Premier League - preview 17. kola

14.12.2019, 09:19, aktualizováno 16.12.2019, 08:30
Previews
Crystal Palace se v pondělní dohrávce 17. kola Premier League potká s Brightonem. Domácí Eagles se mohou v případě vítězství dostat na dostřel k pozicím zaručujícím evropské poháry. Brighton by se zase mohl dotáhnout alespoň na svého soupeře...
Crystal Palace - Brighton & Hove Albion  (pondělí 20:45)
Takzvané "A23 Derby" uzavře sedmnácté kolo nejvyšší anglické soutěže. Do londýnského Crystal Palace dorazí z jihu Anglie nedalece vzdálení "Racci" z Brightonu, přičemž oba celky bojují ve středu tabulky Premier League. V lepším postavení se před pikantním kláním nacházejí domácí, ovšem na Seagulls při posledních dvou setkáních nevyzráli.

Značnou část října a listopadu to s Crystal Palace nevypadalo nijak růžově. Tehdy na prostoru pěti zápasů vybojovali Eagles jediný bod a začali se propadat nebezpečně blízko sestupovým vodám. Nyní už je ale situace jiná. Londýnský celek zůstal v posledních třech kláních neporažen a díky dvěma výhrám a jedné remíze vystoupal na desáté místo. Ani jednou přitom "Orli" neinkasovali, v útoku je zase podržel potentní Jeffrey Schlupp.

Také Brighton se po menší době temna vzpamatoval. Je pravda, že nulový zisk z utkání proti Manchesteru United, Leicesteru a Liverpoolu šlo předvídat. O to větší úsilí vložili Seagulls do duelu na Emirates Stadium, kde vyzráli na mátožný Arsenal. V minulém kole pak Seagulls uhráli cennou remízu s rozjetým Wolverhamptonem. Před derby ztrácí svěřenci manažera Grahama Pottera na Crystal Palace tři body, v případě výhry by se tedy na londýnského rivala z třinácté pozice v tabulce dotáhli.

V Selhurst Parku však budou hosté postrádat pilíře ze středu pole Dalea Stephense, jenž si musí odpykat disciplinární trest za pět žlutých karet v sezóně. Mimo hru zůstávají také Solly March s Josém Izquierdem, o nasazení mladého útočníka Aarona Connollyho se teprve rozhodne. Na druhé straně barikády se kvůli vyloučení v posledním ligovém zápase nepředstaví stoper Mamadou Sakho. Zranění limituje také Schluppa, Patricka van Aanholta a Joela Warda, šanci tak po téměř dvou letech může v Premier League zase dostat Jairo Riedewald.

Poslední souboje obou týmů přinesly řadu gólů. V uplynulém ročníku se ze dvou vítězství radoval Brighton, jenž nejprve díky skvělé první půli uspěl na domácí půdě 3:1, aby v březnu tohoto roku vyloupil i Selhurst Park po výsledku 2:1. Pokud by Seagulls uspěli i nyní, vyzráli by na Eagles třikrát v řadě poprvé od roku 1983.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Kelly, Tomkins, Cahill, Riedewald - Kouyaté, Milivojević, McArthur - Towsend, J. Ayew, Zaha
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Alzate, Webster, Dunk, Burn - Pröpper, Mooy, Bissouma - Groß, Maupay, Trossard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.31 - 3.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Everton FC  (neděle 15:00)
Výhry nad Tottenhamem, Manchesterem City či v Evropské lize nad Alkmaarem dostaly fanoušky Rudých ďáblů do varu. United si to teď nesmí pokazit, s Evertonem je doma čeká hodně těžký souboj. Všichni mají ještě v paměti nedůstojné vystoupení Manchesteru v Goodison Parku, letos v dubnu tam Toffees svého soupeře rozstříleli 4:0. Na Old Trafford se však liverpoolskému klubu tolik nedaří, tříbodový triumf si tam naposledy připsal před šesti lety.

Všechny zmíněné výhry zvýšily Manchesteru pošramocené sebevědomí, ale parta kolem norského manažera Oleho Gunnara Solskjaera ještě zdaleka nemá vyhráno. Každopádně prosinec se s výjimkou domácího zápasu s Aston Villou (2:2) vyvíjí dobře a United přeci jen poskočili tabulkou Premier League na páté místo za Chelsea, na Blues přitom ztrácejí pět bodů a to stále není málo.

Úvahy o titulu v Premier League jsou s největší pravděpodobností pasé, hlavním cílem United je umístění v TOP 4, které zaručí přímou účast v Lize mistrů. Pro Manchester tam samozřejmě vede ještě jedna cesta skrze Evropskou ligu. V pondělí se dozví svého prvního soupeře pro vyřazovací fázi a manažer Solskjaer se netají tím, že chce celou soutěž podobně jako v roce 2017 vyhrát.

Everton o víkendu zaznamenal pod dočasným trenérem Duncanem Fergusonem výhru nad Chelsea a vedení doufá v další dobré výkony. Vždyť teprve nedávno propustilo pro neuspokojivé výsledky Marca Silvu a jeho náhradu stále hledá. V médiích se již objevily některé možnosti, volný je Unai Emery (ten už údajně odmítl) nebo italský stratég Carlo Ancelotti.

Navzdory všem spekulacím ohledně budoucího trenéra zůstává Everton daleko za očekáváním, ovšem stále věří v lepší zítřky. "Tabulka je v této sezoně opravdu vyrovnaná, více než obvykle, a pár výher v řadě nás může katapultovat nahoru. Stále si myslíme, že se můžeme dostat do horní poloviny, ale první šestka v tuto chvíli pro nás není v obraze," nepřestává věřit 26letý Michael Keane, který na Oldt Trafford působil. V minulém kole Everton porazil Chelsea 3:1 a po třech porážkách zase jednou získal tři body. Hosté se momentálně nacházejí ve víru opravdu těžkého losu, po Leicesteru, Liverpoolu a Chelsea je čeká duel na Manchesteru United. "Měli skvělý týden, hráli skvěle proti City a měli další dobré výsledky. Budou plni sebevědomí, ale my máme po víkendu také větší sebevědomí, takže do utkání půjdou dva týmy, které mohou vyhrát," dodal Keane.

Oba celky mají jednoho společného jmenovatele a tím je marodka. Manchester musel lepit sestavu už v pohárovém zápase s Alkmaarem a manažer Ole Gunnar Solskjaer stále nemůže počítat s Baillym, Fosu-Mensahem, Rojem, Pogbou nebo Dalotem. Podobně je na tom i Everton, na Old Trafford se neobjeví bývalý hráč United Schneiderlin a k dispozici nebudou ani Gomes, Gbamin, Martina, Delph a Walcott.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Shaw, Maguire, Lindelöf, Wan-Bissaka - Fred, McTominay - Martial, Lingard, James - Rashford
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Sidibé, Keane, Holgate, Digne - Bernard, Sigurdsson, Davies, Iwobi - Richarlison, Calvert-Lewin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 4.11 - 5.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Tottenham Hotspur  (neděle 15:00)
Tottenham se po příchodu trenéra Josého Mourinha chce tabulkou co nejdříve vyšplhat na příčky zaručující evropské poháry a zatím se týmu pod jeho vedením v Premier League docela slušně daří. V uplynulých čtyřech kolech urval devět bodů a rád by svoje konto rozšířil i proti Wolverhamptonu, se kterým sousedí v průběžném pořadí.

Nicméně uspět na půdě svého protivníka nebude pro Spurs vůbec jednoduché. Domácí aktuálně neprohráli napříč všemi soutěžemi devětkrát v řadě, v evropských pohárech si navíc ve čtvrtek znovu počínali velmi dobře a smetli čtyřmi brankami Besiktas. To hosté naopak v Lize mistrů nebodovali ve šlágru své základní skupiny na hřišti Bayernu.

Hlavně Vlci udělají zřejmě několik změn v sestavě oproti svému poslednímu vystoupení v Evropské lize. Manažer Nuno Espírito Santo v ní své složení prostřídal a nasadil hned sedm jiných hráčů, přičemž teď se očekává i návrat nejlepšího střelce Raúla Jiméneze. Tottenham čeká opravdu nelehká zkouška. Vždyť už loni v prosinci se svým sokem doma padl.

Především velkou chválu v posledních týdnech sklízí právě wolverhamptonský stratég. Údajně o jeho služby jeví zájem například v bahně se topící Arsenal. "Zaslouží si tyhle pocty," uvedl na jeho adresu José Mourinho. "A podle mého názoru jsou ještě tyhle pocty nedostačující. Určitě by měly být ještě větší. Odvádí opravdu fantastický džob."

Sám Nuno sice působil jako hráč na nejvyšší úrovni, nicméně ve své profesionální kariéře odehrál jen na dvě stě zápasů. Nikdy neplatil za nějakou velkou oporu. "Je to mnohem lepší manažer než fotbalista," uvedl tottenhamský lodivod. "Neříkám, že byl špatný, ale daleko lépe mu sedí pozice trenéra. Vlci jsou z taktického hlediska jedněmi z nejlepších."

Oba celky od sebe dělí v tabulce jeden bod, a protože v sobotu nezvládla svůj duel čtvrtá Chelsea proti Bournemouthu, mohly by se pokusit jejího zaváhání náležitě využít. Rozhodně menší marodku mají celkově The Wanderers, těm totiž budou chybět pouze zranění Willy Boly a Morgan Gibbs-White. Tottenham naopak může postrádat až šestici hráčů.

Zdravotně indisponovaní jsou i nadále oba gólmani Hugo Lloris a Michel Vorm, nastoupit nemohou ani Erik Lamela a Ben Davies. Po zranění svého kotníku by sice mohl nastoupit Harry Winks, jenž už se vrátil plně do tréninku, očekává se však spíše, že začne na lavičce náhradníků. Tak na devadesát procent je pak vyloučený start Tanguye Ndombélého.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.59 - 2.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Manchester City  (neděle 17:30)
Ani jeden ze soupeřů nedělního šlágru neprožívá v ligové soutěži vůbec povedenou sezónu. Obhájci titulu z Manchesteru ztrácí na suverénní Liverpool ze třetí pozice už čtrnáct bodů, Arsenal je na tom ještě o deset bodů hůře a bude mít co dělat, aby se příští rok vůbec představil v evropských pohárech.

Gunners minulý víkend ukončili devítizápasovou sérii bez jediného vítězství, když během deseti minut otočili vývoj na West Hamu. Brankami se na tom podíleli debutující Martinelli, Pepe a Aubameyang. Ve čtvrtečním duelu v Lutychu sice získali jen bod, i ten jim ale stačil k pohodlnému zajištění postupu, navíc nastoupili převážně náhradníci.

Návštěvy na Emirates jsou v poslední době poměrně žalostné, jelikož to, co ještě do října Arsenal zdobilo, je teď jeho problémem. Zatímco v prvních dvou měsících sezóny ztratil doma jediný bod, v posledních pěti zápasech na svém svatostánku získal pouhé tři body. Aktuálně navíc dvakrát v řadě prohrál, když nestačil ani na Brighton, ani na Frankfurt.

Čisté konto Kanonýři naposledy udrželi na začátku října s Bournemouthem, zazářit tak znovu musí ofenzivní část. Z té se nejvíce daří Aubameyangovi, který se s jedenácti přesnými zásahy drží na druhém místě tabulky střelců. Citizens musí spoléhat na osmigólového Sterlinga, jehož by přesnými pasy mohl zásobovat nejlepší nahrávač soutěže Kevin De Bruyne.

Někdo totiž musí zastoupit zraněného Agüera, jenž spolu se Stonesem do utkání určitě nezasáhne. V ohrožení je i start Davida Silvy. Na druhé straně stoprocentně nenastoupí indisponovaný Tierney, pochyby panují i ohledně startu Bellerína a Pépého.

Ani Citizens nemohou být nadšeni ze své aktuální formy. Nulu totiž neudrželi desetkrát v řadě, z předchozích osmi zápasů navíc jen třikrát zvítězili. Minulý víkend překvapivě nezvládli domácí manchesterské derby, proti Rudým ďáblům korigoval skóre až v závěru Otamendi. Náladu si částečně zpravili v Záhřebu při duelu Ligy mistrů, v němž se hattrickem blýskl Gabriel Jesus.

Uklidňovat Guardiolovi svěřence může alespoň to, jak se jim v duelech s Arsenalem daří. Posledních pět zápasů totiž zvládli s naprostým přehledem, v součtu dali čtrnáct branek a inkasovali jen dvakrát, v obou případech na Etihadu. Oproti tomu poslednímu zápasu ale budou postrádat zmíněného Agüera, který rozhodl třemi góly.

"Podíváme se na předchozí zápasy Arsenalu a zjistíme, co mají v plánu. Mají typický styl hry. Ve středu hřiště jsou velmi kvalitní, zejména díky Özilovi a Lacazettovi," řekl v týdnu před utkáním Pep Guardiola.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Bellerín, Chambers, Sokratis, Kolašinac - Guendouzi, Torreira - Pepe, Özil, Martinelli - Aubameyang
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Rodri, Fernandinho, Angelino - De Bruyne, Gündogan, Silva - Mahrez, Jesus, Sterling
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.84 - 5.65 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Watford FC  (sobota 13:30)
Pokud někdo ještě nedávno věřil v nějakou slabinu Liverpoolu, tak v minulém kole inkasovalo jeho přesvědčení nepříjemný direkt. Reds totiž prolomili snad jedinou statistiku, která je v probíhající sezóně trápila, a sice udržení čistého konta. Po výhře 3:0 v Bournemouthu však poprvé od konce září v jakémkoliv zápase uhájili nulu, čímž opět fotbalovou veřejnost utvrdili v názoru, že právě probíhající ročník je skutečně jejich.

Další velký test zvládli svěřenci manažera Jürgena Kloppa v úterý, kdy si v Lize mistrů připsali důležité vítězství v Salcburku, díky němuž si pojistili postup do vyřazovacích bojů soutěže. Navíc i v Rakousku udržel brankář Alisson čistý štít. U Reds zkrátka vše funguje jako precizní hodinky a vedení v Premier League s osmibodovým náskokem na druhý Leicesterem je toho nejlepším důkazem.

Na oslavy je však dle německého stratéga ještě čas. "Statistiky mě v tomto případě nezajímají. Je to prostě tak, jak to je, musíme ještě odehrát spoustu zápasů. To je jediná cesta, jak můžeme jít dál, nevíme, co se bude dít v květnu. Zajímá nás jen zítřejší (sobotní) utkání. Watford má nového manažera, takže naše analýzy můžeme hodit do koše", prohlásil Klopp, jenž nově prodloužil kontrakt s Liverpoolem do roku 2024.

Zmíněným novým lodivodem Hornets je Nigel Pearson, muž, který je znám především jako strůjce postupu Leicesteru do Premier League a následné zázračné záchrany, během které tak trochu připravil Foxes pro následnou šokující cestu za titulem. Zkušenosti s bojem o udržení má tedy bohaté a ve Watfordu je může dosyta využít, neboť sršni nadále uzavírají ligové pořadí s již šestibodovou ztrátou na záchranu.

V Liverpoolu se Pearson bude muset obejít bez zraněného levého beka José Holebase a dost možná také bez zadáka Adama Masiny a záložníka Roberta Pereyry, jejichž start je nejistý. Do hry se naopak vrací stoper Craig Dawson. Domácí budou řešit problémy v obraně, neboť mimo hru jsou Dejan Lovren i Joël Matip. Proti Watfordu se nepředstaví ani pravý bek Nathaniel Clyne a středopolař Fabinho.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson - Wijnaldum, Milner - Shaqiri, Lallana, Mané - Origi
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Janmaat, Kabasele, Dawson, Kiko - Doucouré, Capoue - Sarr, Deulofeu, Hughes - Deeney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 8.31 - 15.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Burnley FC - Newcastle United  (sobota 16:00)
Newcastle bude chtít v rámci sedmnáctého kola Premier League potvrdit svou formu z posledních týdnů a pokusí se vyloupit svatostánek Turf Moor v Burnley. Domácí jsou momentálně třináctí, hosté o dvě příčky před nimi.

Burnley se v posledních kolech trápí, i když k němu los byl nemilosrdný. Nejprve totiž schytalo výprask 1:4 od Manchesteru City a poté 0:5 od Tottenhamu. Celková bilance z posledních osmi zápasů tak činí šest proher, což si Burnley za rámeček určitě nedá. Při každé prohře navíc obdrželo alespoň dvě branky. "Poslední zápasy musíme hodit za hlavu a proti Newcastlu musíme podat maximální výkon. Stěžejní bude zlepšit defenzivu, protože dostat devět gólů za dvě utkání je nepřípustné i proti takovým gigantům, jakými City a Spurs jsou. Je možné, že nějaké změny udělám, to si ještě musím promyslet," uvedl trenér Sean Dyche.

Za to Newcastlu to začalo šlapat. Po překvapivé remíze se City 2:2 a výhře 2:0 v Sheffieldu si Bruceovi svěřenci připsali další vítězství, když porazili po brankách Shelveyho a Fernándeze 2:1 Southampton. Nyní však budou Magpies chybět hned čtyři hráči - Ciaran Clark, Jamaal Lascelles, Matt Ritchie a Allan Saint-Maximin. "Zakládáme si na týmovosti, což je dost důležité i pro naši hru. Musíme se přizpůsobit a pokud to bude nutné, jít jinou cestou. Máme hodně zraněných, ale v kádru je dost hráčů, abychom mohli odehrát kvalitní zápas. Kdy se vrátí však zatím odhadovat nebudu," řekl na předzápasové tiskové konferenci kouč Steve Bruce.

Při posledním střetu těchto celků Newcastle na svém stadionu vyhrál 2:0. Skórovali Schär a Longstaff.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Piters - Hendrick, Westwood, Cork, McNeil - Wood, Barnes.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Manquillo, Fernández, Schär, Dummett, Willems - Joelinton, Longstaff, Hayden, Atsu - Carroll
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.44 - 4.19
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chelsea FC - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
Hráči Chelsea se v rámci sedmnáctého kola Premier League utkají s trápícím se Bournemouthem. Zatím co Blues jsou momentálně čtvrtí, jejich soupeř sbírá jednu prohru za druhou a momentálně je patnáctý.

Chelsea se pod Frankem Lampardem začíná pomalu dařit. V Lize mistrů postoupila ze druhého místa za první Valencií do jarních bojů a ani v domácí soutěži to nemají Londýňané rozjeté vůbec zle, i když ani tomu forma z posledních zápasů moc nenasvědčuje. Prohra 1:3 na Evertonu určitě nesplnila očekávání, stejně jako domácí porážka 0:1 s West Hamem. Alespoň Aston Villu porazila Chelsea 2:1. V 17. kole budou chybět Ruben Loftus-Cheek a Marco van Ginkel. "Všichni hráči jsou naši. Nebudu mluvit o ničem k lednu, dokud leden nebude. Chci, aby každý hráč v týmu pracoval pro tým, aby měl tu správnou profesionalitu a touhu být zde," uvedl pro klubový web manažer Frank Lampard ohledně přestupových spekulací.

Bournemouthu se v poslední době vůbec nedaří. Poslední výhru zaznamenal 2.11. proti United, od té doby je v kolonce formy pět proher. Naposledy to Howeho svěřenci schytali od Liverpoolu, když prohráli 0:3 a navíc se jim zranil Nathan Aké. Předcházeli dvě prohry o gól - s Crystal Palace 0:1 a na stadionu Spurs 2:3, kdy se trefil dvakrát Wilson. Howe se také musí při skládání sestavy vypořádat s početnou marodkou, chybět by mohlo až devět hráčů. "Nathanovo vyšetření přineslo poměrně dobré zprávy, ale ještě nejsme schopni říci, jak dlouho bude mimo hru. Záleží na tom, jak se bude cítit. Můj odhad je šest týdnů, ale mohu se mýlit," prozradil manažer Eddie Howe pro klubový web.

Poslední vzájemný souboj vyhrál Bournemouth na své půdě 4:0, když se dvakrát trefil King a jeden gól přidali Brooks s Danielsem.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Zouma, Tomori, Emerson - Kanté, Jorginho - Willian, Mount, Pulišić - Abraham.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Francis, Mepham, Simpson, Rico - Wilson, Billing, Lerma, Fraser - Solanke - King.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.97 - 14.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Norwich City  (sobota 16:00)
Dlouhou šňůru vítězství mají momentálně za sebou fotbalisté Leicesteru, jejichž dalším cílem bude vítězství proti jednomu z aspirantů na sestup - horší než Norwich už je totiž jenom Watford.

Poslední porážka Foxes přišla před dvěma měsíci od suveréna sezóny Liverpoolu, od té doby zvládli devět po sobě jdoucích utkání, přičemž pokaždé vstřelili minimálně dvě branky. Minulý víkend na půdě Aston Villy zvítězili 4:1, dvěma trefami se o to zasloužil Vardy, po gólu přidal Iheanacho a Evans.

Spolu s Reds je Leicester jediným týmem, který na svém stadionu ještě neprohrála, hned sedm z osmi zápasu navíc vyhrál. Zásluhu na tom má i zmíněný Jamie Vardy, jenž je se šestnácti přesnými zásahy jednoznačně nejlepším ligový kanonýrem.

Canaries v posledních jedenácti utkáních uspěli jen jedinkrát, když zvítězili v Goodison Parku na půdě dalšího utrápeného týmu. Kromě tohoto zápasu navíc nedokázali ani jednou vstřelit větší množství branek. Podíl na tom má i zaseknutí nejgólovějšího hráče Pukkiho, jenž se po dlouhé odmlce prosadil až na začátku prosince.

"Potřebujeme skvělý výkon. Ukázali jsme, že můžeme soupeřit s protivníky na každé úrovni. Mohli jsme prohrát všechny naše čtyři poslední zápasy, ale rovněž jsme je mohli vyhrát. Zatím se nám dařilo uhrávat výsledky spíše proti silným soupeřům, namísto těch, kteří hrají z hlubšího bloku," říká manažer Daniel Farke.

Ani jeden z týmů netrápí četné absence, domácí by měli nastoupit v plném složení, Norwich bude postrádat jen dlouhodobě indisponované Drmiće s Klosem a možná Hanleyho.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Evans, Soyüncü, Chilwell - Praet, Ndidi, Tielemans - Maddison - Iheanacho, Vardy
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Zimmermann, Godfrey, Byram - Vrančić, Tettey - Cantwell, McLean, Hernández - Pukki
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.87 - 12.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sheffield United - Aston Villa  (sobota 16:00)
Oba jsou v letošním ročníku Premier League nováčky vedou si však naprosto odlišně. Zatímco Sheffield se pere v horní polovině tabulky a je na dostřel páté pozici, Aston Villa je až po uši namočena v sestupových bojích.

Hráči Blades minulý víkend přerušili sérii čtyř utkání bez vítězství, vzniklou i kvůli těžkému losu, a uspěli na půdě třetího z nováčků Norwiche. Tam sice po Tetteyově brance prohrávali, zásluhou Stevense a Baldocka ovšem dokázali skóre otočit. Ofenzivním tahounem týmu však povětšinou bývá jiný hráč, Lys Mousset v letošním ročníku již pět branek vsítil a na dalších třech se podílel asistencí.

Chris Wilder se dobrým postavením v tabulce nechce nechat ukonejšit. "Jsme ve slušné pozici a chtěli bychom se posunout dopředu. Musíme takto pokračovat, ale máme dvě nebo tři pozice, na nichž jsme trochu slabší. Musíme posílit, aby nebyly ovlivněny výkony a výsledky," říká manažer Sheffieldu.

To Villans vyhráli jediný z posledních sedmi ligových zápasů. I tady je nutno podotknout, že to bylo zejména vinou těžkého losu - setkali se totiž se všemi celky na prvních šesti místech. Naposledy nestačili na Leicester vysoko jedna čtyři, jedinou branku (v tu dobu kontaktní) vstřelil před poločasem Jack Grealish. A právě on má ze svého týmu podíl na nejvíce gólech. Čtyřikrát sám skóroval a na stejný počet gólů asistoval.

Do karet domácímu týmu navíc hraje to, že by měli nastoupit v plné sestavě - nikoho totiž nelimitují tresty ani zdravotní trable. Aston Villa se bude muset obejít bez čerstvě zraněného Mingse a dlouhodoběji indisponovaného Davise.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Basham, Egan, O'Connell - Baldock, Lundstram, Norwood, Fleck, Stevens - Mousset, McGoldrick
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Heaton - Guilbert, Engels, Ngoyo, Targett - Nakamba - El Ghazi, McGinn, Luiz, Grealish - Wesley
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.94 - 4.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - West Ham United  (sobota 18:30)
Vskutku o hodně půjde v posledním sobotním mači na jihu Anglie, kde Southampton přivítá londýnský West Ham. Oba celky se pohybují nebezpečně nízko, domácí dokonce sídlí v sestupových vodách. V uplynulých zápasech se však Saints zvedli, a tak na St. Mary's Stadium budou chtít využít slabosti hostů.

Manažeři Southamptonu i West Hamu Raplh Hasenhüttl a Manuel Pellegrini nemají v posledních týdnech či měsících mnoho klidu na práci. Ani jednomu z nich se nevede podle představ a u obou se spekuluje o možném vyhazovu. Více se v tomto směru diskutovalo o budoucnosti Pellegriniho, jenž podobné polemiky alespoň na čas utišil díky nečekané výhře na hřišti Chelsea, avšak nulový zisk z dalších dvou klání dal opět podnět ke vzniku spekulací.

Hammers přitom do sezóny vstoupili dobře a zprvu pomýšleli na horní příčky. V průběhu podzimu se však leccos změnilo, od konce září zvítězili kladiváři pouze jednou a začali se propadat níž a níž tabulkou. Před sedmnáctým kolem sídlil West Ham až na sedmnáctém místě jen bod nad první sestupovou pozicí, kterou okupuje sobotní soupeř ze Southamptonu.

Od klání na jihu Anglie si Pellegrini hodně slibuje. "Všichni víme, že potřebujeme dobrý výsledek. Jako manažer si vždy myslím, že týmové výsledky závisí na individuálním výkonu hráčů. Následně můžete víc pracovat na taktice, fyzičce a technické práce, jsou to však hráči, kteří rozhodují zápasy," řekl zkušený trenér z Chile.

Ani Saints se nevede zrovna nejlépe, přesto je u nich v poslední době vidět nepatrný posun. Po minulém kole se Southampton po dvou předchozích výhrách mohl dokonce vyškrábat nad zónu sestupu, jenže v Newcastlu neudržel vedení a po inkasované brance ze závěru klání se Hasenhüttlova družina vracela domů s prázdnou.

Sám Hasenhüttl bere vývoj zápasu v minulém kole jako dobrou zkušenost. "Musíme hrát zcela jinak než při vedení nad Newcastlem, což bylo také během týdne velké téma. Ve vývoji zápasu tak musíme udělat krok vpřed a potom nebudeme při utkáních venku pouštět body. Musíme se soustředit na způsob, jakým chceme hrát, a na naši filozofii."

Saints opět postrádají zraněného pravého obránce Yana Valeryho, hrát pravděpodobně ještě nebude ani Sofiane Boufal, naopak jeho kolega ze středu pole Stuart Armstrong by se domácímu publiku mohl ukázat. Hostům dlouhodobě schází brankář Lukasz Fabiański a středopolaři Jak Wilshere s Manuelem Lanzinim. Při prohře s Arsenalem si zranění přivodil také levý bek Aaron Cresswell, oba by však v sobotu měli být k dispozici.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Soares, Stephens, Bednarek, Bertrand - Djenepo, Ward-Prowse, Højbjerg, Redmond - Long, Ings
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Martin - Fredericks, Balbuena, Ogbonna, Cresswell - Snodgrass, Noble, Rice, Fornals - Anderson - Antonio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 4.03 - 4.28
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC16151040:1446
2.Leicester City16122239:1038
3.Manchester City16102444:1932
4.Chelsea FC1692531:2429
5.Manchester United1666425:1924
6.Wolverhampton Wanderers1659223:1924
7.Tottenham Hotspur1665530:2323
8.Sheffield United1657419:1622
9.Arsenal FC1657424:2422
10.Crystal Palace1664614:1822
11.Newcastle United1664617:2322
12.Brighton & Hove Albion1654720:2419
13.Burnley FC1653821:2918
14.Everton FC1652919:2817
15.AFC Bournemouth1644818:2416
16.West Ham United1644818:2816
17.Aston Villa1643923:2815
18.Southampton FC1643918:3515
19.Norwich City16321117:3411
20.Watford FC161699:309

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (929)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele