. Dominance Atalanty vyvrcholila v 82. minutě, když zakombinovali Chevanton s Tiribocchim a druhý jmenovaný následně překonal gólmana. Branka se ukázala jako rozhodující a pro Atalantu znamená důležité tři body.

Více informací k zápasu

Inter Milán - Cagliari Calcio 3:0

07.02.2010 15:00

Góly: 6. Goran Pandev, 20. Walter Samuel, 47. Diego Milito

Inter nemohl utkání začít lépe. Nesmrtelný kapitán Javier Zanetti utekl s míčem po pravé straně, zpětnou přihrávkou ho poslal Eto'ovi, kterému se sice střela nevyvedla, ale s pomocí hostujícího obránce se míč dostal k Panděvovi, který se již nemýlil. Panděv tak pouze potvrdil, že si do Milána z nepovedeného půlroku v Laziu přivezl skvělou formu. Jeho další rána ale branku netrefila.

Ve 20. minutě si Nerazzurri pojistili vedení, Maiconův rohový kop za záda debutujícího gólman Agazziho dostal hlavičkující stoper Samuel. Cagliari se stále nemohlo dostat do zápasu, hrozil spíše Inter, ale Agazziho nijak zvlášť otestovat nedokázal. A když už se náhodou měli domácí obávat inkasované branky, pomohl rozhodčí, který neuznal regulérní branku.

Nabíhající Matri byl sice v době přihrávky za černomodrou obranou, jenže o ofsajd se v žádném případě jednat nemohlo, protože mu nenahrával spoluhráč, nýbrž ležící Santon, jenž se snažil uklidit míč do bezpečí. To však sudí nepostřehl a následný vstřelený gól neuznal. Cagliari dostalo druhou šanci jen o pár okamžiků později, ale na střelu Neného skvěle zareagoval Julio César. Do poločasového hvizdu se zápas dohrál v pohodovém tempu, v posledních sekundách akorát zahrozil Thiago Motta, ale Agazzi střelu kryl.

Druhé dějství začalo, bohužel pro Cagliari, stejně jako to první - bleskovým gólem. Neuběhly ani tři minuty a úžasná spolupráce útočné trojky domácích přinesla ovoce. Eto'o začal celou akci, Panděv vzápětí skvěle prostrčil míč na Milita a domácí kanonýr se nemýlil. To už asi bylo definitivně rozhodnuto a na tempu zápasu to bylo trochu znát. Šancí ubývalo, ani Cagliari se už tolik nehrnulo do útoku a Nerazzurri spíše vyčkávali na svojí šanci.

Ta přišla v 69. minutě, kdy přesný dlouhý pas našel na hranici vápna Milita, ale přestože nejlepší střelec ligy dokázal míč hrudí sklepnout, už nebyl tak hbitý, aby dokázal vystřelit. Osm minut před koncem mohlo vstřelit čestnou branku Cagliari, ale Matri Astoriho přihrávkou pohrdl a míč poslal nad branku.

Víc se již nestalo a Inter si tak dokráčel pro zasloužené vítězství 3:0, které jen upevnilo jeho výsadní pozici v italské Serii A.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Calcio Catania 0:1

07.02.2010 15:00

Góly: 63. Maxi López

Dlouho si římské Lazio pohrávalo, až nakonec přišlo to, čeho se všichni obávali. Biancocelesti spadli po nečekané domácí porážce 0:1 s Catanií na sestupové osmnácté místo a na záchranu ztrácejí jeden bod. Výhru sicilskému týmu zařídil po hodině hry jedinou brankou Lopez.

Lazio představilo v základní sestavě trojici nových hráčů - Biavu, Diase a Hiltzlspergera, ovšem ke kýženému úspěchu, jak se nakonec ukázalo, to nevedlo. První střelu na branku Catanie vyslal Sergio Floccari a jen otestoval kvality brankáře Andujara. Brankář Catanie se vyznamenal i při přímém kopu, který rozehrál Mauro Zarate, Lazio z toho vytěžilo pouze rohový kop. Zarate měl pak ještě jednu šanci, ale ani v ní neuspěl. Do kabin se tedy šlo za nerozhodného stavu 0:0.

Druhý poločas otevřela šance Cristiana Llamy, při které ale netrefil branku. Po hodině hry však The Elefantini šokovali celý Olympijský stadion. Na počátku všeho byla přihrávka Giuseppe Mascary na Lopeze, jenž vystřelil a zajistil hostům vedení 1:0. Brzy mohli Sicilané zvýšit, Ricchiutiho pokus zlikvidoval skvělým zákrokem Nando Muslera. Kdo očekával tlak Lazia, tak byl zklamán, Catania totiž vedení v klidu uhlídala a vyhrála 1:0.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Chievo Verona 1:0

07.02.2010 15:00

Góly: 63. Marco Rossi

Fotbalisté janovského FC porazili nejtěsnějším možným rozdílem Chievo a přiblížili se vysněné pohárové Evropě. Utkání rozhodl okamžik ze 64. minuty, kdy se trefil Rossi. Chievu zůstává i nadále dvanáctá příčka.

Domácí mohli poprvé udeřit už v 9.minutě, Robert Acquafresca však brankáře Mandelliho nepřekonal. Předvedl se také Amelia, který nejprve zlikvidoval pokus Luciana a poté se zaskvěl i při šanci útočníka Pellissiera. Zajímavým okamžikem byla i akce domácích, při které byl Rodrigo Palacio potrestán žlutou kartou za simulování. Diváci byli svědky víceméně opatrného utkání, na branku si museli počkat do druhého poločasu.

Janov byl na začátku druhého poločasu lepším týmem, hlavička nové posily Daria Dainelliho skončila na výborném Sorrentinovi. V 64. minutě vstřelil jedinou branku utkání Marco Rossi, ten zkušeně přesně zamířil a bylo to 1:0 pro Janov. Letošní soupeř pražské Slavie z Evropské ligy měl další dvě velké šance na navýšení skóre, Omar Milanetto z dobrých 25 metrů dokonce orazítkoval brankovou konstrukci. Chievo se na vyrovnání nezmohlo, Ariatti ve své šanci minul a Janovští mohli slavit hubené vítězství.

Více informací k zápasu

Bologna FC - AC Milán 0:0

07.02.2010 15:00

Góly: -

AC Milán se na půdě Boloni doslova trápil. Rossoneri byli lepším týmem a prakticky celých 90 minut měli trvalou převahu, kterou však nedokázali gólově zužitkovat. S bodem jsou v Boloni samozřejmě spokojeni, pro Milán je to ale další ztráta nejen v boji o Scudetto, ale především o druhé místo.

Diváci na stadionu Renato Dell’Ara neviděli zrovna pohledné utkání. Celkově bylo za první poločas velmi málo šancí. Aktivnější byl hostující Milán, který nastoupil v poněkud netradiční kombinaci dresů, bílý svršek doplnili červené trenýrky a bílé stulpny. Vůbec první střelu na branku vypálil Tiago Silva, bylo to ale z úctyhodné vzdálenosti a samotný pokus příliš starostí domácímu brankáři nenadělal. Také další pokus měl na svědomí AC Milán, konkrétně Andrea Pirlo, jenž hned dvakrát přestřelil, při svém druhém pokusu byl ale velice blízko vstřelení branky. To bylo prakticky z první poloviny zápasu všechno, Bologna branku Milána ohrozila pouze jednou, Di Vaia však vychytal Dida, a tak se šlo na druhý poločas.

V něm pokračovalo snažení Milána, Rossoneri útočili, ale domácí obrana hrála pozorně a většina útočných akcí hostí končila před šestnáckou domácích. Nicméně ve druhém poločase už byl k vidění zajímavější fotbal, ovšem stále útočil jenom Milán. Clarence Seedorf velmi dobře přihrál Borriellovi a ten z otočky trefil pouze bránícího protihráče. Na druhé straně se řítil do zakončení Guana, ovšem byl mu odmáván ofsajd. Asi nejblíže ke vstřelení branky byl Milán po šanci Ronaldinha, brazilský kouzelník totiž napálil břevno. Další šance Milána, který měl trvalou převahu, končily buď před pokutovém území či v náručí brankáře Colomba. Utkání nakonec skončilo bezbrankovou remízou, Milán z nastaveného času čtyř minut už nic nevytěžil.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - SSC Neapol 3:1

07.02.2010 15:00

Góly: 7. Antonio Di Natale, 90. Antonio Di Natale, 90. Antonio Di Natale - 21. Christian Maggio

Další úžasné představení si pro diváky na Stadio Friuli připravil Antonio Di Natale. Nejlepší střelec letošní sezóny sestřelil hattrickem Neapol, o jejíž porážce pravděpodobně rozhodla červená karta pro Maggia z prvního poločasu.

Utkání mělo přímo raketový start a oba brankáři se okamžitě dostali do akce. Na jedné straně pálil Marek Hamšík, na té druhé z trestného kopu Gaetano D'Agostino.

Už v sedmé minutě musel poprvé výrazně zasáhnout sudí Damato, jenž odpískal penaltu po zákroku Maggia na Asamoaha. Di Natale sice napoprvé gólmana De Sanctise nepřekonal, ale z dorážky mu již nedal a poslal Udinese, které dychtili po výhře, do vedení. Pro Neapol to byla první inkasovaná ligová branka od 12. prosince.

Do další šance poslal Floro Flores Di Nataleho, ale vyběhnuvší De Sanctis ho zastavil. Šanci měla i Neapol, hrající celá v červeném, Handanovič likvidoval nepříjemný Dossenův half-volej.

Azzurri vyrovnali po dvaceti minutách. Proti Denisovi sice ještě zakročil Handanovič, ale Maggiova dorážka mu proklouzla mezi nohama a skončila v síti. Opakovaný záběr sice ukázal, že Denis v době Hamšíkovi přihrávky na něj byl v ofsajdu, ale branka přesto platila.

Ještě před poločasovým hvizdem došlo k několika zajímavým a důležitým situacím. Tou první byla Quagliarellova hlavička, která skončila na břevně. Akce pokračovala Maggiovým průnikem, který před vápnem upadl a chtěl si vymodlit trestný kop, ale místo toho inkasoval za filmování druhou žlutou kartu a musel předčasně do kabin. Vzápětí ho následovali i ostatní hráči a v tunelu si vše pořádně vyříkali.

Po změně stran pokoušel štěstí svou ranou Quagliarella a od gólu nakonec nebyl daleko, orazítkoval totiž břevno. Branková konstrukce stála při domácích i nadále. Neapol totiž i v deseti mohla strhnout zápas na svoji stranu, dorážející Pazienza ale podobně jako jeho spoluhráč trefil břevno. Handanovič střelu opět pouze sledoval.

Neproměněné šance nakonec stáli Neapol bodový zisk, protože Udinese to v nastaveném čase potrestala. Lodiho tečovaný trestný kop se dostal k Di Natalemu, který povedeným volejem strhl vedení na stranu Friulani. A definitivní hřebíček do rakve zaklepl Di Natale o dvě minuty později, ve třetí minutě nastavení, když se přesně trefil po rychlém brejku, zpečetil svůj druhý hattrick sezony a pro Udinese vystřelil hodně důležitou výhru.

Více informací k zápasu

AC Siena - UC Sampdoria 1:2

07.02.2010 15:00

Góly: 82. Massimo Maccarone - 3. Daniele Gastaldello, 77. Nicola Pozzi

Do velkých problémů se dostala Siena, která opět prohrála, a to doma se Sampdorií 1:2. Situace Bianconeri je tak velmi kritická a záchrana v nejvyšší soutěži se hodně vzdaluje. Hosté šli velice brzy do vedení zásluhou Gastaldella, vítěznou branku měl na svědomí Pozzi.

Hostující Sampdoria zlomila odpor domácích velice brzy, již ve třetí minutě utkání hlavičkoval Pozzi, to branku sice neznamenalo, nicméně hosté zahrávali rohový kop, ze kterého už se prosadil Daniele Gastaldello - 1:0 pro Sampdorii. O chvíli později mohla Siena vyrovnat, rohový kop zahrávaný Maccaronem musel Storari vyrazit na břevno. Storari byl vidět i u pokusu řeckého debutanta Tziolise. V prvním poločase to bylo bohužel vše, co se na hřišti událo.

V 50. minutě zahodil obrovskou šanci na vyrovnání Emanuele Calaio, ten se objevil před brankou Blucerchiati úplně sám, ale levačkou minul cíl. Bianconeri se tlačili více do útoku, Ghezzal předvedl akrobatické zakončení, ale minul, o dalších pár minut později si tentýž hráč vylámal zuby na Storarim. Siena se snažila, ale místo vyrovnávací branky znovu inkasovala, Pratali dobrou prací připravil druhý gól pro Pozziho - 2:0 pro Sampdorii.

Siena se nevzdávala a zdramatizovala utkání, kdo jiný by se mohl postarat o branku domácích, než Massimo Maccarone, ten si velmi dobře poradil s bránícími protihráči a snížil na 1:2. Bohužel tato branka přišla pro domácí přeci jenom příliš pozdě.

Více informací k zápasu

AS Livorno - Juventus FC 1:1

06.02.2010 20:45

Góly: 26. Antonio Filippini - 42. Nicola Legrottaglie

Ani druhý zápas na lavičce Juventusu se Albertu Zaccheronimu nepovedl. Stará dáma si veze z Livorna pouhý bod za remízu 1:1 a znovu v bojích o vytouženou Ligu mistrů ztratila. Skóre utkání otevřel domácí Filippini, avšak ještě před koncem prvního poločasu vyrovnal Legrottaglie.

Livorno poprvé zahrozilo už v 5. minutě utkání, Nico Pulzetti však jen těsně minul Buffonovu branku. První šance Juventusu přišla ve 23. minutě, to totiž po Diegově centru nebezpečně hlavičkoval Legrottaglie. Stará dáma svojí šanci nevyužila a za tři minuty za to měla pykat. Vitale odcentroval na hlavu Filippiniho a bylo to 1:0 pro domácí Livorno. Zhruba o deset minut později mohlo být s Juventusem ještě hůř, domácí Bellucci však minul branku. Juventus nebyl aktivnějším celkem, přesto však dokázal ve 42. minutě vyrovnat. Diego z volného přímého kopu nacentroval do pokutového území, kde přesně hlavičkoval obránce Legrottaglie a bylo to 1:1.

Po změně stran byl Juventus blízko vedení, Candreva však napálil míč do připraveného Rubinha. Šance mělo i Livorno, Filippini ale znovu nenamířil přesně mezi tři tyče. V závěru utkání přišla pro hostující Juventus komplikace, Felipe Melo obdržel druhou žlutou kartu a musel předčasně opustit hrací plochu. Livorno mělo v početní výhodě víc šancí a mohlo celé utkání rozhodnout, to by však museli Moro a Lucarelli své šance vyžít. Utkání nakonec skončilo remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - Parma FC 2:1

06.02.2010 18:00

Góly: 62. Edinson Cavani, 87. Fábio Simplício - 72. Jonathan Biabiany

Fotbalisté sicilského Palerma udělali další důležitý krok v cestě za evropskými poháry. V dnešním utkání totiž vyhráli 2:1 nad Parmou, o zisku tří bodu však rozhodli až v samotném závěru díky brance Fabia Simplicia.

Palermo začalo lépe, pěknou kombinací se dostal do dobré palebné pozice Miccoli, jenže po přihrávce Cavaniho hodně přestřelil Miranteho branku. Také pod další šancí byl podepsán Miccoli, tentokrát v roli nahrávajícího, někdejší hráč Juventusu nebo Benfiky vyslal přihrávkou Pastoreho, který přestřelil. Parma nebyla v prvním poločase příliš nebezpečná, jediná její šance šla stejně jako pokusy domácích vysoko nad.

Druhý poločas byl mnohem zajímavější, především proto, že začaly padat branky. Nejprve však vyzkoušel pozornost Miranteho dalekonosnou střelou Cavani. V 62. minutě už byl stejný hráč úspěšnější, neboť hlavičkou po přímém kopu rozvlnil síť - 1:0 pro domácí. Vyrovnání přišlo za deset minut, Biabiany na hraně ofsajdu převzal parádní přihrávku a jednoduše prostřelil brankáře Sirigua - 1:1. Sicilané se s remízou nechtěli spokojit a znovu útočili, Pastoreho další dalekonosná rána skočila jen rohovým kopem. Mirante se blýskl i o chvíli později, kdy vyrazil prozněnu nepříjemnou střelu Cassaniho.

Svěřenci trenéra Delia Rossiho byli jasně lepším týmem, hlavičkující Cavani opět minul. Čtyři minuty před koncem se nakonec povedlo Palermu vstřelit vítězný gól. Střídající Simplicio nádherně využil Miccoliho přihrávky a střelou z první absolutně nedal Mirantemu žádnou šanci - 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán22164248:1952
2.AS Řím23135538:2644
3.AC Milán22126436:2242
4.SSC Neapol23108532:2738
5.Città di Palermo23107631:2637
6.UC Sampdoria23106730:3136
7.Juventus FC23105835:3035
8.Janov CFC23105836:3635
9.Cagliari Calcio2295834:2932
10.AS Bari2388730:2532
11.ACF Fiorentina2294928:2531
12.Chievo Verona23851023:2429
13.Parma FC2285925:3129
14.Bologna FC23671024:3125
15.Udinese Calcio22661026:2924
16.Calcio Catania23581023:3023
17.AS Livorno23651215:3123
18.SS Lazio23410917:2422
19.Atalanta BC23551321:3420
20.AC Siena23341624:4613

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (483)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele