Nizozemská Eredivisie - souhrn 30. kola

10.04.2009, 22:50, aktualizováno 12.04.2009, 19:30
Komentáře a souhrny
Alkmaar již v pátek zvítězil v Bredě a čekal, jak si povede Twente. To však doma přehrálo Rodu a AZ tím pádem musí oddálit oslavy titulu minimálně o týden. Ajax deklasoval Willem II sedmi góly, PSV zvítězilo nad Utrechtem, k výhře Feyenoordu přispěl třemi góly Makaay...

NAC Breda - AZ Alkmaar 0:1

10.04.2009 20:45

Góly: 69. Mousa Dembélé

Velmi blízko oslavám mistrovského titulu je již Alkmaar. Letošní suverén Eredivisie zvítězil zásluhou individuální akce Dembélého ze 70. minuty v Bredě 1:0 a má tak před dalším programem kola v čele čtrnáctibodový náskok. Pokud zaváhají Twente i Ajax, může AZ slavit již tuto neděli.

Úvod utkání a vlastně i celá první půle však patřila domácímu týmu. Ve 23. minutě posadil Reuser svůj centr z přímého kopu na hlavu Amoaha, ten však branku minul. Pět minut nato se situace opakovala s tím rozdílem, že do vzduchu se tentokrát vytyčil Penders. Výsledek byl však téměř stejný, jeho hlavička šla nad Didulicovu branku. Favorizovaní hosté toho v první pětačtyřicetiminutovce moc nepředvedli, za zmínku snad stojí jen pokus De Zeeuwa. Na druhé straně to ještě zkoušel svým dalším přímým kopem Reuser, branku ovšem netrefil.

I první příležitost ve druhé půli mělo NAC, Kwakman svou střelu kroutil velice umně, leč Didulica vytáhl perfektní zákrok. Poté ještě hostující brankář zneškodnil hlavičku Amoaha, v 70. minutě však již udeřil Alkmaar a potrestal tak domácí neefektivitu. Dembélé si na pravé straně hřiště pohrál hned s dvojicí bránících hráčů, vřítil se do pokutového území a střelou k první tyči, která byla ještě tečována domácím Pendersem, rozhodl o hostující výhře. Breda se již na odpor nezmohla, naopak pojistku mohl přidat Vejinović, ale ten Rouwelaar jeho ránu vyškrábl zpod břevna. Tak jako tak ale slaví AZ těsnou a do jisté míry šťastnou výhru 1:0.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - NEC Nijmegen 2:2

11.04.2009 18:45

Góly: 63. Ben Sahar (pen.), 75. Ben Sahar - 78. Tim Janssen, 86. Lasse Schöne

De Graafschap na domácí půdě sahal po fantastickém vítězství, avšak Nijmegen i v deseti dvěma góly v závěru vyrovnal na konečných 2:2.

Utkání nemělo předem daného favorita a proto byl začátek spíše opatrný. Oba celky vyčkávaly, s čím že přijde jejich soupeř. Poté se však oba celky osmělily, ale k řádným vážnějším akcím nedocházelo. První informace, která stojí za zmínku, se odehrála v 25. minutě, kdy se zbytečně nechal vyloučit Patrick Pothuizen. Od té doby se iniciativy chopili domácí. Přesto se však v první půli nic zajímavého nestalo.

Do druhého dějství však domácí vtrhli ve velkém stylu. Gabora Babose v brance hostů postupně prověřili Buijs, Wuytens a Sahar. Domácí diktovali tempo hry a v 63. minutě přišla dokonalá branková příležitost v podobě pokutového kopu. K té se postavil domácí mladík a miláček fanoušků Ben Sahar. Ten nezaváhal a s přehledem poslal domácí do vedení. Poté oběhlo několik minut, kdy se hosté vzpamatovávali z obdržené branky. Bohužel pro Nijmegen přišla další velká šance domácích. Geert Den Ouden s uvolnil a perfektní přihrávkou našel volného Sahara. Ten i tentokrát zachoval chladnou hlavu a svou druhou brankou zvýšil vedení svého celku. Domácí proti deseti a stav 2:0. Zdálo se tedy, že je dohráno.

Ale nebyl by to Nijmegen, kdyby se nekousl a nedal zbývající síly do závěru utkání. Od druhé branky neuběhli ani tři minuty a k míči se dostal Tim Janssen. Ten se obtočil podél obránců a tvrdou ranou snížil na 2:1. Závěrečná desetiminutovka tedy slibovala skvělou podívanou. Hosté i v deseti začínali dominovat a De Graafschap se dostával do úzkých. Poté přišla 86. minuta a tvrdý úder, který po dobré souhře zasadil do zad domácích hostující Lasse Schone. Svou brankou srovnal na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - FC Utrecht 2:0

11.04.2009 19:45

Góly: 45. Carlos Salcido, 55. Timmy Simons (pen.)

PSV ukázalo že to s útokem na Pohár UEFA myslí zcela vážně a doma lehce zdolalo Utrecht 2:0.

Teď budou v Eindhovenu čekat na případné zaváhání Heerenveenu, na který se díky tříbodovému zisku po dnešku bodově dotáhli. Domácí nastupovali proti Utrechtu s jasným cílem zvítězit. Byli také silnými favoriti a to začali naplňovat již od samého začátku. O první vážnou šanci se postaral Ola Taivonen, který se protáhl podél obránců a pohotovou střelou vyzkoušel Wesleyho De Ruitera v brance hostů. Další akce na sebe nenechala dlouho čekat. V průběhu první půle se osamostatnil Balázs Dzsudszak a tvrdou ranou vyzkoušel pozornost hostujícího brankáře, ten ani tentokrát však nezaspal a míč s přehledem lapil. Blížil se však konec prvního poločasu a brankové příležitosti nepřicházely. Jenže přišla 45. minuta a samotný závěr prvního dějství. Po dobré souhře se k míči dostal Simons, avšak jeho hlavičkový pokus hostující brankář zlikvidoval pouze vyražením před sebe. Pro volný míč si doběhl Carlos Salcido a tvrdou ranou otevřel skóre.

Poté přišel druhý poločas a s ním i rychlý nástup domácích. Do první šance druhého dějství se dostal domácí Ibrahim Afellay, jeho střela však postrádala potřebné parametry a skončilo hodně mimo branku. Poté se poprvé v utkání ozvali i hosté a to zásluhou Loice Lovala, který se protáhl mezi dvěma obránci a tvrdou ranou zpoza jednoho hráče protáhl Andrease Isakssona v brance domácích. Ten byl však na pravém místě a střelu skvěle vytěsnil. Poté přišla 55. minuta a penaltový kop ve prospěch domácích. K němu se postavil Simons a s přehledem poslal domácí do dvoubrankového vedení. Bohužel tím vše zajímavé skončilo. Domácím tento stav stačil a hosté se nezmohli na žádnou byť jen sebemenší odpověď. Utkání tedy skončilo lehkým vítězstvím domácích 2:0.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - Sparta Rotterdam 1:2

11.04.2009 19:45

Góly: 24. Richard Knopper - 86. Timothy Derijck (vl.), 90+2. Dele Adeleye

I v deseti dokázala zdecimovaná Sparta Rotterdam přehrát domácí ADO Den Haag a po úporném boji zvítězila těsně 2:1.

Do utkání nastupovali domácí jako favorité a této role se chopili ihned od samého začátku. O první vážnou šanci se postaral Ahmed Ammi, avšak jeho střela letěla těsně vedla hostující branky Cassia. Ammi se také zapojil do největší šance domácích, když přihrál volnému Knopperovi. Ten si s ničím nelámal hlavu a pohotovou střelou poslal domácí do vedení. To neunesl hostující Promes a po půlhodině hry se nechal zbytečně vyloučit. Domácí tedy vedli a navíc hráli proti deseti. To však hráčům Den Haagu nestačilo a od vyloučení hostujícího hráče spíše uspávali obecenstvo nudnou hrou.

První poločas skončil a na řadu přišel ten druhý. V tom překvapivě iniciativu převzala Sparta. Ta však netrvala nějak dlouho a síly se znovu vyrovnali. Nakopávané balony opravdu nebyli domácím nijak účinné a hosté se s přechodem do útoku ani nezabývali. Fotbal byl nelíbivý a fanoušci to dávali jasně najevo. Přišla ovšem závěrečná pětiminutovka a na půdě Den Haagu se strhla pořádná mela. Nejdříve v 86. minutě naskočil na centrovaný balon hostující Joshua John a ranou z voleje dokázal vyrovnat. Střela byla však tečována domácím Timothy Derijckem a tak byla branka brána jako vlastní. To nic neměnilo na stavu 1:1. Domácí zcela překvapeni poté přestali hrát a spíše doufali, že se Sparta nerozhodne vrhnout všechny síly do útoku. To se ovšem hostům zdálo jako perfektní plán a také tak učinili. Běžela 90. minuta a do slibné šance se dostal Ayodele Adeleye. Ten se ve zmatku ve vápně domácích dostal k míči a k radosti hostů stanovil konečné skóre 1:2.

Více informací k zápasu

FC Twente - Roda JC 4:2

11.04.2009 20:45

Góly: 17. Romano Denneboom, 35. Douglas, 43. Slobodan Rajković, 73. Eljero Elia - 25. Laurent Delorge, 78. Sekou Cissé

Alkmaar musí odložit mistrovské oslavy, Twente totiž doma porazilo Rodu a stále živí teoretickou naději na zisk titulu. V Enschede se hrál pohledný fotbal okořeněný šesti brankami.

Twente bylo proti o záchranu bojující Rodu velkým favoritem a svou roli začalo naplňovat v sedmnácté minutě. Denneboom převzal přihrávku od Pereze, zamířil a prostřelil Castra - 1:0.

V první půli poté bylo velice populární zakončení hlavou. Ve 25. minutě tak po centru Volmera skóroval Delorge, na druhé straně si o deset minut později na centr Pereze naskočil Douglas a vrátil domácím vedení.

Dánský internacionál Perez byl klíčovou postavou svého týmu a dvě minuty před odchodem do kabin si na své konto připsal třetí gólovou asistenci. Z jeho centru tentokráte těžil Rajkovič - 3:1.

Definitivní pojistku na svou výhru pak domácí přidali v 73. minutě, kdy Elia zužitkoval centr Arnautoviče. Labutí píseň Rody následně již jenom zapěl Cisse, který přesnou střelou z osmi metrů nedal Michajlovi ani tu nejmenší šanci.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - FC Volendam 1:0

12.04.2009 14:30

Góly: 52. Viktor Elm

Heerenveen i v deseti dokázal díky brance Viktora Elma zvítězit na domácí půdě proti Volendamu 1:0 a stále drží 4. místo před dotírajícím PSV.

Vcelku nudné utkání bylo vidět na stadionu Abe Lenstra. Domácí nastoupili k zápasu jako jasní favorité a také se postarali o první vážnou akci utkání. MichalSvec si zpracoval míč, potáhl si jej do strany a přesným centrem našel volného Viktora Elma. Ten svou hlavičkou vyděsil hostujícího brankáře Jaroena Verheovena, který si však s jeho pokusem poradil. Domácí se však v prvním poločase nenechali zastrašit a také o sobě dali patřičně vědět. K míči se dostal volný Gerson Sheotahul a tvrdou ranou, která měla jak sílu tak přesnost, protáhl domácího brankáře Johannese Vonka.

Hra však byla v jasné režii domácích. Ti se o další šanci postarali prostřednictvím přímého kopu, pod kterým se podepsal domácí Danijel Pranjic. Brankář však jeho střelu nezkrotil a k odraženému balonu se dostal osamocený Elm, ale ani on nedokázal otevřít brankový účet.

Tím skončil první poločas a do toho druhého si diváci rozhodně přáli vidět nějakou tu branku. Toto přání začali domácí plnit již v 53. minutě zásluhou perfektní Pranjicovo přihrávky na rozeběhnutého Elma, který neváhal a tvrdě pokořil hostujícího brankáře. Domácí vedli o jednu branku a v jejich snaze bylo jasné uklidnění hry. Ta se uklidnila však natolik, že nepřicházeli žádné zajímavé situace. Jedna se však našla a to zásluhou hostujícího Sheotahula, který znovu ukázal své střelecké předpoklady.

Ani tentokrát však se svým projektilem neslavil úspěch. Hosté se ale v závěru utkání dokázali osmělit a dostali se do tlaku. Ten v 85. minutě neunesl domácí Pranic a po druhé žluté kartě byl poslán předčasně do sprch. Volendam však nabídnutou početní převahu nedokázal využít a tak se domácí mohli radovat z vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Heracles Almelo 5:1

12.04.2009 14:30

Góly: 3. Roy Makaay, 23. Roy Makaay, 59. Roy Makaay (pen.), 63. Denny Landzaat, 67. Kelvin Leerdam - 34. Bas Dost

Domácí Feyenoord jednoznačně ukázal, že to s útokem na evropské poháry myslí stále vážně a doma rozstřílel Heracles 5:1.

Feyenoord začal jako favorit již od samého začátku, když se již ve 3. minutě zásluhou Wijnalduma uvolnil Makaay a tvrdou ranou poslal domácí do brzkého vedení. Poté přišel spíše útlum, ale domácí neztráceli herní převahu. Zdálo se, že pouze vyčkávají na další chybu soupeře.

Tak přišla v 23. minutě a ve slibné pozici se znovu objevil miláček domácích Makaay, který svým druhým gólem poslal Feyenoord do vedení 2:1. Hosté se však nepoložili a okamžitě zkoušeli vykřesat naději. To se povedlo až ve 34. minutě zásluhou tvrdé střely Base Dosta, která snížila stav utkání na 2:1.

Tím skončil první poločas a na řadu přišel druhý. Do toho se domácí znovu vrhli s chutí a již v 59. minutě se díky průniku Wijnalduma, který byl v pokutovém území zastaven nedovoleným způsobem, vyrojila branková příležitost v podobě penaltového kopu. K tomu se postavil Makaay a nekompromisní ranou zkompletoval hattrick.

Tímto gólem se hosté zatáhli a s vidinou výprasku začali spíše defenzivní činnosti. Bohužel pro ně se však o pár minut později k míči dostal volný Denny Landzaat a svou střelou zvýšil na 4:1. Ani to však domácím nestačilo a tak v 68. minutě kosmeticky upravil výsledek na konečných 5:1 svou brankou Kelvin Leerdam.

Více informací k zápasu

FC Groningen - SBV Vitesse 2:3

12.04.2009 14:30

Góly: 44. Goran Lovre, 72. Danny Holla - 22. Lasse Nilsson, 48. Civard Sprockel, 60. Ricky van Wolfswinkel

Vitesse si v důležitém zápase proti Groningenu dokázalo vzpomenout na svou pohádkovou jízdu a zvládlo překvapivě přejet svého soupeře těsně 2:3.

V utkání toho nebylo příliš k vidění. Tedy samozřejmě kromě pěti branek, o které se hráči postarali. Vcelku nudné utkání tedy alespoň okořenilo pět branek, které si nyní přiblížíme. O první se ve 22. minutě postaral Lasse Nilsson, který z bezprostřední blízkosti nedal domácímu Lucianovi v brance Groningenu žádnou šanci. Domácí ovšem nešli do kolen a ještě před poločasem dokázali vyrovnat. Běžela 45. minuta a k míči se dostal osamocený Goran Lovre. Ten se prosmýkl mezi obránci a lehkou střelou stanovil poločasový výsledek 1:1.

Druhý poločas ovšem začal zostra. Hosté chtěli za každou cenu ukázat, že dokáží hrát proti silnějšímu soupeři a tak se do střelecké listiny zapsal hostující Sprockel, který si nejvýše naskočil na centrovaný míč a hlavičkou poslal svůj celek podruhé do vedení. Domácí překvapeni rychlím nástupem Vitesse jakoby nevěděli co dělat. Do toho přišla 61. minuta a dobrá souhra mezi Nilssonem a Van Wolfswinkelem, když druhý jmenovaný zařídil další branku hostů. Ti vedli již 1:3 a schylovalo se k senzaci.

Domácí však stále bojovali a do slibné šance se dostal Danny Holla, který díky své brance vykřesal Groningenu naději alespoň na jednobodový zisk. To běžela už 72. minuta a hosté věděli, že pokud chtějí uspět musí bránit. To také udělali a tak se po závěrečném hvizdu mohli radovat z parádního vítězství 2:3 na půdě Groningenu.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Willem II 7:0

12.04.2009 16:30

Góly: 2. Darío Cvitanich, 10. Eyong Enoh, 20. Darío Cvitanich, 35. Luis Suárez (pen.), 45. Urby Emanuelson, 69. Luis Suárez, 82. Luis Suárez (pen.)

Ajax Amsterdam vedený Luisem Suarezem si dnes smlsl na Tilburgu a nadělil mu rovných sedm branek. Rozhodnuto bylo již po poločase, kdy na na světelné tabuli v Amsterdam Areně svítilo skóre 5:0. Hattrick si připsal právě Luis Suarez.

Vysoká výhra udržela Ajax v boji o druhé místo. Na něm aktuálně leží Twente, která má však pouze jednobodový náskok. Celý souboj pravděpodobně vyvrcholí v posledním ligovém kole, kdy přijde vzájemný souboj obou celků.

Domácí soupeři jasně ukázali, že si jdou pro tři body už po dvou minutách hry. Skóre otevřel střelou do dolního rohu branky Dario Cvitanich. V 10. minutě lovil brankář Maikel Aerts míč ze sítě podruhé. Suarez odcentroval a neobsazený Enoh zblízka hlavičkou zvýšil na 2:0. Uplynulo dalších deset minut a druhý přesný zásah si tentokrát hlavou připsal Cvitanich. Další hřebíček do tilburské rakve přišel pro změnu deset minut před koncem první části. Suarez po faulu na Van Der Wiela proměnil pokutový kop. Ještě do přestávky stihl Ajax zakulatit svůj brankový účet na pět. Povedenou individuální akci přesně zakončil Urby Emanuelson.

Ajax nepolevil ani ve druhém poločase. V 69. minutě přidal svou druhou branku Luis Suarez a upravil skóre už na 6:0. Závěrečnou branku si připsal rovněž uruguayský fotbalista. Nejprve vybojoval pokutový kop, který vzápětí proměnil a rozhodl o tom, že si Willem II do Tilburgu odveze sedmigólový příděl.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar30244261:1576
2.FC Twente30198358:2865
3.AFC Ajax30204670:3064
4.SC Heerenveen30177661:4958
5.PSV Eindhoven30167759:3055
6.FC Groningen301441250:3646
7.NAC Breda301261241:4642
8.NEC Nijmegen30912936:3439
9.FC Utrecht301091135:3439
10.Feyenoord Rotterdam301081246:3938
11.SBV Vitesse308101231:4334
12.Willem II30951631:5232
13.Sparta Rotterdam30861641:6230
14.Heracles Almelo306101430:4928
15.ADO Den Haag30761731:4927
16.Roda JC30671733:5325
17.BV De Graafschap30671721:5525
18.FC Volendam30661832:6324

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Alkmaar má jistý titul a v Lize Mistrů dojde do osmifinále

Reagovat
milan78

hele řekneš mi kolik mám v nádrži benálu ?! jen abych nemusel zítra tlačit..

Reagovat
smazaný uživatel

fandové Eredivisie - jak to vypadá s Feyernordem, je šance,že se vrátí na špici někdy v brzké době?

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli nerozprodají svoje mladé hvězdy tak nevidím důvod proč by nemohli být na vrcholu,jen mě mrzí že si fandové Feyenoordu budou nějakou tu dobu počkat,pro mě osobně to je nejlepší klub v celém nizozemsku G.Winjaldum to je mladej borec a talent jak Feyonoordu tak celého nizozemska NEPRODÁVAT!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

dík nemám už čas sledovat nizozemskou ligu a Feyernordu mě uchvátil když tam hrával Van Hoijdonk, tak bych ho rád viděl třeba za dva roky v LM

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáš zač já si taky přeju aby Feyenoord měl konečně LM zaslouží si to

Reagovat
Zajda

Feyenoord měl špatnej podzim. Navíc jej zužovala silná marodka. V jednu chvíli seděla na marodce jak celá jedenáctka tak i náhradníci. Feyenoord prakticky hrával s "B" týmem...

Reagovat
smazaný uživatel

Wijnaldum je fakt dost velkej talent nizozemskýho fotbalu

Reagovat
fantomas

Letos už se těžko zvednou.

Reagovat
smazaný uživatel

tak holandska liga je mojou oblubenou kedze tam hra moj najoblubenejsi klub, teda Ajax ..ale tak ako to byva v poslednych rokoch zvykom uz Ajaxu, tak ma sklamal aj tentoraz ..ale mne to nevadi, fandil som mu, fandim mu a vzdy mu fandit budem

Reagovat
smazaný uživatel

ale tak 2. miesto by aspon uhrat mohli, aspon tu LM keby uhraju ..aj ked aj tam este budu hrat play off o LM co nemusi zas dobre dopadnut ako aj minule ..no dufam ze sa im zadari a konecne sa cez play off aj cez predkolo LM zas dostanu tam kde patria ..a Alkmaar si ten titul zasluzi, maju skvely tim bez vyraznejsich hviezd, teda myslim nie moc znamych hracov s ktorymi sa dokazu vyrovnat hociakemu timu..aj pred 2 rokmi ked prisli v poslednom kole uz takmer o isty titul mi ich prislo aj luto, no teraz im titul uz nik nezoberie, ked ho nevyhral moj Ajax, tak nech aspon oni

Reagovat
Shevchenko

To play-off o LM je už myslím zrušeno.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Play-off už tam myslím není

Reagovat
smazaný uživatel

Play-off se bude hrát myslím jen od 5. do 8. místa o jedno místo v Evropské lize.

Reagovat
smazaný uživatel

nie???..fuha, tak fajnovo teda ..2. miesto musi byt nase

Reagovat
smazaný uživatel

[reagovat]

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

[reagovat]

Reagovat
smazaný uživatel

Roy

Reagovat
irik

Makaay ! Zdá se, nic nezapomněl.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Ajax se Willemu dobře pomstil za ten předchozí debakl.

Reagovat
smazaný uživatel

AZ bude majster..joj aký som rád, po troch rokoch opäť majstriiiiiiiiiiiiiii

Reagovat
smazaný uživatel

Po jakejch rokoch ty osle?

Reagovat
smazaný uživatel

no po troch rokoch keď vyhral len vďaka lepšiemu skóre

Reagovat
smazaný uživatel

Přepište dějiny....

Reagovat
smazaný uživatel

nerozumiem

Reagovat
smazaný uživatel

Ani se nedivim

Reagovat
smazaný uživatel

vždyť to vyhrával poslední roky Eindhoven , AZ snad čeká na titul cca 30let

www.afcajax.wz.cz

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele