Nizozemská Eredivisie - preview 31. kola

17.04.2009, 08:32, aktualizováno 19.04.2009, 08:47
Previews
Včera v nizozemské lize prohrál jak Alkmaar, který tak musí své oslavy zatím odložit, tak i druhé Twente. Dnes může situaci zdramatizovat Ajax, který má o dva zápasy méně než vedoucí celek, avšak pojede na horkou půdu PSV Eindohven. V dalších zápasech se představí Heerenveen na hřišti Utrechtu nebo Den Haag v Tilburgu.
Heracles Almelo - NAC Breda  (pátek 20:45)
Heracles v minulém kole dostal výprask od Feyenoordu, dnes se bude chtít přes vlastními fanoušky rehabilitovat. Čtrnáctý tým Eredivisie hostí Bredu a vzhledem k hrozícímu sestupu chce bodovat. Hosté ale jsou papírovými favority, bojují o play-off Poháru UEFA.

Domácí Heracles se aktuálně potýká s kolísavou formou a v posledních deseti zápasech pouze jednou zažil pocit vítězství. Minulá utkání spíše byla ve znamení střídání remízy s porážkou. Poslední duel nesl příchuť porážky, a to ne jen tak ledajaké.

Svěřenci Gerta Heerkese cestovali na půdu zlepšujícího se Feyenoordu Rotterdam, odkud si po devadesáti minutách přivezli výprask v podobě 5:1. Díky této porážce se v Almelu znovu mluví o hrozbě sestupu nahlas. Celek spadl na 14. pozici a od sestupového pásma jej dělí tři body, které v tříbodovém systému neznamenají prakticky nic.

"Proti Feyenoordu se nám nedařilo. Zápas nám celkově nevyšel. Jsme znovu v ohrožení sestupu, proto musíme v následujících utkání vyhrávat. Bredě se nedaří a my by jsme toho mohli využít," prohlásil Heerkes. Ten bude postrádat důležitého útočníka Evertona, kterého trápí zranění.

I soupeř z Bredy je na tom v poslední době bídně. V zápasech nijak neoslňuje a forma celek pod vedením Roberta Maaskanta již dávno opustila. Poslední tři kola se nesou ve znamení porážek a další nelichotivou vizitkou je střelecká produktivita. Ve všech třech prohraných utkání nedokázali hráči Bredy ani jednou skórovat při čemž celkově šestkrát inkasovali.

Breda se díky těmto výsledkům ocitla na sedmé pozice, která ještě zaručuje playoff o Pohár UEFA, avšak na záda jí dýchá Nijmegen, který rozhodně chce vyhrávat. Minulé utkání odehrála Breda na své půdě a to proti aktuálnímu "mistrovi" z Alkmaaru. Utkání bylo velice vyrovnané, ale hosté v něm nakonec ukázali větší vůli po vítězství a po závěrečném hvizdu se mohli po právu radovat z vítězství 0:1.

"Na minulá utkání musíme co nejrychleji zapomenout, jinak to pro nás nedopadne dobře. Musíme co nejdříve začít hrát jako tým. Doufám, že se nám utkání proti Heraclesu vydaří a my zvítězíme," řekl Robert Maaskant. Hostům budou v zápase chybět Patrick Mtiliga a Tommie van der Leegte.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
NEC Nijmegen - Roda JC  (sobota 18:45)
První sobotní zápas 31. kola holandské Eredivisie proti sobě pošle domácí Nijmegen, který bojuje o evropské poháry, a zachraňující se Rodu, která potřebuje nutně bodovat.

Domácí Nijmegen se v nedávné době vymanil ze série neúspěchů, avšak od tří porážek v řadě přešel zase k jiné sérii a to k remízové. Poslední tři kola se totiž nesou ve znamení remíz a to narůstajícím tempem. První utkání s Willem II bez branek, poté remíza 1:1 se silným Twente a v minulém kole překvapivá remíza v De Graafschapu. Přesto však dokázali svěřenci Mario Beena postoupit do první osmičky na úkor Utrechtu a hájí osmou příčku, která zaručuje playoff o Pohár UEFA.

"Nejprve porážky a teď remízy. Teď by měli přijít vítězství pokud se nepletu, že?" konstatoval s úsměvem domácí trenér Mario Been. Ten však poté zvážnil: "Potřebujeme si udržet nynější pozici. Tlačí se na nás Utrecht proti kterému máme lepší pouze skóre. Hrajeme proti Rodě, což je celek, který je ohrožen sestupem, tudíž musí bodovat. Oni mají o motivaci postaráno, ale to my také. Věřím, že zvítězíme my."

Trenérovi Beenovi budou v zápase chybět zranění Youssef El-Akchaoui, Saidi Ntibazonkiza, Mark Otten a Jhon van Beukering. Patrick Pothuizen do utkání také nezasáhne, ale ne vinou zranění nýbrž díky trestu.

Jako druhý celek se představí sestupem ohrožená Roda, která se navíc potýká s finančními problémy s atmosféra v kabině není nikterak přívětivá. Svěřenci Harma van Veldhovena se potácejí u dna tabulky, aktuálně na šestnácté pozici. Boj o záchranu je ovšem otevřený a každý bod rozhoduje. Roda se však v posledních dvou zápasech utkala s příliš silnými soupeři. Nejprve doma těsně podlehla Ajaxu 1:2 a poté na půdě Twente 2:4.

"Nacházíme se ve velice svízelné situaci, která má stále otevřené východisko. Nyní nás čeká Nijmegen, který je podle mého hratelným soupeřem. Nechci celek pana Beena nějak podceňovat, ale Nijmegen není Ajax nebo Twente. Věřím v sílu mého celku a v to, že uspějeme," řekl před zápasem van Veldhoven.

Výhodou celku Rody je velice malá marodka. Proti Nijmegenu na ní zůstane pouze jediný hráč, avšak tím hráčem bude Boldizsar Bodor, který je pro hostující celek velice cenným hráčem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.40 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
BV De Graafschap - FC Groningen  (sobota 19:45)
Zachraňující se De Graafchap se chystá na další zápas. Tentokráte to bude střetnutí v rámci 31. kola holandské Eredivisie proti silnému Groningenu.

Domácí hráči pod vedením Darija Kaleziče si od porážky s Ajaxem dali pořádně do těla a od té doby zažívají pouze dobré časy. Nejprve přišla překvapivá výhra nad Heerenveen 2:0 a poté dvě remízy 0:0 a 2:2 s Vitesse, respektive Nijmegenem. Aktuálně De Graafschap hájí nelichotivou sedmnáctou pozici a se ztrátou dvou bodů na záchranu dohání vše co se dá.

"Čeká nás těžké utkání. Groningen je silný soupeř, ale my se nesmíme vzdát. Pokud moji hráči dají do utkání vše a po celých 90 minut budou hrát naplno, tak věřím, že uspějeme," konstatoval Kalezič, kterému v utkání bude scházet zraněný Jordy Buijs.

To Groningen má aktuálně jiné problémy. Celek pod vedením Rona Janse hájí momentálně příjemnou šestou pozici, která zaručuje jistotu playoff o Pohár UEFA. Tu si zatím Groningen hlídá s přehledem, na devátou pozici má náskok hezkých sedm bodů. V minulém kole přivítal celek na domácí půdě Vitesse, které probudilo a překvapivě zvítězilo těsně 2:3.

"Utkání s Vitesse se nám nepovedlo. Prostě jsme selhali ve všech aspektech hry. Jsme však z tohoto zápasu dostatečně poučeni a proti De Graafschapu se pokusíme všechny chyby odčinit," řekl Jans. Tomu budou chybět Marcus Berg, Nicklas Pedersen, Petter Andersson, Tim Matavz, Evgeniy Levchenko, Gonzalo Garcia a Koen van de Laak.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - SBV Vitesse  (sobota 20:45)
V Nizozemsku se může definitivně rozhodnout o titulu. Víceméně je jen otázkou času, kdy se Alkmaar stane mistrem. Pokud v sobotu porazí Vitesse Arnhem, je hotovo. Do konce totiž zbývají čtyři zápasy a Alkmaar má náskok 11 bodů.

Kouč Louis van Gaal by zajisté rád titul oslavil již v sobotu, ale také přiznal, že by bylo pěkné, kdyby o trofeji mohl rozhodnout na hřišti Ajaxu. "Pokud titul ukořistíme zítra, označím to za 'týmový titul'. Stát se šampionem na hřišti Ajaxu by však také bylo pěkné. Stadion je tam mnohem větší a plno hráčů v Ajaxu dříve hrálo."

Domácí budou stále postrádat útočníka Mounira El Hamdaouiho, jenž doléčuje zranění. "Nechci riskovat jeho zdraví, ale zítra přesto může hrát," sdělil novinářům po tréninku za zavřenými dveřmi kouč Van Gaal.

Arnehmské Vitesse je jedenácté a bude povzbuzeno poslední výhrou v Groningenu. "Nechceme dělat Alkmaaru pouze hosty na slavnostní party. Není to žádná zábava," prohlásil kouč Theo Bos. "Alkmaar udělá vše pro to, aby se stal mistrem."

Vitesse chybí suspendovaní Paul Verhaegh a Claudemir a zranění Stevanovič s Kuiperem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - FC Twente  (sobota 20:45)
Feyenoord míři do play-off o (nově vznikající) Evropskou ligu, na osmé místo momentálně ztrácí už jen bod a má tak velkou šanci, že odčiní nepovedenou sezónu. Tentokrát mu však v cestě stojí Twente, což nejsou žádní nazdárci. Aktuálně druhým tým tabulky se přetahuje o Ligu mistrů s Ajaxem.

Tradiční klub z Rotterdamu si může pochvalovat, že z posledních sedmi utkání prohrál pouze jediné, ztráta za prohru 1:2 ve Volendamu z předminulého kola však hráče Feyenoordu štve hodně. Náplastí budiž poslední kolo, v němž si ze stadionu De Kuip odvezl výprask Heracles Almelo, domácí vyhráli 5:1.

Dosavadní kouč Feyenoordu Leon Vlemmings si může mnout ruce, poprvé od února totiž může počítat s Jonem Dahlem Tomassonem, dánský útočník se vyléčil ze zranění stehenního svalu. Po zranění se vrací i Tim Vincken. "Tim je připraven hrát, je na tom dobře. Je stejně rychlý, pružný a kreativní jako před zraněním," věří Vlemmings, který ale musí oželet služeb zraněných Vlaara, Luciuse, Hoflanda, de Guzmana a vykartovaného Fera.

Pokud Feyenoord nepoznal hořkost porážky sedm kol, s Twente se v tomto poměru měřit nemůže. Tým z Enschede totiž neodešel ze hřiště se svěšenou hlavu již dvacetkrát po sobě, tuto sérii započal na podzim shodou okolností právě v duelu s Feyenoordem (1:1). Naposledy Twente porazilo doma Rodu 4:2 a v přetahované s Ajaxem má stále jednobodový náskok.

"Feyenoord se velmi zlepšil, a to hlavně po týmové stránce. S Makaayem a Tomassonem jsou velmi nebezpeční. Viděl jsem je proti Heraclesu a poznamenal jsem si, že jejich mladíci se hodně zlepšili. Pro nás to bude velmi obtížné utkání," vyprodukoval dlouhou řeč trenér Steve McClaren, který nemůže využít Ronnieho Stama, naopak fit jsou N'Kufo a Boschker.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.30 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
V jednom z nedělních zápasů 31. kola Eredivisie se představí celek Willem II, který by rád odčinil svůj poslední výkon. Proti němu však nastoupí o záchranu hrající ADO Den Haag, který během týdne změnil trenéra hlavního týmu.

Domácí Willem II se vzpamatovává z výprasku, o kterém hovořilo celé Nizozemsko. Minulé kolo totiž svěřencům Fonse Groenendijka přineslo trpké chvíle na stadionu Ajaxu Amsterdam, který se do Tilburgu pořádně opřel a po devadesáti minutách na tabuli svítil stav 7:0. Díky kolísavé formě se v Tilburgu přestalo mluvit o evropských pohárech a rozpoutaly se obavy z možných bojů o záchranu, protože celek Willem II aktuálně hájí dvanáctou příčku s náskokem sedmi bodů na sestupové pásmo.

"Ještě mám před očima výkon svých hráčů v Amsterdamu. Bylo to strašné, až děsivé. V kabině to značně poznamenalo psychiku všem hráčů. Bojím se, že to proti Den Haagu bude znát, přesto doufám, že se hráči semknou a ukáží dobrý fotbal a vůli po vítězství," prohlásil Groenendijk. Tomu budou chybět Angelo Martha, Ibrahim Kargbo,Danny Schenkel, Boy Deul, Mehmet Akgun, Danny Mathijssen a Manco.

Na druhé straně stojí ADO Den Haag. Celek, který překvapil proti Nijmegenu (3:0), avšak od té doby nijak nezazářil a navíc ani nebodoval. Poslední utkání přineslo i celkem nečekanou prohru na domácí půdě proti Spartě Rotterdam, která i v deseti dokázala Den Haag porazit těsně 2:1. ADO je v tabulce na patnácté příčce, což je mimo sestupové pásmo, avšak k dobru mají pouhé dva body. Navíc během týdne odešel z funkce trenéra Andre Wetzel a nahradil jej Raymond Atteveld.

"Nemějte obavy. Celek znám, již jsem měl možnost jej vidět. Musíme se vzchopit a ukázal, že Den Haag chce hrát Eredivisii i příští rok. Věřím, že se k tomu hráči postaví čelem a pomůžou mi při mém startu," řekl Atteveld. Do zápasu nezasáhnou Robert Zwinkels, Jurij Cornelisse, Mitchell Piqué, Richard Knopper, Pascal Bosschaart a Bogdan Milic.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Volendam - Sparta Rotterdam  (neděle 14:30)
Nováček z Volendamu dostane další příležitost, aby ukázal jak to myslí se svojí účastí v nejvyšší soutěži Holandska. V rámci utkání 31. kola se na domácí půdě představí proti hostující rotterdamské Spartě.

Domácí se aktuálně nachází na poslední pozici, ale díky silné vyrovnanosti celého dna má stále relativní šanci na záchranu. Svěřenci Franse Adelaara nedávno dostatečně ukazovali, že o nejvyšší soutěž mají opravdu zájem. Sérii šesti utkání bez porážky však zmařilo minulé kole, ve kterém nováček zajížděl do Heerenveenu, kde domácí lehce vyhráli 2:0.

"Proti Heerenveenu jsme opravdu moc šancí neměli. Je to silný tým a jde si pro Pohár UEFA. My se musíme soustředit na naše utkání s týmy, které můžeme zvládnout. A jeden z nich je i Sparta, která není nijak ve skvělé formě. Věřím, že hráči znají důležitost toho utkání. Na duel proti Spartě se opravdu těším," prohlásil Adelaar. Tomu budou chybět Kelvin Maynard, Furdjel Narsingh, Marijn Sterk a Bernard Hofstede.

I Sparta je namočená do bojů o záchranu. Má však vůči Volendamu mnohem lepší postavení. Nachází se aktuálně na čtrnácté pozici s náskokem pěti bodů na první sestupovou pozici. K tomu všemu svěřenci Foeke Booya zvládli v minulém kole důležitý souboj proti Den Haagu, když na domácí půdě dokázali zvítězit i v deseti těsně 2:1.

"Ano, proti Den Haagu jsme dokázali zvítězit i v deseti mužích, ale předvedená hra nebyla nikterak okouzlující. ADO se prakticky porazilo samo. Proto musíme svůj záměr zachránit se ukázat i nyní. Věřím v to, že se hráči semknou a porazí Volendam," řekl Booy, který bude postrádat Jerolda Promese, Sandera van Gessela, Charlese Disselse a Kevina Strootmana.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - SC Heerenveen  (neděle 14:30)
Utrecht by se rád vrátil do první osmičky a do boje o evropské poháry. V utkání 31. kola jej však čeká velice zdatný soupeř, který by si velice rád udržel jistotu Poháru UEFA - Heerenveen.

Domácí Utrecht se aktuálně nachází na deváté pozici a na vysněné evropské poháry mu chybí pouze lepší skóre. Bohužel celek Tona du Chatiniera sebou vleče nelichotivou vizitku celku, který již v sedmi utkání nedokázal zvítězit. V minulém kole cestoval Utrecht na půdu posledního mistra Eredivisie na PSV. V utkání však hosté nijak neexcelovali a tak se domácí mohl radovat ze snadného vítězství 2:0.

"Nedaří se nám a dokonce jsme vypadli i z první osmičky. Naštěstí na Nijmegen ztrácíme pouze lepší skóre. Budeme doufat, že NEC zaváhá, a my se pokusíme proti Heerenveenu zvítězit. Věřím, že moji hráči do utkání vloží vše," řekl před zápasem du Chatinier, kterému budou chybět Cedriku van der Gun, Michel Vorm, Frank van der Zwan, Ali Boussaboun a Mihai Nesu.

Jako druhý tým se představí ambiciózní Heerenveen, kterému se daří a momentálně hájí lichotivou čtvrtou příčku. Na tu se však zespod chystá i PSV, a proto svěřenci Tronda Sollieda potřebují body jako sůl. Po zaváhání v De Graafschapu (2:0) se Heerenveen dal do kupy a po remíze 1:1 s Heraclesem se v minulém kole mohl radovat z vítězství 1:0 na vlastní půdě proti Volendamu.

"Po našem zaváhání jsme se znovu dali dohromady a znovu jsme začali vítězit. Věřím, že stejně dopadne i náš souboj s Utrechtem. Ten bojuje o playoff, ale my bojujeme o přímou účast v Poháru UEFA. Věřím, že toto utkání zvládneme," konstatoval trenér hostů Trond Sollied. Tomu v zápase budou chybět Roy Beerens, Arnor Smarason a Brian Vandenbussche.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - AFC Ajax  (neděle 16:30)
PSV Eindhoven bude bojovat o body potřebné ke kvalifikaci do pohárové Evropy proti Ajaxu. Ten je však ve skvělé formě, o čemž svědčí vysoká výhra 7:0 nad Tilburgem.

Momentálně pátý PSV Eindhoven převezme po konci sezóny nový kouč Fred Rutten, zda s ním bude bojovat i v evropských pohárech, je ale zatím nejisté. Jeho budoucí tým, který v posledním kole vyhrál 2:0 nad Utrechtem, však nečeká vůbec lehký zápas, Ajax totiž bere jen tři body. "Je to pro nás velmi důležité utkání," řekl trenér PSV Dwight Lodeweges. "Je to soupeř, díky kterému můžeme udělat velký krok. Musíme ovšem udělat ještě kroky další, které nám zabezpečí pro příští rok evropské poháry," dodal Lodeweges.

Lodeweges bude v utkání postrádat jen dva hráče, Stef Nijland je zraněný a Mike Zonneveld je suspendován. Ajax přijede na hřiště PSV plný optimismu, v minulém kole totiž převálcoval 7:0 Willem II. "PSV je vždy těžký soupeř, kterého nelze podceňovat. V nedávné minulosti jsme proti PSV neměli mnoho dobrých výsledků," myslí si trenér Marco van Basten.

Zajímavý bude zápas především pro Ismaila Aissatiho, který v létě přešel z Eindhovenu právě do Amsterdamu. "Od Aissatiho příchodu hrajeme mnohem lépe a dáváme více gólů. Jeho osobní vývoj je dobrý a dělá velké pokroky," prohlásil na adresu svého svěřence van Basten, jenž nikoho ze základní sestavy nepostrádá.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.30 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar30244261:1576
2.FC Twente30198358:2865
3.AFC Ajax30204670:3064
4.SC Heerenveen30177661:4958
5.PSV Eindhoven30167759:3055
6.FC Groningen301441250:3646
7.NAC Breda301261241:4642
8.NEC Nijmegen30912936:3439
9.FC Utrecht301091135:3439
10.Feyenoord Rotterdam301081246:3938
11.SBV Vitesse308101231:4334
12.Willem II30951631:5232
13.Sparta Rotterdam30861641:6230
14.Heracles Almelo306101430:4928
15.ADO Den Haag30761731:4927
16.Roda JC30671733:5325
17.BV De Graafschap30671721:5525
18.FC Volendam30661832:6324

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
mastakillah

Alkmaar mistr

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Ajax zitra klepne PSV,Slovácko dnes Most a bude parádní víkend

Reagovat
M11

se slovackem bych se nezlobil

Reagovat
smazaný uživatel

jooo ajax zééétra vyhraje, jde si pro druhej flek a předkolo ligy mistrů

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele