Premier League - preview 31. kola

16.03.2019, 08:33, aktualizováno 17.03.2019, 08:32
Previews
Jasného favorita má první nedělní zápas anglické ligy, trápící se Fulham hraje doma proti Liverpoolu. Venku se představí i Chelsea, tu na půdě Evertonu čeká o poznání tvrdší oříšek...
Fulham FC - Liverpool FC  (neděle 15:15)
Premier League čeká reprezentační přestávka a přečkat ji na prvním místě, i když se zápasem navíc, mají možnost fotbalisté Liverpoolu. Ti už jedenáct zápasu v řadě neprohráli a v cestě za třemi body jim stojí předposlední Fulham.

Cottagers už prakticky nemají reálnou naději na záchranu, na níž ztrácí již třináct bodů, a to hlavně zásluhou rekordní série šesti porážek v řadě. Ta poslední přišla v Leicesteru, kde zásluhou Ayiteho drželi ještě čtvrt hodiny před koncem vyrovnaný stav, poté však dvakrát udeřil Vardy a tři body připadly Liškám. Fulham je držitelem i dalších rekordů a na jiné útočí. Desetkrát za sebou inkasoval více než jednu branku a překonal Wimbledon s WBA, na dosah má i zápis do tabulek, co se týče porážek dvougólovým a vyšším rozdílem. Těch zatím přišlo sedmnáct a na vlastní pět let starý počin ztrácí dvě takovéto prohry. Pozitivní zprávou pro domácí celek je alespoň Schürrleho návrat do tréninku, mimo hru tak zůstává jen Mawson.

Liverpool také nemá příliš oslnivou formu, ačkoliv zmiňovaná bilance jedenácti zápasů s alespoň jedním bodem vypadá slušně. Mezi tím totiž bylo hned pět remíz, což vzalo Reds vítr z plachet v boji o ligový titul. Útěchou jim může být postup v Lize mistrů, neboť po domácí remíze s Bayernem uspěli ve středu v Mnichově a těší se na střet s Portem. Vítězství svému celku vystřelili dvěma trefami Mané a jednou van Dijk. Pro klub z Anfieldu se jedná o nejúspěšnější sezónu za třicet let. V té době jim shodná bilance v této fázi sezóny jako letos stačila pohodlně k zisku titulu, letos to však bude pravděpodobně boj do posledního kola. Jürgen Klopp bude postrádat zraněného kapitána Hendersona, vrátit by se mohl Naby Keita.

Právě manažer liverpoolského celku se k nadcházejícímu utkání vyjádřil na tiskové konferenci. "Je to pro nás velmi důležitý zápas. Nemyslíme na situaci v tabulce, jsme soustředěni sami na sebe. Víme, jak těžké to je - musím uspět v domácím zápase s Fulhamem, potřebujeme hvězdné momenty od vícero hráčů, abychom mohli vyhrát," říká německý kormidelník.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Odoi, Nordtveit, Ream, Bryan - Chambers, McDonald - Babel, Cairney, Sessegnon - Mitrović
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson - Wijnaldum, Fabinho, Lallana - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.00 - 6.61 - 1.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Everton FC - Chelsea FC  (neděle 17:30)
Pokrácené jednatřicáté kolo Premier League uzavře v nedělní podvečer souboj Evertonu s Chelsea. V lepším rozpoložení půjdou do zápasu druzí jmenovaní, neboť londýnský klub si ve čtvrtek suverénním způsobem zajistil účast ve čtvrtfinále Evropské ligy a díky zlepšeným ligovým výsledkům z posledních týdnů zůstává plně ve hře o klíčové umístění do čtvrtého místa.

To Everton prožívá hrubě nevydařenou sezonu, potácí se v druhé polovině tabulky daleko za vlastními ambiciózními očekáváními a pozice manažera Marca Silvy se s každou další ztrátou jeví čím dál nejistěji. Naposledy liverpoolský celek prohospodařil dokonce dvoubrankové vedení na půdě Newcastlu, který v samém závěru dokonce stihl utkání otočit ve svůj prospěch.

Silva se tak na předzápasové tiskové konferenci upínal spíše na předešlý vzájemný zápas s Chelsea, kde jeho tým podal solidní výkon a uhrál bod za bezbrankovou remízu. "Hráli jsme tehdy v dobrém tempu a dařily se nám protiútoky, takže přesně to samé bychom měli provést i v neděli," prohlásil kouč Evertonu, jenž se dále vyjádřil na adresu soupeře: "Jsou vážně silní vepředu i uprostřed pole, ale musí přijet sem na Goodison. Když se vám podaří uhrát dobrý výsledek venku, můžeme doma s větším sebevědomím dosáhnout ještě výš."

Sebevědomím ovšem nyní oplývají především hostující Blues, kteří se v případě výhry posunou na čtvrté místo před Arsenal i Manchester United. Jejich galapředstavení v osmifinále Evropské ligy odskákalo Dynamo Kyjev, které po třígólové prohře v Anglii schytalo na domácí půdě dokonce potupný debakl 5:0. Trenéra Maurizia Sarriho tak čeká příjemné rozhodování, zda odměnit za výtečný výkon autora hattricku Oliviera Girouda či Marcose Alonsa setrváním v sestavě, anebo přece jen podle očekávání nasadí pošetřené duo Higuaín-Emerson.

Do hry by se v dresu Chelsea na každý pád měly vrátit stálice Azpilicueta, Luiz, Jorginho a vůbec největší hvězda klubu Eden Hazard, jenž má doposud přímý podíl na stěží uvěřitelných 48 % ligových branek svého týmu, ovšem zrovna na Goodison Parku ještě nikdy dříve neskóroval navzdory šesti startům.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Mina, Digne - Schneiderlin, Gueye - Walcott, Sigurdsson, Richarlison - Calvert-Lewin
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Arrizabalaga - Azpilicueta, Rüdiger, Luiz, Emerson - Kanté, Jorginho, Barkley - Pedro, Higuaín, Hazard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.46 - 3.74 - 1.87
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Bournemouth - Newcastle United  (sobota 16:00)
Poslední kolo anglické Premier League před nadcházející reprezentační přestávkou bude kvůli časové kolizi se zápasy FA Cupu značně okleštěno, a tak budou v sobotu k vidění pouze tři ligové duely. Jedním z nich je střetnutí Bournemouthu s Newcastlem, který se především díky výtečné domácí formě na svého nynějšího soupeře v tabulce dotáhl již na rozdíl tří bodů. Jestli však chtějí Magpies zopakovat či vylepšit loňské desáté místo, musí v závěru sezony zabrat i na hřištích soupeřů.

Také Bournemouth půjde do tohoto utkání v nadějném rozpoložení, neboť naposledy ukončil pětizápasovou šňůru bez vítězství proti Huddersfieldu. Manažer Eddie Howe následně své svěřence vyzval k větší vyrovnanosti výkonů. "Musíme si z minulého týdne vzít pozitiva, hráli jsme velmi dobře a jevili se ve vážně dobré formě. První gól je v zápasech Premier League vždy důležitý. Nyní chceme najít vyrovnanost - cítím z našeho kádru touhu a správný přístup, abychom sezonu zakončili úspěšně."

"Tohle je tak pro nás velký zápas," pokračoval dlouholetý manažer Cherries. "Soupeř má za sebou dobrou šňůru, hraje rozhodně, je těžké jej porazit, několikrát změnil formaci a funguje to. Myslím, že Rafa Benítez zde odvádí excelentní práci, co se týče pozvednutí celého týmu, jeho nákupy byly promyšlené a je vážně těžké jeho tým porazit."

Přestože osm kol před koncem Straky po strhujícím třígólovém obratu proti Evertonu poskočily na rozdíl čtyř bodů od Benítezem vytyčené záchranné mety 38 bodů, španělský kouč s ohledem na nedávnou prohru na hřišti West Hamu stále udržuje stav pohotovosti: "Můžete vidět, že sebevědomí nám nechybí, ale znovu jsem hráčům připomenul, že musíme být opatrní. Naše práce stále není hotová, musíme nadále tvrdě pracovat, přistoupit ke každému zápasu jako k finále, a pokud tak učiníme a neuděláme takové chyby jako s West Hamem, můžeme se měřit s kýmkoli."

Zatímco domácím se v poslední době vyprázdnila marodka a mohou opět počítat s ofenzivními tahouny Brooksem, Wilsonem i Fraserem, Newcastle řeší malou defenzivní krizi. Hosté se totiž budou muset obejít bez zraněného kapitána Lascellese i dalšího stopera Schära, jehož ze hry vyřadil karetní trest.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Clyne, Mepham, Aké, Daniels - Brooks, Lerma, Surman, Fraser - King, Wilson
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Fernández, Lejeune, Dummett - Yedlin, Hayden, Ki, Ritchie - Pérez, Almirón - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.53 - 3.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Burnley FC - Leicester City  (sobota 16:00)
Dokáže Burnley po třech prohrách v řadě zvítězit? A nebo získá Rodgers s Liškami svou první, venkovní výhru?

Clarets se po výtečné sérii zasekli a v posledních třech utkáních nedokázali získat ani bod. Spadli tak na v tabulce na 17. místo, jsou tedy jen dva body vzdáleni od sestupového pásma. Rozhodně nic, co by Sean Dyche viděl rád. Zvlášť, když teď jeho svěřenci musejí sbírat body, jak to jen půjde, protože v posledních čtyřech kolech přivítají Chelsea, Manchester City a Arsenal.

Minulý víkend sice Burnley začalo dobře na Anfieldu, ale poté se vlastní pasivitou postavilo do role utlačovaného týmu a na to taky doplatilo. Nic platný nebyl bojovný odpor v závěru druhé půle. Clarets dokázali dotáhnout do vítězného konce své dvě poslední setkání s Leicesterem na domácí půdě. Ale ještě ani jednou nedokázali porazit stejný tým na Turf Moor třikrát za sebou.

V sestavě Dycheovi budou opět chybět dlouhodobě zranění Lennon s Defourem. Jedenáctka, která vběhne na trávník by neměla dostát žádných změn, podle informací, které prosakují na povrch, by nemělo k žádné překvapivé změně dojít.

Brendan Rodgers v týdnu ocenil práci, kterou jeho starý známý Dyche v klubu z Lancashiru předvádí. I přes toto gentlemanské gesto nebude bývalý manažer Liverpoolu a Celticu pomýšlet na nic jiného než výhru. Rodgers bude chtít bodovat naplno, v jeho úvodním utkání na lavičce Foxes ztratil body na Vicarage Road v samotném závěru a je pro něj tak velice důležité, aby tentokrát na venkovním hřišti bral všechny tři.

Mužstvo by se mělo nacházet v dobrém rozpoložení. Minulý víkend si poradilo s trápícím se Fulhamem, v zápase zazářil hlavně Jamie Vardy, který si připsal dvě branky a jednu asistenci. Slušně zahrály také nové tváře v sestavě Tielemans a Barnes.

Lišky nebudou mít k dispozici Amarteyho s Albrightonem. Amartey má problémy s kotníkem a Albrighton pro změnu se stehenním svalem.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Taylor - Mee - Tarkowski - Bardsley - McNeil - Cork - Westwood - Gudmundsson - Barnes - Wood
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Maguire - Morgan - Evans - Chillwell - Tielemans - Ndidi - Pereira - Barnes - Vardy - Maddison
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.22 - 3.34 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - Huddersfield Town  (sobota 16:00)
Zvládne Jan Siewert přes velkou marodku se svým týmem bodovat a držet tak stále malinkou šanci na záchranu v Premier League? West Ham však chce po minulém zaváhání bodovat naplno.

Sezóna jako na houpačce, nenaplněné představy, zklamání. Už tak trochu příznačná slova pro klub ze Západního Londýna. Manuel Pellegrini ale stále nevzdává svůj boj o co nejlepší umístění v tabulce a bude se snažit získat v posledních kolech tolik bodů, kolik jen bude možné.

Proti poslednímu týmu ligy se od domácích neočekává nic jiného než výhra, nejlépe výrazným gólovým rozdílem. Hammers sice v posledních utkáních předváděli pozitivní výkony a bývali za ně patřičně odměněni, ale minulý týden padli s nováčkem z Cardiffu a opět potvrdili, že do klubu, který by mohl usilovat o top 6, jim stále něco chybí.

Pellegriniho může těšit, že jedno z jeho hlavních útočných es - Marko Arnautović, je již připraven a nastoupí do prvního utkání od zranění, které si přivodil v lednu. To samé platí pro obránce Balbuenu, který se vrací po vynucené pauze od prosince. Že bychom ale defenzivního hráče viděli v základu se předpokládat nedá. Čtveřice Wilshere, Reid. Yarmolenko a Sanchéz zůstává zraněná. Po tomto týdnu se k nim přidal i Andy Carroll, který se opět zranil a jak se zdá, jeho kariéra u Hammers se blíží k nenávratnému konci, neboť jsme se mohli dočíst, že třicetiletý anglický forvard už se v této sezóně na hřiště pravděpodobně nepodívá a Pellegrini by podle všeho neměl mít o jeho další služby zájem.

Velké problémy se skládáním sestavy bude mít také muž v nezávidění hodné pozici Jan Siewert. Tomu se v cestě za takřka nesplnitelným snem, to jest udržením Terriers v nejvyšší soutěži sype vše, co může. Huddersfield se v sobotním utkání bude muset obejít bez Hogga, Depoitrea, Diakhabyho, Mbenzy, Duhaneyho a Williamse. Slabou náplastí může být, že se do týmu po zranění vrací Kongolo, který vynechal poslední utkání a Smith, který seděl za karetní prohřešek.

V tomto utkání je jasným favoritem West Ham. Terriers sice ještě mají šanci na záchranu, ale je už velice mizivá a ofenzivně laděné mužstvo Hammers by jim mohlo zatlouct další hřebíček do rakve.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Cresswell - Ogbonna - Diop - Fredericks - Rice - Anderson - Lanzini - Noble - Antonio - Arnautovič
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Lowe - Schindler -Zanka - Smith - Stankovič - Mooy - Bacuna - Pritchard - Mounie - Grant
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.37 - 6.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City30242479:2174
2.Liverpool FC30227168:1773
3.Tottenham Hotspur30201957:3261
4.Arsenal FC30186663:3960
5.Manchester United30177658:4058
6.Chelsea FC29176650:3157
7.Wolverhampton Wanderers301281038:3644
8.Watford FC301271142:4443
9.West Ham United301161337:4339
10.Leicester City301151438:4238
11.Everton FC301071341:4237
12.AFC Bournemouth301141541:5437
13.Newcastle United30971429:3834
14.Crystal Palace30961536:4133
15.Brighton & Hove Albion29961432:4233
16.Southampton FC30791434:5030
17.Burnley FC30861634:5730
18.Cardiff City30841827:5728
19.Fulham FC30452128:6817
20.Huddersfield Town30352215:5314
Zbývající zápasy
16.03. 16:00Watford FC - Southampton FC (zápas odložen)
16.03. 16:00Wolverhampton Wanderers - Arsenal FC (zápas odložen)
16.03. 16:00Brighton & Hove Albion - Cardiff City (zápas odložen)
17.03. 13:00Tottenham Hotspur - Crystal Palace (zápas odložen)
24.04. 21:00Manchester United - Manchester City

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (803)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele