Premier League - souhrn 25. kola

06.02.2016, 15:41, aktualizováno 07.02.2016, 18:55
Komentáře a souhrny
Manchester United neudržel vedení na hřišti Chelsea a odváží si z Londýna jen bod. Arsenal vyhrál na půdě Bournemouthu. Tottenham porazil Watford a vyhoupl se již na průběžnou druhou příčku. Na špici zůstává Leicester, jenž si naprosto jednoznačně poradil s Manchesterem City, který tak na svého rivala ztrácí již šest bodů. Everton veze tři body ze hřiště Stoke City, Newcastle United si poradil s West Bromem, důležité tři body má také Aston Villa. Na hřištích Swansea a Liverpoolu se hrálo nerozhodně...

Chelsea FC - Manchester United 1:1

07.02.2016 17:00

Góly: 90+1. Diego Costa - 61. Jesse Lingard

Ani poosmé Chelsea pod Guusem Hiddinkem v Premier League neprohrála. Dnes k tomu proti Manchesteru United potřebovala gól v nastaveném čase, který zařídil ve výborné formě hrající Diego Costa. Pro Blues však tento zápas není příliš pozitivní, vážné zranění si totiž přivodil Kurt Zouma. Kdyby pak neodpověděli na úvodní gól Lingarda po hodině hry, mohlo být ještě hůř...

Úvod utkání Chelsea výrazně zaspala a prvních dvacet minut se vůbec nedostala do hry. Měla však štěstí, že Manchester United si v útoku nepočínal zrovna efektivně. Střely Borthwick-Jacksona a Carricka byly pro Thibauta Courtoise snadným soustem, belgický gólman se musel činit až při výborné střele Martiala, která jen díky pohotovému zásahu neskončila v šibenici.

Druhá polovina prvního dějství však jednoznačně patřila domácím hráčům, kteří zatopili obraně United o poznání víc. Poprvé si De Gea připsal těžší zákrok v devětadvacáté minutě po hlavičce Matiće; na další situace už by však patrně nestačil. Chelsea však vždy chyběl kousek k dokonalosti.

Po půlhodině hry Oscar vyslal parádní kolmici na Costu, jehož rána na protější tyč onu konstrukci těsně minula. Krátce nato se o zakončení z velké blízkosti - avšak z úhlu a levačkou - pokoušel sám Oscar, ale mířil vysoko nad. Velikou šanci měli Londýňané i v pětatřicáté minutě, kdy Willian vykoupal Borthwick-Jacksona, jenže na jeho následný gólový pas nedosáhli ani Oscar, ani Azpilicueta.

Těsně před obrátkou se Chelsea dožadovala penalty poté, co John Terry po Willianově centru vypálil přesně k tyči a jeho střelu rukou zblokoval Blind. Měl ji však u těla a penalta se tak nejspíš právem nepískala. Po změně stran nicméně domácí na dobrý výkon nenavázali a za pět minut už musel proti Rooneyho ráně zasahovat Courtois. Martial posléze pálil do boční sítě.

Otřesné chvíle však celá Chelsea zažila v okolí šedesáté minuty. Nejprve se totiž při nezaviněné situaci vážně zranil Kurt Zouma, aby jeho otřesení spoluhráči hned dvě minutky po střídání inkasovali. Manchester United šel do vedení zásluhou Jesseho Lingarda, jenž v krkolomné pozici po centru Borthwick-Jacksona a sklepnutí Rooneyho vymetl šibenici.

Chelsea se však po katastrofální pětiminutovce dokázala probrat a během chvíle dvakrát pořádně vyděsila hostující fanoušky. Ivanovićovu dělovku po Fábregasově centru vyrazil David De Gea na roh, další vitální zákrok musel španělský gólman předvést poté, co na něj z velké blízkosti - avšak z úhlu - vypálil právě Fábregas.

V závěru utkání měli Blues drtivou převahu - mezi 80 a 90 minutu měli dle statistik Skysports více než 90% držení míče - a odměnou jim byl vyrovnávací gól na úplném konci zápasu. V první minutě nastavení přihrával do vápna Willian, Blind osudově podklouzl a Diego Costa byl sám před De Geou. Následoval hokejový blafák a doklepnutí míče do prázdné branky.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Arsenal FC 0:2

07.02.2016 14:30

Góly: 23. Mesut Özil, 24. Alex Oxlade-Chamberlain

Arsenal udělal důležitý krok v boji o titul, porazil Bournemouth 2:0 a dotáhl se na Tottenham. Příští neděli tak mohou ve vzájemném souboji s vedoucím Leicesterem stáhnout jeho náskok na pouhé dva body. Dnešní vítězství na Goldsands zařídily dva slepené góly uprostřed prvního poločasu, kdy se prosadili Özil a Oxlade-Chamberlain.

Strůjcem povedeného začátku z pohledu Arsenalu byl především Aaron Ramsey. Velšský záložník už ve třinácté minutě pěkným obloučkem uvolnil ve vápně Alexise, jenž však ze vzduchu vypálil vysoko nad. Další dvě akce však už Kanonýrům vyšly na jedničku a zásluhou dvou přesných zásahů bylo po zápase prakticky během minuty a půl.

Nejprve podobným centrem jako předtím našel na zadní tyči Girouda, který míč perfektně sklepl do prázdného prostoru před malým vápnem. Tam si naběhl Mesut Özil a zatloukl balón pod břevno. Ani ne devadesát vteřin poté už Arsenal vedl 2:0. Ramsey tentokrát asistoval přímo, když po chybě Cooka míč předal na pravý roh vápna Alexu Oxlade-Chamberlainovi, a ten byl při střele na protější tyč chirurgicky přesný.

Tahle dvouminutovka stála Bournemouth jakoukoli šanci na výsledek, přestože ve většině zbývajících minut byli Cherries lepší. Po hříchu jedinou střelu na branku v prvním poločase vyslal už ve 27. minutě Harry Arter, jehož pumelici vytáhl Čech nad břevno konečný prstů. Pughovu šanci po chybě Gabriela pak senzačně zažehnal Bellerín.

I po obrátce byl aktivnější domácí tým - poprvé zahrozil Adam Smith, který dostal do vápna míč od Goslinga, obehrál Koscielnyho, ale pálil jen do boční sítě. Arsenal odpověděl skrze Alexise, jenž z levé strany prověřil Boruce. Z následného rohu hlavičkoval Giroud a Boruc opět míč lapil. Alexisovi vstup do druhé půle vyšel, krátce po této střele se krásně prosmýkl do vápna, ale nedokázal nahrát přesně.

Přesto byl Bournemouth po změně stran mnohem aktivnější. Domácí neustále podnikali výpady směrem k Petru Čechovi, jenže míč až k českému brankáři dostali málokdy. Chyběla jim kvalita ve finální, ba dokonce i předfinální fázi. Během prvních zhruba dvaceti minut vypálili Cherries na branku hned šestkrát, ale její prostory nezasáhli ani jedinkrát.

V závěrečných minutách už se tlak svěřenců Eddieho Howea otupil úplně. Bournemouth sice měl územní převahu, pět minut před koncem dokonce King mohl ve vápně neatakovaný zakončit, jenže míč nedokázal zasáhnut. Tento pomyslný "chlup" chyběl domácím ve většině akcí, Arsenal tak utkání poměrně bez potíží dotáhl do vítězného konce.

Na konečném výsledku 0:2 už nic nezměnily ani poměrně hektické závěrečné tři minuty utkání. Kieran Gibbs na jejich počátku uháněl z levé strany sám na Boruce, ale překonat jej nedokázal. V nastaveném čase pak konečně využil své skvělé formy Petr Čech, jenž nejprve reflexivně nohou vyrazil bezprostřední ránu Cooka, načež si poradil i s dorážkou Artera.

Více informací k zápasu

Southampton FC - West Ham United 1:0

06.02.2016 18:30

Góly: 9. Maya Yoshida

Zeď jménem Fraser Forster zůstala opět neporušena. Od návratu své loňské jedničky tak Southampton ještě neinkasoval, přitom se třikrát v řadě utkal s týmy, které jsou na tom v tabulce lépe. West Ham nedokázal využít dlouhé oslabení soupeře k účinnému tlaku a přes vzrůstající převahu na hřišti se prakticky nedostal k odpovědi na rychlý zásah Yoshidy.

Po opatrném vstupu si roli vůdce přisvojili domácí. Ještě v osmé minutě po centru Longa vychytal Soarese zblízka výbornými reflexy Adrián, hned v další moment už však balón tahal ze sítě. Mané se trestuhodně odpoutal na pravé straně, poslal míč do vápna, kde Wanyama stihl mezi pomalejšími obránci ťuknout do balónu směrem k Yoshidovi, který byl u malého vápna nejdravější a brankáři hostí nedal prudkou ranou šanci.

Pomalu se probouzející hosté, kteří si ještě párkrát stihli koledovat o horší rozdíl, prvně zahrozili krátce před půlhodinkou hry, to když po přímém kopu vybojovaným Payetem hlavičkoval za malého vápna Reid, Forster ovšem vyšvihl ruce bleskově a připsal si parádní zákrok. Žel kladivářské snaze to přes stoupající procenta u držení míče byla vůbec největší příležitost první půle, k dobrému jim naopak hrály bezzubé brejky domácích. Divák už tolik nadšený být nemohl.

Změna stran neměla na vyvíjející se obraz hry vliv, o pořádný zásah do taktiky obou celků se tak postaral v deváté minutě Victor Wanyama, který neunesl odebrání od balónu Payetem a na polovině hřiště ho zbytečně poslal zezadu k zemi. Do dneška byl přitom jediným hráčem v Premier League, který letos viděl dvě červené karty, nechtěně tak svůj náskok ještě navýšil po jednom z přísnějších rozhodnutí sudího Clattenburga.

Southampton nicméně pochopil, že bránit čtyřicet minut těsný náskok nemusí být nejlepším řešením a probral se k aktivitě podobné té z počátku klání. Long tak například neměl daleko pojistce v 62. minutě, kdy k němu propadl dlouhý pas až do šestnáctky, odkud svým projektilem lízl břevno. Hosté se ke své převaze vrátili až čtvrthodiny po získání početní přesily a hned prvním dotykem v Premier League mohl vyrovnat Emenike, hlavičku z hloubi vápna ovšem poslal daleko od bližší tyče.

Van Dijk se perfektně staral o nepohodlí Andyho Carrolla, nepříliš originální myšlenky v podobě centrů na vytáhlého útočníka tak neměly naději na úspěch. Na druhé straně mohl dvě minuty před koncem řádné doby rozhodnout Austin, posila domácích, kterou před utkáním chválil i Bilić, však poslala balón z pár metrů vedle. Nepřesnost hostů především v předfinální fázi však zabránila jakémukoliv dramatu i bez domácí pojistky.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Norwich City 2:0

06.02.2016 16:00

Góly: 45. Joleon Lescott, 51. Gabriel Agbonlahor

Má ještě Aston Villa šanci? Přinejmenším se stále nevzdává, využila tragické formy soupeře a letos prvně vítězí s větším než nejtěsnějším rozdílem. Třináct kol před koncem tak na setrvání v lize ztrácí osm bodů, polovinu těch svých zatím získaných. Po nic neříkajícím výkonu ve Villa Parku se pak mezi trojici zhrzených dostal i sám Norwich.

Villans se od prvních chvil rádi pohybovali v blízkosti vápna soupeře a v 11. minutě pak chybělo jen trochu více štěstí Agbonlahorovi, aby sám sebe překvapil sražením centru k pravé tyči Ruddovy branky. Jestli šel vidět někdo v útoku hostů, byl to dozajista Mbokani, ten proháněl levou stranu defenzívy domácích tak dlouho, než se ve 20. minutě dostal k dělovce z hranice vápna a pořádně vyprášil Bunnovy rukavice.

Tím také skončil neobvyklý obraz hry od posledního celku ligy, Norwich začal mít přeci jen navrch, Naismith ani Bassong ovšem chyby v obraně domácích potrestat nedokázali. Kanárkům jako by stačila mizivá herní převaha a profesorské tempo se jim vymstilo v samém závěru první půle. Smutným hrdinou se přitom stal agilní Mbokani, jenž nejprve fauloval Okoreho, aby následně po centru Gila na zadní tyč neuhlídal Lescotta, který procedil balón mezi nohama nešťastného brankáře. Domácí obránce tak dal svůj druhý gól v prvním poločase za jedenáct předešlých kol, což je přesně o dva více, než jich zvládli všichni jeho spoluhráči dohromady.

A po změně stran bylo Villans ještě lépe. Agbonlahor nastoupil podruhé za sebou v základní sestavě a tentokrát už důvěru manažera nezklamal. Nejprve se ještě z hranice vápna zastřeloval, hned v další moment ho ovšem náramně vyslal Veretout a Rudd přes včasný výběh nedokázal pokrýt úhel ke střele na vzdálenější tyč. Jednadvacet zápasů bez gólu tak odchovanec Aston Villy zastavil proti svému oblíbenci - Norwichi během sedmi střenutí sám čtyři branky dal a na další tři přihrál.

Nic naplat, začít hrát museli i hosté, jenže jejich snahu kazila nepřesnost jak u finálních přihrávek tak u samotného zakončení. Náhle aktivnějšího soupeře chtěl uklidnit Bacuna, ten po další přesné pobídce Veretouta těsně přestřelil. Bunn se nakonec dopracoval k třetímu čistému kontu za pět kol, děkovat ovšem může jak Okoremu, který vyrazil pokus Martina v 81. minutě, tak Lescottovi, jenž si minutu před koncem poradil na brankové čáře s ranou Mbokaniho. Když na prvně jmenovaném obránci ztroskotal v nastaveném čase i Bramford, začali diváci definitivně ignorovat vytrvalý prudký déšť, vždyť jejich oblíbenci již počtvrté v řadě na svém trávníku neprohráli ligový zápas.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Sunderland AFC 2:2

06.02.2016 16:00

Góly: 60. Roberto Firmino, 70. Adam Lallana - 82. Adam Johnson, 89. Jermain Defoe

Jürgen Klopp mohl být nakonec rád, že utkání propásl vinou podezření na zánět slepého střeva. Jen někde na obrazovce tak sledoval, jak jeho svěřenci ztrácí v závěrečných minutách vedení 2:0 i důvěru tribun. Góly Roberta Firmina a Adama Lallany tak vyšli vniveč, za Sunderland totiž vyrovnali Adam Johnson a Jermain Defoe.

V prvním poločase měl Liverpool řadu šancí. Morenovu ránu však skvěle vyrazil Mannone, zatímco Milnerův pas na před brankou číhajícího Joe Allena odvrátil John O’Shea. Těsně před přestávkou pak o fous přestřelil branku Firmino, načež si do podobných pozic šťastně srazil míč Van Aanholt. Sunderland se do nadějné pozice dostal poprvé až ve druhém poločase, minely Mignoleta však Defoe využít nedokázal.

Velké věci se začaly dít až v závěrečné půlhodině hry. V devětapadesáté minutě se Liverpool dostal do vedení poté, co si Milner narazil na levé straně s Lallanou a dokonale odcentroval na zadní tyč, kde byl připravený Roberto Firmino. Brazilský útočník se hlavou nemýlil a vstřelil už svůj pátý gól v posledních pěti zápasech.

Přesně za deset minut se pak Firmino postaral i o druhý zásah Liverpoolu v utkání. Na slabém Billym Jonesovi vybojoval díky vysokému presinku míč, zavezl jej až do vápna, kde ideální přihrávkou našel Adama Lallanu. Ten si mohl míč v poklidu zpracovat a zasunout jej do odkryté sítě.

Jenže za dalších přibližně deset minut se začal sen Liverpoolu o třech bodech rozplývat. V 77. minutě ze stadionu začaly na protest proti drahým vstupenkám proudit řady domácích příznivců; a vypadalo to, že ve stejný moment Anfield Road opustili i fotbalisté Reds. Při gólu Adama Johnsona na 2:1 se nevyznamenal Simon Mignolet - přímý kop byl sice přesný, jenže nepříliš razantní.

Definitivní "podraz" na příznivce, kteří na tribunách setrvali, přichystal Liverpool dvě minuty před koncem. Obránci v čele se Sakhem si nedokázali poradit s Jermainem Defoem, který po přihrávce Khazriho převzal míč, bez potíží se s ním otočil a vyrovnal na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

Newcastle United - West Bromwich Albion 1:0

06.02.2016 16:00

Góly: 32. Aleksandar Mitrović

Newcastle je v suchu! Mitrović se letos trefil v pátém zápase, teprve podruhé však může zároveň slavit i tři body, které jeho tým do příštího kola posouvají mimo sestupové příčky. West Brom naopak za pět ligových duelů uhrál pouze tři remízy a od sestupu ho dělí už jen šest bodů.

Straky vlétly na hosty nebývalým způsobem a jen díky Fosterovi byl stav v osmé minutě stále bezbrankový. Towsend to zkoušel z dvaceti metrů, Mitrović neuspěl z bezprostřední blízkosti. Od atraktivity na hony vzdálený duel se hrál vlastně jen na jednu branku a po půlhodině už mohli domácí fanoušci slavit, i když až na druhý pokus.

Ve 29. minutě totiž nechal diváky vzpomenout na svou pumelici starou pět let a jeden den Tioté, který střelou z dálky rozvlnil síť, málo vídaná situace mu nicméně radost zkazila - po konzultaci s pomezním totiž sudí Mason uznal postavení Mitroviće za ofsajdové kvůli bránění v zorném poli brankáře. Jenže neuběhly ani tři minuty a skóre se opravdu měnilo. Početná lajna obránců si nevšímala jediného útočníka mezi nimi, Shelvey tak svou kolmicí vyslal právě Mitroviće tváří v tvář brankáři, kterému nepomohl ani včasný výběh na samou hranu vápna.

Šokovat pak mohl minutu před odchodem do šaten McClean, ale po výborné přihrávce Gardnera ztroskotal na obětavém Taylorovi. Pán hřiště se tak neměnil ani v druhém dějství, ač se Newcastle nemohl nějaký čas k šanci na pojistku dostat. Až v 66. minutě hlavičkoval jen decimetry nad břevno Wijnaldum po centru Townsenda, který chvíli poté pěknou technickou ranou rozezněl tyč. V 70. minutě pak nevyužil jasné příležitosti Sissoko, ten po spolupráci s prvně neúspěšným minul z bezprostřední blízkosti.

V nastaveném čase přitom ještě dostali hosté možnost v podobě rychlého kontru, Rondon však nepochopitelně zkazil finální přihrávku a dalšího gólu se tak diváci už nedočkali. Málo platná tak byla střelnice, kterou pro domácí otevřeli Baggies, jejichž branku ohrozila dvacítka střel, přestože však jedna jediná mířila do černého, pasivní hosté ani tak neměli nárok na odvoz bodů a svou hrou z posledních týdnů si trestuhodně zahrávají s namočením do bojů o záchranu.

Více informací k zápasu

Stoke City - Everton FC 0:3

06.02.2016 16:00

Góly: 11. Romelu Lukaku (pen.), 28. Séamus Coleman, 42. Aaron Lennon

Everton dokonale vrátil Stoke bolestivou porážku z domácího utkání. I tentokrát Toffees třikrát pokořili Jacka Butlanda; jejich obrana však tentokrát zůstala nepokořena. Snadnou a jasnou výhru 3:0 gólově zaštítili Romelu Lukaku z penalty, Seamus Coleman a Aaron Lennon.

Už po deseti minutách se začalo vítězství Evertonu jasně rýsovat. Tom Cleverley přijal průnikový pas do vápna od Bryana Ovieda a ve vápně byl sestřelen gólmanem Stoke. Penalta byla logickým vyústěním, chopil se jí Romelu Lukaku, jenž přízemní střelou doprostřed otevřel skóre.

Ještě lepší nálada panovala mezi Karamelkami v minutě číslo 29. Rohový kop Cleverleyho skončil kořistí Seamuse Colemana, který si na něj naskočil rybičkou a překonal Butlanda podruhé. Převaha Evertonu vyeskalovala krátce před přestávkou, kdy zachyboval Philipp Wollscheid a Aaron Lennon postupoval sám na branku. Nájezd proměnil, 0:3, a bylo prakticky rozhodnuto.

Stoke se v utkání nedostalo do žádné výrazné šance - vystřelilo sice třikrát na branku, ale ani jedna rána neměla parametry, že by mohla Roblese překonat. Naopak na druhé straně to pořádně jiskřilo. Lukaku naservíroval míč do dobré pozice Barkleymu, který však rozvlnil jen boční síť. Lukaku poté i zakonoval, ale Butland tentokrát vyrazil míč do břevna. Od pohromy zachránil svůj tým i po hodině hry, kdy opět zakončoval belgický střelec. Ani tehdy se však čtvrté branky hosté nedočkali.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Watford FC 1:0

06.02.2016 16:00

Góly: 64. Kieran Trippier

Tottenham stráví příští týden na druhém místě! Svěřenci Mauricia Pochettina si toto privilegium vysloužili v utkání proti Watfordu, který porazili 1:0, byť by skóre vzhledem k průběhu utkání mělo být asi ještě vyšší. Hornets za celých devadesát minut ani jednou nevystřelili na branku a před vlastním vápnem byli pod tlakem častěji než papiňák. Jediný gól utkání vstřelil po krásném pasu Alliho Kieran Trippier.

Spurs byli v prvním poločase jasně lepší a nebezpečnější, gólu se však nedočkali. V deváté minutě dostal Harry Kane dobrý míč do vápna, výborně si jej zpracoval, ale zakončení se mu z úhlu vůbec nepovedlo. Gomes si pro balón snadno došel. Centr z pravé strany si pak v pětadvacáté minutě našel hlavičkující Nacer Chadli, jenže hlavou se do míče vzápětí zapletl i blokující Alan Nyom.

Největší šance prvního poločasu přišly po levé straně z dílny Bena Daviese. V prvním případě opět míč blokoval Nyom, tentokrát měl ale velké štěstí, že balón cestoval těsně vedle. Pak si Davies narazil s Chadlim a z úhlu pálil už na branku - Gomes si tak připsal první vážný zákrok. I do třetice vystrašil domácí levý bek Spurs, jehož střílený centr vyrážel Gomes za pomoci Cathcarta.

Krátce před přestávkou dostal parádní pas od Diera Harry Kane, jenž z pár metrů přestřelil branku. Po změně stran se stejný hráč dožadoval penalty, když do něj vrazil hlavou plazící se Gomes, ale sudí na penaltový puntík neukázal.

Kohouti se konečně dočkali zaslouženého vedení až po hodině hry. Vůbec první gól v dresu Tottenhamu vstřelil Kieran Trippier, který zkrátka stál ve správný čas na správném místě. Výbornou práci odvedl Dembélé a především asistující Dele Alli, jehož pas byl geniální. Nedosáhli na něj Gomes ani Capoue a Trippier na zadní tyči snadno doklepl balón do sítě.

Tottenham byl lepší i nadále, deset minut poté Trippier předal míč Sonovi, ten si na rohu vápna poradil s Cathcartem a velmi dobrou střelou prověřil Gomese. Watford hrozil až v úplném závěru, jenže situaci vždy vyřešili obránci nebo pohotový Hugo Lloris. Šlo však vždy jen o centrované balóny či míče poskakující ve vápně.

Více informací k zápasu

Swansea City - Crystal Palace 1:1

06.02.2016 16:00

Góly: 13. Gylfi Sigurdsson - 47. Scott Dann

Hráči Crystal Palace trápí vedení, manažera i diváky a nic na tom nemění první získaný bod v letošním roce. Debut Guidolina na stadionu Swansea měl pro něj dopadnout lépe, to by ovšem jeho svěřenci museli z devatenácti pokusů trefit prostor branky více jak třikrát. Těšit ho tak může jen jeho pokračující neporazitelnost.

Opatrný vstup obou celků vzal za své ve 13. minutě, kdy u vlastního vápna fauloval Adeyabor Gylfiho Sigurðssona, který sám trestal kopem ke vzdálenější tyči, Hennessey si tak musel vyčítat zbytečný úkrok za zeď. Islandský reprezentant se tak od začátku roku netrefil jen v jediném ze šesti ligových kol. Hráči Swans toužili po rychlém pojištění, i jejich hra však postrádala výraznější kvalitu, přes dominanci na hřišti se tak jen ztěží dostávali k zakončení.

Až ve 31. minutě mohl těžit ze spolupráce dvou aktérů první branky Ayew, centr spoluhráče prodloužený útočníkem hostů ale v těžké pozici mezi tři tyče neusměrnil. V další moment zase Corkovu přihrávku do hloubi vápna nedokázal využít dobře postavený Routledge. Ledovou sprchu pak na závěr prvního dějství málem pustil domácím Chung-Yong, Fabiański však v poslední chvíli dokázal chybu Fernándeze napravit a do šaten tak šel po zásluze s menším počtem inkasovaných branek než jeho protějšek.

Jenže uběhly pouhé dvě minuty druhého dějství a stejný obránce už za svůj výkon pykal. Cabaye centroval z rohového kopu, Delaney na přední tyči prodloužil a dravější Dann se dostal k zakončení z malého vápna. Domácí brankář už snad ani nemohl vytěsnit jeho ránu nad břevno. Pro jeho dobro tam alespoň skončil nebezpečný pokus Cabayeho po pěkné akci Zahy. Zaskočení hráči Swans se jen těžko vraceli k dřívějšímu sebejistému projevu a nepomohly ani náhodné hrozby při centru Ayewa či invence prostý pokus překvapeného Williamse.

Už po čtyřech minutách svého prvního prvoligového zápasu tak mohl být hrdinou Hiram Boateng, svůj dalekonosný pokus však měl ještě o kousek sklopit. Sedm minut před koncem tak naopak mohl opět zaúřadovat Sigurðsson, jeho další výborný pokus z přímého kopu tentokrát Hennessey vyrazit dokázal. Když po dalším centru islandského kouzelníka ztroskotal Williams na obránci - brankáři Souarém, nešťastní domácí museli brát za vděk bodem.

Více informací k zápasu

Manchester City - Leicester City 1:3

06.02.2016 13:45

Góly: 87. Sergio Agüero - 3. Robert Huth, 48. Riyad Mahrez, 60. Robert Huth

Tohle začíná být zatraceně vážné! Leicester definitivně vyhazuje veškeré papírové předpoklady do koše a hlásí se do regulérního boje o titul! Dnes si snadno poradil s Manchesterem City na jeho vlastním stadionu a zásluhou dokonale disciplinovaného výkonu ho porazil 3:1. Po dvou gólech Roberta Hutha a jedné trefě Riyada Mahreze se Foxes aktuálně odpoutávají pronásledovatelům už na šest bodů!

Přestože se před měsícem oba celky rozešly po bezgólové remíze smírně, odvetný duel na Etihad Stadium začal pěkně zostra. Už po minutě utekl Riyad Mahrez na pravé straně Delphovi s Kolarovem a vykoledoval si faul. Zkrácený roh pak sám Alžířan zahrál a i díky Demichelisově nepřipravenosti zatloukl do sítě vedoucí gól Robert Huth.

Manchester toužil odpovědět v sedmé minutě, ale Silvův chytrý pas stačil přes Sterlingem sebrat pohotový Schmeichel. V počátku poločasu se hra přelévala ze strany na stranu, tempo bylo nesmírně náročné a Leicester byl záhy blízko druhému gólu. Albrightonův centr si sám před Hartem zpracoval Vardy, ale tentokrát byl nachystaný Joe Hart, jenž jeho pokus vyrazil.

Hra nahoru-dolů pak po čtvrthodině hry dovolila velmi dobrou šanci pro Davida Silvu, který si věděl rady ve vápně a snad by i mířil přesně, kdyby Morgan v pádu jeho střelu o kousek neodchýlil. Leicester odpověděl brejkem, na jehož konci byl opět Jamie Vardy. Tentokrát směřoval míč z jeho kopačky na Okazakiho ve vápně, jenž sice balón zasáhl, ale ne dokonale.

Závěrečných 15-20 minut prvního dějství však bylo poměrně jednostranných. Manchester City se jasně chopil taktovky utkání a v jednu chvíli měl držení míče až 80 procent. Kolarovův přímý kop však vytěsnil vynikající Huth, jenž vychýlil i centr směřujícího do jasné šance na Agüera. Argentinec se dostal ke střele až záhy, kdy prověřil Schmeichela z úhlu. Byla to zároveň po hříchu jediná rána na bránu Citizens v prvním dějství.

Druhý poločas však začal úplně stejně jako ten první. Dvě minuty po začátku parádně zapracoval Kanté, předal míč Riyadu Mahrezovi - no a to je už v letošní sezóně jistota. Geniální záložník si přehodil skluzujícího Demichelise, přešlapovačkou se zbavil i Otamendiho a slabší pravou nohou překonal bezmocného Harta.

Manchester City byl jako opařený a Manuel Pellegrini sáhl k razantní změně. Stáhl Tourého s Delphem a na hřiště přišli Fernando s Iheanacho; první jmenovaný hned záhy mohl snížit, jeho hlavičku po rohovém kopu však skvělým (a šťastným) zákrokem na brankové čáře vyrazil Schmeichel. Místo toho přišla šedesátá minuta, roh Albrightona, hlavička Roberta Hutha a bylo prakticky po zápase. Německý stoper totiž slavil už svůj druhý gól v utkání a Leicester vedl 3:0!

Kdo čekal v závěrečné půlhodině nějaký nápor od Manchesteru City, musel být zklamán nebo naštvaně kroutit hlavou. Leicester totiž ve většině zbývajícího času jasně dominoval, se svým soupeřem hrál regulérní bago, no a když se Citizens dostali k vápnu hostů, buď se míč ke Schmeichelovi vůbec nedostal, nebo to skončilo jako čtvrt hodiny před koncem při propagační ráně Agüera.

Dvakrát se naopak do šance dostal Vardy, ale nejprve jej vychytal Hart a při druhém pokusu rozvlnil jen boční síť. Pellegriniho svěřenci se probudili až v posledních pěti minutách, kdy už logicky s výsledkem nic nenadělali. Dočkali se pouze kosmetické úpravy, kterou zajistil hlavičkující Sergio Agüero po centru debutanta Celiny. Druhou gólovku po minele Simpsona už Argentinec nevyužil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City25158247:2753
2.Tottenham Hotspur25139345:1948
3.Arsenal FC25146539:2248
4.Manchester City25145647:2647
5.Manchester United25118632:2241
6.West Ham United25109638:2939
7.Southampton FC25107833:2437
8.Everton FC25811646:3435
9.Liverpool FC2598832:3635
10.Watford FC25961027:2733
11.Stoke City25961024:3133
12.Crystal Palace25951126:3032
13.Chelsea FC2579933:3530
14.West Bromwich Albion25781023:3229
15.AFC Bournemouth25771129:4128
16.Swansea City25691024:3327
17.Newcastle United25661326:4424
18.Norwich City25651428:4823
19.Sunderland AFC25551530:4920
20.Aston Villa25371520:4016

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1453)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele