Premier League - preview 19. kola

26.12.2018, 08:58, aktualizováno 27.12.2018, 08:29
Previews
Anglická liga pokračuje ve zrychleném vánočním tempu. Ve čtvrteční dohrávce změří síly Southampton s West Hamem. Domácí Saints budou chtít přidat třetí výhru v řadě a napodobit osud Kladivářů, kteří po sérii zdařilých zápasů utekli ze sestupového pásma až do klidného středu tabulky...
Southampton FC - West Ham United  (čtvrtek 20:45)
Ani ve čtvrtek fanoušci anglického fotbalu nepřijdou zkrátka, byť po nabitém druhém svátku vánočním je na pořadu dne pouze jediný zápas, a to duel Southamptonu s West Hamem. Oba týmy po matném vstupu do soutěže v poslední době ožily, stoupají tabulkou a jejich večerní střetnutí určí definitivní podobu pořadí celků Premier League přesně v polovině soutěže s devatenácti odehranými koly.

Ze strany hostů před utkáním zazněla poněkud předčasná novina v podobě možného návratu Marka Arnautoviće. Rakouský reprezentant a loni nejlepší střelec klubu se měl původně zotavit z tři týdny starého zranění až v novém roce, ale nakonec by díky rychlé rekonvalescenci svému zaměstnavateli mohl pomoci ještě letos. Přestože během jeho absence Hammers zprvu dokázali sbírat jedno vítězství za druhým, v minulém kole překvapivě padli doma s Watfordem.

"V tuhle chvíli máme osm zraněných," prohlásil lakonicky manažer Manuel Pellegrini. "Víme, že prosinec a leden jsou z hlediska konečných výsledků sezony ty klíčové měsíce. Doufám, že se alespoň někteří stihnou dát dohromady, obzvláště Marko Arnautović. Možná bude připraven až na příští týden, ale jednou z kvalit tohoto týmu je schopnost vyhrávat zápasy i s takto početnou marodkou." Novými absentéry jsou po zmíněném duelu s Watfordem Javier Hernández a Fabian Balbuena, zatímco Lucas Pérez má stejně jako Arnautović malou šanci na návrat do hry. Naopak mimo trávníky zůstávají dlouhodobě zranění Wilshere, Fredericks, Yarmolenko, Sánchez, Reid a také Lanzini.

S nástupem Ralpha Hasenhüttla do funkce manažera Southamptonu na jihu Anglie zavládla mnohem lepší nálada a s ní také lepší výsledky. Po cenném triumfu nad Arsenalem Saints přestříleli i Huddersfield a vůbec poprvé od dubna dokázali v lize vyhrát dvakrát za sebou. Od německého kouče nelze očekávat větší počet změn v sestavě, obzvláště když stále laborují se zraněním oba krajní beci Cédric s Bertrandem a mimo hru bude také Piérre-Emile Hojbjerg kvůli trestu za pět obdržených žlutých karet.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Bednarek, Stephens, Vestergaard - Valery, Romeu, Lemina, Targett - Redmond, Armstrong - Ings
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Zabaleta, Ogbonna, Diop, Cresswell - Snodgrass, Obiang, Rice, Anderson - Antonio, Carroll
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.54 - 3.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fulham FC - Wolverhampton Wanderers  (středa 13:30)
Přestože s výměnou manažera ve Fulhamu ustaly drtivé gólové nadílky od soupeřů, vlastních výher je i nadále poskrovnu a vytoužený posun ze dna tabulky stále nepřichází. Další příležitost k nastartování cesty za záchranou budou mít Cottagers na domácí půdě v souboji letošních nováčků proti Wolverhamptonu.

Claudio Ranieri sice triumfoval hned ve svém prvním zápase v nové funkci, ale od té doby jej může těšit snad jen zlepšení defenzivní práce, která Fulhamu v minulém kole vynesla vůbec první čisté konto sezony na hřišti Newcastlu. "Atmosféra je vždy pozitivní a dnes je ještě pozitivnější," prohlásil optimisticky italský kouč. "Teď se naše mysl upírá k Wolverhamptonu. Espírito Santo tam odvádí dobrou práci, sledoval jsem jejich zápas s Liverpoolem. Wolverhampton hrál fantasticky, vytvořil si v první půli dvě nebo tři skvělé šance, i když nakonec vyhrál Liverpool. Čeká nás další náročný zápas."

Zmíněná prohra od doposud neporaženého lídra Premier League pro Wolves znamenala ukončení předešlé série tří výher, ovšem i tak se vítěz loňského ročníku druholigového Championshipu drží v horní polovině tabulky a na šestý Manchester United ztrácí pouhé čtyři body. Stejně jako v pátek mu však ani nyní nejspíše nepomůže Diogo Jota, jenž stále laboruje se svalovým zraněním. Na straně Fulhamu hlásil Claudio Ranieri zcela prázdnou marodku, neboť i poslední absentéři Ryan Sessegnon s André-Frankem Zambo Anguissou se podle všeho zapojili zpět do tréninku a mohou opět usilovat o místo na zápasové soupisce.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Odoi, Mawson, Ream - Christie, Chambers, Seri, Bryan - Cairney, Mitrović, Kamara
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Dendoncker, Coady, Boly - Doherty, Moutinho, Neves, Vinagre - Gibbs-White - Jiménez, Cavaleiro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.14 - 2.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Burnley FC - Everton FC  (středa 16:00)
Burnley od začátku října vyhrálo jediný zápas a napravit si reputaci bude chtít proti dalšímu týmu z formy, Evertonu. Ten stále drží pozice ve středu tabulky, na cizích hřištích ovšem zvítězil jediný zápas v tomto ročníku.

Clarets sice v poslední době neměli jednoduchý los, to však neomlouvá pouhé čtyři body za posledních deset zápasů. Ve dvou předchozích kolech zamířili do severního Londýna - bohužel pro ně si nepřišli ani na Tottenham, ani na Arsenal. Největším problémem celku z hrabství Lancashire je defenziva. Už nyní má na svém kontě téměř stejný počet inkasovaných branek, jako v celé minulé sezoně, šestkrát obdržel gól v nastaveném čase druhé půle. Bez zlepšení obrany nemá Burnley velkou naději na vítězství. O tom svědčí i fakt, že jediné dva domácí tříbodové zisky přišly zároveň s čistým kontem. Clarets by také potřebovali, aby se konečně probudil nějaký kanonýr. Nejvícekrát se totiž trefili Barnes, Vokes, Tarkowski, kteří rozvlnili soupeřovu síť třikrát.

Domácí pochopitelně nemají radost ze svého postavení v Premier League. "Nemůžeme být spokojení se svou pozicí v lize, protože musíme vyhrávat zápasy," tvrdí manažer Sean Dyche.

Do krize se dostali i Toffees. Ještě nedávno bojovali s Manchestrem United o šestou příčku, jenže poté pět utkání za sebou nevyhráli a spadli mimo první desítku. Naposledy na Goodison Parku dostali šest gólů od Spurs, k ničemu tudíž byly trefy Walcotta a Sigurdssona. Za špatnou formou stojí zhoršená defenziva. Ve třech předchozích utkáních obdrželi Liverpoolští jedenáct branek, což je stejně vysoký počet, jako v předchozích jedenáctí zápasech dohromady. Od minulého prosince Toffees udrželi pouze dvě venkovní čistá konta. Stejně jako celou sezónu budou spoléhat na osmigólového Richarlisona a sedmibrankového Sigurdssona.

Portugalský lodivod hostujícího mužstva se vrátil k porážce s Tottenhamem. "Bude pro nás dobré hrát další zápas tak rychle a musíme odpovědět proti Burnley. Musíme držet spolu a uvědomit si, jak jsme dosáhli předchozích výsledků," řekl Marco Silva.

Domácí mužstvo nemůže počítat s pěticí Lennon, Pope, Walters, Ward a Wells, Everton se zase musí obejít bez Martiny a Ramireze.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Bardsley, Long, Tarkowski, Mee, Taylor - Hendrick, Westwood, Cork - Vokes, Vydra
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Mina, Digne - Davies, Schneiderlin - Walcott, Sigurdsson, Bernard - Richarlison
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.37 - 3.60 - 1.92
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Leicester City - Manchester City  (středa 16:00)
Z nečekané facky se budou na druhý svátek vánoční oklepávat fotbalisté Manchesteru City. Těsně před Štědrým dnem totiž na vlastním hřišti senzačně podlehli Crystalu Palace a nechali si tak vedoucí Liverpool odskočit již na čtyři body. Ve středu je přitom nečeká nic snadného, když vyrážejí na půdu nevyzpytatelného Leicesteru, přičemž další ztrátu bodů si již jednoduše nemohou dovolit. To domácí si v posledním kole notně vylepšili náladu, když díky brance Vardyho vyloupili Stamford Bridge.

Ani nenadchnou, ani neurazí - tak nějak by se daly charakterizovat výkony Leicesteru v této sezóně. Po necelé polovině sezóny se nachází v klidném středu tabulky se ziskem 25 bodů a čtyřbodovou ztrátou na šestý Manchester United. Přesto se ale nedá ubránit dojmu, že Claude Puel ze svého kádru neždímá úplné maximum. Hlavní výtkou směřující k manažerovi je pak především herní projev, který byl v několika duelech až příliš šedý a nudný - zejména v ofenzivě to Liškám prostě neklapalo tak, jak by si představovaly. Výhra nad Chelsea však Puelovi odlehčila a na chvíli umlčela média, která před sobotním zápasem hojně spekulovala o jeho možném odvolání.

Ještě pár týdnů dozadu se Manchester City zdál být neporazitelným. Poté, co přežil i závěrečný nátlak v souboji s Watfordem na začátku prosince, si fandové Liverpoolu zoufali, že ani vynikající forma jejich miláčků na loňského šampiona prostě nestačí. Jenže co se nestalo - Citizens o pár dní později čekal zápas na Stamford Bridge s Chelsea, a ačkoliv po celou první půli dominovali, tak to byli nakonec oni, kdo jako první inkasovali. A na gól Kanteho z nastavení první půle již nedokázali zareagovat, ba naopak - deset minut před koncem inkasovali podruhé a jejich první porážka a s tím navázaná ztráta prvního místa byla na světě. Pak sice Guardiolův tým zvládl těžký zápas s Evertonem, když přežil několik dobrých šancí soupeře, jenže v sobotu si svou situaci znovu notně zkomplikoval, když si připsal šokující porážku od Crystal Palace. Sluší se ale zmínit, že Citizens neodehráli špatný duel, měli spíše jen smůlu v tom, že soupeři do brány spadlo prakticky vše, do čeho jeho hráči kopli - a že tedy v případě Townsenda šlo o vskutku výstavní kousek. Buď jak buď, pokud by snad Citizens měli ztratit i v duelu s Leicesterem, mohou svému sokovi v boji o ligový primát darovat náskok, který už ve zbylém průběhu ročníku nemusí být schopni smazat.

Co se zdravotní situace hráčů týče, Leicester nemůže počítat s dvojicí Matty James a Daniel Amartey, to hosté se s největší pravděpodobností budou muset obejít bez Vincenta Kompanyho a Davida Silvy, otazník se pak vznáší i nad startem Fernandinha, který kvůli problémům se stehenním svalem vynechal klání s Crystal Palace.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Ricardo Pereira, Evans, Maguire, Chilwell - Mendy, Iborra - Albrighton, Maddison, Gray - Vardy
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Danilo, Otamendi, Laporte, Zinchenko - Bernardo Silva, Delph, De Bruyne - Mahrez, Agüero, Sane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.38 - 5.81 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Liverpool FC - Newcastle United  (středa 16:00)
Sen, ze kterého se žádný Scouser nechce probudit. Žádný "next year", ne, už ne. Liverpool strávil třetí Vánoce za posledních 10 let na špici Premier League, a to zpravidla v Anglii znamená titul. Vlastně až na dvě maličké výjimky v sezónách 2008/09 a 2013/14, kdy právě Liverpool na vrcholu taktéž přezimoval...

Vypadá to jako prokletí - na každý pád jde o jeden z nejdelších runnink jokes ve fotbalové Británii. Liverpool prostě titul nevyhraje, a je docela fuk, jestli selžou hned po Vánocích jako před deseti lety, nebo jim trofej vyklouzne z rukou až v samém závěru sezóny.

Po Newcastlu se Reds utkají s Manchesterem City a Arsenalem, přelom roku se tak zdá být dost ideálním termínem, jak vše zase zpackat. Anebo se naplní zdánlivě nekonečné čekání a parta kolem Alissona, Van Dijka, Salaha a Maného konečně stárnoucím pamětníkům posledního titulu dopřeje další radost.

Čtyřbodový náskok na druhé Citizens zní krásně, brilantní forma též. Šest zápasů v řadě dokázal Liverpool vyhrát, a to včetně psychicky vypjaté bitvy s Neapolí o postup ze skupiny Ligy mistrů nebo dvou lokálních derby s Evertonem a Manchesterem United.

Jürgen Klopp bude muset přemýšlet o složení základní sestavy. Liverpool udělal v posledních týdnech senzační výsledky, ale má před sebou těžké zápasy, a proto je potřeba nechat některé opory odpočívat. Třeba Trenta Alexander-Arnolda, který se sotva zotavil ze zranění. Nebo jeho protějška z levé strany Andrewa Robertsona či někoho z ofenzivy - třeba Roberta Firmina.

Potom samozřejmě chybí stopeři Joe Gomez a Joel Matip, ke kterým se div nepřipojil záložník Naby Keita. Toho nakonec bolavé žebro ze zápasu nevyřadí, ale plnou porci minut mu Klopp asi taky nepřidělí.

Soupeřem je totiž "jen" Newcastle, a to je oproti výše jmenovaným soupeřům v příštím týdnu jen chudý příbuzný. A tím nenarážíme na fakt, že majitel klubu Mike Ashley z prkenice opravdu nevyndá ani penny. Nebýt zázračného listopadu, kdy Magpies třikrát vyhráli, byl by v objetí Fulhamu či Huddersfieldu v okolí sestupového tria.

Naposled právě doma s Fulhamem Newcastle jen bezgólově remizoval, odmítl se definitivně odpíchnout od trápících se týmů a zároveň unudil svoje věrné fanoušky k smrti. Ti však strávili Vánoce spokojeně a s vědomím pohodlného pětibodového náskoku na osmnácté Burnley.

Ve Spojených arabských emirátech brzy začne Asijský pohár, což znamená, že Ki Sung-yueng teď bude nějaký čas Newcastlu chybět. To vadí o to víc, že Jonjo Shelvey laboruje se stehenním svalem a taktéž si proti "svému" Liverpoolu nekopne. Posledním do party absentujících je stoper Ciaran Clark.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Clyne, Lovren, Van Dijk, Moreno - Wijnaldum, Henderson, Milner - Shaqiri, Salah, Mané
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Yedlin, Fernández, Lascelles, Schär, Dummett - Ritchie, Diamé, Hayden, Kenedy - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 9.15 - 21.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Huddersfield Town  (středa 16:00)
Žádný Mourinho, žádný problém. Vedení Manchesteru United vysvobodilo celý klub z Portugalcovy krutovlády a výsledek se dostavil okamžitě. Jako tomu obvykle bývá, nový šéf přinesl do týmu svěží vítr a na Rudých ďáblech bylo i před Vánoci vidět, jak se jim hraje lehce. Poprvé v době poFergusonovské dali v lize pět gólů a teď je čeká sváteční duel proti Huddersfieldu.

Fanoušci United jsou v sedmém nebi. Do čela týmu se postavila legenda a vítězný střelec z bájného finále Ligy mistrů 1999 Ole Gunnar Solskjaer, ze kterého srší pozitivní energie. Jak mu poradila další legendární osobnost Red Devils Wayne Rooney, své fotbalisty prostě nechal hrát a výsledek se dostavil.

Do základní sestava se vrátil Paul Pogba, i vinou zranění vypadl Romelu Lukaku a hřiště v Cardiffu ovládla hravost. Zápas s Huddersfieldem by mohl být dost podobný, protože ani tentokrát se Manchester United nestřetne se soupeřem na jeho úrovni. Naopak, opět jde o mančaft bojující o záchranu.

A tak by Ole Gunnar Solskjaer měl i po dvou zápasech udržet stoprocentní bilanci, jakákoli ztráta by byla vyloženou ostudou - a že jsou na ně fanoušci United za poslední měsíce zvyklí. Tentokrát nebudou sledovat mizerný první dotek Lukakua ani výkon Alexise Sáncheze. Otazník visí i nad stavem tria Rojo - Smalling - McTominay.

Ani to by ale Man Utd nemělo zastavit. Huddersfield zažívá mizernou sezónu a vrchol mizérie si schovali na prosinec. Prohráli už pětkrát za sebou včetně tří klíčových domácích zápasů s Brightonem, Newcastlem a Southamptonem. Nezískat ze zápasů takového typu ani bod, to si říká o pořádný květnový malér.

Huddersfield trpí hlavně v ofenzivě. Půlka sezóny za námi a nikdo z kádru Terriers ještě nenasbíral víc než dva góly. Z toho plyne celkem jedenáct přesných zásahů a deset bodů. Nikdo v Premier League nemá míň. A teď je navíc mimo hru i jeden z tragikomicky nejlepších střelců a zároveň jediný schopný tvůrce hry Aaron Mooy. Po třech měsících mimo hru se aspoň vrací křídelník Rajiv van La Parra.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Young, Jones, Lindelöf, Shaw - Herrera, Matić, Pogba - Lingard, Rashford, Martial
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Zanka, Schindler, Kongolo - Hadergjonaj, Bacuna, Hogg, Billing, Durm - Pritchard - Depoitre
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.12 - 11.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - AFC Bournemouth  (středa 16:00)
Hráči Tottenhamu čtyřikrát za sebou zvítězili a díky zaváháním Citizens se dotáhli už jen těsně za ně. Naposled nadělili šestku Evertonu. Bournemouth se sice drží v nejlepší osmičce, venku se mu ovšem nedaří.

Spurs v posledních třinácti ligových zápasech ztratili body pouze dvakrát, a to při prohrách s Arsenalem a Manchesterem City. Minulý týden i díky dvěma trefám Kanea a Sona porazili 6:2 Toffees. Kohoutům se navíc daří na Boxing Day, v posledních deseti domácích zápasech v tento den neprohráli, sedm z nich vyhráli. Žádné z jejich 22 předchozích ligových utkání neskončilo nerozhodně a pokud mužstvo ze severního Londýna neremizuje ani tentokrát, stanoví nový rekord v podobě devatenácti úvodních zápasů Premier League bez dělby bodů. Spoléhat budou domácí hlavně na Harryho Kanea, který nejenže je suverénně nejlepším střelcem Tottenhamu, ale v pěti vystoupeních proti středečnímu soupeři se mu podařilo i šestkrát skórovat.

O šancích na titul promluvil Mauricio Pochettino: "Dvě sezony zpátky jsme bojovali o titul s Leicesterem, snažili jsme se až do konce, ale rozdíl byl moc velký. Nyní jsme blízko, ale musíme být opatrní, jít krok za krokem, zápas za zápasem. Musíme si to uvědomovat, musíme hodně bojovat a být konzistentní," řekl argentinský manažer.

Bournemouth po dvou ligových porážkách uspěl doma s Brightonem, na hřištích soupeřů ovšem podlehl třikrát v řadě a další prohrou můžou vyrovnat svůj rekord v nejvyšší soutěži. Neduhy mimo Dean Court nejsou jen záležitostí této sezóny - v ní Cherries venku uspěli třikrát, což je pouze o vítězství méně než v celém minulém ročníku. Pokud jsme zmínili domácí úspěchy Spurs na Boxing Day, je třeba vypíchnout i neúspěchy hostujícího týmu. Sedm výjezdů o vánočních svátcích mu přineslo jen jedinou výhru. Celek z jihu Anglie se opírá hlavně o Ryana Frasera a Calluma Wilsona, kteří se podíleli na jedenácti z posledních třinácti branek svého týmu v Premier League. Wilson se svými osmi góly řadí mezi nejlepší ligové střelce, Fraser je po Hazardovi nejlepším nahrávačem.

Cherries se musí obejít mez Cooka, Goslinga a Smithe, domácí marodka je výraznější a obsahuje i důležité hráče včetně Vertonghena nebo Diera.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.39 - 8.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Cardiff City  (středa 16:00)
Zatímco před minulým kolem se Crystal Palace zcela vážně potýkalo s obavami o záchranu, nyní si v klubu ani široká fotbalová veřejnost takovouto možnost snad ani nedokáží představit. Jak by přece mohl sestoupit klub, který dokáže zvítězit na půdě dominantního šampiona Manchesteru City? Otestovat tuto teorii přijíždí do Selhurst Parku další adept na propad o ligu níže, Cardiff City.

Tým Neila Warnocka má oproti svému středečnímu soupeři o poznání horší vzpomínky na minulé kolo, shodou okolností rovněž spjaté s Manchesterem. Velšané totiž doma od United pod vedením svého vlastního bývalého manažera Oleho Gunnara Solskjaera dostali pořádný výprask v podobě výsledku 1:5.

To Eagles se podle všeho po příšerném vstupu do sezony začínají konečně dostávat do formy. Po hubené výhře s Leicesterem totiž šokovali na Etihad Stadium dalším triumfem 3:2, přičemž tolik branek v jednom zápase dokázali vstřelit vůbec poprvé v sezoně. "Skórovat tři góly na hřišti soupeře proti týmu takovéto kvality mluví za vše a nutí člověka k přemýšlení, proč se něco takového nepovedlo už dříve. Teď už to snad ale bude pokračovat," doufá manažer Palace Roy Hodgson.

Domácí by měli po několikazápasové absenci přivítat zpět v týmu brankářskou jedničku Waynea Hennesseyho, stejně jako záložníka Cheikhoua Kouyatého. Otazník tak kromě dlouhodobě vyřazeného Christiana Bentekeho visí pouze nad stavem Martina Kellyho a jeho poraněného svalu. Na straně Cardiffu se vrací do hry krajní bek Joe Bennett, ovšem Danny Ward s týmem do Londýna neodcestoval a nejistý je také start Jazze Richardse.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Wan-Bissaka, Tomkins, Sakho, Van Aanholt - McArthur, Kouyaté, Milivojević, Meyer - Townsend, Zaha
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Etherdige - Ecuele Manga, Morrison, Bamba, Cunningham - Harris, Gunnarsson, Arter, Hoilett - Camarasa - Zohore
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 3.81 - 6.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brighton & Hove Albion - Arsenal FC  (středa 18:15)
Tradičně nabitý vánoční program Premier League se řítí nezadržitelně kupředu a druhý svátek vánoční nabídne mimo jiné podvečerní duel Brightonu s Arsenalem. Zatímco Kanonýři potřebují naplno bodovat v tuhém boji o umístění do čtvrtého místa, tým Chrise Hughtona v posledních kolech výsledkově polevil a začíná se nebezpečně přibližovat skupině sestupem ohrožených týmů ze spodku tabulky.

Výhra Arsenalu nad Burnley v předešlém kole znamenala také návrat Mesuta Özila na trávníky, navíc s kapitánskou páskou na ruce po táhlé absenci plné nejasností a spekulací okolo samotné budoucnosti německé hvězdy v Arsenalu. Özil však okamžitě ukázal své kvality brilantním pasem na Seada Kolašinace, kterým založil první gól utkání. "S jeho kvalitou má pro tým velký přínos. Je pro nás ohromně důležitý jako kapitán i hráč," vychválil svého parťáka bosenský bek, jenž se v posledních týdnech stal klíčovou složkou ofenzivy Arsenalu. Přesto zůstává značně nejisté, zda si Özil místo v základní sestavě podrží.

Brighton bude proti Arsenalu odvracet případnou čtvrtou porážku v řadě za sebou po selháních proti Burnley, Chelsea a Bournemouthu. Kdyby Seagulls skutečně prohráli i ve středu, šlo by o nejhorší výsledkovou šňůru za celé čtyři roky, co tým vede Chris Hughton. Ten se musí vypořádat především se stavem defenzivy, kde se kuriózně střídají stopeři s karetními tresty. Sotva třízápasový distanc vypršel Shaneu Duffymu, nechal se pro změnu vyloučit jeho obvyklý kolega Lewis Dunk. Mimo hru nadále zůstává duo Jahanbakhsh, Izquierdo.

Potíže Arsenalu se složením sestavy jsou však ještě mnohem větší. Unai Emery se s vánoční zápasovou smrští musí vypořádat nejen bez dlouhodobě zraněných Roba Holdinga s Dannym Welbeckem, ale stále také dalších obránců Bellerína, Monreala, Mavropanose a nejspíše i Shokdrana Mustafiho, jenž má k návratu na hřiště nejblíže. Čerstvě navíc vypadl ze hry i Henrik Mchitarjan, jehož nepustí zraněný kotník do hry asi na šest týdnů. Znovu tak lze očekávat, že si Granit Xhaka odbude neobvyklou roli ve středu obrany, a nedostatky v defenzivě bude muset korigovat nepolapitelná útočná dvojice Lacazette s Aubameyangem, po osmnácti kolech nejlepším střelcem ligy s dvanácti zásahy.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Bruno, Balogun, Duffy, Bernardo - Knockaert, Pröpper, Stephens, March - Gross - Murray
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Koscielny, Sokratis, Xhaka - Lichtsteiner, Torreira, Guendouzi, Kolašinac - Iwobi, Ramsey - Lacazette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.29 - 3.86 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Watford FC - Chelsea FC  (středa 20:30)
Maurizio Sarri má rozhodně o čem přemýšlet. Jeho svěřenci v sobotu na domácím hřišti překvapivě podlehli Leicesteru a ztratili tak kontakt s třetím Tottenhamem. Navíc se na ně dotáhl i pátý Arsenal a tak to vypadá, že Chelsea i letos čeká pouze tuhý boj o samotné kvalifikování se do Ligy mistrů. To hráči Watfordu si před Vánocemi zlepšili náladu, když vyloupili stánek West Hamu United a posunuli se na velmi dobré sedmé místo v tabulce.

O Watfordu se před touto sezónou příliš nemluvilo, pravdou ale je, že po necelé polovině soutěže patří společně s Bournemouthem k těm nejpříjemnějším překvapením celé soutěže. Pod vedením Javiho Gracii odstartovali skutečně bravurně - zvítězili ve všech prvních čtyřech zápasech. Takhle vysoko postavenou laťku sice samozřejmě neudrželi, nicméně krom menší krize v listopadu a na začátku prosince, kdy se museli šest zápasů obejít bez zisku tří bodů, podávají konzistentní výkony. Navíc se zdá, že je vybojovaná remíza na Evertonu opět dostala do té správné provozní teploty, Watford totiž od té porazil Cardiff a o víkendu si i trochu překvapivě lehce poradil s West Hamem. Na londýnskou Chelsea má navíc dobré vzpomínky, před necelým rokem ji totiž na vlastním hřišti vyprovodil debaklem 4:1.

Naopak v táboře hostí dobrá atmosféra panovat ani nemůže. Zdá se totiž, že Chelsea znovu z boje o titul odpadla už před Vánoci, navíc ji znovu začínají sužovat známé potíže s ofenzivou. Krom Edena Hazarda se totiž žádný útočný hráč nenachází v optimální pohodě - Willian zažívá jednu ze svých tradičních herních krizí, Pedro si sice je schopen své odvést, ovšem trn z paty celému týmu nevytrhne, takže veškerá odpovědnost zůstává na belgickém ofenzivním klenotu. Samostatnou kapitolou pak je výkonnost obou útočníků - je takřka jisté, že se v přestupovém období Chelsea bude poohlížet po novém útočníkovi. Jak jinak si vysvětlit, že se Sarri v poslední době čím dál častěji uchyluje ke hře bez klasického útočníka a na samotný vrchol sestavy staví Edena Hazarda? Vypadá to, že mu s výkony Alvara Moraty a Oliviera Girouda již došla trpělivost.

Domácí se musí obejít bez čtveřice Will Hughes, Andre Gray, Sebastian Prödl a Adalberto Penaranda. Chelsea se vrací Alvaro Morata, naopak kvůli zdravotním problémům k dispozici nebude Andreas Christensen.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Femenía, Kasabele, Cathcart, Holebas - Sema, Doucouré, Quina, Pereyra - Deulofeu, Deeney
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Rüdiger, Luiz, Alonso - Kante, Jorginho, Kovačič - Willian, Giroud, Hazard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.60 - 3.96 - 1.68
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC18153039:748
2.Manchester City18142250:1344
3.Tottenham Hotspur18140437:1842
4.Chelsea FC18114335:1537
5.Arsenal FC18114340:2437
6.Manchester United1885534:3029
7.Watford FC1883725:2527
8.AFC Bournemouth1882827:2826
9.Leicester City1874722:2125
10.Wolverhampton Wanderers1874719:2125
11.Everton FC1866626:2824
12.West Ham United1873825:2724
13.Brighton & Hove Albion1863920:2621
14.Crystal Palace18531017:2518
15.Newcastle United1845914:2217
16.Southampton FC1836919:3315
17.Cardiff City18421218:3814
18.Burnley FC18331216:3612
19.Huddersfield Town18241211:3110
20.Fulham FC18241216:4210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (893)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele