Nizozemská Eredivisie - souhrn 4. kola

22.08.2009, 20:45, aktualizováno 23.08.2009, 18:26
Komentáře a souhrny
Ajax doma drtil Spartu Rotterdam, gól ale nedal a jenom remizoval 0:0. PSV po změně stran otočilo zápas s Bredou a vyhrály i Feyenoord, Alkmaar a Twente. Čtvrté kolo v Holandsku odstartovala výhra Den Haagu na půdě Vitesse. Dobře je na tom Heracles, v utkání mezi Venlo a Groningenem se zrodila remíza...

SBV Vitesse - ADO Den Haag 1:3

22.08.2009 18:45

Góly: 89. Civard Sprockel - 8. Bogdan Milić, 41. Csaba Horváth, 62. Karim Soltani

V souboji dvou týmů ze spodku tabulky byl překvapivě úspěšnější hostující celek a tři body určitě bere všemi deseti. Den Haag byl mnohem lepším mančaftem a vedl v průběhu dokonce 3:0, výsledek si pak pohlídal a poprvé v sezóně tak v lize zvítězil. To Vitesse se trápí a zůstává s jediným bodíkem v sestupové zóně, navíc ho duely s největšími favority ještě čekají.

Utkání bylo do půl čtvrthodiny hry velmi vyrovnané, pak se ovšem domácí tým z Arnhemu po inkasované brance nalomil a když dostal v závěru půle druhou trefu, už se jen těžkodostával do správného tempa. Po nezáživném úvodu se zrodila jako blesk z čistého nebe první branka. Černohorská vycházející hvězda Bogdan Milič se po otočce parádně trefil z hranice vápna k tyči, obrana mu nechala trestuhodně příliš místa.

O něco později řádil Milič i nadále, tři minuty po gólu mohl navýšit po přihrávce Dannyho Buijse, avšak skvěle zasáhl gólman Piet Velthuizen. Po nudné pasáži přišla poslední pětiminutovka, domácí gólman se opět musel činit. Po krásném sólu sice uspěl v tváří tvář Karimu Soltanimu, ve 42. minutě už ale brance nezabránil. Po nádherném centru si nejvýše naskočil Csaba Horvath a zblízka hlavou poslal hostující fanoušky podruhé do euforie.

Arnhem vlétl do druhé půle jako uragán a snažil se ještě výsledek zvrátit, ovšem vůbec se mu to nedařilo. K tomu inkasoval po necelých 20 minutách potřetí a dílo bylo dokonáno. Wesley Verhoek napálil před sebou stojícího beka Jeroena Drosta, s dorážkou si ovšem hravě poradil nejaktivnější muž na hřišti Soltani. Arnhem se v samém závěru zmohl pouze na upravení stavu.

Nejprve ve velké možnosti neuspěl střídající Sinan Kaloglu, jenž netrefil branku jen o milimetry, v předposlední minutě kosmeticky upravil skóre po rohovém kopu Alexandera Buttnera hlavou Civard Sprockel. V příštím kole zavítá Arnhem na půdu Rody Kerkrade, která hraje ve velmi solidní formě a zatím ještě neprohrála, Den Haag bude bojovat o další bodíky s konkurenčním Waalwijkem.

Více informací k zápasu

Willem II - Heracles Almelo 0:1

22.08.2009 19:45

Góly: 66. Bas Dost

Almelo zatím mile překvapuje všechny odborníky. Místo tvrdých bojů v dolních patrech tabulky se totiž drží v klidném středu. To i díky hodně důležité výhry nad Tilburgem, kterou se mu povedlo v tomto kole uhrát. Jediným střelcem zápasu se stal Bas Dost.

Již od začátku měli hosté nad svým soupeřem mírně navrch. Na svůj jediný gól sice čekali až do 66. minuty, ale vše mohlo být úplně jinak hned v úvodní desetiminutovce, kdy se zjevil v dobré šanci Willy Overtoon. Kamerunský záložník šel sám na gólmana Aertse, jenže v souboji jeden na jednoho neuspěl. V 16. minutě se tito dva objevili v hlavní roli podruhé a opět z tohoto souboje vzešel vítězně Aerts, který si se střelou z hranice pokutového území poradil.

O sedm minut později dal o sobě vědět konečně také Tilburg, konkrétně nová posila Gerson Sheotahul. S jeho hlavičkou z malé vzdálenosti se ovšem gólman Martuin Pieckenhagen poradil. Na druhé straně nebezpečně pálil Fledderus, ale opět zasáhl výborně Aerts, a tak se šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Dvě minuty po změně stran stačily na to, aby si Willem vypracoval gólovou příležitost. Opět to brankou ale neskončilo. Brazilský obránce Leonardo Veloso si naskočil ve výborné pozici na centr Gregoireho, jenže jeho hlavička byla příliš slabá, a proto si s ní Pieckenhagen poradil bez větších potíží. V 66. minutě přišel zlomový moment celého utkání. Douglas poslal centr na hranici pokutového území, kde míč napálil z voleje Dost. Střela mu sice úplně nesedla, ovšem od země se odrazila až za záda překvapeného Aertse a rozhodla o třech bodech pro Heracles.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - FC Groningen 2:2

22.08.2009 20:45

Góly: 6. Keisuke Honda, 20. Sandro Calabro - 12. Nicklas Pedersen, 14. Andreas Granqvist

Ani počtvrté se nepovedlo Venlu konečně vyhrát a připsat si na konto tři body. Opět jen remizovalo. Tentokrát si nerozhodný výsledek 2:2 připsalo proti Groningenu, který naopak zůstává v pásmu sestupu.

Vše podstatné se událo hned na začátku zápasu. Obou celkům stačilo pouhých dvacet minut na to, aby do každé brány padly dvě branky a stanovil se tak konečný výsledek tohoto střetnutí.

O poznání lépe odstartovali do zápasu domácí hráči. Na úvodní gól čekali pouhých šest minut. Svěřenci kouče Rona Janse se dopustili faulu v blízkosti pokutového území a hrubě se jim to nevyplatilo. Míč si totiž vzal japonský reprezentant Keisuke Honda a nádhernou střelou do levého horního růžku branky se prosadil. Gólman Luciano da Silva byl bez šance s touto ranou něco udělat.

Jenže uběhlo devět minut a stav se ve Venlu měnil podruhé, tentokrát na druhé straně. Frank van Kouwen ztratil uprostřed hřiště míč a dovolil tím jít Groningenu do rychlého protiútoku. Lovre našel centrem Pedersena, který si počínal v zakončení jako zkušený kanonýr a vyrovnal. Vstřelený gól hosty pořádně nabudil a během chvilky se radovali podruhé. Hlavou se prosadil Granqvist.

Venlo si ale nenechalo nic líbit a ve 20. minutě dokázalo vyrovnat. Na centr Achmeda Ahahaouiho si naskočil záložník Calabro a míč poslal až za záda Luciana da Silvy. Ten, kdo čekal, že utkání bude v podobném tempu pokračovat i nadále se šeredně mýlil.

Zdálo se, že nerozhodný stav vyhovuje obou celkům, a proto se do žádné bezhlavé ofenzívy, která by mohla znamenat inkasování, nehnaly. Hlavně proto na hřišti rapidně ubylo šancí. Jednu z mála měl v 56. minutě Groningen. Po centru Mika Zonnevelda se dostal k hlavičce opět Granqvist, ale tentokrát míč poslal pouze do náruče gólmana Gentenaara. Nad naopak pálil při svém pokusu kapitán Koen van de Laak, a proto zápas vítěze nepoznal.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - NAC Breda 3:1

23.08.2009 14:30

Góly: 63. Danny Koevermans, 72. Danny Koevermans, 90. Ibrahim Afellay - 9. Edwin de Graaf

Starý známý Eindhoven je zpátky. Svěřenci kouče Ruttena opět potvrdili, že jejich výpadky ze začátku sezóny jsou minulostí. Po vítězství nad Ajaxem si připsali dnes tři body také proti Bredě.

Ta přitom měla zápas na Phillips Stadion rozehraný přímo výborně. Velmi rychle se totiž dostala do vedení a držela jej až do druhého poločasu. Poté však zaúřadoval zkušený kanonýr Danny Koevermans a dvěma góly stav utkání otočil. V závěru korunoval vítězství na konečných 3:1 středopolař Ibrahim Afellay.

Start do zápasu se domácím borcům příliš nepovedl. Již v 9. minutě totiž zaspala zadní řada, která dala mnoho prostoru De Graafovi, a ten už věděl, jak s takovou možností naložit. Střelou z 18 metrů propálil také gólmana Isakssona a poslal svůj tým do senzační vedení. Ale pro PSV mohlo být ještě hůř. Poměrně málo scházelo Schilderovi, jenž poslal míč těsně vedle tyčky. Nejblíže vyrovnání byl v prvním poločase Lazovič. Po centru Manoleva se sice dostal k zakončení, jenže skončilo to poměrně neslavně. Míč netrefil ideálně a gólman Rouwelaar nakonec vůbec zasahovat nemusel.

Do druhého poločasu vstoupili hráči Eindhovenu s cílem co nejrychleji vyrovnat. Jedině tak totiž mohli přemýšlet o tříbodovém zisku. Jejich plány ale po pouhých pěti minutách málem zničil poměrně aktivní Schilder, jehož výborně našel Martijn Reuser. Holandský mladík v zakončení ale zklamal. Z malé vzdálenosti totiž napálil pouze Isakssona, který sklidil bouřlivý potlesk.

Po tomto momentu už ale Eindhoven začal na hřišti úřadovat a svůj tlak využil ke vstřelení branek. Ta první přišla v 63. minutě. Po centru Manoleva se prosadil Koevermans, který se s jedním přesným zásahem nespokojil. O devět minut později již PSV vedlo a stav utkání kontrolovalo až do konce. Menší problém se naskytl po vyloučení obránce Rodrigueze. I ten ale domácí zvládli a v samotném závěru zásluhou Afellaye zvýšili na 3:1.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Sparta Rotterdam 0:0

23.08.2009 14:30

Góly: -

Většinou, když dorazila do Amsterdamu Sparta Rotterdam, diváci viděli gólové hody. Tentokrát se ale nic takového nekonalo. Ajax i přes velký počet šancí uhrál jen bezbrankovou remízu. Představu, kdo měl navrch, si můžete udělat sami - celkový počet střel: 45:1 pro Ajax!

Zápas málem začal pro Spartu pohromou. Již v první minutě totiž Ajax ukázal, kdo že je favorit a vypracoval si dobrou šanci. Po centru De Zeeuwa si zaběhl za obranu Siem De Jong, jenže míč se mu nepodařilo trefit ideálně a ten skončil v zámezí. Domácí fotbalisté se sice snažili potvrdit svou kvalitativní převahu, jenže jejich útočné akce častokrát brzdily nepřesné přihrávky.

Až v 11. minutě se o slovo opět přihlásil aktivní De Jong. Jeho střela ze 20 metrů ale prosvištěla pouze okolo levé tyčky brány Sparty. Jednu z největších šancí utkání měli domácí hráči přesně o deset minut později. Anita zastavil útok rotterdamského celku, přihrávkou našel De Zeeuwa, který ihned vyslal do zakončení Suáreze. Ten se nakonec ale ke střele nedostal, jelikož jej včas stihl zastavit obránce Viergever.

Spartu musel v první půli několikrát podržet gólman Šeliga, který si na nedostatek práce rozhodně stěhovat nemohl. Velký počet nadějných příležitostí ovšem zkazil samotný Luis Suárez, který častokrát zbytečně sóloval nebo střílel z hodně nevýhodných pozic na místo přihrávky na lépe postaveného spoluhráče.

Čtyřicátá minuta přinesla fanouškům pohlednou akci ze strany Ajaxu. Na jejím konci nebyl nikdo jiný než Suárez, jenže opět to k ničemu nevedlo, protože včas zasáhl Viergever a celou šanci ukončil obětavým skluzem.

Hosté se po celý první poločas dostávali na půlku Ajaxu jen sporadicky a pochopitelně si tak mohli nechat zajít chuť na nějaké útočné manévry před bránou Stekelenburga. I po změně stran se hrálo podle zaběhnutých kolejí - svěřenci kouče Martina Jola útočili, stříleli, obléhali pokutové území Sparty, ale nic nevedlo ke kýženému efektu. Proto to Aissati zkoušel z dálky. V 53. minutě si ale Šeliga s jeho pokusem poradil.

Podobný problém řešil i o pět minut později, kdy musel zasahovat proti ráně Suáreze. V 62. minutě se v hlavní roli ocitl opět uruguayský reprezentant. Jeho dělovka z přímého kopu orazítkovala jen tyčku, a tak se skóre stále neměnilo. Několikrát sice bylo v pokutovém území Sparty hodně horko, jenže vytoužený gól stále ne a ne přijít.

V 72. minutě se rozhodl kouč Jol pro změnu. Ze hřiště stáhl De Jonga, jehož nahradil Sulejmanim a tato změna se mu málem vyplatila. Po pár sekundách se totiž dostal srbský útočník do stoprocentní šance - v krkolomné pozici ale hlavičkoval příliš slabě a Šeliga míč bez problémů chytil. Také závěrečné minuty se nesly v neustálém dobývání branky Sparty. Vše bylo bezúspěšné.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - AZ Alkmaar 0:2

23.08.2009 14:30

Góly: 30. Martin Lejsal (vl.), 64. Mounir El Hamdaoui

Alkmaar potvrdil formu a ukázal, že bude v Lize mistrů hodně nebezpečný. Vykradl totiž stánek silného Heerenveenu a posunul se s devíti body za vedoucí Twente. Duel ovlivnila 30. minuta, kdy si český gólman Martin Lejsal dal neuvěřitelný vlastní gól a domácí se už na odpor nezmohli. Heerenveen tak spadl do druhé poloviny tabulky a se čtyřmi body mu patří až 13. místo.

Hosté byli aktivní od začátku, první střelu vyslal na branku Brett Holman, jistý zákrok ovšem předvedl Lejsal. V polovině úvodní půle po rohovém kopu Maartena Martense hlavičkoval prudce Hector Moreno, ovšem z brankové čáry dokázal včas vykopnout obránce Gerry Koning. Po půlhodině už však Alkmaar mohl oslavovat, Holman trefil sám před Lejsalem tyč a míč se následně odrazil do rukou ležícího gólmana, který si jej ovšem nešťastně srazil do vlastní sítě.

Před pauzou hosté dále tlačili a vytvořili si i tutovky z brejků. Největší možnost na zvýšení propásl ale Moreno po standardní situaci. Naskočil si na další rohový kop Martense, jenže i teď se proti jeho hlavičce vytáhl Lejsal. Domácí se snažili po pauze s výsledkem něco udělat a po sedmi minutách hry hrozil nebezpečnou ranou Bonaventure Kalou, dobrý zásah vytáhl gólman Sergio Romero.

O deset minut později mohl vyrovnat po dlouhém centru Michala Papadopulose střídající Paulo Henrique, jeho hlavičku však zlikvidoval i tentokráte Romero. Domácí definitivně zlomil v polovině druhé půle El Hamdaoui, kterého nádherně uvolnil po skvělém nápadu Martens a marockému špílmachrovi stačilo jen přesně zamířit - 0:2. El Hamdaoui mohl přidat i další branku, jeho lob ovšem letěl těsně na branku.

V příštím kole bude chtít Alkmaar natáhnout svou šňůru vítězství doma proti Tilburgu, Heerenveen se pojede poprat o body na půdu jiného pohárového účastníka Bredy.

Více informací k zápasu

FC Twente - RKC Waalwijk 2:1

23.08.2009 14:30

Góly: 17. Bryan Ruiz, 27. Blaise N'Kufo - 59. Charlison Benschop

Waalwijk i napočtvrté prohrál a jako jediný celek z Eredivisie doposud nezískal ani bod. Přestože v Enschede neodehrál až zas tak špatné utkání. Twente ovšem jednoznačně potvrdilo svou kvalitu a tři body si v poklidu pohlídalo.

Twente jako favorit utkání nebral nic jiného než tři body a samozřejmě že první rychlá branka by mu obrovsky pomohla ke klidu. Kenneth Perez to hezky zkoušel, nicméně gólman Wevers ho stačil ještě vychytat. Tlak domácích vyvrcholil v 18. minutě, kdy Perez nacentroval přesně na Ruize, jenž pohodlně skóroval k pravé tyči.

Druhá branka na sebe nenechala dlouho čekat. O čtyři minuty později centr z vápna parádně trefil Nkufo a zvýšil na 2:0. Do přestávky se snažil ještě hlavou skórovat Perez a vedení 3:0 by už bylo zřejmě definitivní tečkou za utkáním, avšak bez šance na úspěch. RKC začal druhou půli velmi dobře, v největší příležitosti se ocitl Berger. Ale až v 59. minutě hosté vstřelili branku.

Metaj zužitkoval centr Benschopa, který unikl po pravém křídle, a zamířil suverénně k pravé tyči. Twente už hru nemělo tolik pod kontrolou jako v prvním poločase, poslední smysluplnou střelou byla ta od Vujičeviče, která však byla zblokována mimo branku. Do konce zápasu si už přesto domácí těsné vedení udrželi a jen díky horšímu skóre se s deseti body nacházejí na druhém místě tabulky díky horšímu skóre.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Roda JC 4:0

23.08.2009 16:30

Góly: 4. Sekou Cissé, 32. Jon Dahl Tomasson, 38. Jonathan de Guzmán, 86. Jonathan de Guzmán

Fotbalisté Feyenoordu potvrdili dobrou formu a dostali se díky přesvědčivému vítězství 4:0 do čela tabulky, zatím tedy ztratili body jen za jednu remízu. Dvě branky vsítil Jonathan De Guzman, podruhé za sebou se trefil dánský navrátilec Jon Dahl Tomasson, který se tak začíná dostávat do své skvělé formy z přelomu tisíciletí. Roda poprvé v sezóně prohrála a klesla do středu tabulky, s její formou to zřejmě tak žhavé nebude.

Domácí šli do vedení již po 4. minutách, kdy po dlouhém výkopu brankáře Roba van Dijka se probojoval k míči Cisse a obelstil obránce Erica Adda, brankář Bram Castro nezmohl nic a po krásné střele inkasoval. Po půl hodině šli domácí do dvoubrankového vedení a činil se dánský střelec. Zleva nacentroval na jeho hlavu De Guzman a Tomasson s přehledem zblízka zavěsil pod břevno.

O šest minut později definitivně skoll hosty hrdina utkání De Guzman, který po chytré uličce Leroye Fera přeloboval velmi efektivně bezmocného Castra. Po pauze se Roda malinmko zvedla a dostala a se i do šance, nicméně silnou střelu Davyho De Fauwa dokázal brankář Van Dijk vyrazit mimo. O něco později to zkoušel po přihrávce Anouara Hadouira zblízka Mads Junker, avšak trestuhodně branku přestřelil a skóre se proto neměnilo.

Tečku za utkáním udělal čtyři minuty před koncem De Guzman, který se krásně uvolnil a zamířil přsně z 22 metrů do pravého horního rohu, brankář Castro se i nyní pouze proletěl vzduchem. Roda se pokusí o reparát v příšštím kole doma s Arnhemem, Feyenoord bude potvrzovat reputaci v prvním ostrém startu doma s Twente, které jim dýchá se stejným počtem bodů jako jediný celek Eredivisie na záda.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Feyenoord Rotterdam43107:010
2.FC Twente43106:210
3.AZ Alkmaar430112:39
4.PSV Eindhoven422011:88
5.AFC Ajax42119:57
6.FC Utrecht32104:27
7.Heracles Almelo42114:37
8.NAC Breda42115:57
9.Roda JC41212:55
10.VVV Venlo40409:94
11.ADO Den Haag41126:64
12.Sparta Rotterdam41122:54
13.SC Heerenveen41122:64
14.NEC Nijmegen31024:43
15.Willem II41034:53
16.FC Groningen40224:72
17.SBV Vitesse40132:71
18.RKC Waalwijk40042:130
Zbývající zápasy
30.09. 20:00NEC Nijmegen - FC Utrecht

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak Vitesse mě zklamalo, čekal jsme výhru

Reagovat
smazaný uživatel

Feyenoord Rotterdam

Reagovat
smazaný uživatel

Na Venlu se mi líbí, že se s tím moc nesere - čtyři zápasy, čtyři vysoké remízy, skóre devět - devět...

Reagovat
Xavi8

Reagovat
smazaný uživatel

tjn

Reagovat
smazaný uživatel

Honda v zime do Realu. :P

Reagovat
smazaný uživatel

Ne ne, do Liverpoolu

Reagovat
Paddy

AJAX magori toto , pres 40 strel a kulove

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

mazec ten ajax, eště že sem nešel do tipáča, tohle by byla konstanta. Ale ty střely 45:1... normální fičák

Reagovat
sosna

Lejsal si prej dal vlastňák

Reagovat
M11

ten ajax to je neskutecne snad tolik strel a 0 golu

Reagovat
madridcan

ti co mali na ajax tak ich moze porazit

Reagovat
Ferguson6

Csaba Horvath pekne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nádhera, takhle by to mohlo vypadat na konci, ta tabulka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

trochu trdlovina

Reagovat
smazaný uživatel

ajax mě sklamal

Reagovat
smazaný uživatel

a mě zase zklamal :/

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele