Premier League v kostce: 37. kolo

24.07.2020, 22:24
Názory a komentáře
Liverpool se dočkal. Po třiceti letech pozvedli fotbalisté od řeky Mersey nad hlavu ten nejcennější pohár, o kterém na ostrovech vědí. Pro mnohé je svatým grálem Liga mistrů, ale nikdo neví lépe než právě Reds, že titul v Premier League je možná ještě víc. No a možná ještě lépe než zlato chutná záchrana na poslední chvíli. O ní se teď budou rvát Aston Villa, Watford a Bournemouth.

Cherries mají suverénně nejhorší výchozí pozici, protože doma v derby se Southamptonem (0:2) nebyli schopní uhrát jediný bod. I "vinou" VAR, který ještě za stavu 0:1 rozeznal jinak těžko rozluštitelný ofsajd. Druhý gól Saints přišel vzápětí.

Naproti tomu Aston Villa udolala doma Arsenal (1:0) a její trenér Dean Smith je zaslouženě manažerem kola. skóre tak přeskočila Watford, který přišel o pole position při dost bezpohlavním výkonu proti Manchesteru City (0:4). Navíc se zbavil odborníka na boj o udržení Nigela Pearsona, což bylo dvě kola před koncem takové symbolické žádání o sestup.

Ten má zatím jistý jen Norwich, jenž neustále posouvá hranice své marnosti. Když už každý věděl, že zápasy Canaries skončí K.O. vlastně ještě před konečným hvizdem, řekli si žlutozelení, že zkusí další výzvu a doma s Burnley dostali do poločasu dvě červené karty. To se naposled "povedlo" v srpnu roku 2015 Stoke proti WBA.

Úplně stejně zajímavý je boj o Ligu mistrů, kde jsou na dvou bodech hned tři týmy. Leicester je na tom hůř než Chelsea a Manchester United, protože celkem jednoznačně prohrál na Tottenhamu. Nevedlo se sice ani Blues (3:5 v Liverpoolu) a Red Devils (1:1 s West Hamem), ale oběma stačí v posledním kole remíza.

Závěrem se slovem otřeme o tradiční anketu FWA, v níž angličtí novináři každý rok udělují cenu nejlepšímu hráči uplynulé sezóny. Na první pohled jednoznačného favorita Kevina De Bruyna totiž předčil Jordan Henderson, což je sice o parník horší fotbalista, jenže kapitán mistrovského Liverpoolu a v neposlední řadě reprezentant Albionu (v top 3 byl i Marcus Rashford). Tak třeba hráči (PFA) budou rozhodovat spravedlivěji...

TOP 3 góly kola


Jen poslední den padly góly, které by vystačily do hitparády na celé kolo. Branky Pulisice, Abrahama nebo Alexandre-Arnolda taky stály za to. Stejně jako nůžky Chrise Wooda nebo pohotová rána Trézégueta, která měla navíc dost možná punc záchrany. Nakonec jsme ale vybrali jiné skvosty. Souhlasíte s námi?



Hvězdy kola dle WhoScored.com


1. Harry Kane (Tottenham) - 9.12 | 2 góly, 3 vyhrané fauly, 2 obranné zákroky (100%)

2. Kevin De Bruyne (Man City) - 8.83 | asistence, 6 klíčových přihrávek, 2 přesné centry

3. Joao Cancelo (Man City) - 8.81 | 96% úspěšnost přihrávek, 4 obranné zákroky (100%), 7 úspěšných průniků (78%)

Sestava kola



obrázek

Autor: Marek Ustohal

Gólman - Hugo Lloris (Tottenham): Už za stavu 1:0 vytáhl nejlepší zákrok zápasu. Krásnou volej Péreze odmítnul hbitým skokem k tyči a předznamenal skvělý výkon. Postupně lapil pohotovou patičku Vardyho nebo prudké rány pod břevno znovu od Péreze a Graye. Celkem pochytal šest střel a z utkání s Leicesterem si odnesl velmi cenné čisté konto.

Pravý obránce - Trent Alexander-Arnold (Liverpool): Jakkoli byl nejlepší pravý obránce letošní sezóny Premier League po koronavirové pauze (podobně jako celý Liverpool) v útlumu, proti Chelsea se zase projevily jeho nejsilnější atributy. Přímý kop do Kepovy sítě byl dokonalý, no a ten centr na hlavu Firmina? Jen díky němu se brazilský útočník poprvé od března 2019 na Anfieldu trefil.

Pravý stoper - Ezri Konsa (Aston Villa): Jestli se Aston Villa skutečně v Premier League zachrání, budou na tom mít její střední obránci velkou zásluhu. Vítězství nad Arsenalem se rodilo těžko, ale velkou zásluhu na tom měli jak Mings (asistence), tak i Ezri Konsa. Ani jednou přes tyhle dva útočníci Gunners nepřešli, Konsa navíc neprohrál ani jeden vzdušný souboj a zblokoval dvě střely.

Levý stoper - Janik Vestergaard (Southampton): Má skoro dva metry, a tak není divu, že kraluje ve vzdušných soubojích. Na hřišti Bournemouthu jich podstoupil 19 a vyhrál 14 z nich. Stoprocentní byl při obranných zákrocích a k tomu odklidil sedmnáctkrát míč z nebezpečného území. Navíc dost výrazně nasměroval Cherries do druhé ligy, když ještě za stavu 1:0 zblokoval stoprocentní šanci Solankeho.

Levý obránce - Erik Pieters (Burnley): Po několika zápasech strávených na pravé straně zálohy se vrátil "domů" na levého beka a ukázal, že v jednatřiceti si ještě může v Premier League leccos odkopat. Proti chabému Norwichi si defenzivní práci jakž takž odvedl a mohl mířit vpřed. Třikrát pálil směr Krul, pro kolegy připravil dvě šance a po jednom z jeho centrů padl groteskní vlastní gól.

Pravý střední záložník - Ashley Westwood (Burnley): Skoro už to vypadá, jako by stačilo nastoupit proti Norwichi a individuální výkony se zjeví jako králíci z klobouku. Podobně jako Mark Noble, i Ashley Westwood využil odevzdaného soupeře a zcela opanoval střed pole. Nasbíral víc než 100 doteků s míčem, ani jednou kolem sebe nenechal nikoho projít a pro spoluhráče nachystal šest střeleckých šancí. K větší produktivitě chyběla kvalita Burnley v zakončení.

Defenzivní záložník - Rodri (Manchester City): To, že se Watford vlastně nedostal do hry, mělo několik menších důvodů a jeden velký důvod jménem Rodri. Pětkrát se kolem něj pokusili Hornets projít, pokaždé míč skončil ve Španělově držení. V něm ostatně balón setrvával mimořádně často, Rodri zkompletoval 131 přihrávek, z toho 93 na polovině soupeře. A to se mnohdy za zápas nepovede celým týmům. Fakt, že jich pokazil naprosté minimum (asi 5 %) je asi každému jasné.

Levý střední záložník - Jack Grealish (Aston Villa): Vítej zpátky, Jacku. Nebo spíš, sbohem? Dost možná poslední zápas Jacka Grealishe ve Villa Parku měl slavnostně-nostalgický nádech. Zase to byl po čase ten pravý kapitán, který inspiruje spoluhráče neustálými výpady, průnikovými přihrávkami a nespočtem vybojovaných faulů. Proti Arsenalu se opravdu vybičoval ze všech sil, přerušil nejvíc útoků soupeře ze všech na hrací ploše. A dost možná tím zachránil Villans v Premier League.

Pravé křídlo - Adama Traoré (Wolverhampton): Christian Pulisic předvedl za půl hodiny proti Liverpoolu víc, než kterýkoli ofenzivní hráč na Anfieldu za celý zápas. Jenže kromě toho, že hrál nalevo a přímým soupeřem mu byl Sterling, navíc Adama Traoré (vyjma gólu) jeho půlhodinu replikoval napříč 80 minutami. Jeho síla a rychlost je v podmínkách ostatních smrtelníků prostě nedosažitelná, což brzy pochopil i chudák v základu Crystal Palace debutující Tyrick Mitchell. Před gólem na 2:0 se ani nedá říct, že by ze souboje odletěl, Traoré ho prostě nějak posunul pryč. Bývalý hráč Barcelony přešel přes soupeře osmkrát a ani jednou nebyl zastaven.

Střední útočník - Harry Kane (Tottenham): Tohle už tady jednou bylo. Harry Kane má střelecké déjà vu ze sezóny 2016/17. I tehdy mu puška v závěru sezóny vynechávala, i tehdy ho trápilo zdraví. Pak ale Tottenham vypráskal Leicester (6:1) a Hull (7:1) a Kane k tomu dopomohl sedmi góly. Teď dvěma brankami porazil po Newcastlu znovu i Foxes a především druhá trefa byla skutečně parádní. Pro Spurs škoda, že se kapitán Albionu dostal do své obvyklé formy tak pozdě. Liga mistrů by jinak nemusela být tak daleko.

Levé křídlo - Raheem Sterling (Manchester City): Zápasy Manchesteru City mají většinou podobné rysy. Citizens vyhrají rozdílem třídy a alespoň jeden z hráčů si do statistik připíše signifikantní množství "kanadských" bodů. Proti Watfordu zářil Raheem Sterling, který dal dva góly a navíc po jeho střele dorážel do prázdné branky Foden. Jasně, neproměnil pokutový kop, ale jeho prudká rána mu po zákroku Fostera dopadla před kopačku, a to už byla snadná práce. V jeho prospěch navíc hovoří i fakt, že penaltu sám vybojoval.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (62)

Přidat komentář
smazaný uživatel

pre zmenu by ho ramos mohol trošku napodobniť na ihrisku, zišlo by sa mu to, obrana realu by bola určite pevnejšia

Reagovat
smazaný uživatel

A nebo muze Ramos proste jen pokracovat ve vykonech jaky ma v ted soucasnosti. I tak ma Real nejlepsi defenzivu v Evrope. ¯\_(ツ)_/¯

Reagovat
Remt

Prosim? To nemyslis vazne že ne?

Reagovat
smazaný uživatel

No letos to tak je. Nejmin obdrzenych ligovych golu ze vsech tymu top 4 lig.

Reagovat
Remt

protoze 3/4 ligy jsou tymy jako Leganes, Alaves, Mallorca a podobne kvalitní manšafty proti kterym by to uhrali s nulou vzadu i letosni Arsenal a Chelsea Až budou pravidelně týden co týden nastupovat proti útočníkům jako Mane, Vardy, Auba nebo Rashford, tak bych chtěl kolik by měli obdržených gólů

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, ja myslel ze chces diskutovat jako dospelej clovek a ne jako dvanactilety decko. Priste uz takovou chybu neudelam.

Reagovat
Remt

Kolik týmu v La lize je konkurenceschopných oproti top6.. top 8 v Anglii? 3 max? Zbytek je tam stejně jen do počtu

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik tymy v La Lize je konkurenceschopnych oproti takovym velikanum jako Arsenal nebo Tottenham, ktery letos hrajou uplny hovno? No pro zacatek treba Granada, Socky, Sevilla, Villareal. Vsichni letos dokazali minimalne dva tymy z velky trojky obrat o body. Getafe se svym shithouse stylem fotbalu bych se tam nebal zaradit taky (koneckoncu letos vyradili v EL Ajax). Mezitim Liverpool si dominuje PL zdaleka vic nez Real/Barca/Atleti dominuji La Lize. A stejne inkasoval vic golu.

Reagovat
Remt

To ze Live letos dominuje znamená co? Nic. To že Real a Barca maji slabsi období a ostatní je obírají o body je úplně jiná věc. Já tím myslím to že postav proti sobě např. 4. Tým ze Španělské a 4. Tým z anglické a tak dále až na konec tabulky a drtivou většinu zápasů by s přehledem vyhrály týmy z Anglie

Reagovat
smazaný uživatel

No hura, takze sam rikas, ze pro Real a Barcu je ted ta liga tezsi nez bejvala. Uz tolik nedominuji a ostatni tymy jsou mnohem vic konkurenceschopnejsi. A i presto Real tuhle sezonu inkasoval jen 25 ligovych golu. Nejmensi pocet mezi vsemi tymy z nejlepsich evropskych lig. Cili tu defenzivu asi fakt bude mit letos nejlepsi.

Reagovat
Remt

No hura, rikam akorat to, ze Real a Barca jsou posledni rok- rok a půl uplne na hovno. Jsou slabi a prochazi prerodem, predevsim Barca. To vůbec nemá nic spolecneho se zbytkem ligy, pochopis to? Ja rikam, ze 75% týmů z La ligy by hrali v PL vylozene druhy housle krom tech top3 a mozna obcas Sevilly. Semtam mozna Valencia a tim to konci. To na co narazim není kvalita Realu a Barcy, je to kvalita zbytku ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale furt je prinejhorsim druha nejlepsi liga na svete, takze nechapu jakej ma smysl shazovat to ze Real letos inkasoval nejmin golu ze vsech tymu top lig.

Reagovat
Remt

nevím no, slavia ma podle ef skore nejakych 69x12, ma proto skvelou uzasnou a prepychovou obranu? neprijde mi. Jen jsou v jeji lize vemena. Ano, ve spanelske lize jsou lepsi tymy nez u nas, ale obrana realu by prirozene mela byt o neco lepsi jak ta slavistická. Co mi z toho vychází? vubec nic. Pořád nevidím argument pro to že má Real letos nejakou prepychovou obranu. Nemá.

Reagovat
bbbauch

To nehrozi

Reagovat
Dayman

Reagovat
Aldeano

Ty o čom?

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Arnar Resmusonn

To by ale přišel o svou identitu zákeřného čuráka, to raději ně. Na jeho spolupráci s Pepem se pamatuje dobře. Dvě větší svině se nikde nesešli

Reagovat
Swarley

klasicky mimo

Reagovat
Mimalu

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Rssa

Nevím, proč je tam celkem zbytečný komentář o spravedlivosti udělené ceny Hendersonovi. Byl jeden z kandidátů a vyhrál. Stejně tak kdyby vyhrál Mane nebo Sterling, tak je to v pořádku. Taktéž nevím, kde se vzala nějaká jistota, že to měl vyhrát De Bruyne. Ano, byl výtečný, ale jen v City byl lepší hráč, natož pak v celé lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně jsou tyhle ankety úplně nesmyslné.

Reagovat
cristiano.K.

odvážné tvrzení, že Sterling byl lepší než KDB, ale v pointě máš pravdu.

Reagovat
Hokaido

Odvážný tvrzení to není, je to prostě blbost a nějaký dva hattricky Sterlinga na tom nic nezmění.

Reagovat
NathanD

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Svatej

Sterling nebo kdo? Raheem stal půl sezony za pendrek..

Reagovat
Luc-Luc

ja tomu hejtu na Henda tady taky moc nerozumim, navic nechapu lidi, co tyhle ankety berou vazne, nic jako nejlepsi fotbalista neexistuje, maximalne mozna nejlepsi na svym postu, postavit De Bruyna do stredu obrany nebo nedejboze do brany, tak uz to takova slava nebude

Reagovat
bbbauch

Myslenka

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Henderson mal kvalitnú sezónu, nijakým spôsobom neznižujem jeho zásluhy na trofejách, ktoré sme získali, je nenahraditeľný líder na ihrisku aj mimo neho a pod Kloppom sa rapídne zlepšil (pod BR mal len jednu dobrú sezónu 13/14), ale už len tuto sezónu bolo 5 hráčov LFC, ktorí boli individuálne lepší. Tak isto ako Raheem a KdB.

Henderson je maximálne v top 10 hráčov PL, ale prvý? Určite nie...

Reagovat
fenixLFC

Raheem fakt nie...ved som pol sezony uplne k hovnu...to ze mu vysiel restart je malo

Reagovat
smazaný uživatel

až na toho Sterlinga, tomu pomohla výmena medzi Ejzym a už neviem kým.

Reagovat
SCELO

Reagovat
smazaný uživatel

Aj v 14/15 mal dobrú sezónu, štatisticky najlepšiu v kariére.

Reagovat
vladis271

Už som vravel, že by som to dal Manému. Sám rozhodol tonu zápasov a mal na našu hru až ronaldovsky dopad. KdB mal naj štatistiky, ale koľkokrát zlyhal, ked mal doručiť rozhodnutie v nahnutom zápase a koľkokrát si tie štatistiky zlepšil v zápasoch kde City valcovali 5:, či 6:0 Aj k tomuto by som prihliadal.

o sa týka samotnej ceny, je tam vidieť english bias, o tom nemôže byť reči. Takto trochu dúfam, že POTY dostane ako som už písal Mané, ale niečo mi vraví, že to bude Hendo.

Reagovat
Hokaido

Kolikrát jako selhal? Když si projdeš ztráty City:

Norwich - prohra 3:2, přišel na hřiště v 57. minutě ta stavu 3:1

Spurs - 2:2, dvě asistence

Wolves 0:2 - nehrál

Liverpool 3:1 - 90 minut

Newcastle 2:2 - gol na 1:2 v 82. minutě

United 0:2 - 90 minut

Wolves - 3:2, jedna asistence, střídal v 67. minutě za stavu 1:2 pro City

Palace - 2:2 - 90 minut

Spurs - 2:0 - 90 minut

United 2:0 nehrál

Chelsea 2:1 - gol

Soton 1:0 - hrál od 59. minuty

Hrál v šesti zápasech, ve kterých dalo City 5+ golů a má z toho 1+6 - jen o něco málo lepší bilanci než proti zbytku ligy.

A to ještě třeba při té domáci prohře s United měl 4 key passe, 0,46 xA, v domácím zápase s Palace 6 key passe, 0,69 xA, Kdyby byla nějaká vyloženě MVP cena, tak si ji KdB zaslouží.

Reagovat
bbbauch

Reagovat
Svatej

Reagovat
repkajebuh

To byly ty zápasy, který měl rozhodnout..

Reagovat
Losinho

Reagovat
bbbauch

Sterling urcite nema lepsi sezonu nez KdB, to mi nikdo nevymluvi.

Reagovat
Hokaido

Je to úplná kokotina.

Reagovat
Malresi

Neviem čo je na tom, že to vyhral Hendo. De Bruyne kokot vyhral, nemá to začo dostať. Nemal tak výnimočnú sezónu ako vlani VVD, žeby to mal vyhrať z druhého miesta v tabuľke.

Reagovat
r.mrazik

V pořádku by to nebylo...bylo by to úsměvný jak drevorubec...

Ale tak anglicky novináři si zvolili no

Reagovat
Usty

cože

Reagovat
mickey mouse

OT: https://twitter.com/SunderlandAFC/status/1284461827167051779

Tak materiál na Sunderland Til I Die 3. sezónu by byl.

Reagovat
Noustress

ak je pravda že ich odkupuju Storey s jeho pochybným Rich Energy tak toho materiálu bude aj na dalšie 3 série. Kto sleduje F1 tak vie. Každopadne Sunderland zrejme čaká další pád

Reagovat
iamek

To je jejich konec. Stačilo mi chování Rich energy v F1

Reagovat
TopinB

Rich Energy Ltd. is a British beverage company that claims to manufacture the Rich Energy energy drink

To "claims to" je tam hooodně zajímavý, vůbec nevím co jsou zač, co dělaj v F1?

Reagovat
Whitemedia
Reagovat
Whitemedia

A věnovali se tomu i v dokumentu Formula 1: Drive to Survive, ale nevím už, který díl to byl.

Reagovat
TopinB

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Opravíte tabulku Champu? Wiganu bylo kvůli dluhům odečteno 12 bodů a tím pádem padá (zajímavostí je, že jedno z posledních kol bylo Wigan - Hull, celkové skóre 8:0, poločas 7:0 (!!!) a ve výsledku tak šlo o souboj předposledního s posledním), v zápase posledního kola mezi Brentfordem a Barnsley tak šlo o postup i záchranu zároveň a vyjít mohlo jen jedno. Vyšla záchrana a díky gólu v nastaveném čase se Barnsley udrželo, padá Charlton a zároveň Brentford musí do play-off. Kdyby dali gól domácí, tak jdou do PL a Barnsley do třetí ligy.

Oficiální tabulka:

https://www.efl.com/clubs-and-competitions/sky-bet-championship/league-table/

Reagovat
smazaný uživatel

To je neštěstí,že Wigan sestoupí

Reagovat
Rothbard

18:58 Premier League - výsledky

Výsledky dnešních utkání italské ligy:

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele