Ligue 1 - preview 10. kola: Sedm nedělních zápasů

07.10.2022, 09:03, aktualizováno 09.10.2022, 08:34
Previews
Jonathan David (© AFP)
PSG i Marseille v sobotu zaváhaly a mohou přijít o část ze svého náskoku na čele. Lorient chce svou sérii výher protáhnout v Brestu, RC Lens cestuje do Lille a AS Monaco se představí v Montpellieru. Rennes bude favoritem souboje s Nantes...
Montpellier HSC - AS Monaco  (neděle 13:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.63 - 4.10 - 1.97
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Angers SCO - Racing Strasbourg  (neděle 15:00)
Už devět kol stačila odehrát nejvyšší francouzská soutěž a již zbývá jen jeden tým, který ještě nezvítězil. Racing Štrasburk se o to bude muset pokusit v Angers, na stadionu Jeana-Bouina. Ze strany domácích Les Scoïstes to také není žádná hitparáda a tým se krčí až na patnáctém místě tabulky.

Angers se minulý týden marně snažilo obrat o body Marseille a doma prohrálo 0:3. Nedokázalo tak navázat na předchozí dvě výhry s Montpellierem a OGC Nice. Forma SCO je tak zatím hodně nečitelná.

O poznání čitelnější je to na straně Racingu Štrasburk a to z jediného důvodu. Alsasané zkrátka a jednoduše nevyhrávají. Jako jediný tým Ligue 1 dosud drží smutné prvenství v tom, že ještě ani jednou nevyhráli a je jasné, že nervozita v klubu narůstá. Julien Stéphane má i nadále důvěru vedení, ale ta rozhodně není neotřesitelná a s každým dalším neúspěchem je slabší a slabší. Ze strany hostí však ještě není nic ztraceno a na nesestupové pozice ztrácejí jen dva body.

Štrasburk se bude upínat k únorovému zápasu letošního roku, ve kterém na stadionu Jeana-Bouina zvítězil 1:0 brankou Kévina Gameira. Vyhrát tam dokázal dokonce dvakrát po sobě, tak pro by se to nemohlo podařit i potřetí?

Do sestavy Angers se po jednozápasovém trestu vrací Nuno Tavares, ovšem Eric Bailly je stále mimo hru. Co se týče Štrasburku, tomu nepomůže Gerzino Nyamsi (červená karta proti Rennes), jinak je kádr kompletní.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Fofana - Valery, Amadou, Blažić, Doumbia - Mendy, Bentaleb - Ounahi, Hunou, Boufal - Sima
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Djiku, Fila, Le Marchand - Pierre-Gabriel, Bellegarde, Diarra, Aholou, Lienard - Gameiro, Diallo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.74 - 3.40 - 2.74
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Clermont Foot - AJ Auxerre  (neděle 15:00)
Fotbalisté Clermontu mohou být s dosavadním působením spokojeni. Klidné umístění ve středu tabulky mohou v neděli podpořit výhrou nad Auxerre, jenž už pět zápasů v řadě čeká na vítězství.

Auxerre se vrátilo mezi francouzskou elitu teprve letos a po slibném začátku začalo viditelně tápat. Celé září pak nebylo schopno získat do tabulky jediný bod a sérii čtyř porážek zastavilo teprve nemasnou a neslanou remízou s Brestem. I tak čekají v Auxerre už pět kol na vítězství a pevně věří, že se jim to povede v neděli na stadionu Gabriela Montpieda.

Tam zatím soupeřům pšenka příliš nekvetla. Troyes sice dokázalo před reprezentační přestávkou zvítězit, ale totéž se nepodařilo Toulouse ani Nice, oba týmy se vracely domů s porážkou.

Každopádně forma je jednoznačně na stranu Clermontu, který před týdnem vyhrál na Korsice s Ajacciem a celkově už získal slušných třináct bodů. Od svého nedělního soupeře ho dělí pětibodová propast a kdyby se mu podařilo zvítězit, přiblížil by se evropským pohárům.

Clermont změří síly s Auxerre vůbec poprvé na scéně Ligue 1. Oba celky se však dobře znají z působení ve druhé lize, kde se naposledy potkaly v lednu 2021 a z vítězství 1:0 se radovali Les Lanciers.

Na straně Clermontu budou scházet Jeremie Bela, Baila Diallo a Jim Allevinah. Podobně jsou na tom i hosté, kteří se zase musí obejít bez Jeanviera, Autreta a Gauthiera Heina.
Clermont Foot - pravděpodobná sestava:
Diaw - Caufriez, Seidu, Wieteska - Borges, Gonalons, Gastien, Magnin, Cham - Dossou, Rashani
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Costil - Joly, Jubal, Bain, Bernard - Toure, Sakhi, Sinayoko, Changama, Da Costa - Niang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.43 - 3.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - ES Troyes  (neděle 15:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.83 - 4.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - FC Lorient  (neděle 15:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.45 - 2.92
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - FC Nantes  (neděle 17:05)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.31 - 6.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - RC Lens  (neděle 20:45)
Předloňský mistr z Lille zatím střídá dobré výsledky se špatnými a ustálit formu bude chtít v neděli proti neporaženému RC Lens. Mezi oběma celky zeje už osmibodová propast a pokud chce Lille bojovat o evropské poháry, mělo by tento duel zvládnout.

RC Lens je jedním ze tří týmů, které stále neokusily hořkost porážky. Touto výsadou se mohou pyšnit ještě vedoucí PSG i druhý Olympique Marseille. Ve formě hrající Lens čeká tento víkend další ostrá zkouška, tentokrát na půdě předloňského vítěze Ligue 1 Lille a pokud jí zvládne, upevní si postavení na pohárových pozicích.

Hosté v minulém kole porazili Olympique Lyon 1:0 a ve třech zápasech v řadě dokonce neinkasovali. Celkově pouze sedm obdržených branek je řadí na třetí místo v počtu nejméně inkasovaných gólů, opět za duo PSG, Marseille. Ze zabezpečené defenzívy bude Lens vycházet i na stadionu Pierra Mauroye, kde se mu letos v dubnu podařilo 2:1 zvítězit. Minulá sezona vyšla Lensu proti Dogám náramně, oba celky se potkaly včetně Coupe de France třikrát a Lens pokaždé zvítězil.

Domácí tak mají hostům rozhodně co oplácet. Lille stále patří do okruhu týmů, od kterých se očekávají přední pozice, byť to současné výsledky nepotvrzují. Dogám se ještě nepodařilo slepit více jak dvě výhry v řadě a díky kolísavostí zůstávají v tabulce až na osmém místě. Před týdnem Dogy nestačily na FC Lorient a vedle čtyř výher mají i čtyři porážky a jeden nerozhodný výsledek.

Co se týče kádru, jsou oba celky v dobré kondici. Na straně domácího Lille chybí jen Edon Zhegrova, zatímco Lensu Jonathan Gradit.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Diakite, Fonte, Djalo, Ismaily - Andre, Martin - Bamba, Gomes, Ounas - David
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Samba - Danso, Medina, Haidara - Cabot, Samed, Fofana, Machado - Openda, Sotoca, Costa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.61 - 3.66 - 2.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - AC Ajaccio  (sobota 17:00)
Kazit si náladu v mači s Ajacciem rozhodně Marseille nemíní. Před týdnem si hladce poradila na půdě Angers, potvrdila tak, že v Ligue 1 směle dokáže držet krok s vedoucím PSG, a o pár dnů později navázala na svou dobrou formu v Lize mistrů proti Sportingu. Aspoň dočasně se může na ligové scéně dostat do čela tabulky, musí každopádně nad korsickým sokem zvítězit.

Je otázkou, jak moc se bude snažit domácí stratég Igor Tudor míchat se základní sestavou. Již příští týden čeká totiž OM v milionářské soutěži odveta s lisabonským souborem, která může notně napovědět o postupových možnostech na této frontě. Navíc hned na to čeká Olympique další, možná ještě důležitější zápas, a to Le Classique v Parku princů proti pařížskému celku. Společně s Lens a PSG zůstávají domácí jako jediní v Ligue 1 neporažení. Zapsali si na svoje konto dvě zaváhání, a to během remízového počínání s Brestem a Rennes, ve všech ostatních sedmi střetnutích uzmuli plný počet bodů. První čtvrtina této sezóny prostě Marseille vychází.

Ajaccio na první pohled představuje po papírové stránce bezpochyby tu lehčí překážku. Hosté jakožto nováček francouzské nejvyšší scény okupovali po devíti odehraných kolech poslední místo, sedmkrát už zaznamenali porážku. A pokusit se ze samotného dna vyzdvihnout zrovna v tomto případě je na první pohled značně nemyslitelnou záležitostí. "Utrpěli jsme naposledy hodně bolestivou prohru," hlesl po minulém nezdaru proti Clermontu hostující trenér Olivier Pantaloni. "Poté, co jsme skolili venku Brest, jsme od sebe očekávali více. Nehráli jsme však chytře, lépe jsme nepřemýšleli, vzdali jsme se držení míče. Fakt jsem si myslel, že zvítězíme."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.07 - 7.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - Paris Saint-Germain  (sobota 21:00)
Svoje druhé zaváhání v této sezóně napříč všemi soutěžemi zaznamenalo PSG, v Lize mistrů uhrálo jen remízu na půdě Benficy, ta každopádně neznamenala v kontextu celého působení na poli milionářské soutěže žádný vyloženě špatný výsledek. Ovšem teď bude určitě zapotřebí vítězství v Remeši, pokud tedy nechce jakkoli riskovat ztrátu první příčky v tabulce Ligue 1.

Samozřejmě je nutno zmínit, že bude záležet, jak si odpoledne povede druhá Marseille v mači s Ajacciem, jelikož však OM narazí na soka, jenž je v průběžném pořadí aktuálně až poslední, dá se předpokládat, že tři body zůstanou na jihu Francie. V tu chvíli bude muset pařížský tým reagovat zcela stejně, aby se do samotného čela vrátil, a to znovu o dva body před Olympique.

Na některých hráčích hostujícího celku se na každý pád asi začíná projevovat únava. Přece jenom mají Les Parisiens v kádru několik reprezentantů, kteří si nedávno plnili povinnosti na mezinárodní scéně, a v souvislosti následného měření sil v Lize mistrů a především pak toho na domácí scéně v derby proti Marseille se dá očekávat, že trenér Christophe Galtier některé změny v sestavě v duelu s Remeší podnikne, aby nechal své svěřence odpočinout. Možné je, že se v úvodní jedenáctce zjeví třeba Hugo Ekitiké, podobně jako před týdnem v mači s Nice.

Že není v nejlepší fyzické kondici, pocítil například v Lisabonu také Lionel Messi, jenž musel být na poslední zhruba desetiminutovku stažen z placu. "Byl už vyčerpaný," přiznával Galtier. "Před střídáním dal jasně najevo, že už chce pryč, je ale v pořádku. Avšak Nuno Mendes má svalové problémy, pro několik zápasů bude mimo hru," prozradil jednu ze zdravotních lapálií.

Když loni Remeš na konci srpna vítala před vlastními fandy PSG, jednalo se o velkou slávu, a to nejenom pro její klub, avšak pro kompletní Ligue 1. Tehdy totiž v pařížském dresu prožíval debut právě Messi. "Víme, jak těžký mač nás čeká," povídal Will Still, asistent trenéra Óscara Garcíy. "Nicméně nemáme co ztratit. Budeme připraveni a snažit se působit soupeři potíže."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.20 - 5.88 - 1.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Lyon - Toulouse FC  (pátek 21:00)
Po velmi dobrém vstupu do tohoto ročníku Lyon pořádně vystřízlivěl. Aktuálně má na svém kontě hned čtyři porážky v řadě, které nyní bezpochyby hodlá zastavit proti nováčkovi Ligue 1 z Toulouse. Hosté budou plnit roli outsidera v tomto souboji, je ovšem nutno připomenout, že doposud třeba získali o pouhé dva body méně než jejich sok, takže si nepočínají vůbec zle.

V posledních dvou ligových zápasech Les Gones nejenže neuzmuli ani bod, dokonce nevsítili jedinou branku. "Nejsem zvyklý prohrávat čtyřikrát za sebou. A zvlášť ne v tak velkém klubu, jakým je Lyon je," zlobil se logicky domácí stratég Peter Bosz. "Tahle práce je snadná, když se vám daří vyhrávat. Když ne, je úplně jiná, avšak i taková je prostě součástí hry. Neprohráli jsme jenom jednou, ale už čtyřikrát. Takže je před námi lehce vysvětlitelný úkol. Musíme se zkrátka pokusit skolit Toulouse. Nemusíme kvůli několika zraněním hned vše měnit. Všichni jsme hodně zklamaní. Musíme lépe komunikovat, dobře trénovat a potom se ukázat na hřišti."

Nůžky se začínají domácím rozevírat hlavně ve srovnání s vedoucím PSG nebo Marseille, na druhého zmíněného rivala ztrácejí deset bodů, na pařížského velikána dokonce dvanáct. Teď by chtěli rozhodně zmírnit nepříjemné manko aspoň na pátou příčku, která je jim vzdálena na rozdíl čtyř bodů. Postup na místa zaručující evropské poháry je zkrátka pro OL prioritou číslo jedna. A svěřenci kouče Philippeho Montaniera by měli být bezpochyby v jeho silách, ačkoli ti přicestují do Auvergne-Rhone-Alpes povzbuzeni o minulý skalp Montpellieru. Pro hosty je hlavním cílem záchrana, k té směřují úspěšně, od sestupového pásma by se každopádně chtěli vzdálit ještě o něco dále, jelikož třeba od sedmnácté pozice je jejich odstup pouze čtyřbodový.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 5.21 - 7.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain981028:525
2.Olympique Marseille972019:523
3.FC Lorient971119:1322
4.RC Lens963017:721
5.AS Monaco952217:1317
6.Stade Rennes943217:915
7.Olympique Lyon941416:1113
8.Lille OSC941417:1813
9.Clermont Foot941412:1413
10.Montpellier HSC940521:1912
11.ES Troyes932416:1811
12.Toulouse FC932413:1511
13.OGC Nice92256:118
14.AJ Auxerre92259:208
15.Angers SCO92259:218
16.FC Nantes91449:157
17.Stade Reims914412:197
18.Stade Brestois91359:196
19.Racing Strasbourg90547:125
20.AC Ajaccio91175:144

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Langi

Asi by bylo dobrý si primárně ujasnit co chceme hrát a zároveň zahodit ego a nechat hrát třeba Boatenga s Aouarem...už to nemůže vypadat jako minule, kdy tam dáme dva DM a Cherki hraje něco uplně jiného, než na co má předpoklady, a ještě ho následně střídá někdo jako Reine-Adélaide, což je hráč kvalitou tak do Reims...

Kádr je úzký, hráči z formy a my tam furt cpeme tuhle nekvalitu typu Mendes, Reine-Adélaide nebo Henrique...hrajeme twl jednu soutěž a čeká nás ještě 29 zápasů...nasadit to nejlepší co máme, nechat to hrát a nevymýšlet nějakou rotaci a cosi...

Reagovat
Langi

Bosz absolutne mimo, neschopnost namotivovat nebo nejak reagovat na prubeh zapasu…pripomina to zoufalstvi z dob Puela nebo tu kratkou eru Sylvinha…at jde…tohle uz lepsi nebude…on se vycerpal a tym za nej kopat ocividne nechce

Reagovat
Langi

Tenhle bod bude mit za mesic cenu zlata, pri tom, co nas ceka

Reagovat
Seydou Doumbia

Dnes naší utočníci hrozný hovada, tam měli padnout tři branky v pohodě, Adeleide asi nejlepší výkon v Lyonu, škoda že prostě ten potenciál nenaplnil a stal brutálně moc. Tohle už je úplně v prdeli a vzpoměl jsem si na tebe, když si psal že Toulouse by se porazit mělo. Tedy myslím že si to byl ty.

Reagovat
Langi

Jako Toulouse se fakt porazit melo…tohle uz je trochu deka

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Ranoth

ALLEZ NO BRAIN RAMOS

Reagovat
remeslnik

PSG bez Messiho, totálně v pr...Ti dva sólisti vpředu si nikdy pořádně nenahrají, každý to hraje na sebe, Mbappé splašený, Neymar brzda, myslí si, že hraje bago, skoro každý útok zabrzdí. Veratti strašně pomalý, obrana ustupuje před útočníky až do vlastní brány, ikdyby šel jen jeden, tak všichni čtyři budou couvat. Donnarumma nemá ani jeden centr, nemá odhad na míč, šestnáctku vůbec neovládá, tak raději stojí na čáře, aspoň tam že něco lapí. PSG letos snad ještě horší, než vloni. Jestli udělá čtvrtfinále PM, tak to bude max. A Galtier vypadá, jak kdyby mu to bylo všechno úplně jedno.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele