Premier League v kostce: 38. kolo

30.07.2020, 16:23
Názory a komentáře
Všechny otazníky jsou zodpovězené, Premier League je u konce. Tradiční poslední nedělní kolo, odhalilo zbylé sestupující týmy, vyjasnil situaci okolo kvalifikace do Ligy mistrů a majitele mají také individuální ceny. Pojďme se za závěrem anglické ligy, okořeněným několika derniérami, společně ohlédnout.

Protože Liverpool už měl jistý titul, nejzajímavější boje se odehrávaly níže. Žádný rok 2012 a manchesterské šílenství, kdepak. Hrálo se především o Ligu mistrů, o sestup a podružně pak o Evropskou ligu. Ve hře byla taky Zlatá kopačka a Zlatá rukavice.

Šlágr 38. kola byl tečkou za mizerným obdobím Leicesteru po koronavirové pauze - Foxes z devíti zápasů získali jen devět bodů. Leicester prohrál doma s Manchesterem United, vypadl po dlouhých měsících z TOP 4 a přišel o účast v LM. Na jejich úkor slaví také Chelsea, která porazila Wolverhampton. Ten pro změnu ztratil pozici v Evropské lize. Do ní má nakročeno Tottenham.

Zamíchat s tím může ještě finále FA Cupu nebo dohrávání letošní sezóny EL, ale telegrafických informací už bylo dost. Radši se věnujme přelomovým momentům a zajímavým statistikám. Manchester City už potřetí v nedávné době překonal metu 100 gólů v sezóně Premier League a dál boří historii. Od roku 1963 to totiž zvládly (a jen jednou) pouze Chelsea a Liverpool.

V zápase Man City s Norwichem se stalo několik dalších důležitých věcí. Kevin De Bruyne ukázal, že je nejlepší v lize a při skvělém výkonu si připsal i rekordní 20. asistenci v sezóně. Ederson pro změnu udržel 16. čisté konto a získal Zlatou rukavici. O tu se Brazilec přetahoval s Nickem Popem, ale jeho Burnley dle tradice opět prohrálo poslední zápas sezóny (počtvrté a pokaždé doma).

Především ale úplně poslední zápas v Premier League odehrál na Etihad Stadium David Silva. Legendární záložník se s Man City loučí po 10 letech. Další labutí píseň zapěla stálice Evertonu Leighton Baines, jeho duel proti Bournemouthu byl dokonce úplně posledním v kariéře.

TOP 3 góly kola


I tady musíme vynést do nebe Kevina De Bruyneho. Spolu s Yvesem Bissoumou dal jednoznačně nejhezčí gól kola a rozhodly jen subjektivní dojmy. Zatímco záložník Brightonu mířil z dálky dokonale přesně, Belgičan ukázal technickou všestrannost.



Hvězdy kola dle WhoScored.com


1. Kevin De Bruyne (Man City) 10 | 2 góly, asistence, 10 klíčových přihrávek, 3 přesné centry

2. Gabriel Jesus (Man City) - 9.31 | gól, 3 klíčové přihrávky, 91% úspěšnost přihrávek, 2 úspěšné průniky (100%)

3. Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) - 8.85 | 2 góly, asistence, 2 přerušené útoky soupeře

Sestava kola



obrázek

Autor: Marek Ustohal

Gólman - Ederson (Manchester City): V průběhu celé sezóny se mu často stalo, že postával v bráně a moc práce při dominantním stylu City neměl. I proto se mu taky povedlo udržet 16 čistých kont a uzmout Zlatou rukavici. Proti Norwichi ale musel paradoxně zasahovat hned čtyřikrát, včetně skvělého zákroku proti samostatnému nájezdu Pukkiho.

Pravý obránce - Tariq Lamptey (Brighton): Kometa pokoronové Premier League. Fanoušci Chelsea se právem drželi za hlavu, když klub pouštěl stále ještě 19letého obránce do Brightonu. Lamptey opanuje pravý kraj defenzivy a hlavně směrem do ofenzivy je výtečný. V Burnley předvedl další skvělý výkon, po jednom z jeho centrů orazítkoval Maupay břevno.

Pravý stoper - Lewis Dunk (Brighton): I když neměl tolik práce, opět byl uprostřed stoperské trojice jako skála. Vyhrál všechny 4 hlavičkové souboje, ani jednou přes sebe nenechal nikoho projít a bezpečně odklízel míče z vápna Seagulls. Navíc v klíčovém okamžiku zhatil gólovou šanci Longovi.

Levý stoper - Virgil van Dijk (Liverpool): Letošní sezóna byla zvláštní. Na jaře se vůbec nehrálo kvůli koronaviru a v období před a po pauze se toho hodně změnilo. Virgil van Dijk však zůstal tou klasikou stálicí a celý ročník neslezl z hřiště. Ani na minutu. Proti Newcastlu zářil hlavně ve vzduchu, vyhrál nejvíc hlav ze všech (7) a ze vzduchu i skóroval.

Levý obránce - Diego Rico (Bournemouth): Symbol pozdního probuzení Bournemouthu, který i přes výhru na Evertonu sestupuje z Premier League. Rico kraloval levému kraji hřiště, vyhrál 7 osobních soubojů (nejvíc v zápase) a poslal do vápna hned 6 přesných centrů. Navíc nahrál na vítězný gól Solankemu.

Pravý záložník - Mason Mount (Chelsea): To mladinká opora Chelsea se probrala v pravý čas. Mason Mount hrál většinu zápasů v základu a Lampardovi imponoval hlavně bojovností a schopností presovat. Na gól ale čekal po restartu až do posledního kola. V něm ale nejenže skóroval, také připravil druhý gól Giroudovi a nasměroval Chelsea do Ligy mistrů.

Pravý střední záložník - Kevin De Bruyne (Man City): Tady je snad už škoda slov. Stačilo by napsat, že De Bruyne vytvořil v zápase s Norwichem 10 klíčových přihrávek. Jenže Belgičan navíc k jedné asistenci, která jej poslala na čelo historických tabulek, přidal i dva krásné góly. A to ten první slovo "krásné" mnohonásobně převyšuje.

Levý střední záložník - Mateo Kovačić (Chelsea): Po koronakrizi už to nebyl ten neúnavný motor, který měl velký vliv na výsledcích Chelsea. Na jeho úkor navíc Frank Lampard pozměnil systém a Chorvat vypadl na několik kol ze sestavy. Proti Wolves ale zase exceloval a pro Blues vyhrál střed hřiště. Šest ze sedmi soubojů bylo pro něj, navíc přidal ještě tři úspěšné průniky a víc než 91% úspěšnost přihrávek.

Levý záložník - Joshua King (Bournemouth): Kdyby se Cherries povedlo zachránit, právě on bude skutečným králem Bournemouthu, ne pouze podle jména. Josh King proměnil v Goodison Parku penaltu, potom ještě šikovně přiťuknul Stanislasovi, jenž pečetil výhru 3:1. Jenže co naplat, tenhle produktivní výkon přišel příliš pozdě.

Pravý útočník - Che Adams (Southampton): Poslední kolo mělo být stran Southamptonu hlavně o Dannym Ingsovi, který bojoval o Zlatou kopačku. Hvězdou utkání proti Sheffieldu se stal ale jeho kolega Che Adams. Dva góly dal a byl i blízko hattricku. O ten jej připravil až skvělý zákrok Jacka Robinsona.

Levý útočník - Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal): Taky hlavní opora Arsenalu se do poslední chvíle přetahovala o první místo v tabulce střelců. Aubameyang se proti Watfordu držel plánu. Proměnil penatlu, dal krásný gól takovými polonůžkami - a poslední trefu měl od Nketiaha naservírovanou v závěru zápasu. Sám před Fosterem ale neuspěl a o gól mu trofej unikla.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC38323385:3399
2.Manchester City382639102:3581
3.Manchester United381812866:3666
4.Chelsea FC382061269:5466
5.Leicester City381881267:4162
6.Tottenham Hotspur3816111161:4759
7.Wolverhampton Wanderers381514951:4059
8.Arsenal FC3814141056:4856
9.Sheffield United3814121239:3954
10.Burnley FC381591443:5054
11.Southampton FC381571651:6052
12.Everton FC3813101544:5649
13.Newcastle United3811111638:5844
14.Crystal Palace3811101731:5043
15.Brighton & Hove Albion389141539:5441
16.West Ham United381091949:6239
17.Aston Villa38982141:6735
18.AFC Bournemouth38972240:6534
19.Watford FC388102036:6434
20.Norwich City38562726:7521

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (106)

Přidat komentář
Bandita_Harry

1. Pre obhajobu titulu!

Allez Allez Allez

Reagovat
Busby babes

BREAKING: Saudi Arabia's Public Investment Fund, PCP Capital Partners and Reuben Brothers have withdrawn from the process to buy Newcastle United.

sorry Lexiku, uzij si Mike Ashleyho.

Reagovat
iamek

Reagovat
Busby babes

btw tohle vypada zajimave

http://sportwitness.co.uk/wolves-signing-strongly-backed-imminent-raul-jimenez-way-manchester-united/

This is interesting. Following the A Bola report of Paulinho moving to Wolves, and Raúl Jiménez going to Man United (the latter we assumed was an assumption), RTP are now reporting the same.

RTP are a public service broadcaster.

Reagovat
iamek

Teď jsem to chtěl sem davat :)

Reagovat
iamek

On už má 29? O jaké cene se mluví?

Reagovat
Busby babes

lol, ja taky myslel, ze je mu tak 24. nikde zadnou cenu nevidim, tak uvidime, co na tom bude pravdy... ale tak to asi tech 30-40 bude max, co bychom meli byt ochotni dat?

Reagovat
iamek

Já taky čekal 24-25. Našel jsem akorát staré články a tam se píše 50-70 mega .

Reagovat
mithro

nope.

Reagovat
Busby babes

jako ze ho nechces nebo ze je to blbost?

Reagovat
mithro

oboji

Reagovat
Busby babes

to ja bych ho teda bral z fleku.

Reagovat
mithro

miesto martiala do zakladu? sediet nepojde k nam. on si nasiel dokonaly klub.

Reagovat
Busby babes

vubec bych tohle neresil, jestli je to dobre pro nej. bylo by to dobre pro nas, ze bychom meli kvalitni alternativu. Bude LM, zapasy v rychlem sledu, prijdou zraneni... a pak zas budem brecet, ze tam hraje Mata, Lingard a James a ze nemame kvaltini lavicku.

Reagovat
Gazdo

Mne to pride ze niektori od vas chcu kvalitnu lavicku a zaroven tam chcu hracov typu vyhoreteho Jamesa Rodrigueza ktory by bol ochotny akceptovat lavicku

Reagovat
mithro

daj si UWS podcast posledny, tam sa dozvies, preco je to kachna.

on samozrejme kvalitu ma, prave preto si myslim, ze by nechcel uplne zdielat vacsinu zapasov.

Reagovat
Busby babes

hele bud napis proc je to kachna nebo nevim... tyhle kecy... btw UWS je fajn, mam Mittena rad, ale on taky obcas placne uplne vedle...

Reagovat
Busby babes

jen se teda musime modlit aby se nezaridili podle toho sveho: proc bychom kupovali Newcastle, kdyz si muzem koupit Manchester...

Reagovat
mickey mouse

Jen a jen dobře

Reagovat
Vincent Vegan

Jako s Ashleym je to hrůza, ale zrůdy jako MbS snad nikdo v PL nechceme..

Reagovat
Vincent Vegan

Ten druhý potenciální majitel (Henry Mauriss) vypadá mnohem líp. Sice fandí Spurs, ale podle toho, co jsem četl chce rozjet v Newcastlu podobný projekt jako ten v Liverpoolu, ne jenom napumpovat prachy a snažit se o zlepšení image Saúdský Arábie přes sportwashing.

Reagovat
smazaný uživatel

Brucinho nas dovede za dalsi skvelou zachranou. Posledni mesic jsme aspon nehrali ten beton, co pod Rafou.

Reagovat
kissak

nikdo nečekal nic jiného

Reagovat
Infernoqt

Zajímavý dotaz na Twitteru. Kdybyste si mohli (bez ohledu na fanouškovství) vybrat, jestli má váš klub podepsat Sancha nebo Havertze. Koho byste favorizovali a proč?

Reagovat
Infernoqt

Tady je zajímavé porovnání klíčových statistik: https://one-versus-one.com/en/compare-players/Kai-Havertz-vs-Jadon-Sancho

Docela mě i překvapilo, že 61 % hlasujících by raději zvolilo Havertze.

Reagovat
iamek

Protože není spojovány s přestupem k nám.

Reagovat
Busby babes

Sancha, protoze ho potrebujeme vic.

Reagovat
fenixLFC

Sancha pretoze kridlo potrebujeme viac

Reagovat
mesyas

U Sancha mám prostě pocit, že by se nechal lehce zblbnout a strhnout se k nějakým mimo fotbalovým aktivitám. Jako fans Chelsea bych raději zvolil Havertze, protože mít tamOdoika a jeho kámoše Sancha, to by nemuselo dopadnout dobře. Ale přiznám se, že Jadon mi je blíž.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
r.mrazik

sancha,protoze havertze znam jen z youtube videi

Reagovat
SpecialOne

Coufal do WHU

Reagovat
diastan

snad to klapne

Reagovat
smazaný uživatel

taky čučím

Reagovat
Azazelo RD

Jdou na to blbě kladiváři. Měli by rovnou vykupovat Liberec.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
Azza

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
r.mrazik
Reagovat
smazaný uživatel

Manchester United are reportedly close to signing Wolves star Raul Jimenez for £27m. No jsem zvědav Martial asi stejnak bude základ, ale za tu cenu jinej typ hráče na jiný typ hry je bomba. Ten stoper z Lille taky nevypadá špatně

Reagovat
jk

Kdo z Lille?

Reagovat
smazaný uživatel

Sky Sports: Manchester United are monitoring Lille centre-back Gabriel Magalhaes. He is 22 years old and would cost around £20m. Napoli, PSG and Everton are also interested!

Reagovat
jk

20 je docela dost, ale docela bych mu na PL věřil.

Reagovat
smazaný uživatel

za tu cenu jen 20 no nevím

Reagovat
spider_8

Fůha, to by byla super posila. V kombinaci se Sanchem hodně velké zkvalitnění a rozšíření ofenzivy.

Reagovat
Busby babes

uvidime, zatim je to spis takove transfer rumours bingo... ale byla by to super posila.

Reagovat
smazaný uživatel

toho jimeneze jsem četl už na hodně vícero stránkách i wolves už maj za něho náhradu někoho z bragy. Ten stoper z Lille tam zatím ho jenom sledujeme. ALe nevím 20 mega no nevím, že nezkusí toho alabu

Reagovat
Hokaido

Ani není, prý je to úplně top zdroj z Portugalska.

Reagovat
kiwwi

Vraj Portugalské BBC

Reagovat
Busby babes

verejnopravni tv v Portugalsku. takze to zni dobre. ale neznam a tak jsem skeptik. Been there before.

Jsem teda zvedavej na cenu. je mu 29 tak snad to takova raketa nebude.

Reagovat
Nikikrew

Hmm tak to by bolo pre nich vyrazne posilnenie. Jimenez je top utocnik, najma do kombinacie

Reagovat
Hokaido

Skvělá cena.

Reagovat
Grahf

ten jimenez je fejk

Reagovat
smazaný uživatel

uvidíme viděl jsem to už u 6 zdroju nepíšu nikde, že je to tutovka , ale tady tohle jsem viděl u více zdroju uvidíme hodil by se ale

Reagovat
Busby babes

z ceho soudis? sportwitness je verohodnej zdroj v tomhle ohledu...

Reagovat
Trand

Co to je za směšnou částku?

Reagovat
smazaný uživatel

To musí byť dobrá blbosť, kúpia ho za 40 aby ho ako dôležitého hráča predali za 30?

Reagovat
r.mrazik
Reagovat
smazaný uživatel

taky jsem to četl no jsem i rád tady, že tam fakt počkali a nedali tam to co chtěli v BVB. S těma bonusama se to, ale vyšplhá

Reagovat
Busby babes

ja videl 60+60 no... je otazka jake bonusy. pokud tam ma 20mega za 10 a 20 odehranych zapasu, tak je to jiny nez 20 mega za LM a zlatej mic.

Jinak teda Bild a obecne zpravy z nemecka jsou spis takove, ze si klidne dame nacas a uvidime, jestli BVB fakt bude trvat na te svoji cenovce...

Reagovat
r.mrazik

Jasný...asi to e klasika jako účast v LM, odehráne zápasy, případně výhra v lize a podobně

Reagovat
scheeza

Já četl že BvB chce mít transféry co nejrychleji hotový, nechce žádný natahování přes celý okno, takže by to fakt mohlo být snad do toho 10.8

Reagovat
Busby babes

s team terminama bych tolik nepocital, to proste muze byt soucast vyjedvaci taktiky. Predstava, ze 10.8. reknou: tak a ted uz vam ho neprodame i kdybyste nabizeli 150 mega... no nevim.

Reagovat
Busby babes

btw v tom clanku se nepise 60+100. ale ze BVB prijme pocatecni castku 60 s tim, ze s bonusama to pujde celkove pres 100

Reagovat
Kixi Syhimour

Tak to podle mě mrazik myslel, i když jsem byl taky napoprvé zmaten

Reagovat
Busby babes

jo, mas asi pravdu, ted kdyz to ctu znova.

Reagovat
r.mrazik

Jste chytrý kluci

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Talker

No s bonusy dohromady přes 100 mega...

Reagovat
REPLIKATOR

Fulham - Brentford nejlepší možné finále o PL

Reagovat
Liquid

a slovensko-český souboj o PL, snad to vyhraje ten Čech

Reagovat
Kucka

Reagovat
Vincent Vegan

Brentford bude snad konečně v PL. Jen škoda, že postoupili WBA. Postupující trojice Leeds, Brentford a Fulham by byla super.

Reagovat
JessePinkman

Postupující měli bejt Leeds, Brentford a z play off Nottingham.

Reagovat
Vincent Vegan

To by bylo ještě zajímavější. Forest bych už taky rád "zažil" v PL. Už je to přes dvacet let co sestoupili a já tenkrát zahraniční fotbal vůbec nesledoval.

Reagovat
Vincent Vegan

Jen je škoda, že je vlastní ten vypasenej řeckej mafián, co vlastní i Olympiakos.

Reagovat
Liquid

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Godwinson

Tak co ten Havertz? Kde to vazne?

Reagovat
Talker

Nepustí ho před jejich koncem v EL, takže reálně to bude až někdy koncem srpna (pokud vůbec).

Reagovat
Godwinson

To je teda nuda. Havertz v nedohlednu, Upamecano prodluzuje smlouvu, Ake v prdeli

Reagovat
Liquid

milý EF máte tu kardinální chybu, z portugalské nesestupuje 17.celek ale 16. https://en.wikipedia.org/wiki/2019%E2%80%9320_Primeira_Liga

Reagovat
ttopi

Jasně, ale z jiných důvodů, než z těch, které čteme v tabulce.

Vtipný je tento článek, kde oslavují hráče, který je svým golem zachránil v soutěži, aby za pár dní stejně sestoupili

http://www.angop.ao/angola/en_us/noticias/desporto/2020/6/31/Angolan-saves-Vitoria-Setubal-from-relegation,67718667-c409-42b5-b15e-c4f5a8fde143.html

Reagovat
Big Virgil

Podařilo se někomu koupit LFC dres od NIKE? Nebo taky čekáte frontu?

Reagovat
oli9

Já jsem snad jediný komu se víc líbilo NB, ty letošní byly nádherné

Reagovat
Coutinho10

taky se mi hodne libej a spis bych si koupil tento vyjimecny dres, ktery nas provazel tou titulovou sezonou

Reagovat
Kixi Syhimour

Na TIA proti nim slušně bouří a moc se jim nediím

Reagovat
oli9

Chápe tam někdo tu zelenou

Reagovat
Kixi Syhimour

Já jako moc nevím, co k tomu napsat, však nás to vůbec nereprezentuje, ale tak venkovní dresy jsou vždycky všelijaký. Například ty reflexní .

Nicméně ten domácí mi přijde jako z nějaký nelicencovaný hry, leč ta jednoduchost není tak špatná, ale ta světle modrá na koncích

Reagovat
oli9

Aha to je dokonce světle modrá, mně to spíš přijde jako nodrozelena.. Ty Dresy myslím.. Jinak 3 sada je příšerná pokud je to ofiko ta šachovnice

Reagovat
Kixi Syhimour

No, to mohlo být i horší, nicméně stejně v nich hrát moc nebudeme, protože ty venkovní mají přednost a takovou barvu mít nikdo nebude .

Letos se mi třeba líbili naše away, ale moc jsme v nich snad ani nehráli.

Tu světle modrou jsem myslel na koncích rukávů třeba u home jersey, ta mi tam přijde mimo. O away se moc nemá smysl bavit

Reagovat
Big Virgil

odkaz na jeden starší dres kde se právě vyskytovala tahle barva.

Reagovat
Big Virgil

mě se teda líbí hodně a na klukách vypadaly dobře. :) Ten límeček tomu dává trochu nevšednosti a modernosti. Plus ty bílý pruhy na bokách.

Reagovat
Luc-Luc

nevim, kdo muze chtit kupovat tento dres, je pekne hnusnej

Reagovat
Papra

Nevite jestli nekde v tv dnes davaji finale fa cupu? Nova sport, premier sport nebo tak neco?

Reagovat
Coutinho10

FA Cup uz bohuzel Novasport nema, takze v tv jedine Digi

Reagovat
Papra

Takze v nabidce o2 tv teda asi nepochodim co? Pritom mam za to ze jeste ctvrtfinale jsem letos v tv videl

Reagovat
Coutinho10

to si podle me pletes s ligovym poharem Carabao Cupem...myslim, ze uz to je minimalne 2. sezona, co jde FA Cup na Digi, takze v tomto se neda nic delat, takze jedine streamy

na O2TV, konkretne Premier Sport dnes zacina skotska liga...od 13:30 Aberdeen vs Rangers, tak aspon neco

Reagovat
Papra

Ok, diky za info. Kdybyste nekdo meli dobrej odkaz na stream tak budu rad pokud mi ho sem pak hodite.

Reagovat
Coutinho10

ja urcite budu hledat, protoze Digi taky nemam a pravdepodobne zkusim jeden z techto:

https://www.totalsportek.com/arsenal-streams/

Reagovat
smazaný uživatel

Auba chladnokrvne!

Reagovat
smazaný uživatel

Ten novej liverpoolskej home kit je tak spatnej, ze kdybysme ted koupili Messiho, tak se nám to nevrátí na dresech...

Reagovat
Big Virgil

a proto sem si ho včera za celej den nemohl objednat kvůli přetížení servru?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele