Premier League - preview 37. kola: Boj o poháry vrcholí

18.05.2021, 08:47, aktualizováno 19.05.2021, 08:33
Previews
Liverpool bude plnit roli favorita na půdě Burnley a o motivaci má postaráno, neboť usiluje o Ligu mistrů. Tottenham nesmí zaváhat s Aston Villou, což by nahrálo West Hamu, jenž se střetne se sestupujícím West Bromem. Everton hostí Wolves, zatímco v londýnském derby poměří zlepšenou formu Crystal Palace s Arsenalem...
Everton FC - Wolverhampton Wanderers  (středa 19:00)
Nečekané selhání proti Sheffieldu musí Everton nutně napravit proti Wolves, jinak se s vidinou evropských pohárů může definitivně rozloučit. Zároveň "Toffees" doufají k zaškobrtnutí konkurentů z Londýna.

Everton si zbytečné a nečekané ztráty opravdu mizerně naplánoval. Proti Aston Ville sice svěřenci manažera Carla Ancelottiho neúnavně bušili do obrany protivníka, gólu se však ve Villa Parku nedočkali. A naprázdno vyšly "Karamelky" rovněž doma proti Sheffieldu, za který se naopak překvapivě prosadil teprve sedmnáctiletý Daniel Jebbinson, jenž tak rozesmutnil celou do modra zbarvenou část Liverpoolu.

Toffees tak z osmého místa ztrácí tři body na West Ham s Tottenhamem, kteří drží poslední dvě místa zajišťující pro příští sezonu účast v pohárové Evropě. "Opravdu se stydím. Naštěstí nás v dalším zápase podpoří na domácím stadionu fanoušci a doufám že nás probudí, protože právě doma se musíme probrat." řekl Ancelotti po výbuchu proti Sheffieldu.

Právě s Tottehnamem, jedním z hlavních protivníku Evertonu, se o víkendu utkali Wolves. A Toffees rozhodně nepotěšili, neboť v Londýně podlehli svému sokovi po výsledku 2:0. Wolverhamptonu se obecně během probíhajícího ročníku moc nedaří na hřištích soupeřů, na nichž zvítězil pouze pětkrát. I kvůli tomu Wanderers nenavázali na předchozí úspěšná léta a sezonu tentokrát zakončí v dolní polovině tabulky.

Přesto kouč Wolves Nuno Espírito Santo doufá, že jeho hráči ze sebe v posledních dvou kolech ještě vydají to nejlepší. "Musíme se zlepšit, jsou před námi dva zápasy. Musíme zareagovat, pokračovat v budování a začleňovat mladé hráče, kteří jsou na začátku svých kariér," uvedl portugalský manažer.

Nuno se většinu aktuálního ročníku musel obejít bez útočníka Raúla Jiméneze, jenž by se po nepříjemné fraktuře lebky mohl do hry vrátit ještě před koncem sezony. Duel s Evertonem nicméně mexický fotbalista ještě zřejmě vynechá. Na marodce Toffees zase setrvává záložník Jean-Philippe Gbamin, naopak po zranění má Ancelotti zpět k dispozici stopera Yerryho Minu a forvarda Joshuu Kinga.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Godfrey, Keane, Digne - Doucouré, Allan - Rodríguez, Sigurdsson, Richarlison - Calvert-Lewin
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Boly, Coady, Kilman - Semedo, Neves, Ait-Nouri - A. Traoré, Vitinha, Gibbs-White - Willian José
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.67 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Sheffield United  (středa 19:00)
Souboj dvou týmů ze spodních pater tabulky bude k vidění ve středu v Newcastlu. Domácí celek tam nedlouho po zajištění vlastní záchrany přivítá Sheffield United, na který naopak příští rok čeká pouze League Championship.

Magpies si příslušnost mezi elitou zajistili zejména zlepšenou formou v posledních měsících, když z předchozích jedenácti zápasů prohráli pouze tři. Jedna z těchto porážek přišla v pátek doma proti Manchesteru City, nebyla to však jednoznačná záležitost. V zápase plném obratů otevřel skóre Krafth, na což zareagovali Cancelo s Torresem. Joelinton a Willock sice dokázali vrátit "Strakám" vedení, nicméně Torres završil hattrick a rozhodl o vítězství Citizens 4:3.

Blades prožili další hrůzostrašné období od začátku března až do druhé poloviny dubna, nyní to ale vypadá, že se s Premier League rozloučí se ctí. Vyhráli totiž dva z posledních čtyř zápasů, a to navíc s čistým kontem. O víkendu promluvili do bitvy o poháry, když díky brzké trefě Jebbisona vyplenili Goodison Park.

Domácí celek bude postrádat zraněné Frasera a Haydena, zpět ve hře je naopak Anderson. Hostující kouč Heckingbottom zůstane bez indisponovaných Bergeho, McBurnieho, Sharpa, Burkeho, O’Connella a Ampadua.

Utkání v St. James' Parku začne ve středu v 19 hodin, pokyn k výkopu dá hlavní sudí Jones.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Krafth, Fernández, Dummett - Murphy, Willock, Shelvey, Almirón, Ritchie - Saint-Maximin, Joelinton
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Basham, Egan, Robinson - Baldock, Norwood, Fleck, Stevens - McGoldrick, Osborn - Jebbison
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.95 - 4.76
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Aston Villa  (středa 19:00)
Fotbalisté Tottenhamu vyzvou ve 37. kole Premier League Aston Villu. Spurs jsou momentálně na šestém městě, Aston Villa je jedenáctá a do pohárů se nepodívá.

Tottenham má stále ještě malou šanci na umístění v první čtyřce, ale bezpodmínečně potřebuje vyhrát i sedmé vzájemné utkání s Aston Villou v řadě, a ještě musí spoléhat na zaváhání svých konkurentů. V minulém kole zaznamenali Spurs v zápase proti Wolverhamptonu 24 střel, což se jim nikdy pod vedením bývalého kouče Mourinha nepovedlo. Jeho nástupce Mason si tak připsal z úvodních tří domácích ligových zápasů tři výhry, což se na lavičce Tottenhamu podařilo naposledy Harrymu Redknappovi v roce 2008.

V minulých dvou případech vedli Spurs už v poločase a stylem "poločas/zápas" letos uhráli 70 procent domácích ligových výher. Tottenham neprohrál ani v žádném z předchozích čtyř závěrečných domácích zápasů minulých ročníků a ve všech se prosadil už v prvních 45 minutách.

Šnůra tří utkání bez výhry připravila Aston Villu o naději na evropské poháry, ale hosté stejně míří za nejlepším umístěním od ročníku 2010/11, kdy skončili devátí. Villans prohráli ve dvou ze zmíněných tří duelů i přesto, že se prosadili jako první. Letos se jim přitom v takovým případech obecně dařilo.

Aston Villa získala venku více bodů než doma a poprvé v této sezóně se trefila čtyřikrát v řadě. Vzhledem k tomu, že letos na půdě soupeřů inkasovala v průměru jen jednu branku, může být velmi nepříjemným protivníkem.

Poslední vzájemný zápas se odehrál letos v březnu v rámci dohrávky 18. kola. Spurs dokázali vyhrát 2:0, branky si připsali Carlos Vinicius a Harry Kane.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Tanganga, Alderweireld, Dier, Reguilón - Lo Celso, Hojbjerg - Lucas, Alli, Son - Kane.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez - Elmohamady, Konsa, Mings, Targett - McGinn, Luiz - Traore, Grealish, El Ghazi - Watkins.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.69 - 6.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Crystal Palace - Arsenal FC  (středa 20:00)
Už jen v rovině teorie je naděje Arsenalu na evropské poháry, přesto se o tuto šanci budou chtít porvat. V předposledním kole je čeká další z londýnských týmů ze středu tabulky, míří na půdu Crystal Palace.

Postavení "Kanonýrů" momentálně není zrovna záviděníhodné. Potřebují v posledních dvou zápasech (po Eagles ještě s Brightonem) naplno bodovat, i pokud se jim to povede, musí ale spoléhat na pořádnou porci štěstí. Alespoň jednou musí klopýtnout Everton, dostat pod sebe potřebují i jednoho z dvojice Tottenham - West Ham, přičemž tato mužstva jsou o čtyři body vpředu. Spurs se navíc pyšní výrazně lepším skóre, tudíž cesta přes ně zřejmě povede jen v případě jejich zisku maximálně jednoho bodu.

V alespoň této teoretické hře o Evropu je drží zlepšené výsledky v posledních týdnech. Od remízy proti Slavii v Evropské lize sehráli Gunners v domácí soutěži šest utkání, z nichž vytěžili třináct bodů. A to zejména díky třem po sobě jdoucím květnovým výhrám, po Newcastlu a West Bromu se jim před týdnem zadařilo i na Stamford Bridge. O úspěchu proti Chelsea rozhodl jediným gólem už po čtvrthodině Smith-Rowe.

I Crystal Palace svůj nabitý květnový program vcelku zvládá, alespoň tedy v porovnání s tragickým březnem a dubnem. Ze čtyř zápasů Eagles dvakrát zvítězili, o víkendu se jim poměrem 3:2 povedlo doma porazit Aston Villu. Po první půli sice prohrávali po trefách McGinna a El-Ghaziho, na které odpověděl jen Benteke, po přestávce ale na konečných 3:2 otočili Zaha s Mitchellem.

Možná to pro Vás bude překvapivé, nicméně Arsenalu se v posledních vzájemných střetnutích vůbec nevede. V předchozích třech letech jich bylo sehráno pět, z nichž jednou uspěli Eagles a zbylá čtyři skončila remízou, včetně té bezbrankové v polovině ledna.

Hostům bude chybět zdravotně indisponovaný Luiz, v ohrožení je i start Xhaky. Na straně domácích nadále Chybí Ferguson, McArthur, Sakho a Wickham.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Kouyaté, Tomkins, Mitchell - Eze, Riedewald, Schlupp - Townsend, Benteke, Zaha
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Chambers, Holding, Marí, Tierney - Elneny, Partey - Saka, Odegaard, Smith-Rowe - Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.76 - 4.27 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Burnley FC - Liverpool FC  (středa 21:15)
Liverpool vstal na půdě West Bromwiche na poslední chvíli z mrtvých a v boji o Ligu mistrů pořád hlasitě dýchá. V úterý budou "Reds" pozorně sledovat duel Chelsea s Leicesterem, aby následující den mohli zaváhání jednoho z konkurentů potrestat v Burnley.

Celek od řeky Mersey vypustil v neděli na West Brom snad celý svůj arzenál, avšak žádná střela dlouho nedokázala prolomit nerozhodné skóre. Až u zcela poslední akce utkání se vydal své spoluhráče podpořit brankář Alisson, jenž si také naskočil na rohový kop Alexandera-Arnolda a hlavičkou k tyči přivedl Liverpool do extáze.

Manažer Reds Jürgen Klopp pěl na svého svěřence pochopitelně jen a jen chválu. "Bylo to něco výjimečného. Nezapomenutelný moment sezony a doufám, že další z naší strany ještě přijdou. Podle mě to byl nejlepší gól, jaký kdy brankář dal. Jeho hlavička měla světové parametry," žasl německý kouč. Pokud jeho družina zvládne úspěšně poslední dvě kola, může se na podzim znovu těšit na souboje v Lize mistrů.

Burnley na podobné mety rozhodně necílí. "Clarets" jsou v prvé řadě především rádi, že se v Premier League drží již pět let, k nimž minimálně ještě jeden ročník přidají. Zbylá dvě střetnutí tak mohou odehrát v naprosté pohodě a s cílem udržet současné patnácté místo.

O víkendu Burnley zklamalo, když absolutně nestačilo na Leeds, který svěřence manažera Seana Dyche spráskal čtyřmi góly. Proti Liverpoolu si tak Clarets hodlají napravit reputaci. Mohou přitom těžit ze zkušeností z prvního vzájemného střetu v aktuální sezoně, kdy Dyche a spol. zaskočili Reds přímo v jejich svatostánku a vybojovali nečekané tři body.

Pod lednový úspěch se podepsal čistým kontem brankář Nick Pope, který však tentokrát bude kvůli bolavému kolenu absentovat a do hry se vrátí zřejmě až pro poslední utkání sezony v Sheffieldu. Až po letní pauze se naopak můžeme těšit na výkony obránců Phila Bardsleyho s Kevinem Longem a záložníků Robbieho Bradyho s Dalem Stephensem.

Dramatickou podívanou na hřišti West Bromu vynechal kvůli nemoci středopolař Liverpoolu Alex Oxlade-Chamberlain. V Burnley už by ale měl být k dispozici stejně jako uzdravující se kolega ze středu pole James Milner. Sezona už naopak pravděpodobně skončila pro útočníka Dioga Jotu.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Peacock-Farrell - Lowton, Tarkowski, Mee, Taylor - Brownhill, Cork, Westwood, McNeil - Wood, Barnes
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Williams, Phillips, Robertson - Thiago, Fabinho, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.10 - 6.46 - 1.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Bromwich Albion - West Ham United  (středa 21:15)
West Bromwich Albion se v utkání 37. kola Premier League střetne s West Hamem United. Domácí jsou již jistý sestupující, hosté však stále bojují o to, jestli a kterou evropskou soutěž si v příští sezoně zahrají. Aktuálně jsou sedmí.

Gól z 94. minuty brankáře Liverpoolu Allisona v minulém kole potvrdil, že už jistý sestupující West Brom, je nejhorším týmem v lize z hlediska průměrného bodového zisku v případě, kdy se prosadil jako první. Od prosincového příchodu Sama Allardyce navíc žádný jiný tým v PL neinkasoval tolik branek, jako právě WBA.

West Brom bude doufat, že návrat fanoušků mu alespoň pomůže k vylepšení slabé domácí bilance. Domácí jsou navíc jediným týmem v lize, který ještě na svém stadionu nedal po 75. minutě ani jeden gól, zatímco sami v tomto úseku hry inkasovali osmkrát. Čtyři z těchto branek je pak stály klíčové body.

Jediná výhra v předchozích pěti kolech stála West Ham šanci na účast v Lize mistrů. Hostům často chybělo štěstí a pouze Tottenham trefil brankovou konstrukci ve více případech než oni. Závěrečná čtvrthodinka bývá pro West Ham tou nejproduktivnější, dal v ní už devět branek, což je nejvíce ze všech patnácti-minutových úseků v jeho zápasech. Kladiváři ale budou usilovat i o dobrý start. Letos totiž neprohráli v žádném ze čtyř venkovních klání, ve kterých vedli v poločase.

První letošní vzájemné utkání vyhráli Kladiváři 2:1.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - Furlong, Ajayi, Bartley, Townsend - Gallagher, Yokuslu - Phillips, Pereira, Diangana - Robson-Kanu.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Dawson, Diop, Cresswell - Rice, Souček - Benrahma, Lingard, Fornals - Antonio.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.28 - 4.40 - 1.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Fulham FC  (úterý 19:00)
Fotbalisté Manchesteru United vyzvou v předposledním 37. kole Premier League Fulham. Rudí ďáblové už mají jistý postup do Ligy mistrů, a tak hrají "jen" o co nejlepší postavení v tabulce. Zatím jsou druzí. Fulham je osmnáctý a minimálně na jeden rok se s nejvyšší soutěží rozloučí.

Manchester United bude i s fanoušky na Old Trafford usilovat o výhru, která by mu zajistila druhé místo v Premier League podruhé ve čtyřech sezónách. Diváci se mohu těšit na zajímavou podívanou, protože ve čtyřech z posledních šesti ligových duelů United padlo více než tři a půl branky a v posledních pěti vzájemných soubojích jich bylo v průměru k vidění téměř čtyři na zápas.

Ve čtvrtek zde ovšem vyhrál Liverpool 4:2 a Manchester prohrál na domácí půdě dvakrát ve třech dnech poprvé od dubna 1958. Rudí ďáblové inkasovali v této sezóně doma už 27 branek, což je nejvíce od sezóny 1969/70 a pouze v domácích duelech Burnley zahrávali soupeři v úvodním poločase více rohů než zde. United inkasovali třetinu ligových branek ze standardních situací, což je nejvíce v lize.

Fulham toho asi pravděpodobně nevyužije, protože v jeho šestnácti ligových zápasech, což je nejvíce ze všech, platil v poločase nerozhodný stav, a už šestkrát v řadě sám nedal v první půli ani jeden gól. Hosté jsou již jistým sestupujícím a v posledních osmi kolech sedmkrát prohráli a získali jediný bod za remízu 1:1 na Arsenalu.

Cottagers navíc vyhráli jen jedno z minulých sedmi venkovních ligových utkání a v sobotu prohráli na půdě Southamponu 1:3. Na půdě Evertonu a Liverpoolu ovšem vyhráli s čistým kontem a dalším překvapením na severozápadě by své fanoušky rozhodně potěšili. Konkrétně na tomto stadionu ale vyhráli naposledy v říjnu 2003.

Poslední vzájemný zápas se odehrál v lednu a United vyhráli 2:1. Fulham sice poslal do vedení Ademola Lookman, skóre se však poté podařilo otočit Edinsonu Cavanimu a Paulu Pogbovi.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Wan-Bissaka, Lindelof, Bailly, Shaw - Fred, McTominay - Rashford, Fernandes, Pogba - Cavani.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Areola - Tete, Andersen, Tosin, Bryan - Reed, Anguissa - Cavaleiro, Onomah, Decordova-Reid - Carvalho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.08 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Leeds United  (úterý 19:00)
Fotbalisté Southamptonu hostí ve 37. kole Premier League Leeds United. Domácí jsou v tabulce až na čtrnáctém místě a na desáté hosty ztrácí deset bodů.

Omlazený Southampton dokázal poprvé od prosince 2018 dát ve dvou zápasech Premier League v řadě minimálně tři góly a poprvé od loňského prosince i dvakrát v řadě vyhrál. Třetí duel tehdy skončil 1:1, nicméně s Leedsem neremizoval už v 11 vzájemných soutěžních střetnutích.

Saints neprohráli doma v lize už čtyři zápasy, což představuje jejich nejlepších výkon od sezóny 2018/19. V jedenácti ze dvanácti soutěžních duelů, do kterých zde v roce 2021 nastoupili, se zase dokázali minimálně jednou prosadit. Tým, který zde skóroval jako první, ovšem nevyhrál v šesti z posledních devíti domácích utkání Southamptonu, který v tomto období vyhrál jen jedno z pěti klání, ve kterých sám vstřelil úvodní gól.

Leeds United prohrál jen jedno z předchozích devíti ligových utkání a stále má šanci skončit na prvních sedmi místech. Hosté budou usilovat o druhou letošní sérii tří výher v lize, která by znamenala, že k vyrovnání druhého nejlepšího výkonu nováčka soutěže v historii by jim pak chyběly jen tři body.

Svěřenci kouče Marcela Bielsy jsou jediným týmem v lize, který ještě na půdě soupeře ani jednou neremizoval. V součtu se závěrem loňské druholigové sezóny jde už o klubový rekord 24 zápasů. Tým, který se prosadil jako první, zvítězil už v sedmi venkovních zápasech Leedsu v řadě.

Poslední vzájemný zápas Southaptonu s Leedsem vyhrál druhý jmenovaný celek 3:0.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Peters, Stephens, Vestergaard, Salisu - Armstrong, Ward-Prowse - Walcott, Tella - Ings, Adams.
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Ayling, Llorente, Struijk - Dallas, Phillips, Aloisi - Rodrigo - Raphinha, Bamford, Harrison.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.84 - 2.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Brighton & Hove Albion - Manchester City  (úterý 20:00)
Že by další přestřelka? Manchester City v minulém kole poněkud zdivočil a s Newcastlem se pustil do naháněné, která pro něj nakonec měla šťastný konec. V úterý se již jistý ligový mistr představí na hřišti Brightonu, tedy dalšího týmu, který se pohybuje těsně nad hranou sestupu.

Jisté je, že hlouběji už "Seagulls" klesnout nemohou. Na 17. místě mají dostatečně komfortní náskok na poslední trio pád do Championship již tedy není předmětem diskuzí na jihu Anglie. Přesto Brighton nemůže sezonu hodnotit zcela pozitivně. S rizikem sestupu si zahrával poměrně dlouho a příště už nemusí mít štěstí na tak slabou konkurenci, jaká se na spodku tabulky letos zkoncentrovala.

Manažer Seagulls Graham Potter nicméně hodlá ve své práci pokračovat. "Klíčovou věcí je věřit v to, co děláte, a bojovat tak, aby to fungovalo. Ve fotbale nejsou žádné dobré a špatné věci, každý si může zvolit vlastní styl hry. Úkolem je pak snažit se, aby vše fungovalo, a být dostatečně pokorný s vědomím, že všechno nemusí být dokonalé, ale můžeme to vylepšit," zamyslel se kouč Brightonu.

Dost podobně o kopané dost možná uvažuje také Pep Guardiola. I jemu ne vždy všechno šlape jak na drátkách, pořád se ale snaží hledat cesty, jak svou práci zlepšovat. I proto patří již více než deset let ke světové trenérské špičce a i proto jeho Manchester snadno dokráčel ke třetímu vítězství v Premier League v posledních čtyř letech, k němuž navíc může přidat také triumf v Lize mistrů.

Ještě předtím však musí "Citizens" ukončit ročník anglické soutěže. "Po zápase s Evertonem budeme mít šest dní na přípravu, takže poté se budeme soustředit na detaily. Nyní se chystáme na Brighton tak, jak jsme se na soupeře chystali celou sezonu," sdělil Guardiola.

Do sestavy Manchesteru by se měl vrátit brankář Ederson, jenž v Newcastlu přenechal místo svému náhradníkovi Scottu Carsonovi. Na trávníku se dost možná objeví také záložník Kevin De Bruyne, jenž poslední dvě utkání vynechal kvůli svalovým problémům. Na marodce Citizens tak setrvává pouze útočník Sergio Agüero. Brightonu budou kvůli trestu za udělenou červenou kartu ze zápasu proti Wolves nadále scházet stoper Lewis Dunk s forvadrem Nealem Maupayem. Obránce Joela Veltmana zase trápí zranění.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sánchez - White, Webster, Burn - Groß, Lallana, Bissouma, Moder - Trossard, Jahanbakhsh - Welbeck
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Cancelo, Stones, Dias, Mendy - Silva, Fernandinho, Foden - Mahrez, Jesus, Torres
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.31 - 4.63 - 1.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chelsea FC - Leicester City  (úterý 21:15)
Emoce po strhující bitvě o FA Cup ještě ani neměly šanci vychladnout a už znovu zahoří. Chelsea a Leicester se znovu postaví proti sobě, tentokrát v nesmírně důležitém zápase Premier League. Vzhledem k sobotnímu zisku poháru i postavení v tabulce leží výhoda na straně hostů, "Blues" nicméně volají po odplatě.

Nedělní střízlivění z pohárové radosti i bolesti mohlo být pro Leicester i Chelsea mnohem příznivější, kdyby se brankář Liverpoolu Alisson nerozhodl stát se spasitelem a vrátit "Reds" do sveřepého boje o Ligu mistrů. Alisson nicméně hlavičkou z poslední akce zápasu na hřišti West Bromu zařídil Liverpoolu vítězství, po němž mužstvo z Merseyside ztrácí na čtvrtou Chelsea už zase jediný bod.

Blues i "Foxes" se tak znovu dostali pod tlak a klid na duši jim vrátí pouze tříbodový zisk. Leicester by měl Champions League po takovém výsledku v kapse, Londýňané by se naopak i po vítězství ještě zřejmě museli snažit, jejich akcie by však výrazně narostly. Remíza pak zachová obě strany v nepříjemné nejistotě. A tu si nikdo nepřeje.

Chelsea se přitom mohla nacházet v mnohem komfortnější situaci. Jenže ve 36. minutě i přes řadu šancí podlehla Arsenalu a dala konkurenci šanci. "Je naší chybou, že je to znovu tak těsné. Nechali jsme dveře otevřené a Liverpool do nich vložil nohu," řekl poněkud poeticky manažer Blues Thomas Tuchel.

Když přitom německý stratég mužstvo z Londýna přebíral, nacházelo se od Ligy mistrů na hony vzdáleno. Pod Tuchelem ale najednou začala pšenka kvést. "Vynaložili jsme obrovské úsilí, abychom zmenšili mezeru. To se nám povedlo, Chceme ale práci dokončit," dodal lodivod Chelsea.

Leicester se na předních příčkách Premier League vyhřívá v podstatě celou sezonu a ne a ne se skvělého postavení vzdát. "Lišky" se dost možná poučily z loňského ročníku, kdy taky sahaly po místence do Ligy mistrů, jež jim však nakonec proklouzla mezi prsty. Tentokrát Foxes hodlají obrovskou příležitost za každou cenu využít.

Manažer Leicesteru Brendan Rodgers navíc po sobotním úspěchu FA Cupu zná recept na Chelsea. "Byli jsme lepší, velmi agresivní, dobře jsme presovali a s míčem na noze pokaždé hrozili. Chelsea má skvělý tým, proto je ve finále Ligy mistrů, ale myslím si, že jsme si zasloužili vyhrát," řekl šťastný lodivod po finále a zisku FA Cupu.

Při zmíněné sobotní seanci se však zranil stoper Foxes Jonny Evans, jenž bude svému celku v Premier League chybět. Na marodce zůstává také krajní bek James Justin se záložníkem Harveym Barnsem, start křídelníka Cengize Ündera je pak nejistý. Blues ve svých řadách dost možná uvítají dva uzdravené fotbalisty, a sice obránce Andrease Christensena a záložníka Matea Kovačiće.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - James, Zouma, Rüdiger - Azpilicueta, Kanté, Kovacić, Chilwell - Mount, Havertz, Pulisic
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Castagne, Fofana, Söyüncü - Albrighton, Tielemans, Ndidi, Thomas - Pérez, Maddison - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.80 - 5.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City36265576:2983
2.Manchester United362010670:4270
3.Leicester City362061065:4466
4.Chelsea FC361810855:3364
5.Liverpool FC36189963:4263
6.Tottenham Hotspur361781163:4159
7.West Ham United361781156:4659
8.Everton FC361681246:4356
9.Arsenal FC361671350:3855
10.Leeds United361651557:5353
11.Aston Villa361471551:4449
12.Wolverhampton Wanderers361291535:4945
13.Crystal Palace361281640:6144
14.Southampton FC361271747:6343
15.Burnley FC361091733:5139
16.Newcastle United361091743:6239
17.Brighton & Hove Albion368141437:4238
18.Fulham FC365121926:5027
19.West Bromwich Albion365112033:7026
20.Sheffield United36622819:6220

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1013)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele