Premier League - preview 23. kola

18.01.2020, 08:26, aktualizováno 19.01.2020, 08:27
Previews
Manchester City v sobotu jen remizoval s Crystal Palace a Liverpool má tak znovu šanci navýšit náskok na čele tabulky - proti sobě má jediný tým, který ho letos dokázal obrat o body, na Anfield Road dorazí Manchester United. Ve druhém nedělním utkání na sebe narazí Burnley a Leicester...
Burnley FC - Leicester City  (neděle 15:00)
Leicester po minulém nečekaném selhání přepustil druhé místo v tabulce Manchesteru City a tuto ztrátu bude chtít napravit proti Burnley. Foxes by nemusela čekat až tak náročná fuška, Clarets se totiž nedaří a ve zbytku sezóny budou mít pravděpodobně co dělat, aby uhájili prvoligovou příslušnost.

Zatímco mnoho jiných celků z druhé poloviny tabulky Premier League zažívá renesanci, Burnley se z poměrně klidných vod blíží ke strmému a nebezpečnému vodopádu. Z ligového vítězství se Clarets radovali naposledy před Vánocemi, od té doby v nejvyšší anglické soutěži čtyřikrát v řadě prohráli, přičemž se zmohli na jediný gól. Svěřenci manažera Seana Dyche tak figurují již jen těsně nad sestupovým pásmem a ani úspěch v FA Cupu nad Peterborough nemůže fanoušky příliš uklidnit.

Jedním z důvodů, proč se Burnley nedaří, je již zmíněná gólová impotence. Střelecký prah pak Clarets vlhne především v prvních poločasech. V první polovině zápasu se Dycheova družina radovala z přesného zásahu naposledy před více než dvěma měsíci, tedy na začátku listopadu. Právě od té doby to jde s Burnley z kopce.

To Leicester střílí branky jak na běžícím pásu, lepší kanonýry má pouze Manchester City a Liverpool, tedy jediné dva týmy, na které Foxes v ligové tabulce nestačí. Famózní jízda "Lišek" byla v posledních týdnech přeci jen přibržděna a v posledním kole mužstvo Brendana Rodgerse dokonce nestačilo v domácím prostředí na Southampton. Přesto si v Leicesteru mohou nadále pískat veselou písničku, neboť před nejbližšími pronásledovateli mají Foxes nadále lukrativní náskok.

Jednu z mála nepříjemností pro "Lišky" představuje zranění středopolaře Wilfreda Ndidiho. Trable sužují i stopera Wese Morgana, ten by se však v Burnley mohl představit. Na marodce Clarets figuruje útočník Ashley Barnes. Jeho kolega z ofenzivních řad Chris Wood si naposledy na Chelsea přivodil zlomeninu nosu, přesto v základní sestavě domácích dost možná nebude chybět. Může jej doplnit Jay Rodriguez, jenž překonal lehké onemocnění.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Taylor - Lennon, Westwood, Cork, McNeil - Wood, Rodriguez
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Söyüncü, Evans, Chilwell - Choudhury - Pérez, Tielemans, Maddison, Barnes - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.40 - 3.74 - 1.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Liverpool FC - Manchester United  (neděle 17:30)
Třiadvacáté kolo Premier League uzavře ostře sledovaný duel mezi Liverpoolem a Manchesterem United. Družina Jürgena Kloppa se pokusí zase o krůček přiblížit vysněnému titulu v Premier League, přičemž svůj náskok mohou díky včerejšímu zaváhání Manchesteru City natáhnout na 16 bodů s jedním zápasem k dobru. Proti nim však bude stát celek, kterému se proti těm nejlepším v Anglii obvykle daří. United navíc jako jediní současný první tým tabulky obrali o body, když s ním v říjnu na Old Trafford remizovali 1:1. Díky včerejšímu zaváhání Chelsea by tak v případě výhry mohli stáhnout svou ztrátu na čtvrtou příčku na pouhé dva body.

Liverpool působí dojmem nezastavitelné mašiny, která láme všechny možné rekordy. Ještě nikdo neměl po 22 zápasech tolik bodů, Reds by navíc mistrovský titul mohli získat v rekordním čase už koncem března. Aby se něco takového stalo realitou, tak však nesmí polevit ve své zběsilé formě. Momentálně si lze jen těžko představit něco, co by Liverpool mohlo výrazněji vykolejit v honbě za vítězstvím v soutěži. I náročný vánoční program zvládla Kloppova družina na jedničku, když porazila Leicester, Wolverhampton, Sheffield a Tottenham. Liverpoolu navíc začala výborně fungovat defenziva, v ligové soutěži neinkasoval již od začátku prosince a momentálně tak tahá sérii šestizápasovou sérii bez inkasovaného gólu.

Manchester United v letošní sezóně trápí nevyrovnané výkony. Zatímco proti těm nejsilnějším obvykle podá nadstandardní výkon, v duelu se slabšími celky je ale často k vidění ofenzivní trápení. Nedělní duel by však Rudým ďáblům mohl vyhovovat - čeká se, že to bude Liverpool, kdo bude dominovat zápasu, a tak se Rudí ďáblové mohou dostat k oblíbeným rychlým protiútokům, které jejich týmu tak moc vyhovují. Poslední čtyři zápasy však naznačily, že se United začíná dařit i proti defenzivně laděným týmům - bez výraznějších problémů totiž dokázali přehrát Newcastle United, Burnley a Norwich.

Liverpoolu se v týdnu do tréninku vrátila dvojice Matip a Fabinho, není však jisté, že ihned zasáhnou i do zápasu. Chybět bude stoprocentně trojice James Milner, Dejan Lovren a Naby Keita. Hostující celek se bude muset obejít bez Paula Pogby, Scotta McTominaye, Marcose Roja a Axela Tuanzebeho. Otazník se vznáší nad stavem Luka Shawa a krajně nejistý je i start Marcuse Rashforda, který pro zranění nedohrál pohárové utkání s Wolverhamptonem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.72 - 7.21
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - Tottenham Hotspur  (sobota 13:30)
Fotbalisté Watfordu na svém stadionu Vicarage Road přivítají londýnský Tottenham Hotspur. Sedmnáctí domácí jsou stále jen těsně nad sestupovou hranicí, Spurs se v poslední době příliš nedaří a propadli se už na osmé místo.

Watfordu se podařilo vyhrát všechna tři poslední utkání, díky čemuž se odlepil z předposlední příčky. Naposledy to odnesl Bournemouth, který na své půdě schytal po brankách Doucoureho, Deeneyho a Pereyry prohrál 0:3. V předchozím případě Hornets porazili Wolves a Aston Villu. V rámci 23. kola nebudou hrát zranění Cleverle, Hughes, Janmaat, Prodl a Welbeck. Nejistý je pak start Kika. "Dostali jsme se z nejhorší trojky, ale to ještě nic neznamená. Měli jsme hodně špatný start a teď se do toho konečně začínáme dostávat," uvedl na klubovém webu gólman Ben Foster.

Tottenhamu se v poslední době příliš nedaří. V posledním ligovém utkání na domácí půdě Mourinhovi svěřenci nestačili na suverénní Liverpool, když prohráli 0:1 po gólu Firmina. V jednadvacátém kole Spurs prohráli 0:1 na Southamptonu po brance Ingse z úvodu klání. Navíc se ještě zranil Harry Kane, který se přidal na marodku k Llorisovi, Ndombelemu, Sissokovi a Daviesovi. "Seznam zraněných je stále stejný, nic nového se v tomto ohledu nestalo. Ztratili jsme důležité hráče na hodně dlouhou dobu, takže je musíme nějak nahradit. Bude to těžké, ale máme dostatečně široký kádr," prozradil manažer José Mourinho na předzápasové tiskové konferenci.

Poslední vzájemné setkání skončilo v Londýně remízou 1:1, když hosty poslal do vedení v šesté minutě Doucoure a v závěru srovnal Alli.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Mariappa, Kabasele, Cathcart, Masina - Chalobah, Capoue - Ismaila Sarr, Doucouré, Deulofeu - Deeney.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Gazzaniga - Tanganga, Alderweireld, Sanchez - Aurier, Lo Celso, Winks, Alli, Rose - Lucas Moura, Son.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.15 - 3.64 - 2.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Sheffield United  (sobota 16:00)
Koho by jen napadlo, že souboj Arsenalu s Sheffieldem United bude duelem šestého týmu tabulky s desátým, přičemž tím níže postaveným je Arsenal... Taková je však realita nepředvídatelného ročníku Premier League, v níž se ligový nováček vzepjal k heroickým výkonům, zatímco Kanonýři prožívají katastrofální sezonu i ve srovnání s předešlými neuspokojivými roky.

Pod vedením Mikela Artety se sice Arsenal viditelně zvednul, ovšem nyní se bude muset obejít bez svého kapitána a suverénně nejlepšího střelce Piérra-Emericka Aubameyanga. Gabonský forvard si totiž za hrubě nevyvedený zákrok na Maxe Meyera v minulém kole s Crystal Palace vysloužil přímou červenou kartu, která znamená třízápasový distanc a nic na tom nezměnilo ani následná snaha londýnského klubu o odvolání proti udělenému trestu. Kromě zmíněného střetnutí s Sheffieldem United tak Aubameyang přijde i o prestižní městské derby venku s Chelsea a zápas FA Cupu s Bournemouthem.

Kromě nových potíží v útoku se musí Arteta vypořádat i s neustávající marodkou v defenzivě, neboť mimo hru jsou oba leví beci Kolašinac s Tierneym a snaha klubu přivést Laywina Kurzawu z PSG zatím nebyla úspěšná. Dlouhodobě mimo hru zůstává také Calum Chambers a plnohodnotně fit stále není ani Héctor Bellerín, byť jeho účast alespoň na zápasové soupisce je na spadnutí.

To Artetův protějšek Chris Wilder žádné podobné potíže s absencemi řešit nemusí a má k výběru takřka kompletní kádr. Blades si na slavnějšího soupeře mohou sebevědomě troufat nejen kvůli lepšímu tabulkovému postavení se čtyřbodovým náskokem, ale také s přihlédnutím k prvnímu vzájemnému zápasu na Bramall Lane, který ovládli v poměru 1:0. O jediný gól se tehdy postarala letní posila Lys Mousset, ovšem v posledním kole dostal na hrotu přednost Oli McBurnie, jenž se postaral o vítězný gól proti West Hamu.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Maitland-Niles, Sokratis, Luiz, Saka - Torreira, Xhaka - Pépé, Özil, Nelson - Lacazette
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Basham, Egan, O'Connell - Baldock, Lundstram, Norwood, Fleck, Stevens - Mousset, McBurnie
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.44 - 3.98
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brighton & Hove Albion - Aston Villa  (sobota 16:00)
Tři body jsou ve hře v sobotním duelu Brightonu s Aston Villou - a přesně tolik dělí tyto dva celky v tabulce. Co se týče pořadí, dělají velký rozdíl. Zatímco čtrnáctá pozice Seagulls může vypadat jako pohodová, Villans jsou na sestupovém osmnáctém místě.

Hráči z jihu Anglie neoplývají zrovna nejlepší formou. Z posledních osmi soutěžních zápasů vyhráli jediný, naposledy nestačili na Everton a předtím ani na druholigový Sheffield Wednesday. Na vině této nelichotivé šňůře je i odmlčení se útočné opory Neala Maupaye. Ten už v letošním ročníku ligy nastřílel sedm branek, nyní však šestkrát v řadě odešel s prázdnou.

Graham Potter nevnímá utkání jako šestibodové. "Bylo by nebezpečné na to takto pohlížet. Protože kdyby jeden z nás zvítězil a bylo by to jeho jediné vítězství ve zbytku sezóny, byl by stejně ve velkých problémech," říká lodivod "Racků".

Aston Villa musí rychle zapomenout na nedělní domácí zápas s Manchesterem City. Ten se jí totiž vůbec nepodařil a od obhájce titulu inkasovala šest branek. Po Vánocích se ale Villans bodově daří, vyhrála polovinu ze čtyř utkání Premier League, jedno z nich na Nový rok, kdy po trefách Wesleyho a Grealishe odvezla tři body z Burnley. Právě Jack Grealish je hlavní zbraní nováčka nejvyšší soutěže. Z osmadvaceti týmových branek sám vstřelil šest a na dalších pět asistoval.

"Nyní čelíme několika klubům, kteří jsou v tabulce okolo nás. Všechno to jsou pro nás obrovské zápasy. Hráli jsme špatně proti Watfordu, výrazně se zlepšili proti Burnley a v poháru proti Leicesteru, naposledy jsme ale proti Citizens hráli špatně," říká manažer Dean Smith.

Brightonu se vrací Aaron Mooy, zdravotní problémy pominuly i u dalších hráčů. Za hosty si může první start připsat nová posila, španělský gólman Pepe Reina. Do sestavy by se mohl vrátit Targett, naopak Kodija vzhledem k přestupovým jednáním do utkání zřejmě nezasáhne.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Montoya, Webster, Dunk, Bernardo - Mooy, Pröpper, Alzate - Groß, Maupay, Trossard
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Reina - Ngoyo, Mings, Hause - Guilbert, Nakamba, Drinkwater, Targett - Trezeguet, El Ghazi, Grealish
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 4.16 - 5.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Příležitost zredukovat čtrnáctibodovou ztrátu na Liverpool mají fotbalisté Manchesteru City ve třiadvacátém kole Premier League. Pomoci jim k tomu může městský rival v zápase proti Reds, zejména ale sami potřebují porazit Crystal Palace.

Poslední dobou jsou výsledky Citizens více než solidní. V posledních deseti zápasech vždy nastříleli alespoň dva góly, devětkrát vyhráli, nestačili pouze na Wolves. V neděli si zásluhou hattricku Agüera, dvou branek Mahreze a jedné Jesuse hravě poradili s Aston Villou. Argentinský kanonýr se po zranění rozehrál do skvělé formy a prosadil se ve všech třech předchozích zápasech, do nichž nastoupil.

"V každém zápase můžete vyhrát i prohrát. Proti Palace jsme hráli mnoho zápasu a prohráli jediný. To se může stát. Vstřelili skvělý gól a mají dobré hráče," naráží Pep Guardiola na rok starou porážku od nadcházejícího soupeře.

Eagles v časech nedávných sbírali jednu remízu za druhou - z posledních sedmi ligových zápasů jich bylo hned pět. Ta poslední byla velmi cenná, podařilo se jim totiž díky Ayewově trefě srovnat proti Arsenalu. Jinak se ale jednalo o ztráty, které se všechny urodily s celky z druhé poloviny tabulky. Modro-červení se totiž nemohou spoléhat na svou ofenzivu, která je i přes deváté místo v tabulce nejhorší v lize. Jediným výrazným tahounem je právě Jordan Ayew, který nasázel hned šest z dvaceti tref týmu.

O předchozím vzájemném zápase na Etihadu mluvil i Roy Hodgson. "Na půdě City se nám minulou sezónu zadařilo, ale z toho nemůžeme žít. Když připravujete tým na to, aby čelil Manchesteru City, je to vždy znepokojující úkol, neboť mají mnoho zbraní, kterými nám mohou ublížit," tvrdí zkušený anglický manažer.

Marodka bleděmodrých nedoznala žádných změn, Sané ani Laporte (který však již trénuje) do zápasu nezasáhnou. Eagles vedle dlouhodobých absentérů postrádají vykartovaného Milivojeviće a zraněného Meyera.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Fernandinho, Mendy - De Bruyne, Rodri, Silva - Mahrez, Agüero, Sterling
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaíta - Kelly, Tomkins, Cahill, Riedewald - Kouyaté, McCarthy, McArthur - Meyer, Ayew, Zaha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 13.40 - 36.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norwich City - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
Jedním z odpoledních duelů třiadvacátého kola anglické Premier League bude přímý souboj o záchranu mezi Norwichem a Bournemouthem. Týmy s horší formou byste hledali jen těžko, neboť za posledních deset kol nezískal nikdo méně bodů než právě poslední a předposlední celek tabulky, přičemž v případě Bournemouthu jde rovnou o děsivých osm porážek a Norwich nedokázal zvítězit už devětkrát po sobě.

V horší pozici jsou však přesto domácí Canaries, kteří na svého soupeře ztrácí ze dna celkového pořadí šest bodů a na záchranu ještě o bod více. Dobrou zprávou pro Daniela Farkeho je uzdravení nejlepšího klubového střelce Teemua Pukkiho, jenž od Nového roku nehrál kvůli potížím se stehenním svalem. Připraven vrátit se do hry je pak i stoper Ben Godfrey a také alternativa do útoku Josip Drmić. Svůj debut v novém dresu by si pak mohl odbýt Ondrej Duda, jenž přišel do Norwiche v lednovém přestupovém období z Herthy Berlín.

To v případě Bournemouthu se početná marodka vyprazdňuje pozvolněji. Šanci na návrat mezi tři tyče má Aaron Ramsdale, jenž se v tomto týdnu zapojil po překonání svalových potíží zpět do lehkého tréninku, ovšem Kelly, King, Stacey, Brooks, Mepham, Daniels, Danjuma či Junior Stanislas zůstávají všichni mimo hru. Největší problém týmu Eddieho Howea je oproti předešlým ročníkům zaseknutá ofenziva - Cherries v posledních třech kolech ani jednou a spolu s Crystal Palace a Watfordem platí za nejméně gólový tým celé soutěže. Právě Norwich však představuje ideální lék na střelecké zmrtvýchvstání, neboť doma na Carrow Road ještě neudržel jediné čisté konto.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Zimmermann, Godfrey, Byram - Tettey, Vranćić - Buendía, McLean, Cantwell - Pukki
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Francis, S. Cook, Aké, A. Smith - H. Wilson, Lerma, Gosling, Fraser - C. Wilson, Solanke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.56 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Wolverhampton Wanderers  (sobota 16:00)
Ve zcela opačném rozpoložení se nachází týmy, které se v sobotu odpoledne utkají na St. Mary's Stadium. Domácí Southampton je sice v tabulce o několik pozic níže než Wolves, zato už šest zápasů nepoznal přemožitele. Soupeř naopak pětkrát v řadě nezvítězil.

Saints naposledy prohráli v polovině prosince, od té doby vytěžili z pěti ligových zápasů třináct bodů, navíc postoupili v FA Cupu. Minulou sobotu si připsali vítězství řadící se mezi ty nejcennější. Odvezli si totiž tři body z Leicesteru, kde sice po Praetově trefě prohrávali, zásluhou Armstronga a Ingse ale dokázali otočit. Právě poslední zmiňovaný Danny Ings je nejlepším střelce Southamptonu - a nejen to, čtrnáct branek jej řadí dokonce na dělené druhé místo mezi kanonýry v celé soutěži. Pomohla mu k tomu zejména nedávná minulost, při posledních deseti startech v základní sestavě totiž drží průměr gólu na zápas.

Slova chvály měl pro soupeře Ralph Hasenhüttl. "Je třeba tento tým pochválit, protože dělá fantastickou práci. Mají kvalitu vepředu, navíc neinkasují mnoho gólů. Prohráli jen pět ligových zápasů, což ukazuje dost," říká lodivod celku z jižní Anglie.

Vlci hned po vánočních svátcích zaskočili Manchester City, to je však místo povzbuzení spíše srazilo. V lize totiž podlehli Liverpoolu i Watfordu a s Newcastlem po vyrovnávací Dendonckerově trefě jen remizovali, navíc vypadli i z FA Cupu, v němž po prvním nerozhodném zápase s Red Devils prohráli na Old Trafford. Vinu na nedobrých výsledcích má i zadrhnutí se nejlepšího střelce Raula Jiméneze. Ten sice nasázel v letošní sezóně osm branek a na dalších šest asistoval, naposledy však bodoval proti Citizens.

Příčinu v nezdarech vidí Nuno Espirito Santo v tom, že soupeři hru jeho týmu přečetli. "Musíme si uvědomit, že všichni ví, jak hrajeme, a snaží se najít nové věci. Musíme zvýšit naše standardy, abychom to zvládli a využili našich předností," burcuje portugalský manažer.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Cedric, Stephens, Bednarek, Bertrand - Ward-Prowse, Hojbjerg - Armstrong, Redmond - Ings, Long
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Dendoncker, Coady, Saiss - Doherty, Neves, Moutinho, Jonny - Traoré, Jiménez, Neto
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.16 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - Everton FC  (sobota 16:00)
Až na šestnácté pozici se nachází West Ham, s čím fanoušci Kladivářů nemohou být rozhodně spokojeni. Podobně nízko se před časem pohyboval také Everton, ten však po Vánocích pookřál a stoupá vzhůru. Výkonnostní vzestup by rádi nastartovali i Londýňané, nejlépe již tuto sobotu právě proti Karamelkám.

Na neuspokojivý vývoj sezóny již vedení Hammers zareagovalo na konci kalendářního roku 2019, kdy se s funkcí manažera rozloučil odvolaný Manuel Pellegrini, jehož nahradil záhy povolaný David Moyes, jenž již jednou u Kladivářů působil. V sezóně 2017/18 byla Moyesova mise u West Hamu úspěšná, neboť londýnský klub se nakonec v Premier League zachránil, přesto se skotský lodivod nedočkal nového kontraktu a olympijský stadion opustil.

Ukázalo se však, že ne nadobro. Na Nový rok si totiž Moyes u Hammers odbyl novou premiéru, a to velice úspěšnou. Kladiváři pod jeho vedením rozstříleli trápící se Bournemouth, následně si v FA Cupu poradili též s třetiligovým Gillinghamem. Nadějný rozjezd si však Moyes pokazil minulý pátek, kdy West Ham odehrál nepovedený zápas v Sheffieldu. Nejen že hosté nováčkovi soutěže podlehli, ale navrch již podruhé v sezóně přišli o brankáře Fabiańskiho, jenž má být mimo hru po dobu dvou týdnů.

Jelikož proti Sheffieldu nepřesvědčil ani Fabiańskiho náhradník David Martin, angažovalo vedení Kladivářů narychlo navrátilce Darrena Randoplha, jenž se do brány Londýňanů může postavit již proti Evertonu. Nejisté jsou však starty obránce Arthura Masuakua a záložníků Felipeho Andersona s Michailem Antoniem, kteří laborují s menšími zdravotními problémy.

Moyes by po svém příchodu rád zvýšil produktivitu útočníka Sébastiena Hallera, jenž se od svého letního příchodu z Frankfurtu trefil v Premier League šestkrát. "Potřebujeme mu servírovat více centrů do šestnáctky. Líbí se mi, jak zakončuje, je to opravdu dobrý střelec. Pokud mu zajistíme lepší servis a obklopíme jej více hráči, tak myslím, že z něj můžeme vytěžit více," uvedl bývalý kouč Manchesteru United na adresu francouzského fotbalisty.

V sobotu se Moyes postaví proti starým známým, neboť právě v Evertonu si kdysi udělal velké jméno. Od těch dob však již uplynulo opravdu hodně vody a i Toffees směřují jiným směrem, pořád však ne tím správným. Karamelky již několik let usilují o průnik mezi nejlepší anglické celky tak, jak se to kdysi povedlo Tottenhamu. Jenže v reálu jim pořád něco chybí a právě probíhající ročník není v tomto směru výjimkou.

Také proto již Everton podobně jako West Ham sáhl k výměně na manažerské sesli. V Goodison Parku se k radikálnímu, avšak nevyhnutelnému kroku odhodlali ještě před Vánocemi. Z Liverpoolu se odstěhoval Marco Silva, načež do modré části města Beatles dorazilo opravdu velké jméno - sám Carlo Ancelotti osobně.

Následně Toffees viditelně pookřály a postupně přemohly Burnely i Newcastle. Následná těsná porážka na půdě Manchesteru City příliš nepřekvapila, to neúspěch v derby s liverpoolským FC v rámci FA Cupu zamrzel víc. Ancelotti se však vykoupil před týdnem, kdy karamelky jediným přesným zásahem přemohly Brighton a v ligové tabulce vystoupali již na jedenácté místo.

Everton je tak před West Hamem o pět příček napřed, tento náskok však v Londýně jistě nebude hájit nadále zraněný Alex Iwobi. Hrát nebude ani André Gomes, který se však již alespoň vrátil do tréninku. O startu stopera Yerryho Miny se teprve rozhodne.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Randolph - Fredericks, Balbuena, Ogbonna, Cresswell - Zabaleta, Rice, Noble, Snodgrass - Lanzini, Fornals - Haller
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Sidibé, Keane, Holgate, Digne - Walcott, Davies, Sigurdsson, Bernard - Calwert-Lewin, Richarlison
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.97 - 3.48 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Chelsea FC  (sobota 18:30)
Sobotní program anglické Premier League zakončí souboj Newcastlu s Chelsea. Zatímco domácí celek trápí rozsáhlá marodka, která výrazně ztěžuje rozhodování Steva Bruce, hostující tým bojuje o upevnění své čtvrté pozice. V případě sobotní výhry a nedělního očekávaného zaváhání Manchesteru United by mohl náskok narůst až na 8 bodů.

Newcastle nepodává žádné oslnivé výkony, na čemž se tedy v poslední době podepisuje i zdravotní krize celku, nicméně si stále udržuje poměrně pohodlný odstup pěti bodů na první sestupovou pozici. Vánoční program však Magpies příliš nevyšel, po domácí výhře nad Crystal Palace následovaly tři porážky s Manchesterem United, Evertonem a Leicesterem. Minulý týden pak Straky uhrály překvapivý bod na půdě Wolverhamptonu. Pokud by však tato neoslnivá forma severoanglického celku pokračovala i dál, dostávala by hrozba sestupu stále reálnějších obrysů. Podle slov hlavního trenéra se ale do konce přestupního termínu v Newcastlu mohou těšit na nějaké posily, majitel klubu totiž podle všeho uvolní finanční prostředky na nákup nových hráčů.

Co se přestupů týče, je v táboře hostí zatím naprostý klid. Vypadá to pouze na odchod Oliviera Girouda do italského Interu, žádná příchozí posila se ale dle zpráv médií neblíží. Vypadá to tak, že na vylepšení kádru si Frank Lampard bude muset počkat až do léta. Do té doby je jeho cíl jasný - uhrát alespoň čtvrté místo, které by jeho celek udrželo v Lize mistrů i pro příští sezónu. Jak totiž ukázaly finanční výsledky za minulý ročník, je Chelsea na kvalifikaci do nejprestižnější klubové soutěže finančně poměrně dost závislá. Současná ligová forma londýnského celku není nikterak oslnivá, navzdory tomu si Chelsea stále drží pětibodový odstup na pátou příčku. V období vánočních svátků Chelsea nejprve po výborném výkonu porazila Tottenham, následně doma podlehla Southamptonu, poté vyloupila Emirates Stadium a náročné období zakončila remízou na hřišti Brightonu. Minulý týden na Stamford Bridge konečně v lize nezaváhala a porazila Burnley vysoko 3:0, což fanouškům dává naději na to, že je domácímu trápení se slabšími celky snad definitivně konec.

Newcastle se potýká s rozsáhlou marodkou, do sestavy se sice již vrátí vyléčený Saint-Maximin, mimo však stále zůstávají Colback, Dummett, Manquillo nebo třeba Yedlin. Nejistý je také start Andyho Carrolla, nicméně útočník Joelinton bude připraven do zápasu nastoupit.

Chelsea se po zranění vrací Marcos Alonso, otazník se však stále vznáší nad zdravotním stavem Kantého, o jehož účasti se rozhodne až před zápasem. Mimo hru zůstává Christian Pulišič a také dlouhodobě zraněný Ruben Loftus-Cheek.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka, Krafth, Schär, Fernández, Clark, Willems - Atsu, Shelvey, Hayden, Almirón - Joelinton
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - James, Christensen, Rüdiger, Azpilicueta - Jorginho, Kovačič, Mount - Hudson-Odoi, Abraham, Willian
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.58 - 4.44 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC21201050:1461
2.Manchester City22152562:2547
3.Leicester City22143547:2145
4.Chelsea FC22123739:2939
5.Manchester United2297636:2534
6.Sheffield United2288624:2132
7.Wolverhampton Wanderers22710531:2831
8.Tottenham Hotspur2286836:3130
9.Crystal Palace2278720:2429
10.Arsenal FC22610629:3128
11.Everton FC22841025:3228
12.Southampton FC22841027:3928
13.Newcastle United22751021:3426
14.Brighton & Hove Albion22661025:3024
15.Burnley FC22731224:3724
16.West Ham United21641125:3322
17.Watford FC22571020:3422
18.Aston Villa22631328:4321
19.AFC Bournemouth22551220:3520
20.Norwich City22351422:4514

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1222)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele