Primera División - preview 33. kola

23.04.2011, 09:23, aktualizováno 25.04.2011, 08:29
Previews
Boj o záchranu je náplní pondělní dohrávky Primera Division, střetnou se dva celky, které aktuálně jsou na sestupových pozicích. Nůž na krku má poslední Almería, ta na sedmnáctou pozici nyní ztrácí devět bodů. Domácí Zaragoza je na tom mnohem lépe a očekává se její výhra...
Real Zaragoza - UD Almería  (pondělí 21:00)
V pondělní dohrávce 33. kola La Ligy přivítá Real Zaragoza hráče z Almeríe. Oba celky se pohybují u dna ligové tabulky, přesto je na tom o poznání lépe domácí celek, který sice momentálně sestupuje, ale na sedmnáctou Osasunu ztrácí pouhé dva body, zatímco Almería hned devět. Zaragoza se tak bude snažit vyhrát a předskočit hráče z Pamplony, ale Almería se tří bodů nebude chtít vzdát bez boje, neboť je nyní potřebuje jako sůl.

Záložník Juanito totiž nadále věří, že se jeho tým ještě může v La Lize udržet, ačkoli připouští, že to bude více než těžké. Svěřenci trenéra Roberta Olabeho jsou totiž v dosti nezáviděníhodné situaci, neboť na ně zbylo až úplně poslední místo a týmy mimo sestupová místa jsou jim vzhledem k počtu zbývajících kol poměrně hodně vzdáleny. Bohužel pro Almeríi ve 33. kole vyhrál jak devatenáctý Hercules, tak i šestnáctá Malaga, která má díky zisku tří bodů na poslední tým soutěže náskok již deseti bodů.

Juanito věří, že k záchraně bude stačit 40 bodů, což znamená, že on a jeho spoluhráči budou ve zbývajících šesti kolech muset nasbírat ještě čtrnáct bodů, což rozhodně nebude lehké, vezmeme-li v úvahu, že Almeríi ještě čeká zápas s Realem Madrid, Villarrealem a Sevillou. Naděje ovšem umírá poslední, a tak budou chtít svěřenci Olabeho šestizápasový maraton začít důležitou výhrou nad Zaragozou.

"Jestli mám mluvit upřímně, je náš cíl opravdu velice těžký. Ale ta možnost tu stále je, a tak se všichni upínáme k pondělní výhře, která by nám mohla otevřít dveře k záchraně. Neříkám, že výhra znamená udržení, ale nadále nám bude dávat šanci se o místo v La Lize ještě poprat. Stále je ve hře ještě hodně bodů a my budeme bojovat až do konce," neztrácí optimismus Juanito.

V sedmi z devíti posledních sezón k záchraně stačilo 42 bodů, přičemž v té minulé se dokonce dokázala udržet Malaga, která měla na účtě bodů pouze 37. I to samozřejmě motivuje hráče Almeríe.

Juanito, jehož tým prohrál čtyři zápasy v řadě, k tomu říká: "Myslím si, že hranice udržení se bude pohybovat někde okolo 40-42 bodů. Ale to je pouze odhad. Zaragoza ještě pojede na Santiago Bernabeu, kde by nemusela uhrát žádné body, navíc los svede dohromady i týmu vespod tabulky, a tak nebude možné, aby každý tým nad námi sbíral v každém zápase po třech bodech. To nám může naše snažení trochu ulehčit."

Ani Real Zaragoza na tom není úplně nejlépe, ačkoli v porovnání s Almeríí se o žádné krizi hovořit nedá. Tým pod vedením Javiera Aguirreho se momentálně pohybuje na 18. pozici, čili sestupuje, ale na 17. Osasunu ztrácí pouhé dva body. K vítězství v pondělní dohrávce se modlí všichni jeho fanoušci, neboť si moc dobře uvědomují, že los jejich milovaného klubu není úplně nejlepší. Čeká je totiž ještě zápas s Realem Madrid, a to na stadionu Santiaga Bernabeua.

Na otázku, kolik bodů bude stačit na záchranu, odpověděl záložník Zaragozy Ander Herrera takto: "Nemůžu to říct zcela jistě, neboť i týmy ze dna tabulky teď sbírají poměrně hodně bodů, ale myslím si, že to bude něco okolo 42 bodů, neboť to je cifra, s kterou všeobecně počítáme. Ale pokud to bude 45 bodů, pak jsem si jistý, že nebudeme mít problém na ně dosáhnout. Ať už se situace vyvine jakkoli, věřím, že máme dostatečně silný tým na to, abychom se v La Lize udrželi i pro příští rok."

V domácí sestavě se neobjeví vykartovaní Uche a Obradović.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hércules CF - Deportivo La Coruña  (neděle 17:00)
Ve vyloženě záchranářském duelu na sebe narazí Hércules a Deportivo. Domácí jsou předposlední, Deportivo je na tom sice o něco lépe, zachráněno však zatím v žádném případě není. V utkání půjde o hodně, Hércules by případná výhra posunula na úroveň Málagy a Zaragozy, v případě vítězství hostů by bylo zřejmě Deportivo zachráněno.

Domácí nejsou v dobrém psychickém rozpoložení, v posledním kole totiž podlehli v dalším přímém souboji o záchranu Levante. Co je na druhou stranu může těšit, je stav marodky, ta je totiž po dlouhé době téměř prázdná. Chybí pouze Cristian a Tote, po zranění se do sestavy vrací Drenthe, Valdez a Trezeguet.

Je až neuvěřitelné, jak vysoko se pohybuje v letošní sezoně Deportivo. Fanoušci tohoto klubu snad odpustí, ale tým, který vstřelil ve dvaatřiceti zápasech všehovšudy dvacet sedm gólů a sedmkrát docílil výsledku 0:0, nemá v Primera Division co dělat. Minulý týden sice La Coruňa přetlačila doma Racing 2:0, předtím však bezbrankově remízovala s Málagou. podobný kousek zažili také Zaragoza, Sevilla, Osasuna dokonce dvakrát, Mallorca a dokonce i královský Real.

"Výhra nad Racingem nám vlila do žil novou krev, ovšem stále se nemůžeme uvolnit, protože nejsme zachráněni. Potřebujeme ve zbytku sezony ještě dvakrát zvítězit, pak budu moci prohlásit, že jsme z toho venku," věří kouč Deportiva Miguel Angel Lotina.

Utkání by nemělo přinést mnoho branek a velmi pravděpodobná je remíza 0:0, vždyť hraje Deportivo.
Hércules CF - pravděpodobná sestava:
Calatayud - Cortés, Paz, Juanra, Pulhac - Fritzler, Aguilar - Kiko, Valdez, Drenthe - Trezeguet
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubía - Manuel Pablo, Colotto, Lopo, Morel - Rubén Pérez, Juan Rodriguez - Adrián, Valeron, Guardado - Xisco
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Racing Santander - Málaga CF  (neděle 17:00)
Letošní sezona nejvyšší španělské soutěže pomalu spěje ke svému konci, ale boj o záchranu je stále v plném proudu. Jedním takovým soubojem je střetnutí mezi domácím Santanderem a hosty z Málagy.

Domácí celek se šest kol před koncem nachází na patnácté příčce s náskokem čtyř bodů, hosté zaujímají místo sedmnácté a pouze o skóre se nachází mimo sestupové pozice. Ani domácí však zdaleka jistotu setrvání v Primera División nemají, a proto musí být v toto utkání na pozoru.

Obě mužstva mají v posledních pěti utkání podobné bilance, každý zápas je pro oba týmy bojem o přežití. Santander se dokázal dvakrát radovat z vítězství , jednou se musel spokojit pouze s bodovým výsledkem a dvakrát odešli hráči Racingu ze hřiště jako poražený celek. Málaga dokázala vyhrát dokonce ve třech z pěti případů a rozhodně bude chtít v této sérii pokračovat i na půdě Santanderu. V posledním vzájemném střetnutí dokonce borci z Málagy dokázali Santander pokořit na jejich půdě v poměru 3:0.

Málaga se dokázala prozatím dostat z pásma sestupu, čehož si je vědom i její trenér Pellegrini: "Byla to úleva odstěhovat se z pásma sestupu, dokazuje to, že se naše tvrdá práce vyplácí." Zároveň je ale před týmem domácích na pozoru: "Je to velmi kvalitní, dobře organizovaný tým, který šel v poslední době s výkony nahoru."

Domácí trenér nemůže do zápasu počítat s Kennedym a Oscarem Serranem, jenž do utkání nemohou zasáhnout vinou zranění, Pablo Pinillos si odpykává trest za žluté karty. Hostům z Málagy v boji o záchranu nemůžou pomoci Sergio Asenjo, Javier Malagueno a Ruben, kteří jsou zranění.

V zápase jen těžko hledat favorita, neboť je to pro oba celky velmi důležité klání v boji o záchranu a každý získaný bod má cenu zlata, mírnějším favoritem by však mohl být tým domácích, který se bude moci opřít o podporu domácího publika.
Racing Santander - pravděpodobná sestava:
Toňo-Francis-Henrique-Torrejón-Christian-Munitus-Colsa-Lacen-Adrián-Bolado-Dos Santos
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero-Elisev-Welington-Demichelis-Gámez-Apoňo-Recio-Duda-Baptista-Fernandéz-Rondón
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.30 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sporting Gijón - Espanyol Barcelona  (neděle 17:00)
Jedenáctý Sporting přivítá na svém hřišti osmý Espanyol, oba týmy ještě rozhodně nemohou nic vypustit. Espanyolu se sice vzdaluje vidina evropských pohárů, šance však stále je, s Katalánci o ní budou bojovat. To Sporting má jiné starosti, náskok na sestupové příčky je jen pětibodový.

Sporting je na domácí půdě velmi silný, vyhrál zde poslední tři zápasy. Gijónu se vůbec v posledních zápasech daří skvěle, pokud vezmeme v potaz šest předešlých utkání, lépe si vedli jen dva giganti, Real s Barcelonou, a Levante. Domácí navíc může povzbudit rok a půl stará vzpomínka na domácí klání s Espanyolem, které skončilo výhrou 1:0.

Vítězstvím domácích 1:0 skončilo také poslední měření sil, to se však hrálo v Barceloně.

Současný Espanyol, to je kapitola sama pro sebe. Na přelomu ledna a února se malý bratříček Barcelony pohyboval na příčkách zaručujících Ligu mistrů, od té doby však přišel totální výpadek, jehož nejlepší ilustrací je současná až osmá příčka, navíc se značnou ztrátou. Před týdnem však Kataláncům svitla naděje, domácí remíza 2:2 v pohledném utkání s Atléticem se dá považovat za úspěch.

Domácí se v zápase musejí obejít bez čtveřice fotbalistů, k dispozici není Rivera, Cuellar, Canella a Sastre. Na druhé straně budou chybět dlouhodobě zraněný Forlín, dále pak Baena, Datolo, David García, De la Peňa, Felipe a Sergio García.

Domácí Sporting je vzhledem k aktuální formě a výsledkům na domácím hřišti jasným favoritem utkání, o osudu zápasu pak pravděpodobně rozhodně jediná branka.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Juan Pablo - Lora, Hernández, Botía, Ángel - Eguren, Cases - De Las Cuevas, André Castro, Diego Castro - Barral
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Kameni - Galán, Amat, Rodriguéz, Chica - Javi Lopéz, Javi Márquez - Luís García, Verdú, Callejón - Osvaldo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RCD Mallorca - Getafe CF  (neděle 17:00)
Mallorca hostí Getafe a sejdou se tak dva týmy s otřesnou aktuální výkonností. Domácí se špatnými výsledky nebezpečně přibližují sestupovým vodám, u hostujícího mužstva je pak pokles formy dlouhodobějšího rázu, přitom Getafe mělo sezonu nastartovanou skvěle.

Oba týmy tak k definitivní jistotě potřebují zvítězit, remíza by nepotěšila nikoho. Getafe patří momentální formou k nejhorším týmům soutěže a pokud to takhle půjde dál, příští rok klub z předměstí Madridu v La Lize neuvidíme, ostatní celky ze spodku tabulky se totiž zlepšují. Výraznou vzpruhou je však oznámení nového majitele, tím je dubajská společnost Royal Emirates Group v čele s Butti binem Suhailem Maktúmem, ten do klubu přinese výrazné finanční prostředky a tím i novou motivaci pro hráče. Zlepšení však přišlo již v minulém kole, kdy Getafe doma přehrálo evropského adepta Sevillu 1:0.

I Mallorca už vypadala dávno zachráněna, ovšem na to není radno pomýšlet, za měsíc se totiž situace výrazně změnila a najednou činí náskok jediného zástupce Baleárských ostrovů v Primera Division pouhých šest bodů.

"Tady vidíte, jak je španělská liga vyrovnaná. Ano, vpředu bojují jen Barcelona s Realem, neradno však zapomínat i na ostatní místa tabulky, kde se svádí tuhý boj a každý může porazit každého. Ještě nedávno jsme si mysleli, že máme záchranu zajištěnou, nyní však víme, že to byla chyba. Pásmo sestupu je blízko, nebezpečně blízko," ví trenér domácích Michael Laudrup.

Ten může počítat se všemi hráči kádru, narozdíl od svého protějšku Míchela, který bude v utkání postrádat nejlepšího střelce týmu, Manu Del Morala, dále pak Gavilána a Rafu.
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Cendrós, Nunes, Ramis, Ayoze - Tejera, Martí - Nsue, De Guzmán, Castro - Webó
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Ustari - Miguel Torres, Díaz, Marcano, Mané - Arizmendi, Boateng, Casquero, Parejo - Colunga, Miku
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atlético Madrid - Levante UD  (neděle 19:00)
V rámci 33. kola španělské Primera División zavítá celek z Levante na půdu Atlética Madrid, které je stále ve hře o postup do Evropské ligy. I když je pro mnoho hráčů tato soutěž neoblíbená, přeci jen se jedná o finanční přilepšení do klubové pokladny.

Domácí mužstvo se nachází šest kol před koncem letošní sezony na sedmém místě a od šestého, které zaručuje start v příštím ročníku Evropské ligy, ho dělí pouze horší skóre. Atlético je pravidelným účastníkem této druhé nejprestižnější evropské soutěže a rozhodně nebude chtít chybět ani v následujícím ročníku. Hosté momentálně zaujímají deváté místo ligové tabulky, ale ještě mohou do složení postupujících do evropských pohárů promluvit, neboť šest kol před koncem soutěže ztrácejí na pohárovou příčku pouhé čtyři body.

A že to Levante myslí s útokem na pohárové příčky vážně, dokazuje fakt, že v posledních šesti kolech nasbírali hráči hostujícího celku čtrnáct bodů z osmnácti možných. Ani domácí nejsou nikterak pozadu, i oni se pyšní v posledních zápasech poměrně slušnou formou, můžeme se tedy v tomto střetnutí na co těšit.

Obránce domácího celku Tomáš Ujfaluši má ale jasno: "Nechceme myslet na nic jiného než na to, jak porazit Levante. Máme před sebou ještě šest zápasů a naším cílem je získat co nejvíce bodů, abychom se dostali tam, kde chceme být."

Atlético půjde do zápasu oslabeno o Moredio Kokeho, kterého ze hry vyřadilo zranění, další dva, Jose Antonio Reyes a Tiago, si odpykávají karetní tresty. S hosty na střetnutí nedorazili Asier Del Horno, Sergio a Ruben Suarez.

Utkání jistě nabídne dramatickou podívanou, jelikož je v sázce účast v pohárech, ke kterým mají zatím o něco blíže domácí hráči, potřebují ale bezpodmínečně bodovat, nejlépe si ze zápasu odnést plný bodový zisk.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
De Gea - Ujfaluši, Perea, Dominguez, Filipe Luis - Juanfran, Suárez, Raúl Garcia, Elias - Aguero, Diego Costa
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - Javi Venta, Ballesteros, Nano, Juanfran - Iborra, Torres - Valdo, Montero, Juanlu - Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 4.20 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Villarreal CF  (neděle 21:00)
Ve šlágru třiatřicátého kola španělské Primera Division na sebe narazí šestá Sevilla a čtvrtý Villarreal, který čeká ve čtvrtek důležité semifinále Evropské ligy, a tak zřejmě bude šetřit některé opory, proto jsou domácí Andalusané favoritem zápasu.

Sevilla se v posledních dvou kolech zadrhla, remíza s Mallorcou a následná prohra na půdě Getafe neodpovídají ambicím klubu, který stále bojuje o účast v příští sezoně Evropské ligy. Momentálně se to navíc daří, Sevilla je šestá, od Atlétika jí však dělí pouze skóre, od Espanyolu bod. Posledními dvěma ztrátami byla pokažena série dobrých výsledků, Sevilla uhrála s Barcelonou cenný bod, hned o týden později si pak plný bodový zisk odvezla z Valencie.

Villarreal v domácí soutěži nezáří, porážka 0:5 s konkurentem v boji o třetí místo, Valencií, budiž příkladem. Přesto Žlutá ponorka vybojovala před týdnem cennou výhru nad rozjetou Zaragozou. Priorita Villarrealu je však dočista jiná, klub z valencijské oblasti se přes Twente probojoval už do semifinále Evropské ligy, kde se v předčasném finále střetne s Portem. A již ve čtvrtek se hraje první utkání v Portugalsku, proto kouč Garrido s největší pravděpodobností upřednostní čtvrteční duel a do toho ligového nenasadí všechny hvězdy.

Sevilla zvítězila ve čtyřech posledních vzájemných duelech na domácím hřišti, poslední skalp Villarrealu si pak připsala v lednu tohoto roku, když postoupila díky výhře 3:0 do semifinále poháru Copa del Rey, následně však vypadla s Realem.

"Víme, že pokud v neděli uspějeme, budou naše šance na postup do Ligy mistrů zhruba 90 %. A co je nejdůležitější, odstranili bychom z boje o čtvrtou příčku jednoho z rivalů, navíc bychom posilnili své sebevědomí před důležitým čtvrtečním utkání v Portu. Očekáváme podobný zápas jako v lednu, kdy se hrál vyrovnaný fotbal a rozhodovaly individuální chyby. Tentokrát snad bude štěstí na naší straně," přeje si lodivod Žluté ponorky Garrido, který se v zápase bude ze zdravotních důvodů muset obejít bez Ángela, Marcose Senny, se zlomenou nohou laborujícího Gonzala Rodrigueze a Olivy.

Domácí nemohou pro důležitý souboj počítat s Jesusem Navasem, Garym Medelem a Tiberiem Guarentem. Utkání slibuje výbornou podívanou a velké množství branek, přičemž úspěšnější by měli být domácí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.70 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Valencia CF - Real Madrid  (sobota 18:00)
Šlágrem 33. kola La Ligy bude nepochybně duel mezi Valencií a Realem Madrid. "Netopýři" jsou v závěru soutěže v dobré formě na třetím místě, Bílý balet má na Mestallu zase dobré vzpomínky z čerstvého vítězství ve Španělském poháru nad Barcelonou. Otázkou bude, zda chce Real ještě usilovat o ligový titul.

Po domácím poháru zůstává španělským týmům ve hře pouze dva tituly. Zatímco o finalistovi Ligy mistrů se ještě rozhodne právě mezi oběma giganty, o titulu ligovém je patrně rozhodnuto. Ač je matematicky ještě možný malý zázrak, nelze patrně předpokládat, že Barcelona promrhá osmibodový náskok na druhý Real Madrid. Naproti tomu velice dobrou pozici má na získání třetího místa Valencia, která Bílý balet hostí.

"Chés" se vzdálili čtvrtému Villarrealu na šest bodů, v posledních třech utkáních zvítězili, vstřelili tucet gólů a Realu připraví jako obvykle horkou půdu, což je navíc umocněno účastí několika hráčů, kteří hráli za oba kluby, jako jsou Soldado, Albiol či Mata. Pokud si chtějí svěřenci trenéra Mourinha udržet naději na ligový triumf, musí ve Valencii zvítězit.

Trenér Valencie Emery má zraněné Bruna a Tina Costu, do nominace se nevešli ani Chori Domínguez, Davida Navarra, Vicente a Moyá. Branku domácích bude hájit Guaita, před ním se seřadí obranná čtveřice zprava Miguel, Stankevicius, Ricardo Costa a Mathieu. Středový záložní dvojblok vytvoří Topal a Banega, na křídlech si zahrají Pablo Hernández a Joaquín, na spojce Mata a na hrotu Soldado.

Kouč Realu Mourinho nemůže počítat pro karty s Arbeloou, dále se zraněným Khedirou, který možná přijde o zbytek sezony a ani s Gagem. Naopak do nominace se vrací po červené kartě Albiol. Dá se čekat, že Portugalec zamíchá před dalšími dvěma "evropskými" Clásiky se sestavou. Odpočinou si Ramos, Di María a Adebayor, na lavičce zůstanou Ozil a Xabi.

Do branky se postaví Casillas, v obraně nastoupí zprava odchovanec Juanfran, Garay, Albiol a Marcelo. Nový střed zálohy bude mít podobu Lass - Granero, na krajích se objeví Kaká a Cristiano Ronaldo a v útoku dvojice útočníků Higuaín - Benzema.

Utkání na Mestalle začne v 18.00 CET a před úvodním hvizdem rozhodčího Péreze Lasy udělají hráči Valencii svým sokům z Realu špalír jako vítězi Španělského poháru.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Miguel, Stankevicius, R.Costa, Mathieu - Topal, Banega - Joaquín, Mata, Hernández - Soldado
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Juancarlos, Garay, Albiol, Marcelo - C.Ronaldo, Lass, Granero, Kaká - Benzema, Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.40 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - CA Osasuna  (sobota 20:00)
Ve 33. kole přivítá Barcelona na svém stadionu hráče Osasuny a výhrou se bude snažit zlepšit si chuť po prohraném finále Copa del Rey. Případné tři body by katalánskému klubu znovu velice přiblížily titul ze španělské nejvyšší ligy.

Barcelona ještě do středy mohla pomýšlet na druhý treble v rozmezí tří let, ale její plány byly zkříženy prohrou ve finále španělského poháru s největším rivalem Realem Madrid. Tomu zajistil vítězství Cristiano Ronaldo, který v prodloužení hlavičkou překonal brankáře Pinta.

Barcelona však musí tuto hořkou ránu hodit co nejrychleji za hlavu, neboť ji stále čekají souboje o dvě prestižní trofeje - o španělský titul a o vítězství v Lize mistrů. Hned v sobotu hostí Osasunu a hráči se budou snažit, aby z tohoto zápasu vydolovali tři body a minimálně si tak udrželi osmibodový náskok na druhý Real Madrid.

Případné vítězství nad trápící se Osasunou, která prohrála již tři zápasy za sebou a je tak až 16. místě, může navíc Kataláncům zvýšit sebevědomí před středečním utkáním semifinále Ligy mistrů, kde Barcelona nastoupí pro změnu proti Realu Madrid. Půjde tak již o třetí ze čtyř utkání mezi těmito dvěma velkokluby Španělska, která se uskuteční v rozmezí pouhých 18 dnů.

Barcelonský sportovní ředitel Andoni Zubizarreta se vyjádřil k momentální situaci takto: "Prohru s Realem musíme hodit za hlavu, neboť nyní se musíme soustředit na další soutěže, ve kterých o celkové vítězství ještě bojujeme. Musíme se dát znovu dohromady, trochu vylepšit hru a spravit si sebevědomí na Osasuně. Nyní je důležité soustředit se nejen na zápasy s Realem, ale i na ty ostatní ligové, neboť to je pro nás soutěž číslo jedna. Pokud se dostaví i jiné úspěchy, budeme jen rádi, ale jak říkám, vyhrát La Ligu je nejdůležitější."

Barcelona ve středu nejenže prohrála se svým odvěkým rivalem, ale také přišla o obránce Adriana, jehož zranění stehenního svalu vyřadí ze hry na čtyři týdny. Kromě Adriana jsou mimo hru také Eric Abidal a Bojan Krkič. Problémy hlásí také barcelonská ikona Carles Puyol, který chyběl u každé z pěti porážek katalánského klubu v této sezóně, a tak je více než pravděpodobné, že do zápasu s Osasunou nezasáhne.

Pep Guardiola musí také začít řešit gólovou impotenci útočníka Davida Villy, který se v lize netrefil již sedmkrát v řadě, poslední soutěžní branku si připsal v polovině února.

Výhodou pro vedoucí tým La Ligy bude také zajisté fakt, že zatímco Barcelonští budou hrát na domácí půdě proti slabé Osasuně, Real Madrid cestuje o Valencie.

Osasuna v posledních třech zápasech neokusila, jak chutná zisk alespoň jednoho bodu, a tak se nachází až na 16. místě, přičemž od zóny sestupu ji dělí pouhé 2 body. Záchranou v La Lize si tak nemůže být zatím vůbec jistá. Navíc hrát proti Barceloně a navíc na jejím hřišti, to nevěstí nic dobrého. Zvláště připočteme-li, že Osasuna venku získala jenom osm bodů.

"Barcelona bude v sobotním utkání jasným favoritem, ale uvidíme, co s ní středeční porážka udělala. Buď její formu srazila, nebo naopak hráče vybudila k lepším výkonům. Každopádně my musíme hrát co nejlépe a snažit se držet míč na svých kopačkách," prohlásil trenér Osasuny Luis Mendilibar.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés-Alves-Piqué-Fontás-Maxwell-Xavi-Mascherano-Keita-Afellay-Messi-Villa
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Ricardo-Monreal-Lolo-Flaňo-Nelson-Nekounam-Vadócz-Cejudo-Camuňas-Damiá-Sola
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.50 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Real Sociedad  (sobota 22:00)
Ve 33. kole La Ligy dojde k baskickému derby, neboť Athletic přivítá na svém stadionu hráče Realu Sociedad. Zatímco domácí okupují 5. příčku a koketují s myšlenkou zahrát si příští rok Evropskou ligu, Real Sociedad je až 12., a musí tak spíše dávat pozor, aby se náhodou neocitl v zóně sestupu. Na tu má totiž náskok pouhých pěti bodů.

Oba týmy budou chtít vyhrát. Domácí proto, aby ponechali za svými zády dotírající Atlético Madrid a Sevillu, hosté naopak z důvodu, aby si vytvořili dostatečný náskok na sestupovou zónu, a mohli tak v klidu dohrát zbývající kola.

"Musíme hrát nejlépe, jak umíme. To znamená dobře kombinovat, být soudržní po celých 90 minut, být nebezpeční a samozřejmě také mít trochu štěstí, tak jako jsme ho měli v zápase s Osasunou. Pokud se nám toto podaří, můžeme pomýšlet na tři body," říká domácí kouč Joaquin Caparros, který naráží na zápas z minulého týdne, kdy si jeho svěřenci vytvořili jen minimum šancí, přesto slavili vítězství 2:1.

"Nyní nás čeká další velice těžký zápas," dodává.

Athleticu bude chybět Iker Muniain, Xabi Castillo a Gorka Irazioz, kteří jsou v trestu, naopak do sestavy se možná vrátí Fernando Amorebieta.

To Realu Sociedad bude chybět střelec Joseba Llorente. "Víme, že soupeři budou chybět někteří hráči, ale stejně tak i nám, takže nás čeká velice těžký zápas. Nemůže spoléhat na to, že soupeřovi náhradníci jsou slabší. Ať už hraje kdokoli, toto derby je vždy velice vypjaté a náročné," vyjadřuje se trenér Martin Lasarte.

"Na sobotní zápas se velice těšíme. V kabině už nemluvíme o ničem jiném. Je to pro nás velká motivace," odhaluje kapitán týmu Mikel Aranburu.

Xabi Prieto dodává: "Je to nejdůležitější venkovní zápas sezóny, který bychom velice chtěli vyhrát. To by pro nás i naše fanoušky znamenalo opravdu mnoho."

Realu Sociedad se v poslední době moc nedařilo, ale v minulém kole prolomil sérii pěti po sobě jdoucích proher, když dokázal porazit Gijón 2:1. Šance na úspěch v derby tak nejsou úplně malé, neboť se hráčům vrátilo potřebné sebevědomí.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Fernández-Iraola-José-Ekiza-Koikili-López-Martínez-Orbaiz-Gabilondo-Llorente-Toquero
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo-Estrada-González-Demidov-Martínez-Aranburu-Rivas-Greizmann-Zurutuza-Prieto-Infrán
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.90 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona32274186:1785
2.Real Madrid32245373:2377
3.Valencia CF32196754:3563
4.Villarreal CF32176949:3657
5.Athletic Bilbao321531449:4648
6.Atlético Madrid321371250:4346
7.Sevilla FC321371248:4746
8.Espanyol Barcelona321431540:4545
9.Levante UD321261436:4242
10.RCD Mallorca321161533:4539
11.Sporting Gijón329111230:3738
12.Real Sociedad321221842:5538
13.Deportivo La Coruña329111227:4038
14.Getafe CF321071543:5137
15.Racing Santander329101331:4737
16.CA Osasuna32981537:3935
17.Real Zaragoza32891531:4533
18.Málaga CF32961742:6233
19.Hércules CF32861829:5030
20.UD Almería325111632:5726

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (544)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele