Eredivisie - preview 2. kola

07.08.2009, 08:25, aktualizováno 09.08.2009, 11:29
Previews
Vitesse se poprvé představí doma a nastoupí proti Feyenoordu. Hosty na rozdíl od domácého mužstva hřejí tři body z prvního utkání. Dobrý pocit z úvodního kola má také Heracles, který bude o další body bojovat v Bredě. Potřebný náboj jistě nebude chybět sledovanému duelu Twente - PSV.
NEC Nijmegen - SC Heerenveen  (pátek 18:00)
Nizozemská Eredivisie v pátek nabízí v rámci druhého kola dvě utkání, z nichž jedno se odehraje na Stadionu de Goffert v Nijmegenu. Domácí NEC tam přivítá Heerenveen. Ani jeden celek nezískal v prvním kole plný počet bodů, takže se dá očekávat honba za výhrou.

O něco hůře na tom je Nijmegen, který je po prvním zápase bez bodu, když prohrál s Feyenoordem Rotterdam. Před domácím publikem tak bude chtít vše napravit a získat první letošní body. "Je to naše první domácí utkání," podotkl gólman Gabor Babos. "Očekávání jsou vysoká, každý chce, abychom získali tři body. Jsem přesvědčen, že proti Heerenveenu můžeme uspět a získat první vítězství."

Nijmegen musel v týdnu řešit i jednu nepříjemnou situaci. Proti Feyenoordu totiž odmítl nastoupit útočník Saidi Ntibazonkiza, za což od klubu dostal pokutu a byl vyřazen z kádru.

Nijmegenu se postaví Heerenveen, který minulý týden jen remizoval s Rodou. Navíc přišel o brankáře Briana Vandenbusscheho, jenž si poranil záda a bude chybět. Svůj debut v dresu Heerenveenu si tak odbude český gólman Martin Lejsal.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.30 - 2.50
více informací
AZ Alkmaar - Sparta Rotterdam  (pátek 20:45)
Druhé kolo nizozemské Eredivisie nám v pátek netradičně hned dvě utkání. Jedním z nich bude duel mezi Alkmaarem a Spartou Rotterdam, tedy celky, které v prvním kole prohrály.

Především prohra obhájce titulu z Alkmaaru byla velkým překvapením prvního kola. Svěřenci trenéra Ronalda Koemana podlehli Heraclesu Almelo 3:2, přičemž prohrávali už 3:0. Závěr utkání nakonec hráči neunesli, což se zobrazilo v kolonce červených karet. Tu si vysloužili Gill Swerts a Graziano Pelle, kteří budou AZ chybět čtyři, respektive pět zápasů.

Prohru v prvním kole zaznamenala rovněž Sparta, které v Rotterdamu nedalo šanci Twente. Oba týmy tak nyní budou chtít získat své první body. Favoritem bude opět titul obhajující Alkmaar, který má na Spartu ty nejlepší vzpomínky. Loni jí totiž vyprovodil výpraskem 6:0. Útočník Mounir El Hamdaoui však své spoluhráče varuje, že tento výsledek je minulostí. "Minulý rok je historií," prohlásil marocký forvard. "Sparta stejně jako my první zápas prohrála, takže tu bude chtít získat nějaké body. I my máme co napravovat."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.25 - 11.00
více informací
AFC Ajax - RKC Waalwijk  (sobota 18:45)
Ajax vstoupil do nové sezony vítězně a ve druhém kole přivítá v Amsterdam Areně nováčka z Waalwijku. Ten v úvodním zápase podlehl Utrechtu a bude tak útočit na první body mezi nizozemskou elitou.

Nový kouč Ajaxu Martin Jol si odbyl vítěznou premiéru v zápase s Groningenem, kteří jeho svěřenci porazili 2:0. Před zápasem s Waalwijkem však musí řešit několik problémů se zraněními. Mimo hru bude Gabri a brankář Jeroen Verhoeven a nejasná situace je i u útočníka Miralema Sulejmaniho. Střelec jedné branky ze zápasu s Groningenem ve čtvrtek trénoval individuálně poté, co měl problémy s kolenem. V Ajaxu jsou však přesvědčeni, že Sulejmani v sobotu nastoupí.

Waalwijk v úvodním kole padl na domácím Mandemakers Stadionu s Utrechtem, když inkasoval už ve 2. minutě. Za celý zápas si pak nedokázal vytvořit pořádnou šanci a jen díky skvěle chytajícímu brankáři Weversovi nedostal branek více. Také proti Ajaxu bude nováčkem velkým outsiderem a zisk bodů by byl překvapením.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.12 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - FC Groningen  (sobota 19:45)
V sobotu se v rámci druhého kola Eredivisie na stadionu Parkstad Limburg v Kerkrade střetne domácí Roda s Groningem. Oba týmy budou útočit na své první tři body v nové sezoně, protože zatímco Roda remizovala s Heerenveen, Groningen podlehl Ajaxu.

Groningen bude postrádat brankářskou jedničku Luciana Da Silvu. Ten se v minulém zápase srazil se svým spoluhráčem Stenmanem a zápas pro něj předčasně skončil. Jeho poraněné koleno ho navíc vyřadí ze hry na několik týdnů. Hostům však bude pomáhat vzpomínka na loňskou sezonu, kdy na hřišti Rody zvítězili vysoko 5:2.

Tento výsledek však určitě domácí nebudou chtít znovu zažít. Naopak budou chtít pokračovat v dobře započaté sezoně a po remíze s Heerenveenem si připsat první vítězství.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.25 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Vitesse - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Vitesse nenaskočilo do nové sezóny s příliš velkým elánem a v úvodním zápase prohrálo, nyní bude mít šanci vše odčinit poprvé před vlastními fandy proti Feyenoordu. Nicméně hosté chtějí po minulých neúspěších chtějí konečně bojovat o titul a vrátit tak klubu zašlou slávu, v prvním duelu se jim zvítězit podařilo a určitě se mají cíl svézt se po vítězné vlně.

V prvním kole Arnhem podlehl v těžkém souboji na hřišti Tilburgu 3:1 díky hrubkám v obraně na začátku zápasu a nenavázal proto na celkem vydařenou přípravu. Domácí tentokrát mohou do sestavy zapojit novice v kabině tureckého ostrostřelce Sinana Kalogla, který se vrací po karetním trestu. Poraněný kotník zřejmě ale na hřiště nepustí Juliana Jennera. "Pokusíme se rozhodně zlepšit náš výkon z minulého zápasu, který jsme nezvládli a tentokráte dodržet taktiku," přeje si před výkopem kouč Theo Bos.

Chyb týmu v posledním klání si je zcela dobře vědom. "Utekl nám začátek zápasu, kde došlo k individuálním hrubkám a už po 20 minutách jsme tak nemohli dodržet naší taktiku. Po přestávce už jsem šli do velkého rizika, ovšem na zvrat to nestačilo." Před nedělním soupeřem si udržuje velký respekt. "Feyenoord má skvělé hráče, ale není ještě sehraný a toho musíme využít. O kvalitě není třeba pochybovat, komplexní hráči jako Cisse, Tomasson či Wijnaldum dodají hře potřebnou rychlost a kreativitu," ví dobře Bos.

Hosté se musejí obejít bez mladého brankáře Darleyho, který není stoprocentně fit, naopak připraven bude Erwin Mulder, jenž by měl zaujmout i přes silnou konkurenci místo v základní sestavě. "Vitesse je určitě nebezpečný soupeř a nesmíme ho podcenit," varuje své svěřence trenér Mario Been. "Musíme si dávat pozor na jejich střední záložníky, jenž umí vymyslet finální přihrávku a pohlídat také oba útočníky Lasse Nilssona a Santiho Kolka. I tak ale chceme hrát velmi ofenzivně," bilancuje své plány Been.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.30 - 2.10
více informací
NAC Breda - Heracles Almelo  (neděle 12:30)
Breda vstoupila do nového ročníku více než dobře a zatím zvládá také boje na evropské scéně. Snadno postoupila do závěrečného předkola Evropské ligy a už jen krůček ji dělí od miliónové dotace za účast v hlavní fázi. Nicméně na vlastním stánku přivítá Heracles, které hned na úvod šokovalo celé Nizozemí. Porazilo totiž obhájce titulu Alkmaar 3:2 a tak jeho výhlídky do dalších duelů mohou být velmi smělé.

Breda v prvním kole vyhrála na půdě Den Haagu 1:2, následně jasně porazila doma polskou Polonii Varšavu 3:1 a potvrdila tak výhru 0:1 z úvodního klání na její půdě. Domácí kouč Robert Maaskant bude opět spoléhat na útočníka Matthewa Amoaha, jenž zatím táhne Bredu svými trefami, skvěle ho doplňuje talentovaný záložník Robbert Schilder. Jinak trenér může využít kompletní sestavu. "I když jsem v minulém kole vyhráli, nebyli jsme dostatečně agresivní, musíme se hodně zlepšovat," drží své borce na uzdě i přes úspěchy kouč Robert Maaskant.

Hosté tedy dokázali po bláznivém výsledku porazit Alkmaar 3:2, když dokonce doma vedli 3:0. Jenže pak během jedné minuty dvakrát inkasovali a jejich nekoncentrovanost mohla jim mohla být nakonec osudná. Nicméně Heracles výsledek udrželo a může proto pokračovat v krasojízdě. Oba soupeři se naposledy potkaly na stánku Rat Verlegh v Bredě loni v listopadu a domácí dominovali poměrem 3:0, předtím zvítězili 4:1 a Heracles je tak zjevně jejich oblíbený soupeř.

Trenér Gertjan Verbeek vidí velkou výhodu v tom, že Breda bude hrát před prázdným stadionem. "Fanoušci jsou dvanáctým mužem Bredy, je tam neskutečná atmosféra." V sestavě mu chybí dlouhodobě Sebastiaan Steur, stopera Birgera Martense trápí poraněné tříslo, velmi ohrožen je start také u záložníka Mara-Jana Fledderuse.

"Chceme si odvézt z Bredy všechny tři body. Panuje u nás samozřejmě ještě nadšení z výhry. Musíme však stát oběma nohama na zemi. Breda ale hrála Evropskou ligu, má nabitý program a pokud budeme hrát naplno, můžeme svůj cíl splnit," snaží se dobře nabudit svůj celek zkušený Verbenek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 5.50
více informací
VVV Venlo - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
Nováček ligy Venlo začalo perfektně a po velmi bojovém výkonu urvalo bod ze hřiště PSV, které se tak stále nemůže chytit. S měřitelnějším soupeřem se znovu po roce utká před vlastním fanoušky v nedělním poledni a Den Hagg je určitě soupeř k poražení. Ovšem ani on si nechce zbytečně komplikovat záchranu a po úvodní těsné prohře1:2 na hřišti Bredy bude potřebovat bodíky jako sůl.

Venlo hraje velmi ofenzivním způsobem hry, a to právě nemusí hostům vyhovovat, ti totiž praktikují hlavně obrannou činnost. Remíza 3:3 s PSV potvrdila slušnou přípravu a fanoušci věří, že úspěchy budou nadále pokračovat. V základní jedenáctce nebude chybět opět žádný člen a trenér může využít i služeb japonského hrdiny Keisuke Hondy, který byl hlavním strůjcem předchozího úspěchu.

"Je to pro nás hodně zvláštní souboj, především pak pro mě. Dlouhé roky jsem hrál v Haagu, pochází odtud moje rodina a motivaci mám tak trochu větší. Doufám, že všem ukážeme, že do první ligy patříme a vyhrajeme," optimisticky prorokuje útočník Venla Sandro Calabro. Naopak z klubu do Haagu v posledních dvou letech odešli Ahmed Ammi a Karim Soltaniho, rivalita je i díky tomu i tak celkem velká.

Venlo k tomu na hosty narazilo v osudné baráži před dvěma lety a i když na domácím hřišti zvítězilo 1:0, nakonec to na záchranu nestačilo. I tak má ale Den Haag soupeři co vracet. Trenér Raymond Atteveld nemůže využít služeb špílmachra Rickyho van den Bergha, jenž je zraněný, největší problém ovšem musí trenér řešit na postu brankáře. Duo Gino Coutinho - Robert Zwinkels jsou totiž mimo hru a nastoupit nemůže ani třetí gólman Boy Waterman. Kouč tak musí povolat z rezervního týmu minimálně dvě nová jména.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.25
více informací
FC Utrecht - Willem II  (neděle 14:30)
Ambiciózní Utrecht se poprvé představí na svém stadionu. Zápas s Tilburgem, který v minulém zvítězil podobně jako domácí, může naznačit, jak vážně to Utrecht s evropskými poháry myslí. A na Willem II se mu parádně daří.

Utrecht, jenž by letos rád do evropských pohárů, vstoupil do ligy dobře. V minulém kole si poradil na hřišti Waalwijku a odvezl si všechny body za těsnou výhru 1:0. "Byl jsem zvědavý na náš vstup do ligy. Teď jsem ještě zvědavější na náš start před vlastními fandy," řekl pro klubovou televizi kouč Ton du Chatinier. "Čekám, že soupeř vyrobí chyby, které potrestáme. Musíme být hlavně dobře organizovaní a pokusit se rychle zabodovat."

Domácím se v posledních letech na Tilburg doma skvěle daří. Třikrát od roku 2007 zvítězili a nepustili dokonce jedinou branku. Chatinier nebude mít k dispozici jen defenzivního záložníka Kellera, který má poraněné žebro. Hosté, kteří naposledy skolili doma Arnhem 3:1, postrádají bouráka Franka Demougeho a Christophe Gregoire je vykartovaný.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.65 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
Šlágr kola se vším všudy, pro oba celky bude souboj velice pikantní. Oba soupeři totiž hrají 4. předkolo Evropské ligy a oba jsou zklamaní z výkonu posledních dnů. Eindhoven totiž v prvním kole jen remizoval s nováčkem z Venlo a musí tak sbírat body proti favoritům. Twente přes nadějnou remízu 0:0 ze hřiště portugalského Sportingu přišlo stejně jako Slavia Praha na domácím stánku o vedení 1:0 v poslední minutě a tak musí hodně rychle zapomenout na vyřazení.

Twente v prvním kole potvrdilo úlohu vicemistra Eredivisie a vyhrálo pohodlně na stánku Sparty v Rotterdamu 2:0, teď se může předvést vlastním fanouškům. Oba výběry sehrály poslední vzájemný duel na De Grolsch Veste letos v březnu a stejně jako o rok dříve se hrálo nerozhodně, podobný výsledek s malým počtem branek se klidně může urodit i teď. Twente bude postrádat pouze Bernarda Parkera kvůli Srbskému svazu, který se nemá k tomu, aby předal jeho transfer kartu nizozemskému klubu.

Kouč Twente Steve McClaren má o soupeři více méně jasno: "I když tomu málokdo věří, podle mě je PSV největším kandidátem na titul," překvapivě hlásí zkušený anglický trenér. "Po utkání v předkole Ligy Mistrů jsem se na většinu hráčů hrozně zlobil a byl jsem především zklamaný. Uvědomil jsem si, že budeme muset posílit mentalitu týmu. Minulý rok se od Twentne nic nečekalo, protože bylo na evropské scéně nováčkem. Musíme nabírat zkušenosti a jsem si jistý, že se nám to podaří," dává si za cíl McClaren.

Hosté mají k dispozici téměř kompletní kádr a kouč Fred Rutten tak může opět nasadit plnou sestavu včetně s hvězdami Timmem Simonsem a Andre Ooijerem. Otazník visí pouze nad Orlando Engelaarem, který si poranil koleno a půjde na vyšetření, o jeho startu se rozhodne až těsně před duelem: "Je teď na pozorování, ale myslím si, že by měl být připraven,"zhodnotil jeho stav trenér Fred Rutten. Nedělního soupeře jenom chválí: "Je to tým, který je na tom perfektně fyzicky, v technice k tomu vůbec nezaostává. Myslím si, že budou rozhodovat maličkosti, ale chceme vyhrát."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.15 - 2.65
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Willem II11003:13
2.Feyenoord Rotterdam11002:03
AFC Ajax11002:03
FC Twente11002:03
5.Heracles Almelo11003:23
6.NAC Breda11002:13
7.FC Utrecht11001:03
8.VVV Venlo10103:31
PSV Eindhoven10103:31
10.Roda JC10100:01
SC Heerenveen10100:01
12.AZ Alkmaar10012:30
13.ADO Den Haag10011:20
14.RKC Waalwijk10010:10
15.SBV Vitesse10011:30
16.NEC Nijmegen10010:20
Sparta Rotterdam10010:20
FC Groningen10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tak alkmaar podle mě 1, ale tak o gol a nijmegen bych viděl over 2,5, heerenveen sice minulý kolo 0-0, ale to asi Roda betonovala, tže by se mohla hrát otevřená partie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jenže já vocas sem to nakonec nestih vsadit

Reagovat
terry

Alkmaar musí bodovat, Sparta podle mě nebude mít šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

nevie niekto kedy uz budu vysielat Eurosport 2 bundesligu...mali zacat uz od 5. srpna a este nevidim ziadny rozdiel ked zapnem Eurosport 2 international?

Reagovat
smazaný uživatel

to je asi tím, že je nemáš v nabídce...Eurosport 2 Bundesliga je další kanál, třeba UPC ho zatím nezařadilo...

Reagovat
smazaný uživatel

Hereven

AZ

Reagovat
smazaný uživatel

Roda s Groningenom, jasná dvojka.

Reagovat
smazaný uživatel

Luis!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

simulant zubatej (ale hráč výbornej)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele