Nizozemská Eredivisie - souhrn 2. kola

07.08.2009, 20:02, aktualizováno 09.08.2009, 16:32
Komentáře a souhrny
PSV remizovalo v Enschede a stále je bez výhry. Včera si Ajax především zásluhou Suáreze poradil s Waalwijkem, vyhrál i Alkmaar, jenž přehrál rotterdamskou Spartu. Remízou skončil duel Rody s Groningenem, již v pátek hrál i Heerenveen, i přes branku Papadopulose ale inkasoval debakl na hřišti Nijmegenu...

NEC Nijmegen - SC Heerenveen 4:1

07.08.2009 18:00

Góly: 5. Björn Vleminckx, 55. Erton Fejzullahu, 65. Youssef El Akchaoui, 82. Björn Vleminckx - 85. Michal Papadopulos

Nijmegen se z porážky od Feyenoordu v prvním kole rychle oklepal a dnes vyučil Heerenveen, který přehrál jasně 4:1. Po dvou brankách Vleminckxe a jedné z kopačky Fejzullahua a El Akchaouiho vedli domácí už 4:0, za hosty pak jen korigoval skóre český útočník Papadopulos. V brance Heerenveenu se objevil jeho krajan Lejsal.

Nijmegen se dostal do vedení už v šesté minutě, kdy Van Eijdenův centr hlavičkou nekompromisně do branky uklidil Bjorn Vleminckx. Heerenveen si v prvním poločase příliš šancí nevytvořil. Za zmínku stojí Elmova střelou, kterou však v klidu lapil Gabor Babos. Domácí měli ještě v prvním dějství několik slibných příležitostí, ale svůj náskok si nedokázali pojistit.

Navýšit vedení se Nijmegenu povedlo až v 56. minutě. Tehdy skvělým pasem vyslal Davids Fejzullahua, proti němuž vyběhl gólman Lejsal, ale domácí útočník ho obhodil a zvýšil na 2:0. Vzápětí se Lejsal zaskvěl proti střele Vleminckxe, ale v 65. minutě již byl opět krátký. Tentokrát na něj přesnou ranou z trestného kopu vyzrál El Akchaoui. Osm minut před koncem podtrhl svůj dobrý výkon druhou brankou Vleminckx a definitivně rozhodl o vítězství Nijmegenu. V 85. minutě nakonec ještě snížil Papadopulos, ale to bylo ze strany Heerenveenu vše.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Sparta Rotterdam 2:0

07.08.2009 20:45

Góly: 6. Mousa Dembélé, 63. Mounir El Hamdaoui

AZ v prvním kole překvapivě prohrál, avšak v domácím prostředí vše napravil, když porazil Spartu Rotterdam 2:0. Hosté tak zaznamenali druhou porážku v řadě a sezonu nezačali zrovna nejlépe.

Alkmaaru výhru zajistili hlavní hvězdy Moussa Dembele a Mounir El Hamdaoui, ačkoliv výkon obhájce titulu rozhodně nebyl ideální. Belgičan Dembele sice otevřel skóre už v šesté minutě, ale AZ se stále spíše hledalo. Několik dalších šancí zůstalo nevyužito a do šaten se šlo za těsného vedení domácích.

Druhá půle příliš změn nepřinesla, prakticky pouze druhou branku domácích, která pečetila jejich vítězství. V 64. minutě vymyslel kapitán Stijn Schaars kolmici na El Hamdaouiho a ten se jako nejlepší střelec loňské sezony nemýlil.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - RKC Waalwijk 4:1

08.08.2009 18:45

Góly: 10. Gregory van der Wiel, 70. Luis Suárez (pen.), 82. Luis Suárez, 90+1. Luis Suárez - 30. Benjamin De Ceulaer

Ajax potvrdil formu z minulého kola a dokázal zvítězit také ve svém druhém zápase. Před domácími fanoušky vyprášil Waalwijk 4:1 a usadil se dočasně na čele tabulky, to může klidně přetrvávat i po odehrání všech zbývajících duelů. Přitom Ajax hrál s houževnatým soupeřem dvacet minut před koncem nerozhodně 1:1. Pak ovšem proměnil penaltu Luis Suarez a v nastaveném čase dokonce završil svůj hattrick, hrdina byl tak na světě.

Přitom Waalwijk nepředvedl špatný výkon a dokázal i srovnat stav, nicméně v závěru chyběly jak síly, tak i zkušenost. K tomu hráli hosté právě v poslední dvacetiminutovce v deseti a to se proti takovému sokovi, jakým je Ajax, opravdu nevyplácí. Domácí se dostali do vedení již v 10 .minutě, kdy po spolupráci s Dario Cvitanichem využil rychlých nohou vycházející star Gregory van der Wiel a zakončil jako zkušený mazák - 1:0.

Waalwijk byl stále pod tlakem, ovšem dokázal z brejku po půl hodině udeřit. Z dálky po zemi vypálil Benjamin De Ceulaer a i když si zkušený Maarten Stekelenburg na balón sáhl, jeho dokutálení se do sítě už nezabránil. Poté hosté zabetonovali pokutové území a úspěšně bránili celých 40 minut. Ovšem poté přišel faul v pokutovém území, když Wouter Gudde poslal k zemi právě Suareze a po druhé žluté kartě se musel pakovat do kabin.

Suarez s přehledem penaltu proměnil a poslal Ajax do vedení, které už vydrželo. K tomu se předvedl o 12 minut později, kdy vypálil z neuvěřitelných 25 metrů a točený balón zapadl přesně do pravé šibenice. Svůj hattrick zkompletoval uruguayský zabiják v první minutě nastavení. Hrubku totiž udělal gólman Jurgen Wevers a přímo nabídl Suarezovi gólovku, Suarez s přehledem brankáře vyškolil a udělal tak za utkání hezkou tečku pro většinu příznivců.

V příštím kole bude chtít Waalwijk získat první body doma proti mistrovi z Alkmaaru, Ajax bude hájit neporazitelnost ve šlágru možná celého podzimu s věčným rivalem PSV Eindhoven.

Více informací k zápasu

Roda JC - FC Groningen 1:1

08.08.2009 19:45

Góly: 18. Anouar Hadouir - 29. Goran Lovre

Groningen po úvodní prohře dokázal vyválčit první bod a zřejmě s ním bude spokojen. Ve venkovním prostředí totiž prohrával, a i když se mu podařilo srovnat stav, v dalším průběhu byl horším celkem. Roda po úvodní trochu překvapivé remíze na hřišti Heerenveenu tak uhrála další bodík a potvrdila, že remízy ji jsou opravdu vlastní.

Branky padaly pouze v prvním poločase, pak jakoby se hosté smířili s bodem a spíše bránily, nepříliš efektivní ofenzíva Rody již recept nenašla. Domácí byli od začátku aktivní a už v 11. minutě mohli jít do vedení, tvrdá střela Madse Junkera však letěla asi o metr vedle levé tyče. O něco později se již však Roda mohla radovat. Po krásné spolupráci Boldiszara Bodora s Willemem Janssenem vypálil z dobrých 18 metrů Anouar Hadouir a zařídil tak první branku Rody v této sezóně.

O 11 minut později ale svítil na tabuli stav 1:1. Po přiťuknutí teprve čerstvě devatenáctiletého mladíka Serhata Koce posílal dále balón Fredrik Stenman a střelou do levého horního rohu všechny zaskočil Goran Lovre. Do konce poločasu se žádné šance neurodily a dít věci se opět začaly zase až po pauze. Hned po 6 minutách totiž nešetrně fauloval Holla Junkera a rozhodčí se po hrubém faulu nerozpakoval vytáhnout rovnou červenou kartu.

Obrovskou šanci na vrácení vedení měli domácí v 74. minutě, když Dieter Van Tornhout vypálil velmi nebezpečně z hranice vápna, ovšem skvělý zákrok předvedl brankář Brian van Loo, o něco později zastavil i dva průniky zachránil proto hostům bod. Roda se pokusí opět bodovat v příštím kole doma s Nijmegenem, Groningen vyzve doma Bredu.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Feyenoord Rotterdam 0:0

09.08.2009 12:30

Góly: -

Vitesse si připsalo po minulé prohře v Tilburgu svůj první bod, když remizoval s Feyenoordem na svém hřišti 0:0. Po průběhu zápasu, kdy mělo většinu hry pod kontrolou, se ale dá považovat bod za ztrátový. V koncovce zkrátka chyběla trocha štěstí.

Santi Kolk byl srdcem hry domácího Vitesse a už ve čtvrté minutě vytvořil šanci pro Nilssona. A právě tady nebylo k brance vůbec daleko. Nilsson dokonce překonal brankáře van Dijka, ale míč nakonec odvrátil na poslední chvíli z brankové čáry Ron Vlaar. O dvě minuty později zkoušel štěstí Kolk, ale brankář van Dijk byl na svém místě.

První větší rotterdamská šance přišla na řadu až po půlhodině hry, kdy na konci rychlého protiútoku stál veterán Roy Makaay, jenže přízemní střelou na brankáře Velthuizena nepochodil. Tahle akce byla ovšem v první půli skoro vzácností jinak bezzubého a chudého útoku Feyenoordu.

První půle chystala svůj konec, domácí však měli opět ke vstřelení branky hodně blízko. Kolk nejprve vypálil jen nad břevno, pak se ovšem do obrovské příležitosti nachomýtl znovu Švéd Nilsson, jenže z malého vápna nastřelil jenom tyčku.

Vitesse pokračovalo v ofenzivě i ve druhém dějství. Svou střelou opět prověřil schopnosti brankáře van Dijka Kolk, poté si vyměnil míč s Drostem, jenž hlavičkoval nad. Jedinou světlou pasáží hostujícího Feyenoordu byl závěr zápasu. Velthuizen se měl co ohánět proti přímému kopu Vlaara a v 88. minutě zabránil mladý brankář na zadní tyči ve skórování střídajícímu Bruinsovi.

Více informací k zápasu

NAC Breda - Heracles Almelo 0:0

09.08.2009 12:30

Góly: -

Ani favorizovaná Breda nedokázala najít na Heracles recept a vybojovala pouze bod ze bezbrankovou remízu. Heracles tak s outsiderů vstoupil do nového ročníku nejlépe a čtyři body ze dvou duelů jsou určitě dobrým znamením. Tým z Almela tentokrát oproti minulým zápasům těžil podle předpokladů ze zabezpečené obrany a perfektní výkon předvedl hlavně brankář Pieckenhagen.

Diváci ani litovat nemuseli, že byl v Bredě zavřený stadion, nic moc zajímavého se totiž neurodilo. Domácí se mohli dostat do vedení už v 8. minutě, kdy divoce pálil kousek za hranicí vápna Tyrone Loran, ovšem poprvé předvedl brilantní zákrok Martin Pieckenhagen a vyrazil mimo. O deset minut později se mohl stav poprvé měnit, na roh Robberta Schillera si naskočil Kees Kwakman a jen o milimetry minul přední tyč.

Hosté se do první akce dostali v 25. minutě, dlouhý pas vyslal Mark Looms a dobře si naskočil hlavičkou Bas Dost, ovšem na prázdném stánku zazvonila pouze pravá tyč. Šest minut po přestávce zahrozil Bas Dost podruhé, nicméně jeho ránu skvěle zlikvidoval gólman Jelle ten Rouwelaar. Domácí v druhém dějství zahrozili po přímém kopu Anthonyho Lurlinga, ovšem přímá střela za zeď se opět těsně mezi tři tyče nevešla.

Poslední možnost na zisk tří bodů promarnil opět Lurling, kdy zleva vypálil z vápna na přední tyč, znovu ovšem jeho přízemní střelu perfektně zastavil Pieckenhagen a skóre se už proto neměnilo. Hlavně jemu mohou hosté děkovat za zisk cenného bodu, Breda zřejmě bude mírně zklamaná. V příštím kole se pokusí získat ztracené body v Groningenu, Heracles přivítá na svém stánku favorizovaný Feyenoord.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - ADO Den Haag 2:2

09.08.2009 14:30

Góly: 36. Keisuke Honda, 76. Keisuke Honda - 7. Wesley Verhoek, 29. Ricky van den Bergh (pen.)

Venlo po úvodním překvapivém vítězství tentokráte nedokázalo bodově na první kolo navázat a zachraňovalo až v závěru alespoň bod v utkání s Den Haagem. Ovšem opět ukázalo, že je v týmu plno bojovníků a opět zasadilo rozhodující úder až v poslední čtvrthodině utkání.

Hosté přitom vedli na stánku De Koel před 7500 tisíci fanoušky po půl hodině hry již 2:0, ovšem do přestávky ještě inkasovali a i přes tvrdou defenzívu tříbodový stav neudrželi. Zápas hodně ovlivnila dvě vyloučení, obě byla k vidění na straně hostů a ti tak dohrávali šest minut v devíti. Remízový výsledek se tak pro ně zdá být zázrakem.

Do vedení se Den Haag dostal už po sedmi minutách hry, když centr Berryho Powela skrz vápno na vzdálenější tyč uklidil pohodlně do otevřené klece Wesley Verhoek. O něco později mohli domácí srovnat, nicméně úplně osamocený Achmed Ahahaoui totálně vyhořel a zblízka trestuhodně minul. O dvoubrankové vedení se postaral pozdější hříšník Van den Bergh, jenž využil hraní rukou ve vápně od domácího Sandra Calabra a bez problémů skóroval - 0:2.

Od této chvíle jako by hosté znervózněli a lekli se, že mohou vyhrát, chyby se postupně kupily na hromádku. Nejprve po rychlém přechodu do útoku využil Honda přihrávky Dioga Viany a snížil. Následně pak obdrželi první žlutou kartu Karim Soltani a Ricky van den Bergh, což se poté stalo hostům osudné. Po hodině hry se totiž do kabin pakoval po druhé žluté Karim Soltani a přišel proto trest.

Keisuke Honda se ocitl před zívající klecí úplně osamocen, uhlídat takového zabijáka o jednoho muže v poli méně dá opravdu zabrat - 2:2. Šest minut před koncem dostal druhou žlutou i autor penaltové branky Den Haagu Van den Bergh a hosté jen s velkým štěstím přežili drtivý tlak Venlo. V příštím kole jede VVV na půdu neporaženého Utrechtu, Den Haag se utká doma s Twente.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Willem II 1:0

09.08.2009 14:30

Góly: 39. Francis Dickoh

Fotbalisté Utrechtu začínají naplňovat své smělé plány a nyní si poradili s Tilburgem. Ten se tak po prvním úspěchu musí zase dostat nohama na zem, ovšem mise za záchranou může pokračovat. Utrecht sice nenarazil na příliš těžké soupeře, avšak jeho sebevědomí i ambice půjdou nahoru.

Domácí skórovali krátce před koncem první půle a hostující trenér Alfons Groenendijk byl dokonce tak frustrován, že byl o poločase vykázán na tribunu. V první šanci se ovšem ocitli hosté, když se do brejku dostal Ronnie Reiners a zjevil se v tváří tvář utrechtskému gólmanovi Michelu Vormovi, ten však v 6. minutě předvedl excelentní zákon a zachránil tak prozatímní nerozhodný stav.

Od této chvíle však převzal moc nad duelem Utrecht a soupeře už vůbec do ničeho nepustil, varovný signál z úvodu tak zabral na sto procent. Ve 13. minutě nebezpečně pálil Ricky van Wolfswinkel, statečně se však do jeho pokusu vložil Maikel Aerts a stav se proto neměnil. V dalším průběhu si dobré příležitosti vytvořili Jacob Mulenga, který hlavičkoval velmi těsně vedle, a Dries Mertens, ovšem z gólu se radoval až šest minut před koncem první půle Francis Dickoh. Ten si počkal na Mertensův roh a tvrdě napálil balón do sítě.

Druhou půli i přes pouze jednobrankový náskok bez problémů domácí výběr kontroloval a vůbec neměl okénka v defenzívě, navíc si ještě dokázal vytvořit možnosti postupným útokem. I když jich nebylo mnoho, velkou si vypracoval v 78. minutě Mulenga opět hlavou po dalším z centrů z kuchyně ala Mertens, tentokrát se ale míč mezi tři tyče nevešel. Úplně poslední naději na změnu stavu vymyslel Martens pro střídajícího Kevina Vandenbergha, gólový úspěch již však k vidění nebyl.

Více informací k zápasu

FC Twente - PSV Eindhoven 1:1

09.08.2009 14:30

Góly: 18. Douglas - 24. Balázs Dzsudzsák

PSV Eindhoven stále čeká na svou první výhru v Eredivisii. Z půdy Twente Enschede se ale tři body nezískávají snadno a nebýt v některých situacích gólmana Isakssona, nemusel být bod vůbec žádný. Jediné dvě branky utkání, které určily remízu 1:1, padly už v první pětadvacetiminutovce.

První větší šanci utkání mělo domácí Twente. V 16. minutě napřáhl z velké dálky Janssen a jeho rána jen těsně minula branku gólmana Isakssona. Domácí se nakonec dočkali gólu o tři minuty později. Rohový kop usměrnil hlavou směrem na Isakssona právě aktivní Janssen, švédský strážce branky míč vyrazil jen nad sebe, kde ho ze vzduchu z bezprostřední blízkosti dotlačil do branky Douglas.

PSV se vrátilo rychle do hry. Dzsudzsak se nádherně uvolnil na vápně a z otočky zamířil přesně k tyči. Brankář Boschker si stačil sáhnout na míč, gólu však už nezabránil. Do poločasu mohl ještě skórovat domácí Janssen, avšak k jeho smůle letěla hlavička pouze těsně nad břevno.

Twente začalo druhé dějství aktivněji a byl to Peréz, kdo ohrozil hostující branku, tentokráte z přímého kopu. Isaksson však vytasil jeden z brilantních zákroků a vytěsnil na roh. V 60. minutě to zkoušel zase Janssen, jenže jeho bombu opět vyrazil skvělý Isaksson.

V poslední dvacetiminutovce mělo více gólovek PSV a Boschker se měl mezi třemi tyčemi co ohánět. Dzsudzsak mohl přidat druhou trefu, nicméně byl jeho pokus sražen nad břevno. A když se ani hostující Koevermans s Lazovičem proti Boschkerovi neprosadili, rozdělily si oba týmy spravedlivý bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax22006:16
2.FC Utrecht22002:06
3.FC Twente21103:14
4.Feyenoord Rotterdam21102:04
5.Heracles Almelo21103:24
6.NAC Breda21102:14
7.AZ Alkmaar21014:33
NEC Nijmegen21014:33
9.Willem II21013:23
10.VVV Venlo20205:52
11.PSV Eindhoven20204:42
12.Roda JC20201:12
13.ADO Den Haag20113:41
14.SBV Vitesse20111:31
FC Groningen20111:31
16.SC Heerenveen20111:41
17.RKC Waalwijk20021:50
18.Sparta Rotterdam20020:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (42)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Papadopulos Ale Nijmegen dobře..

Reagovat
smazaný uživatel

co by chtěli s papadopulosem v sestavě..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a co se ti nelíbí??

Reagovat
terry

Nijmegen mile překvapil.

Reagovat
smazaný uživatel

no ani ne...loni hrál Nijmegen perfektně doma, když hraje doma tak hrajou strašně útočně a jsou nebezpeční....jenže jestli chtějí poháry, musejí se naučit vyhrávat nebo aspoň sbírat body i venku....

Reagovat
smazaný uživatel

pls nevite co nosi za cislo? diky

Reagovat
terry

Kdo?

Reagovat
smazaný uživatel

sry papadopulos

Reagovat
terry

11

Reagovat
$dolar$

Proc nehral Svec?

Reagovat
smazaný uživatel

švec je zraněnej, nebyl ani na střídačce...a za Heerenveen chytal Martin Lejsal z Brna celej zápas Docela bída...

Reagovat
terry

Lejsal chytal, protože jednička byla zraněná.

Reagovat
smazaný uživatel

však jsem neřekl, že ne. Ale dostal šanci, kterou nevyužil. To víš, že když je tam na hostovačku, tak nebude dostávat tolik příležitostí

Reagovat
smazaný uživatel

nevite jak se dari Kopicovi v Her...? ted jsem se dival na jeho profil a koukam, ze asi celkem zapadl, i kdyz v GL celkem valel.

Reagovat
terry

Alkmaar nezklamal. Dembele, El Hamdaoui.

Reagovat
smazaný uživatel

Chytal Lejsal a jak to dopadlo.Díróóóó díróóóóo !!

Reagovat
smazaný uživatel

lejsal delat borce v brne to jo ale pak chce jit ven a dostane 4

Reagovat
smazaný uživatel

On takhle mě naučil chytat tata víte?On je totiž moc dobré.A po zápase to nebylo moc rozumné nápad

Reagovat
smazaný uživatel

proc sel zrovna k Heverum ?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože to je uzený koleno a feťák Měl jít chytat do Černo More

Reagovat
smazaný uživatel

jo tak

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho nemám moc rád protože mě minule nasral sežral mi sardinky

Reagovat
smazaný uživatel

Sice stim chytanim Lejsale na tom nejsi tak dobre jo, ale misto jednicky mas u me bracho

Reagovat
smazaný uživatel

Lejsalům smrděj žaludý,ja proti němu nic nemám ale chci aby zdechl na svoje hovna

Reagovat
smazaný uživatel

hey Lejsale desne ti smrdou nohy, .....to neni mozne, sem si je ted omeval

Reagovat
smazaný uživatel

Jak tchoř

Reagovat
smazaný uživatel

a co to je

Reagovat
smazaný uživatel

To je Ronaldo co hraje ve spartě,vychovanej v Záhřebu co teď hraje ve Stoke City,já tomu hodně rozumim můj táta tomu hodně rozumí

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby by mě ňákej sign dal bann já bych mu rozkopal držku

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz se sejdou dva hlupaci to pak takhle vypada

Reagovat
smazaný uživatel

Michal mě překvapil... čekal jsem, že tam jde na lávku

Reagovat
smazaný uživatel

terry

07.08.2009 22:10

Lejsal chytal, protože jednička byla zraněná.

Reagovat
smazaný uživatel

Je,sry,já četl Martin..

Reagovat
Shevchenko

Oni se dost pletou no, čtyři češi v HSC - Michal, Michal, Milan, Martin.

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

koukam ze dnes padlo hodne golu

Reagovat
smazaný uživatel

Suaréz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Stoch

Reagovat
madridcan

pojebane Venlo

Reagovat
smazaný uživatel

dneska se objevila zpráva o možném zájmu AC o Suaréze..., jediný co o něm vím je to, co jsem si přečet na wikipedii, viděl na youtube a zdejší názor na něj (simulant). máte někdo lepší info ?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele