Nizozemská Eredivisie - souhrn 31. kola

17.04.2009, 22:38, aktualizováno 19.04.2009, 18:27
Komentáře a souhrny
Alkmaar sice podlehl Vitesse, přesto slaví mistrovský titul. Definitivně o tom rozhodla zaváhání jeho konkurentů - Twente prohrálo na půdě Feyenoordu, Ajax si z Eindhovenu veze tenisovou prohru 2:6. V boji o čelo ztratil i Heerenveen. Tilburg dotáhl tříbrankové manko, výhru má Volendam.

Heracles Almelo - NAC Breda 4:0

17.04.2009 20:45

Góly: 11. Jan Wuytens, 23. Ricky van den Bergh (pen.), 26. Juha Hakola, 40. Willie Overtoom

Jednoznačné utkání bylo k vidění v Almelu, kde si domácí Heracles a spřehledem poradil s favorizovanou Bredou 4:0.

Do utkání domácí vlétli s velkým stylem a o výsledku rozhodli již během prvních čtyřiceti minut. O první vážnou šanci, která se zapsala do statistik, se postaral domácí Ricky van den Bergh, který svou střelou vyděsil hostujícího brankáře Jelle ten Rouwelaara. Ten jeho střelu vyrazil pouze před sebe a k odraženému balonu se dostal Jan Wuytens, který nezaváhal a otevřel stav utkání.

Neuběhlo ani čtvrt hodiny a přišla další vážná situace v režii domácích. Útočník Bas Dost se ujal iniciativy a probojoval se až do šestnáctky soupeře, kde byl nečistým způsobem zastaven kapitánem hostů Robem Penderesem. Rozhodčí neváhal a okamžitě nařídil pokutový kop ve prospěch Almela. K tomu se postavil van den Bergh a s přehledem poslal domácí do dvoubrankového vedení.

Fanoušci Heraclesu se však nestačili vzpamatovat z euforie a o necelé tři minuty později přišel další domácí úder. Tentokrát přišla akce ze středu hřiště, když se do volného prostoru dostal domácí Juha Hakola. Ten se nikterak nerozmýšlel a tvrdou ranou z dvaceti metrů, ke které přidal potřebnou techniku, překonal Rouwelaara a zvýšil vedení svého celku již na 3:0.

Hosté se nedokázali z tohoto domácího výkonu nikterak vzpamatovat a na Polman Stadion hrálo prakticky jediné mužstvo - Heracles Almelo. Přišla čtyřicátá minuta a další akce domácích. Aktivní van den Bergh se dostal u postraní čáry k míči a přesným centrem našel volného Willyho Overtooma, který zakončil na 4:0.

Tím skončil vydařený první poločas domácích a na řadu přišlo druhé dějství, ve kterém Heracles utkání dohrával v tréninkovém rytmu. Zkoušel nové kombinace a strategii. To však žádnou branku již nepřineslo. Rozhozená Breda se do utkání nedostala a přijela prakticky na výlet. Důležité vítězství 4:0 a s ním cenné tři body tedy zůstávají na domácí půdě v Almelu.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Roda JC 1:1

18.04.2009 18:45

Góly: 80. Bas Sibum - 69. Sekou Cissé

Nijmegen bojuje o pohárovou Evropu, avšak proti zachraňující se Rodě zaváhal a brankou v poslední desetiminutovce zachraňoval vydřenou remízu 1:1.

Přesto však Nijmegen začal jako mírný favorit dobře. O první vážnou šanci se již v šesté minutě postaral domácí Lasse Schone, ale hostující brankář Bram Castro byl proti a jeho střelecký pokus lehce chytil. Hostující Roda však nezůstávala pozadu. Do slibné střelecké pozice se dostal hostující útočník Andres Oper. Ten se z rohu šestnáctky osmělil ke střele a Gabor Babos v brance domácích měl co dělat, aby jeho pokus vyškrábl.

Utkání nabízelo spíše osobní souboje uprostřed hřiště a v prvním poločase nenabídlo prakticky nic zajímavého. Natěšený fanoušek se tak musel spokojit pouze s nelíbivým fotbalem, který navíc nebyl účinný.

Do druhého poločasu vstupovali oba celky s jasným cílem skórovat. Za delší konec však již od začátku druhého dějství tahali spíše hráči hostující Rody. Ta se častěji dostávala do útočného pásma, ale vždy ztroskotala na finální přihrávce. Ta se vydařila v běžící 69. minutě, kdy přišla dobrá kolmice na rozeběhnutého Sekoua Cissého, který díky své dravosti prošel přes bránící hráče s lehkostí a proti domácímu brankáři byl naprosto bezchybný. Hosté tedy překvapivě vedli a v řadách domácích zavládla značná nervozita.

Přesto však Nijmegen nesložil zbraně a stále bojoval. Převzal herní iniciativu, ale stále chyběli důležité šance. Ta největší přišla v 81. minutě o kterou se postaral Daní Fernández. Ten si pohrál s míčem a lahůdkovým centrem našel volného Base Sibuma, který svým pokusem srovnal stav utkání na konečných 1:1. Domácí ovšem sahali i po plném bodovém zisku, ale v nastaveném čase podržel Rodu brankář Castro, když dokázal ve slibné příležitosti vychytat Dominiqua Kivuva.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - FC Groningen 0:1

18.04.2009 19:45

Góly: 30. Marcus Berg (pen.)

Groningen potvrdil roli favorita a ukázal se jako kat záchranářských prací, když dokázal v De Graafschapu urvat tři body za těsné vítězství 0:1.

Utkání začalo velice pozvolna. Oba celky se spíše oťukávali a čekali s čímže na ně vyrukuje soupeř. Domácí však byli kupředu hnáni svým publikem a tak se ve 24. minutě postarali právě oni o první větší šanci utkání. Jason Oost se chopil balonu a dobře si jej potáhl po straně hřiště. Dobrou kličkou do středu se uvolnil a perfektní přihrávkou našel nabíhajícího Bena Sahara. Ten se své šance nezalekl a okamžitou ranou prověřil hostujícího brankáře Luciana, který proti jeho pokusu dobře zareagoval a udržel tak čisté konto.

Ovšem přišla 30. minuta a s ní i překvapivá šance hostů. Ti se vrhli do útoku a po ruce jednoho z bránicích hráčů v pokutovém území byl rozhodčím okamžitě nařízen penaltový kop. K tomu se postavil Marcus Berg a jako správný střelec poslal Groningen do vedení 0:1.

To udrželi hosté až do konec prvního dějství a na řadě bylo dějství druhé. Do toho vstoupili znovu lépe domácí. Hned z úvodu se dobrou hlavičkou blýskl Oost, jenže jeho pokusu chyběla patřičná přesnost a tak byl rozruch před hostující brankou zbytečný.

Neuběhlo mnoho a domácí znovu sáhli po silné zbrani jménem Sahar. Ten se proháčkoval až k hostujícímu brankáři a tvrdou ranou prověřil jeho schopnosti. Díky reflexivnímu zákroku Luciana však hosté stále vedli těsně 0:1.

Domácí se poté ještě několikrát pokusili dobít hostující branku, avšak bezmocně. Groningen své těsné vedení udržel až do samého konce a trochu nespravedlivě vůči domácímu celku se mohli radovat z těsného vítězství 0:1.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - SBV Vitesse 1:2

18.04.2009 20:45

Góly: 19. Mounir El Hamdaoui - 36. Ricky van Wolfswinkel, 83. Alexander Büttner

Alkmaar bude muset odložit oslavy titulu do příštího kola. Doma totiž senzačně podlehl Arnhemu 1:2, týmu ze středu tabulky, a stále tak i přes dostatečný bodový náskok na vedoucí pozici nemá jisté prvenství. Jak kouč Vitesse Theo Bos slíbil, tak také splnil. Před zápasem totiž říkal, že jeho mužstvo "nebude jen hostem na slavnostní party" a nakonec si odváží za dva šťastné góly všechny body.

Přitom pro domácí se vše vyvíjelo už od začátku na jedničku. V 19. minutě se trefil útočník Mounir El Hamdaoui, muž, který neměl být ještě vlivem zranění zcela fit, jenže do poločasu stihl srovnat Ricky van Wolfswinkel a sedm minut před koncem zařídil tři body pro Arnhem Alexander Büttner.

Jak se nakonec ukázalo, Alkmaaru tolik prohra neuškodila. Druhé Twente Enschede prohrálo také na hřišti Feynoordu, čímž ztratilo definitivně naději na první místo, čili jen bod stačí AZ v příštím kole k úplnému statusu nizozemského šampióna pro letošní sezónu. Jen Ajax ho může ještě ohrozit. Ovšem pravděpodobnost, že by Alkmaar v posledních třech kolech vše prohrál a Ajax získal ještě společně s nedělním duelem 12 bodů, se pohybuje na bodu mrazu.

Onu očekávanou party rozjel nejprve El Hamdaoui, nejlepší střelec Eredivisie. Maročan si naběhl skvěle do středu hřiště na Dembeleho přihrávku a do protipohybu gólmana Roma zakončil přesně k tyči. Ve 36. minutě však domácím zhořkla chuť. Pokus o střelu od Jennera zachytil šťastně na hranici vápna van Wolfswinkel, jenž z blízkosti před brankářem Didulicou na výbornou uspěl.

I když Alkmaar nastřelil břevno a gól mu nebyl uznán z těsného ofsajdu, mělo si na spící Vitesse dát přece jenom větší pozor. Už deset minut před koncem varoval skoro korunovaného mistra svým pokusem Nilsson. Na stadionu to pak jen umlklo, když Büttnerova dalekonosná rána, nešikovně tečovaná, zapadla přímo do branky.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Twente 1:0

18.04.2009 20:45

Góly: 77. Roy Makaay (pen.)

Duel desátého celku s druhým měl být vyhecovaný, nicméně že bude až takhle, to opravdu zřejmě nikdo nečekal. Rozhodčí ukázal hned tři červené karty, navíc o vítězství domácího výběru rozhodla penalta. Tu s přehledem proměnil Makaay. Feynoord se proto v tabulce posunul na osmé místo, na kterém může bojovat o poháry. Naopak Twente ztratilo definitivně naději na titul, zezadu navíc tlačí Ajax.

Utkání bylo dlouhou dobu vyrovnané a oba celky se tradičně snažily útočit. Jenže skvělé defenzívy neudělaly žádné hrubky a tak to vypadalo, že je to jasný remízový zápas. Ovšem v poslední čtvrthodině se udály věci, které někdy nejsou k vidění ani za celé kolo. Jediná chyba zápasu byla náležitě ztrestána a hráči neudrželi nervy na uzdě.

V úvodu prvního poločasu se snažili více hosté, už po třech minutách hry hrozil Eljero Elia, dobrý zákrok ovšem předvedl gólman Henk Timmer. V dalším průběhu vyložené šance k vidění nebyly a taktika převažovala nad krásou, avšak Twente mírně tlačilo. Po půlhodině se ve vyložené možnosti ocitl Wout Brama, na poslední chvíli byl ozbrojen domácí obranou. Pět minut před koncem byla zablokována i dobrá rána, jejímž autorem byl Elia, do kabin se tedy šlo za stavu 0:0.

Domácí si první příležitost vypracovali v první minutě druhého dějství, když Georginio Wijnaldum uvolnil dánského zabijáka Tomassona, jeho ránu ale brilantně zlikvidoval gólman Boschker. O dvě minuty později musel stejně skvěle zasahovat Timmer, který vyrazil Perezův pokus. Šance se přelévaly z jedené strany na druhou, domácí následně zahrozili po rohovém kopu Van Bronckhorsta, hlavičku Andre Bahiy ale opět ukryl v náručí Boschker.

Poslední čtvrthodina byla nejzajímavější. Nejprve dobře pálil domácí Wijnaldum, pak přišel jediný gólový moment. Douglas v pokutovém území jasně poslal k zemi unikajícího Diega Biseswara a rozhodčí měl hned dvojí trest - červenou kartu a penaltu. Míč na značku pokutového kopu si postavil Roy Maakay a s přehledem zkušeného mazáka poslal brankáře na druhou stranu - 1:0.

Twente bralo tuto skutečnost jako křivdu a Chiek Tiote byl po druhé žluté kartě pět minut před koncem také vyloučen, hosté proto jen těžko mohli s výsledkem něco dělat. V nastaveném čase se ještě zcela zbytečně nechal vyloučit Van Bronckhorst, jenž též obdržel druhou žlutou a bude v příštím utkání svému mančaftu výrazně chybět. Twente se pokusí o reparát v dalším těžkém souboji na půdě čtvrtého Heerenveenu, Feynoord jede do Den Haagu.

Více informací k zápasu

Willem II - ADO Den Haag 3:3

19.04.2009 14:30

Góly: 70. Mohammed Messoudi (pen.), 72. Frank Demouge, 76. George Mourad - 5. Karim Soltani, 28. Karim Soltani, 52. Richard Knopper

Willem II ukázal velkou psychickou sílu, když dotáhl tříbrankovou ztrátu a nakonec proti Den Haagu vybojoval bod za remízu 3:3.

Utkání začalo překvapivě lépe pro hostující ADO Den Haag, který nastoupil do zápasu s jasným cílem zvítězit a udržet se tak v nejvyšší soutěži. První velká šance přišla již v 5. minutě, kdy Danny Buijs našel díky dlouhému vhazování hlavu volného Karima Soltaniho, který překvapivě poslal hosty do vedení.

Před koncem první půlhodiny přišel další světlý okamžik hostujícího celku. To běžela 28. minuta a k míči se znovu dostal aktivní Soltani, který očividně měl svůj den a svou druhou střelou zápasu vsítil už druhou branku a hosté najednou vedli o dvě branky.

Tím skončil první poločas a domácí po výprasku od Ajaxu v minulém kole marně lapali po dechu. Navíc se hosté ihned po příchodu ze šaten znovu vrhli do útoku a v 52. minutě se k míči dostal osamocený Richard Knopper. Ten svou tvrdou a nekompromisní ranou z malé vzdálenosti zvýšil už na 3:0.

Domácí však nešli do kolen a snažili se o kontaktní branku. Jejich tlak se stupňoval až přišla 70. minuta a pokutový kop pro domácí. K tomu se postavil Mohamed Messoudi, který vykřesal pro Tilburg naději.

Willem II byl najednou v euforii a všichni hráči se tlačili do útoku. Neuběhla ani minuta a před branou hostů s objevil osamocený Frank Demouge, který se nemýlil a rozdíl byl najednou pouze jednobrankový. Domácí byli na koni a vyrovnání se tedy čím dál tím více přibližovalo.

Přišla 76. minuta a po perfektním pasu se uvolnil Georgie Mourad. Ten se k radosti všech domácích příznivců dokázal prosadit a vyrovnal na vytoužených 3:3. Tímto výsledkem i celé utkání skončilo, a tak si oba celky rozdělily bod za remízu 3:3.

Více informací k zápasu

FC Volendam - Sparta Rotterdam 3:0

19.04.2009 14:30

Góly: 32. Rowin van Zaanen, 56. Paul de Lange (pen.), 87. Gerson Sheotahul

Volendam se osmělil a ukázal celému Nizozemsku, jak vážně to myslí se setrváním v nejvyšší holandské soutěži, když doma jednoznačně 3:0 porazil rotterdamskou Spartu.

Domácí nováček začal utkání zcela otevřeně bez jakéhokoliv respektu vůči soupeři. Do první velké šance se dostal domácí van Zaanen, ale jeho rána mu nesedla tak, jak měla, a stav utkání se tedy neměnil. Poté se do dobré šance dostal Jack Tuyp, ale ani on nebyl úspěšný. Přišla ovšem 33. minuta a s ní únik aktivního van Zaanena. Tentokrát se však domácí útočník nemýlil a poslal domácí do vysněného vedení. Tím však první poločas skončil.

Do druhého dějství však lépe vešli hostující hráči. Nejdříve o sobě dal vědět Joey Godee, který se po sobré individuální akci dostal do dobré střelecké pozice a tvrdou ranou prověřil Verhoevena v brance domácích. Stav se však neměnil. Poté se o slovo přihlásil hostující Edouard Duplan, ale ani on nedokázal srovnat stav utkání. Sparta nedokázala vyrovnat a tak se do hry znovu dostal Volendam. Přišla 56. minuta a s ní i překvapivá branka Paula de Langeho, která znamenala již dvoubrankové vedení domácích. Hosté se prakticky nedostávali do hry. Z toho nakonec vzešla i branka z 88. minuty, kterou vsítil Gerson Sheotahul a stanovil tak stav utkání na konečných 3:0.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - SC Heerenveen 2:1

19.04.2009 14:30

Góly: 6. Michael Silberbauer, 88. Gregoor van Dijk (pen.) - 3. Paulo Henrique

Heerenveen nedokázal zvládnout svůj duel proti Utrechtu a dal tak příležitost PSV, aby se ujalo čtvrté pozice, když prohrál těsně 1:2.

Utkání začalo pěkně zostra. Už od samého začátku se hostující Heerenveen do svého soupeře zakousl a tlačil se před branku De Ruitera. Zákonitě tak přišla třetí minuta a s ní i průnik hostujícího Geralda Sibona, který přesnou přihrávkou našel volného Henriquese Paula. Ten byl v dobré pozici, kterou dokázal využít a poslal tak Heerenveen do brzkého vedení. To však domácí Utrecht nepoložilo. Ten se okamžitě vrhl do útoku s jasným cílem srovnat. To se podařilo celkem brzy a to v sedmé minutě zásluhou aktivního Silberbauera, který svým pokusem dokázal rychle na branku Heerenveenu odpovědět. Poté však přišel herní útlum. Více ze hry však měli hosté, kteří usilovali o další branku.

V prvním poločase se však dál nic neudálo a tak na řadu přišlo dějství druhé. Po chvilkové tahanici ve druhém poločase se do větší herní pohody dostávali domácí. Hodně o sobě dával vědět Loic Loval, který svými průniky neustále zaměstnával obranu hostů. Duel se také po odehrané hodině hry přiostřil. K vidění byli i agresivní zákroky a časté náznaky nesportovní hry. S ubíhajícím časem zejména na hostující straně. To dospělo až k vyloučení hostujícího Darryla Janmaata. Závěr tedy nahrával do karet domácím, ti se ke své početní převaze postavili čelem a minutu po vyloučení poslal domácí do vedení Gregoor Van Dijk. Utrecht se tedy mohl radovat z vytouženého a překvapujícího vítězství 2:1.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - AFC Ajax 6:2

19.04.2009 16:30

Góly: 22. Edison Méndez, 31. Ibrahim Afellay, 41. Nordin Amrabat, 56. Jason Čulina, 65. Balázs Dzsudzsák, 90. Otman Bakkal - 44. Luis Suárez, 76. Miralem Sulejmani

V jednoznačnou záležitost se změnilo utkání mezi PSV a Ajaxem Amsterdam. Domácí zasadili hostům těžký direkt v podobě drtivého vítězství 6:2.

Od prvních minut bylo jasné, který tým bude nedělnímu podvečeru vládnout. PSV bylo lepší ve všech herních činnostech, ale gólu se dočkalo až v 22. minutě. Mendéz napřáhl z dvaceti metrů a jeho projektil se zastavil až v brance Ajaxu. O devět minut později se skóre měnilo podruhé, Afellay dokázal bez problémů dorazit do branky míč, jenž se k němu odrazil po střele Amrabata, kterou gólman Vermeer vyrazil pouze před sebe.

Jako v tragikomedii si musel připadat brankář Vermeer u třetího gólu. Z rohu malého vápna nakrátko rozehrával míč, domácí obrana ho ale stihla "nahrát" Amrabatovi dříve, než se Vermeer stihl vrátit do branky a 22letý útočník PSV uklidil míč do prázdné branky - 3:0. Těsně před poločasovým hvizdem za hosty snižoval Suarez, který povedeným volejem stanovil poločasové skóre na 3:1.

Čtvrtý přesný zásah ze strany domácích přišel po hodině hry, Čulina si udělal ze dvou obránců Ajaxu slalomové tyče a střelou do protipohybu gólmana nechal explodovat domácí fanoušky už počtvrté. Pátý a zřejmě nejhezčí gól zápasu přidal v 65. minutě Dzsudzsák, který z osmnácti metrů z přímého kopu vymetl horní růžek branky Ajaxu.

Druhý "čestný" úspěch hostů přidal v 76. minutě Sulejmani, který tváří v tvář technickou střelou k tyči překonal brankáře PSV Isakssona. Tečku za utkáním udělal v 90. minutě Bakkal, který stál na konci akce na jeden dotek a z otočky tvrdou ranou stanovil konečný účet zápasu na 6:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar31244362:1776
2.FC Twente31198458:2965
3.AFC Ajax31204772:3664
4.PSV Eindhoven31177765:3258
5.SC Heerenveen31177762:5158
6.FC Groningen311541251:3649
7.FC Utrecht311191137:3542
8.NAC Breda311261341:5042
9.Feyenoord Rotterdam311181247:3941
10.NEC Nijmegen31913937:3540
11.SBV Vitesse319101233:4437
12.Willem II31961634:5533
13.Heracles Almelo317101434:4931
14.Sparta Rotterdam31861741:6530
15.ADO Den Haag31771734:5228
16.FC Volendam31761835:6327
17.Roda JC31681734:5426
18.BV De Graafschap31671821:5625

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

no tak to byla slusna haluz...AZ byli strasne blizko vitezstvi, ale nakonec dostali nestastnej gol a jeste si musi pockat...nicmene Ajax by musel vyhrat vsechny zbyvajici zapasy (pricemz hraji proti PSV, AZ i Twente), doufat v samy prohry AZ a k tomu nastrilet o pet golu vic....takze je otazkou casu kdy titul do Alkmaaru dorazi

Reagovat
smazaný uživatel

je to v poho AZ,titul doma

Reagovat
smazaný uživatel

a titul je opravdu doma, muze se zacit slavit

Reagovat
AjaxFans

Jj,Az má titul jasný,Ajax mě dnes fakt našval,ale móóóc

Reagovat
fantomas

Groningeeen, titul je doma!

Reagovat
smazaný uživatel

parada...libi se mi ze i Volendam zabral, mohli by to udrzet

Reagovat
One-Real

Je to doma, je to doma!

Reagovat
smazaný uživatel

Volendam .. na dobré ceste zachranit ligu!!!na to jak to bylo na zacatku sezony beznadejne se pekne zvedly

Reagovat
smazaný uživatel

gratulaca AZ !!!

Reagovat
M11

Gratulace AZ

Reagovat
mastakillah

Alkmaar....... ...mistři

Reagovat
smazaný uživatel

volendam ....na jar hraju vyborne..verim ze sa zachrania,tak isto ako oni zachranuju moje tikety..

Reagovat
pavel.fotbal

Byli jsme před dvěma lety s manželkou na zájezdu v Nizozemí a taky ve Volendamu- nádherný město. Moc krásnej útulnej stadion, takovej domáckej a od těch dob mu držím palce a doufám, že předvede stejný finiš jako loni, kdy v boji o postup převálcoval Waalwijk a dokáže se udržet i bez baráže.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele