Ligue 1 - preview 11. kola: OM - PSG

22.10.2021, 09:26, aktualizováno 24.10.2021, 08:50
Previews
Jednu klasiku si na neděli nachystala i francouzská liga, tečku za jedenáctým kolem udělá večerní souboj Marseille s PSG. Hodně atraktivní bude i souboj Nice s Lyonem, RC Lens změří síly s FC Metz, AS Monaco přivítá Montpellier...
OGC Nice - Olympique Lyon  (neděle 13:00)
Ve 13 hodin našeho času se v Allianz Riviéře utkají dva ambiciózní týmy - OGC Nice a Olympique Lyon. Půjde o přímý souboj o evropské poháry. Oba celky mají shodný počet bodů, avšak "Les Aiglons" mají o jedno odehrané utkání méně.

Nice před sezonou převzal Christopher Galtier a prvních šest kol s ním neprohrál. První porážka přišla poněkud překvapivě v Lorientu a druhá teprve minulý týden v Troyes. Zápas s nováčkem rozhodla jediná branka, o kterou se postaral hned zkraje Mama Baldé a Nice na ní překvapivě nedokázalo odpovědět. Les Aiglons letos nestartují v pohárové Evropě, takže měli na přípravu celý týden. V květnu se jim podařilo v Lyonu vyhrát, ale doma s ním ve stejné sezoně prohráli vysoko 1:4.

Lyon ve čtvrtek zvítězil v Praze nad Spartou, ale zejména v prvním poločase nepředvedl vůbec dobrý výkon. Teprve po změně stran a s příchodem Lucase Paquety se herní projev výrazně zvedl a Lyon nakonec dokonal obrat a zvítězil 4:3. "Vítězství proti Spartě ukázalo, že máme dobré hráče i týmového ducha. Přál bych si, abychom odehráli dobrý celý zápas - všech 90 minut. Doufám, že to zvládneme a předvedeme lepší začátek, než v Praze," doufá trenér Lyonu Peter Bosz.

Ve francouzské Ligue 1 patří Lyonu až šesté místo. Na vině je zpackaný začátek, protože aktuální forma je celkem dobrá. V minulém kole Lyon porazil v těžkém utkání Monako 2:0 a jednoduché to nebude mít ani na Allianz Riviéře. "Nice je dobrý klub. Jsou našim přímým konkurentem. Před touto sezonou změnili trenéra a Christopher Galtier, který odváděl skvělou práci v Lille, ji teď odvádí i v Nice," dodal Bosz.

Oba celky budou ve vzájemném zápase prakticky v plné síle. Otazník visí pouze nad startem Melvina Barda, jinak nechybí nikdo. To platí i na straně Lyonu. Nice bude mít určitou výhodu jen v delší herní pauze, zatímco Lyon musel ve čtvrtek v Praze snaživě otáčet výsledek a určitá únava může být znát.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benitez - Atal, Todibo, Dante, Kamara - Boudaoui, Lemina, Rosario, Gouiri - Dolberg, Delort
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Dubois, Boateng, Denayer, Emerson - Caqueret, Guimaraes - Cherki, Paqueta, Aouar - Ekambi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 3.61 - 2.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
RC Lens - FC Metz  (neděle 15:00)
Lens po deseti odehraných kolech okupuje druhé místo tabulky. Jestliže loni mu utekla účast v evropských pohárech jen o malý kousek, letos si o ně, hodně překvapivě, říká znovu. A že by zrovna měly Méty představovat zásadně těžkou překážku v jeho dosavadní zajímavé cestě, to se tvrdit rozhodně nedá. Zatím se totiž nacházejí na zcela opačném pólu průběžného pořadí.

Konečně se navíc svěřenci trenéra Francka Haiseho budou moci těšit z přítomnosti fanoušků na tribunách, jelikož v duelech předchozích proti Štrasburku a Remeši pykalo Lens za jejich výtržnosti v derby s Lille. "Samozřejmě je tahle zpráva velmi pozitivní. Hrát za zavřenými dveřmi nás opravdu nebavilo," povídal domácí stratég. "Snad podáme komplexní výkon."

Přece ale Lens před týdnem nezdařilo určitě podle všech vlastních představ. Venku totiž proti Montpellieru nakonec neuhrálo ani bod. "Pozorně jsme si tu porážku zanalyzovali," povídal Haise. "Od začátku sezóny jsme předvedli nejmizernější vystoupení v prvním poločase. Již jsem mluvil s hráči. Nehráli jsme na své obvyklé úrovni, hlavně pak v obranných činnostech."

Družstvo kouče Frédérica Antonettiho zatím uzmulo pouze jednu hubenou výhru, na severu Francie za současné konstelace vlastně nebude mít spíše co ztratit. V posledních šesti duelech padlo hned pětkrát. "Proti Angers, PSG nebo Lille nebyly Méty od zisku slušného výsledku nějak daleko. Jsem si jistý, že tenhle tým se bude posouvat v tabulce výše," dodával Haise.
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Leca - Gradit, Danso, Medina - Clauss, Doucouré, Fofana, Frankowski - Kakuta - Kalimuendo, Sotoca
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Bronn, Jemerson, Udol - Gueye, Sarr, Maïga, Pajot, Nguette - de Préville
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.46 - 7.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Girondins Bordeaux  (neděle 15:00)
Tři body by jako sůl potřebovali fotbalisté Girondins Bordeaux. Tradiční francouzský celek se v letošní sezoně trápí, z deseti zápasů vyhrál jen jednou a lavíruje ve spodních patrech tabulky. V tomto rozpoložení se představí na stadionu du Mustoir, který je domovinou Lorientu.

FC Lorient je letos doma mimořádně silný, o čemž se přesvědčili obhájci prvenství z Lille, Monako nebo OGC Nice. Všechny tři celky prohrály po těsném výsledku. Domácí neporazitelnost budou chtít "Les Merlus" udržet i proti Bordeaux, které se nachází ve výsledkové krizi.

Bordeaux patří mezi nejslavnější francouzské týmy, ale letos to s ním vypadá bledě. Nepomohlo přitom ani angažování švýcarského trenéra Vladimira Petkoviće. I s ním na lavičce se týmu z pobřeží Atlantského oceánu nedaří. Bordeaux vyhrálo jen na hřišti posledního Saint-Étienne a od té doby už tři body nezískalo. Aktuálně nevyhrálo už čtyři zápasy v řadě a v tabulce je na sedmnáctém místě, tedy těsně nad sestupem.

Domácí si v minulé sezoně na Bordeaux smlsli a na stadionu du Mustoir zvítězili jasně 4:1. Před vlastním publikem zvítězili i Girondins a celkově mají lepší vzájemnou bilanci, byť tomu aktuální forma neodpovídá.

Domácím bude chybět Jérémy Morel a to je také jediná absence pro nedělní utkání, protože marodka Bordeaux se úspěšně vyprázdnila.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Nardi - Le Goff, Jenz, Laporte, Mendes, Carioca - Le Fee, Abergel, Monconduit - Lauriente, Diarra
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Kwateng, Medioub, Koscielny, Mangas - Otávio, Dilrosun, Onana, Ajil - Ui-jo, Mara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.43 - 3.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Reims - ES Troyes  (neděle 15:00)
Na Stade Auguste-Delaune přivítá Remeš nováčka ES Troyes. Domácí jsou mírným favoritem, byť oba soupeři spolu v tabulce sousedí. Hosté se v minulém kole povzbudili nečekanou výhrou nad Nice.

Na první pohled nejde o žádný šlágr, nicméně duel Remeše s Troyes má svojí důležitost. Oba celky se chtějí posunout v tabulce výše a to nic jiného, než tři body nezaručí. Remeš vyhrála naposledy koncem září, když porazila FC Nantes 3:1, ovšem následně prohrála v Lensu a před týdnem plichtila v Brestu.

Společným jmenovatelem Remeše a Troyes jsou dvě získaná vítězství. Hosté na ně dosáhli v Metách a teprve minulý týden doma s Nice. Nejtěsnější výhra nad Aiglons byla velkým překvapením. Do té doby dobře hrající Nice nenašlo na obranu Troyes recept a branka Mamy Baldého ze čtvrté minuty zůstala bez odpovědi.

Už jsou to víc než čtyři roky, co se oba celky potkaly naposledy. V sezoně 2016/2017 vyhrál vždy domácí celek shodným výsledkem 2:0.

Remeš bude bez Huga Ekitikeho a Arbera Zeneliho. V táboře hostí hlásí jen jednu ztrátu a tou je Karim Azamoum.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Abdelhamid, Faes, Gravillon - Flips, Lopy, Konan, Matusiwa, Kebbal - Touré, Mbuku
ES Troyes - pravděpodobná sestava:
Gallon - El Hajjam, Girauodon, Salmier - Biancone, Kouame, Chavalerin, Kone - Ripart, Balde, Touzghar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.09 - 3.62
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Racing Strasbourg  (neděle 15:00)
Rennes se představí po vítězství v Konferenční lize z Mariboru v Ligue 1 proti Štrasburku a v tomhle duelu bude plnit roli mírného favorita. Aktuálně je totiž ve velmi dobré pohodě a v součtu všech zápasů vyhrálo z posledních šesti případů hned pětkrát. Hosté by nicméně měli být nepříjemným protivníkem, vždyť od půlky září prohráli pouze v jednom jediném případě.

Na evropské scéně si zatím bretaňský klub své úkoly plní, na té domácí se začíná blížit aspoň těm příčkám, které ho můžou vsunout v další sezóně opětovně do evropských pohárů. Bruno Génésio si na současný stav nemůže stěžovat, protože ovšem jeho mužstvo na přelomu srpna a září prohrálo třikrát, musí stále hledat nápravu. A ta zatím není dotažená úplně do konce.

Tedy po výsledkové stránce ne, po té herní Rennes udělalo poměrně velký pokrok. Štrasburk také jednu dobu prožíval horší období, především na začátku tohoto ročníku nesbíral nikterak pozitivní rezultáty, teď jako by se ale mužstvo trenéra Juliena Stéphana dostávalo do jakési fáze stabilizování. Naposledy si hosté suverénním způsobem poradili doma se St. Étienne.

Ligue 1 mimochodem míní občas cestovat i do zahraničí. Prý se může duel Monaca a Lyonu konat například v Šanghaji. "Jasně, pojďme hrát rovnou na Marsu," opravdu tvrdě nesouhlasil s takovým přístupem Génésio, šéf lavičky SRFC. "Chápu, že se hledá nějaké řešení pro lepší financování francouzských celků. Tenhle nápad nám ale nic dalšího vlastně nepřinese," dodal.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Gomis - Traoré, Bade, Aguerd, Meling - Bourigeaud, Martin, Tait, Sulemana - Laborde, Terrier
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Le Marchand, Djiku, Nyamsi - Guilbert, Sissoko, Aholou, Liénard - Thomasson - Ajorque, Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.89 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Montpellier HSC  (neděle 17:00)
Monaco před týdnem nepředvedlo v rámci Ligue 1 určitě dobrý výkon a vlastně zaslouženě padlo na půdě Lyonu. Následně si ovšem spravilo náladu v Evropské lize, skolilo venku PSV a uzmulo ve skupině první místo tabulky. Protože se pohybuje v průběžném pořadí ligové soutěže jen ve středu, míní se odrazit a výše, a to samozřejmě v tomto mači s Montpellierem.

Domácí neměli dobrý vstup do této sezóny, vždyť v úvodních šesti kolech si připsali na své konto jen jediné vítězství, a to nad nováčkem z Troyes. Přece však následně zaznamenali sérii tří výher v řadě, kterou tedy přerušil nejčerstvější nezdar z půdy Les Gones. "Asi budeme míč držet více než Montpellier. Tenhle fakt je třeba zohlednit," říkal monacký stratég Niko Kovač.

Knížecí celek sehrával se svým aktuálním sokem vždy poměrně vyrovnané duely, v minulých pěti případech dvakrát zvítězil o gól, jednou padl, dvakrát se urodila remíza. Vyrovnané klání se v podstatě očekává i teď. "Domácí zápasy jsou vážně hodně důležité. A zatím v nich nijak nezáříme. Doposud jsme před vlastními fanoušky pouze dvakrát vyhráli," připomínal Kovač.

Mužstvo trenéra Oliviera Dall'Oglia do ne úplně dalekého Monaka odcestuje bezpochyby dost povzbuzené o minulý skalp Lens, které se zatím nachází v popředí. Celkově v uplynulých pěti utkáních prohrálo jenom jednou. "Montpellier letos změnil na lavičce kouče, také se uchyluje k jinému stylu, navíc přišel o dva kvalitní útočníky. Umí ale být nebezpečný," varoval Kovač.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.55 - 6.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Paris Saint-Germain  (neděle 20:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.28 - 4.46 - 1.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Nantes - Clermont Foot  (sobota 17:00)
Nantes zatím prožívá rozhodně klidnější sezónu, než tomu bylo loni, drží se ve středu tabulky a rádo by potvrdilo své dobré rozpoložení také proti soupeři z Clermontu-Ferrandu. Nováček Ligue 1 si ovšem rovněž nevede nikterak špatně, vždyť doposud získal jen o jeden bod méně, než jeho současný protivník, a uchovává si poměrně pohodlný odstup od sestupových míst.

Výběr kouče Pascala Gastiena vstoupil do svého historicky absolutně premiérového ročníku v nejvyšších patrech správnou nohou, po čtyřech kolech dokonce vykazoval neporazitelnost. Nicméně na výhru pak následně čekal poměrně dlouhou dobu, přesněji řečeno dva měsíce. Až minulý skalp Lille utnul nevalnou sérii a pomohl mu ještě více se vzdálit od posledních pozic.

Domácí taktéž procházeli jakýmsi horším obdobím, po třech prohrách na přelomu srpna a září se ale dostali do slušné pohody a v uplynulých pěti případech padli jen jednou. "I kdybychom nyní Clermont skolili, pořád by bylo na čem pracovat. Musíme být pevnější v defenzívě, lépe přecházet do útoku či nespěchat tolik v koncovce," uvedl domácí stratég Antoine Kombouaré.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Appiah, Castelletto, Pallois, Fábio - Cyprien, Chirivella - Bukari, Blas, Simon - Kolo Muani
Clermont Foot - pravděpodobná sestava:
Desmas - Zedadka, Hountondji, Ogier, N'Simba - Samed, Gastien - Dossou, Berthomier, Rashani - Bayo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.35 - 3.48
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Stade Brestois  (sobota 21:00)
Loňský mistr Ligue 1 se zatím pohybuje v domácí soutěži pouze ve středu průběžného pořadí a takové umístění bezpochyby není v harmonii s jeho dlouhodobými ambicemi. Za deset kol zaznamenalo Lille už čtyři porážky, tu nejčerstvější proti nováčkovi Clermontu, a tak cestu za určitě lepším výsledkem bude hledat nyní ve střetnutí s doposud předposledním Brestem.

Samozřejmě že domácí stratég Jocelyn Gourvennec měl před startem tohoto ročníku náročný úkol. Navázat na úspěchy svého předchůdce Christopha Galtiera v takové míře, že by Dogy usilovaly opětovně na úkor největších francouzských titánů o první místo, se jevilo předem jako praktiky nerozluštitelná hádanka. Přece se nicméně čekalo, že budou alespoň v popředí.

Naposledy nepředvedly vyloženě špatný výkon v Lize mistrů proti Seville, s níž uhrály finální bezgólovou plichtu, mimochodem ani na evropské scéně nikterak nezáří. Každopádně v tomto měření sil budou plnit roli favorita. Jejich protivník má ještě o poznání horší starosti, dosud neuzmul jedinou výhru a všudy všeho urval jen pět bodů. Před týdnem remizoval s Remeší.

Zrovna Brest představuje pro Gourvenneca jakousi srdeční osobní záležitost. Tohle město je totiž jeho rodným, na Bretaňském poloostrově v dresu Lorientu či Rennes prožil jako hráč mnoho let své kariéry. "Když hrajeme každé tři nebo čtyři dny, dáváme si načas s výběrem základní sestavy. Musíme teď odvést maximum, až pak provedeme inventuru absencí," mínil.

Svěřenci kouče Michela Der Zakariana neprožívají povedenou sezónu. Hůře si už po deseti odehraných zápasech počínalo jenom St. Étienne. "Proti Remeši existovala možnost, jak ji porazit. Potřebovali jsme však být přesnější a též agresivnější ve vápně," hodnotil minulý mač lodivod Pirátů. "Sice jsme hráli špatně v první půli, ve druhé jsme ovšem již zvýšili obrátky."
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Grbič - Celik, José Fonte, Tiago Djaló, Gudmundsson - Weah, André, Onana, Gomes - Renato Sanches - Yilmaz
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Bizot - Pierre-Gabriel, Chardonnet, Brassier, Duverne - Belkebla, Mananga Mbock - Honorat, Faivre, Cardona - Mounié
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.54 - 7.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Angers SCO  (pátek 21:00)
St. Étienne není od začátku sezóny ve vůbec dobrém rozpoložení. Společně s Brestem zatím nezaznamenalo jediné vítězství po deseti odehraných kolech Ligue 1, nachází se na samotném dně tabulky, a tak bezpochyby potřebuje jakoukoli vzpruhu. Soupeřem mu bude nyní Angers, které je naopak v poměrně dobré pohodě, a to i přes minulou porážku v Parku princů s PSG.

Fanoušci jednoho z nejúspěšnějších klubů francouzské historie nemohou být vlastně už třetím rokem po sobě vůbec spokojeni. Předloni během té sezóny, již tvrdě poznamenala pandemie koronaviru, okupovali Les Verts spodní příčky tabulky, i loni se výsledky odvracely mnohdy hodně daleko od ideálů. A letos je situace asi nejhorší. Dosud St. Étienne uhrálo čtyři remízy.

Domácí stratég Claude Puel působí v klubu od roku 2019 a od vedení dostal dostatek času na vybudování nového mužstva. Jenomže zatím se úspěchy jednoduše nedostavují. Je otázkou, jak dlouho budou bafuňáři ASSE trpěliví a jestli čerstvě šedesátiletý lodivod zůstane ve své funkci i v dalších týdnech. A právě souboj s Angers by ve finále mohl vážně leccos naznačit.

Porazit výběr kouče Géralda Baticla nebude pro Puelův tým vůbec jednoduché. Hosté se totiž pohybují překvapivě na zcela opačném pólu průběžného pořadí. Nutno říci, že za své výkony si současné umístění v podstatě plně zaslouží. "Kolují o mně falešné zprávy. Já cítím podporu. Soustředím se jenom na svou práci, na své hráče, abychom už nadále netrpěli," povídal Puel.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Bajic - Camara, Moukoudi, Sow, Kolodziejczak - Gourna-Douath, Neyou Noupa - Nordin, Aouchiche, Bouanga - Khazri
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Manceau, Traoré, Thomas - Cabot, Mangani, Mendy, Capelle - Fulgini - Cho, Boufal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.13 - 3.38 - 2.44
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain1090124:1027
2.RC Lens1053216:1118
3.Olympique Marseille952218:1117
4.OGC Nice952217:516
5.Angers SCO1044215:1116
6.Olympique Lyon1044216:1316
7.Stade Rennes1043315:915
8.Racing Strasbourg1042418:1514
9.FC Nantes1042414:1114
10.AS Monaco1042414:1314
11.Lille OSC1042413:1514
12.FC Lorient1035211:1314
13.Montpellier HSC1034317:1613
14.Clermont Foot1034313:2013
15.Stade Reims1025311:1211
16.ES Troyes102359:149
17.Girondins Bordeaux1015412:218
18.FC Metz1013611:226
19.Stade Brestois1005511:195
20.AS Saint-Étienne100469:234
Bodové odečty
OGC Nice-1 

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Horší předehrávka vymyslet tohle kolo nešla. To už fakt lépe vyjde si pustit zápas gibraltarské ligy.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
juninho8

Zaujímavý prvý polčas...Lyon lepším tímom na lopte, Nice hrozilo hlavne z protiútokov. Lopes tam podržal pri šanciach Delorta a Dolberga. Na strane Lyonu opäť zbytočný hráč Kadewere...ten na to momentálne nemá ani omylom. Shaqiri na plac

Reagovat
juninho8

Toto nemá zmysel ani komentovať...80. minút hráme v pohode na víťazstvo a potom to zase zahráme tak Lyonsky....Kadewere by si nemal už nikdy kopnúť za Lyon si myslím. Stopérska dvojica vyzerá na papieri dobre ale príde mi že hrajú príliš profesorsky a navyše veľmi nestíhajú...Bosz mal tiež reagovať oveľa skôr. Mali prísť čerstvé sily. Atal si tam unaveného Emersona vodil ako nič...ach jaj

Reagovat
Seydou Doumbia

Kadewere by měl být poslaný zadarmo zpátky do Le Havre či z kere piči to přišel. Boateng úplně mimo, stejná jako Denayer. Takhle to ppsrat to je vrchol všech lyonskych pruseru snad.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele