LaLiga - preview 24. kola

16.02.2018, 08:49, aktualizováno 19.02.2018, 08:20
Previews
Souboj sousedů v tabulce zakončí čtyřiadvacáté kolo španělské nejvyšší soutěže. Getafe remizovalo čtyřikrát v řadě a tentokráte hodlá zůstat všechny tři body, proti bude Celta Vigo...
Getafe CF - Celta Vigo  (pondělí 21:00)
Těžký los a pět zápasů bez prohry, takovou formou se prezentuje momentálně Getafe. Pondělním zápasem proti Celtě Vigo uzavře 24. kolo LaLigy. Sebevědomí se týmu na předměstí Madridu podařilo udržet rovněž minulý týden, kdy vydřel bezbrankovou remízu na hřišti FC Barcelona. Před tím dokázal uhájit remízu s Athleticem Bilbao, Sevillou nebo Leganésem.

Azulones nyní hájí 11. pozici, jen dva body za svými protějšky z Celty Vigo. Právě vítězství v tomto klání by jim umožnilo proniknout do horní poloviny tabulky. Hlavním důvodem solidního umístění Getafe, které ještě v loňské sezóně hrálo v Segundě División, je dobrá obrana. K dnešnímu dni totiž obdrželo pouze 21 branek, což staví jeho defenzívu jako třetí nejlepší.

Domácí se budou muset obejít bez zraněného Markela Bergary a vykartovaného Vitorina Antunese. "Hodně se na tento zápas těšíme, protože bude bezesporu hodně zajímavý. Nedíváme se na nějaké pohárové příčky, jen chceme body, jejich zisk ale není nikdy snadný. Celta má skvělou kombinační hru. Navíc mají dva hráče, kteří dali patnáct, respektive třináct gólů," řekl kouč José Bordalás.

hostující výkony jsou od začátku sezóny jako na pověstné houpačce, což je důvod, proč se nacházejí na pozici na míle vzdálené od příček zaručující evropské poháry. Problémy musí řešit zejména v obraně, jelikož v zápasech s Realem Betis, Alavésem nebo Espanyolem dostali vždy po dvou brankách.

Nicméně, Juan Carlos Unzué může stále spoléhat na fenomenálního Iaga Aspase, který v této ligové sezóně nasázel již 15 branek. Stejně tak ale i na Maxi Gómeze, který se prosadil 12krát. K zápasu pak trenér řekl. "Budeme čelit dobře organizovanému a defenzivně založenému týmu. Pokud ho chceme porazit, musíme hrát náš nejlepší fotbal. Hráči jsou dobře připravení."
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Dakonam, Cala, Molinero - Arambarri, Fajr - Portillo, Rodríguez, Ndiaye - Molina
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Mallo, Roncaglia, Gómez, Jonny - Wass, Radoja, Lobotka, Sisto - Gómez, Aspas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.37 - 3.04
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Real Sociedad - Levante UD  (neděle 12:00)
Real Sociedad se po náročném duelu v Evropské lize vrací zpátky do prostředí LaLigy, kde se musí pokusit o zlepšení. Jeho aktuální výkony totiž fanouškům moc radosti nenabízejí. Výhodou by mohl být fakt, že jeho další soupeř strádá ještě mnohem více.

Účastník Evropské ligy se nachází téměř na dně tabulky LaLigy. Překvapivé postavení La Realu ještě umocňuje rozdíl mezi tím, jak se prezentuje na domácí scéně, a jak hraje v pohárech. Zatímco v Evropské lize sehrál naposledy velmi dobré utkání se Salzburgem a jeho šance do odvety nejsou vůbec špatné, LaLiga nabízí mnohem horší podívanou.

V rámci elitní španělské soutěže se totiž baskický celek umístil na současné 14. příčce, což je zkrátka velké zklamání. Poté, co nastřílel pět branek Deporu, jich pět zase dostal. Minulé kolo pro něj bylo velkou lekcí produktivity a fanoušci doufají, že se hráči z debaklu od Bílého baletu poučili.

Záložník Asier Illarramendi věří, že ano. "Máme za sebou hodně náročný týden. Dostat od Realu Madrid pět branek není nikdy příjemné, i když jsme bojovali. Soupeř nás ale převyšoval prakticky ve všem a my jsme se nedokázali plně koncentrovat. Navíc nás stála hodně sil bitva se Salzburgem. Ale myslím, že nás to ještě víc stmelilo a že si v příštím kole dokážeme vybojovat tři body," přeje si mladý hráč.

Proti jeho ekipě se postaví Levante, které naopak sklízí jednu kritickou reakci za druhou a vůbec se mu nedaří. Levante patří do sestupového průměru a aktuálně se drží až na sedmnáctém místě. Po dvou slibných remízách se v minulém kole postavilo proti Valencii a tohle derby nezvládlo. Na Mestalle dostalo od domácích tři branky a domů se vracelo bez bodů.

Oba týmy navíc nebudou v nedělním klání kompletní. Snazší práci mají domácí, kterým schází jen dvojice Carlos Martínez a Willian José. Hosté přijedou na Anoetu bez Lermy, Fernándeze, Alegríi nebo Lópeze, což z jejich snahy odvézt si body činí ještě náročnější pokus.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Odriozola, Aritz, Raul Navas, De La Bella - Prieto, Illaramendi, Zurutuza - Juanmi, Bautista, Oyarzabal
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Oier - Coke, Rober Pier, Postigo, Luna - Campaňa, Lukić, Doukouré - Morales, Pazzini, Ivi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.56 - 6.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Athletic Bilbao  (neděle 16:15)
Tým z hlavního města Španělska se bude snažit zmenšit mezeru, která jej dělí od první příčky v LaLize, kterou hájí stále Barcelona. Před tímto kolem Los Rojibalncos ztráceli na lídra sedm bodů. První překážkou v cestě je baskický klub. Domácí v týdnu ještě cestovali do Dánska, aby odehráli první zápas vyřazovací fáze Evropské ligy s Kodaní. Zpět do Španělska se vrátili s vysokou výhrou 4:1.

I když svěřenci Diega Simeoneho na úvod prohrávali, tak ve zbytku utkání už jen dominovali. V posledním ligové zápase se nicméně hodně natrápili na hřišti poslední Málagy. Už v první minutě se prosadil Antonie Griezmann a nakonec se ukázalo, že se jednalo o jedinou branku zápasu. Právě touto výhrou Los Colchoneros stáhli náskok na vedoucí Barcelonu.

Navíc drží rekord v počtu inkasovaných branek na zápas, jejich bilance činí 0,4 gólu na utkání, což je v pěti nejlepších evropských soutěžích nejlepší statistka. Rovněž Athletic odehrál ve čtvrtek utkání Evropské Ligy, kdy zamířil do chladného Ruska, konkrétně na stadion Spartaku Moskva. Zde dokázal celkem překvapivě zvítězit 3:1, když se o dvě branky postaral Aduriz a domácí si navíc vstřelili vlastní gól.

Nicméně po návratu domů se musí přeorientovat na domácí soutěž, kde to není žádná hitparáda. Minulý týden jen remizovali na San Mamés se slaboučkým Las Palmas 0:0. Baskové ani nepředvedli dobrý výkon, právě proto se před začátkem tohoto 23. kola nacházejí až na 13. pozici s 28 body. Naposledy zvítězili před více než měsícem proti Deportivu Alavés.

Na druhou stranu Altético zůstává jako jeden ze dvou týmů v domácím prostředí neporažené. Na novém stadionu Wanda Metropolitano drží výbornou bilanci v podobě sedmi výher a třech remíz. Diego Simeone stále nemůže počítat se stoperem Stefanem Savićem. Otazník rovněž visí nad Janem Oblakem a Diegem Costou, oba do pohárového utkání nenaskočili a trápili se se svými drobnými zraněními.

Útočník už však v pátek trénoval společně s ostatními. Zato Jose Angel Ziganda již tradičně nemá v nominaci Ikera Munaina, kterého vyřadily kolenní vazy ze hry až do konce sezóny. Pohybnosti se rovněž rojí okolo Mikeal Balenziagy, kterého trápí svalové zranění. Kvůli kartám se do Madridu ani nepodívají Aritz Aduriz a Raúl García.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Vrsaljko, Godín, Hernández, Filipe Luis - Vitolo, Saúl, Gabi, Koke - Griezmann, Costa
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Kepa - Lekue, Núñez, Martínez, Saborit - San José, Iturraspe - De Marcos, Etxebarria, Susaeta - Williams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.64 - 10.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Villarreal CF  (neděle 18:30)
Espanyol si v minulém kole připsal jen bod proti bojující Celtě Vigo a před vlastními fanoušky bude chtít větší bodový přísun. To by mu mohl zajistit Villarreal, který má za sebou náročné utkání Evropské ligy a jeho sil nebude zrovna mnoho.

Villarreal se pomalu začíná dostávat do fáze, kdy se mu nedaří téměř nic, na co sáhne. Trenér Javi Calleja odcházel v roli poraženého už třikrát v řadě. Při poslední příležitosti jeho hráči naprosto nestačili na domácí Lyon a jejich šance na postup přes francouzského soupeře se po třech inkasovaných brankách zdají být minimální.

No a v LaLize se Villarrealu také nedaří tak, jak by si fanoušci přáli. Porážka od Realu Betis hodně bolela, ale minulé kolo tyhle pocity ještě znásobilo. Od Deportiva Alavés totiž domácí Villarreal dostal také dvě branky a ani kontaktní trefa Carlose Baccy domácím nepomohla. Na Estádio de la Cerámica bylo hodně smutno a naopak se překvapivě radoval hostující outsider.

A trenér Calleja ví, že takhle to dál nejde. V rozhovoru pro média zmínil: "Procházíme si teď hodně těžkým obdobím, nic se nám nedaří. Je ale zbytečné hledat viníka nebo ukazovat prstem. Teď můžeme dělat jen jedno. Pečlivě analyzovat, v čem děláme chyby, pracovat s pokorou a úsilím a dostat se z toho. Jsme silný klub, který se zotavil z mnoha problémů a já věřím, že své výkony velmi brzy zlepšíme," neztrácí naději Calleja.

Trenéra Calleju může těšit minimálně fakt, že dvojice Rodri a Daniele Bonera je zpátky po odpykání karetního trestu. Do hry se ale nezapojí Rúben Semedo, Bruno Soriano a Andrés Fernández. To domácí mají luxus, že mohou vybírat z kompletních sestav, neboť zraněn není nikdo a trest už má za sebou také zkušený záložník Esteban Granero, který by se rád zapojil do hry od začátku.

A tím pozitiva v kádru trenéra Quiqueho Sáncheze Florese nekončí. Ačkoli to tak nevypadá a pohled na tabulku stále nenabízí mnoho nadějí, tak jeho celek už dokázal zastavit mnohem věhlasnější soupeře. Například si v rámci derby rozdělil body se slavnou Barcelonou, což vlilo hráčům novou krev do žil. V minulém kole zase Espanyol díky trefě Gerarda Morena slavil bod proti Celtě, i když ještě pár minut před koncem prohrával.

V návaznosti na tento duel trenér Flores poznamenal: "Je to hodně vyrovnaná liga, není sporu o tom, že se jen těžko nějaký výsledek dá předpokládat dopředu. Stát se prostě může všechno a myslím, že už tu není slabých týmů. Villarreal možná není v úplně nejlepší formě, ale to pro nás nic neznamená. My musíme k utkání přistoupit, jako kdyby to bylo poslední velké finále a šlo o všechno."
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Lopez - Navarro, D. Lopez, Naldo, Didac Vilà - Granero, Darder, Sanchez, Jurado - Gerard, S. Garcia
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - M. Gaspar, Alvaro, Victor Ruiz, Costa - Rodri - Castillejo, Trigueros - Fornals - Martinez, Bacca
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.35 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - Real Madrid  (neděle 20:45)
Po klíčové výhře v prvním osmifinálovém zápase Ligy mistrů je atmosféra okolo Realu Madrid rázem uvolněnější, avšak spekulace o možném odvolání kouče Zinedina Zidana přetrvávají i nadále. Přestože francouzský manažer během svého působení v Madridu osm trofejí v rozmezí dvou let, po letošním výkonnostním výpadku však tlak na jeho osobu vzrůstal s každou další ztrátou, a i po středeční výhře 3:1 nad Paris Saint-Germain musel Zidane na tiskové konferenci v souvislosti s nadcházejícím zápasem proti Realu Betis čelit dotazům ohledně své budoucnosti.

Na téma vlastních plánů po skončení této sezony Zidane přiznal, že pozice kouče Realu je vyčerpávající. "Nejdůležitější pro mne je, co dělám nyní. Den po dni, dál se nedívám. Chci se dopracovat až ke konci sezony, zajímám se jen o to, na čem nyní záleží, a o ničem jiném se bavit nehodlám. Je to ale samozřejmě extrémně únavné, obzvláště v Realu Madrid. Mohl by opravdu přijít čas, kdy bude změna namístě, ale to se jedná každého, včetně hráčů."

Real momentálně ztrácí v domácí soutěži na vedoucí Barcelonu dvacet bodů, a byť má dva zápasy k dobru, takto propastné manko již s největší pravděpodobností do konce sezony nedožene. Přesto Zidane odmítl odsunout ligová utkání na vedlejší kolej. "Vedli jsme si naposledy velmi dobře a nyní se musíme soustředit zase na náš denní chléb, tedy La Ligu. Neměli jsme moc času na odpočinek, ale tak už to chodí. Soustředíme se jen na to, abychom zítra odvedli dobrý výkon."

"Betis má velmi dobré mužstvo a na domácí půdě je opravdu silný," varuje Zidane. "Víme, jak náročný zápas nás čeká, ale máme vlastní zbraně." Jedna z nich však bude Bílému baletu najisto scházet, neboť Toni Kroos si přivodil drobné zranění kolene a čeká jej boj s časem, aby se stihl dát do pořádku před odvetným osmifinálovým zápasem v Paříži.

Hráči Realu by měli mít stále v živé paměti, jak na domácí půdě Betisu překvapivě podlehli, když v samém nastavení nečekaně udeřil Antonio Sanabria a zajistil andaluskému klubu výhru 1:0. Trenér Betisu Quique Setién se nechal slyšet, že zopakování takto překvapivého výsledku bude odvislé od favoritova rozpoložení. "Proti soupeřům na této úrovni se mnohé odvíjí od jejich výkonu. Musíme si vést nadmíru dobře a Real naopak musí zahrát pod vlastní možnosti."

Setién dále poznamenal, že i ve zmíněném zápase na Bérnabeu byl pravděpodobně nejlepším hráčem sevillského celku brankář Adán. "Realisticky si musíme uvědomit, že nebudeme mít tolik šancí jako Real. Madrid je jeden z nejlepších klubů na světě." Ani Betis si ovšem v posledních týdnech nevede vůbec špatně, o čemž se na vlastní kůži přesvědčily Villarreal s Deportivem La Coruňa, neboť oba kluby ze zápasu proti Betisu odešly s prázdnou.

"Zisk šesti bodů nás posiluje a dodává nám sebevědomí. Hráli jsme v těchto zápasech vážně dobře, jsme v dobrém rozpoložení jak fyzicky, tak psychicky a snad toho využijeme, abychom dostali Madrid do potíží," věří Setién.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Barragán, Mandi, Bartra, Amat, Durmisi - Fabián, Guardado, Joaquín - Morón, Castro
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Nacho, Ramos, Hernández - Kovaćić, Casemiro, Isco - Vázquez, Ronaldo, Bale
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.27 - 6.37 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Las Palmas - Sevilla FC  (sobota 13:00)
Sevilla napjatě vyhlíží duel Ligy mistrů, ale ještě před klubem z Manchesteru se musí utkat s Las Palmas. Bylo by hodně snadné podcenit celek z Kanárských ostrovů, ale zároveň by to pro tým trenéra Montelly mohla být veliká chyba.

Nápor na Sevillu postupně ustává a s každým dalším vyhraným duelem se trenérovi Montellovi může dýchat zase o něco volněji. Zatímco většina fanoušků už netrpělivě odpočítává dny do doby, než se jejich oblíbený tým představí v duelu s Manchesterem United. Ještě předtím se ale Sevilla postaví proti soupeři, který má renomé o mnoho slabší a jehož úspěchy jsou jen zlomkem toho, čeho dosáhli Rudí ďáblové.

V sobotu po poledni má Sevilla dostaveníčko na Estadio Gran Canaria, kde své domácí zápasy hraje Las Palmas. A bylo by hodně snadné soupeře podcenit, jenže to si právě trenér Montellův tým nesmí dovolit. Dobře si to uvědomuje například útočník Luis Muriel, který pod Montellou dostává mnohem více času a plně toho využívá. V rozhovoru pro klubové stránky někdejší tahoun Sampdorie Janov sdělil, co pro něj změna trenéra znamenala.

"Máme hodně kvalitní kádr a především v ofenzívě je mnoho hráčů, kteří mají velkou kvalitu. Takže je jasné, že musíte opravdu bojovat, abyste se dostali do základu. Pro mě osobně byl příchod trenéra Montelly skvělou šancí, protože se známe a protože se snadněji přizpůsobuji tomu, co po nás chce. Není mezi námi ani jazyková bariéra a jeho styl hry mi vyhovuje. Proto jsem rád, že můžu hrát. Vím ale, že musím pořád neustále pracovat. Teď je před námi především Las Palmas a teprve po tomto zápase můžeme přemýšlet o Lize mistrů."

V minulém kole se sice Luis Muriel netrefil, ale svým pohybem přispěl k nebezpečí před bránou Bounoua. Ten kapituloval jednou, když ho překonal Pablo Sarabia. Další cenné tři body udržely Sevillu v boji o Evropu a na pátý Villarreal ztrácí Sevilla jen jediný bod. Sevilla musí zapracovat na svých výkonech na hřištích soupeřů, protože za dvanáct venkovních duelů už osmkrát prohrála.

Las Palmas má jiné starosti, zaměřuje se spíše na boj o záchranu. A zatím se mu to moc nedaří, protože celek z Kanárských ostrovů tráví polovinu února na 18. příčce. Na jeho kontě je jen 18 bodů a na 17. Levante ztrácí body dva. Může za to především velmi špatná obrana, která už inkasovala hrozivých 50 branek!

Horší obranu v celé LaLize má jen Deportivo La Coruña, které inkasovalo o dvě branky navíc. Las Palmas ale poslední dobou mí zabrat a ukázalo to už ve dvou minulých duelech. Nejprve si poradilo s Málagou a v minulém kole nedostalo ani jednu branku od baskického Bilbaa, takže si připsalo remízu.
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Chichizola - Macedo, Galvez, Bigas, Matias A. - Penalba, Etebo - Tana, Viera, Nacho Gil - Calleri
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Navas, Mercado, Lenglet, Escudero - Pizarro, N’Zonzi - Sarabia, Vazquez, Correa - Ben Yedder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.59 - 3.67 - 2.11
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SD Eibar - FC Barcelona  (sobota 16:15)
Lídr LaLigy si v sobotu v podvečer udělá výlet do Eibaru, kde se pokusí ideálně se nastartovat na blížící se duel Ligy mistrů. Nesmí ale soupeře podcenit, protože to by mohlo mít fatální následky. Katalánský velkoklub nedokázal vyhrát už dvě kola za sebou a nehodlá připustit, aby se Atlético moc přiblížilo.

Barcelonu čeká již v týdnu ostře sledovaný a hodně propíraný duel s londýnskou Chelsea, který by měl opět patřit ke spektakulárním představením. Zatímco fanoušci si mohou dovolit ten luxus pomalu balit a přemýšlet o tom, jak by asi Barcelona měla proti Blues hrát, trenér Ernesto Valverde teď musí uklidit hráčům v hlavách a naladit je jen na jediné utkání - ligový střet s Eibarem.

Bude zřejmě dost náročné pro Valverdeho i hráče odsunout napjatě očekávaný duel nejslavnější soutěže světa a naplno se soustředit na tým, jehož renomé nebo výsledky nejsou zase tak uchvacující. O to větší potřeba to ale je. Eibar totiž už několikrát ukázal, že umí překvapit a že když ho soupeř byť jen trochu podcení, umí vytvořit parádní kulisu a bojovat.

Dokázal si poradit s Valencií, toho času druhým týmem LaLigy. Remizoval na půdě silného Bilbaa nebo nastřádal pět branek do sítě Sevilly. Navíc Eibar hraje jen jednu soutěž a sil má dostatek, což je luxus, který Barcelona postrádá. V minulém kole navíc Eibar ukázal, že umí hrát až do posledních vteřin, protože s Leganés si poradil jedinou brankou Ivána Ramise až v nastaveném čase utkání.

I díky těmto třem bodům zůstává Eibar na sedmé pozici, přičemž na evropské poháry ztrácí jen jeden jediný bod. Barcelonu ale ještě nikdy neporazil a navíc od ní vždycky dostává poměrně velký příděl branek. Naposledy si Eibar odvezl z Katalánska debakl 6:1. Teď by se proti Barceloně mohl postavit také dlouhodobě zraněný Pedro León, kterému lékaři konečně dovolili naplno se zapojit do tréninku. A León se už nemůže dočkat, až znovu nastoupí na hřiště.

V rozhovoru pro klubové stránky León uvedl: "Když jsem viděl tu vlnu solidarity a to nadšení fanoušků, dojalo mne to. Všichni tak moc chtěli, abych se rychle vrátil na trávníky, to bylo neskutečné. Teď se cítím konečně opravdu zdravý a věřím, že týmu do konce sezony ještě hodně pomohu. Doufám, že přerušíme ty špatné výsledky proti Barceloně a doma ukážeme svoji kvalitu," dodává zkušený hráč.

Barcelona v minulých dvou kolech moc neexcelovala a teď se pokouší o návrat na vítěznou vlnu. Kromě náročné účasti v Copa del Rey a dvojutkání s Valencií se poprala o body s Getafe a nedopadlo to zase tak dobře, jak asi fanoušci Blaugranas čekali. Getafe dokázalo na Camp Nou udržet nulu v kolonce inkasovaných branek a odvezlo si domů remízu. Katalánská Barcelona má přesto pohodlný náskok na druhé Atlético Madrid, který činí sedm bodů.

K tomuto utkání se vrací hvězdná posila, Brazilec Coutinho. "S Getafe se nám hrálo opravdu špatně, protože soupeř zalezl do obrany a prakticky celou dobu jsme museli jeho vápno dobývat. Bylo to fyzicky náročné utkání, ale věřím, že jsme nabrali dostatek sil a v příštím kole si poradíme. Čeká nás Eibar, který je rovněž velmi náročným soupeřem, takže musíme odevzdat maximum," hodnotí zkušený Brazilec nadcházející duel.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Rubén Peňa, Ramis, Arbilla, Angel - Orellana, Diop, Garcia, Inui - Kike Garcia, Charles
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Semedo, Piqué, Umtiti, Jordi Alba - Rakitić, Busquets, Paulinho - Messi, Suarez, Coutinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.02 - 5.11 - 1.41
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo Alavés - Deportivo La Coruña  (sobota 18:30)
Deportivo Alavés zabralo a v posledních týdnech se mu začalo dařit. I díky zlepšujícím se výkonům se maličký celek posunul dál od zóny sestupu, do níž se nikdo nechce namočit. A teď mu los přidal další zajímavou možnost, protože na jeho stadion zavítá předposlední Deportivo La Coruña.

Sobotní podvečer láká mimo jiné na záchranářskou bitvu, která slibuje hodně emocí a napětí. Svede ji domácí Deportivo Alavés, které na stadionu Mendizorrotza sehraje duel s Deportivem La Coruña. Návštěva z Galicie má před sebou jednu z klíčových epizod sezony, protože pokud se chce nakonec zachránit, musí začít porážet právě týmy, které má vedle sebe v tabulce nejblíže.

První vzájemný duel v sezoně zvládla lépe a svého soka porazila jedinou trefou, přičemž jí nedělalo velký problém udržet čisté konto. Dlouhodobě se ale Depor v Alavésu trápí a naposledy si všechny tři body odvezl před dlouhými patnácti lety! Rovněž současná forma favorizuje jednoznačně domácí ekipu, která za posledních deset duelů prohrála jen třikrát. V minulém kole Alavés navíc navázal na dobrý výkon proti Celtě Vigo další výhrou, když si poradil s Villarrealem.

A za tento výkon byl trenér Abelardo Fernández velmi rád. "Porazili jsme krátce za sebou dva velmi silné týmy, které jsou zvyklé bojovat o evropské poháry. Nebáli jsme se, neztratili tvář a naopak jsme si mohli vyzkoušet, že když táhneme za jeden provaz, můžeme se měřit s mnohem výraznějšími soupeři. To se pokusíme zužitkovat v dalším kole, které pro nás bude klíčové," uvědomuje si Abelardo.

Deportivo La Coruña má na svém kontě pouhých sedmnáct bodů a největší podíl na tom má velmi špatná obrana. Ta je dokonce o dvě branky nejhorší defenzivní linií v LaLize, protože dostala už 52 branek! Jen za posledních pět duelů byla obrana Deporu překonána sedmnáctkrát! Změnit to má především nový trenér Deportiva, kterým byl po propuštěném Cristóbalovi jmenován legendární Nizozemec Clarence Seedorf, který má pozvednout úroveň týmu.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Alexis, Rodrigo Ely, Laguardia, R. Duarte - Pérez, Torres, Pina, Pedraza - Guidetti, Munir
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Rubén - Juanfran, Boveda, Albentosa, Luisinho - Borges, Krohn-Dehli - Lucas, Adrian, Bakkali - Andone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.59 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Valencia CF  (sobota 20:45)
Valencia tuto sobotu od 20:45 odehraje utkání na stadionu La Rosaleda. Málaga potřebuje okamžitě začít svou situaci řešit. Kdo ví, jestli nemůžeme už hovořit o zázraku, pokud právě tento klub zachová svou existenci v nejvyšší španělské soutěži. Na první nesestupovou pozici ztrácí z poslední příčky již sedm bodů.

V příštích zápasech se domácí utkají s Valencií, Athleticem, Sevillou, Leganésem nebo Barcelonou. První pokus na zisk důležitých bodů mají nyní proti Netopýrům, kteří se potýkají s bídnou bilancí oproti začátku sezóny. Svěřenci Marcelina totiž narazili v předchozích zápasech třeba na Real Madrid nebo Atlético a ani v jednom z těchto soubojů nevybojovali ani bod.

"Čeká nás další zápas. I když Málaga nedala v posledních třech zápasech branku, tak k ní máme maximální úctu, jelikož jí poslední zápasy utekly jen o kousek. Rádi bychom hráli příští sezónu v evropských soutěžích a uděláme pro to vše. Nejdůležitější je nyní vyhrát a udělat další krok k našemu cíli," prozradil na předzápasové tiskové konferenci trenér Marcelino.

Jedním dechem je třeba podotknout, že Málaga poslední tři zápasy nevstřelila gól, navíc osm duelů v řadě ani nedovedla do vítězného konce. V LaLize má rovněž nejhorší bilanci, pokud mluvíme o vstřelených brankách, jelikož vstřelila jen 14 gólů v 23 zápasech. Na druhé straně stojí třetí nejlepší ofenzíva v soutěži s 45 brankami.

"Potřebujeme vstřelit gól, který nám usnadní práci. Nezměníme moc věcí, protože ty, které děláme, jsou správné, jen nemáme moc štěstí. Každopádně musíme dále usilovně pracovat. Každý bod je pro nás nyní úspěchem. V žádném případě neházíme ručník do ringu. Budeme bojovat v každém dalším zápase až do konce," řekl José González, který trénuje andaluský klub.

Na marodce domácích se nachází Juan Carlos Pérez, u Recia a Adalberta Peñarandy je start nejistý. To naopak hosté mají velice rozsáhlou absenční listinu, na které se momentálně nacházejí Javi Jiménez, Ezequiel Garay, Andreas Pereira, Geoffrey Kondogbia a Rodrigo Moreno. Poslední zmiňovaný však již absolvoval poslední tréninkovou jednotku, fit potom konečně je Jeison Murillo.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Jiménez - Rosales, Hernández, Miquel, Ricca - Keko, González, Iturra, Castro - En-Nesyri, Ideye
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Montoya, Paulista, Vezo, Gayá - Soler, Coquelin, Parejo, Guedes - Mina, Zaza
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.92 - 3.55 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girona FC - CD Leganés  (pátek 21:00)
V pátek večer se na svém stadionu Municipal de Montilivi představí Girona. V rámci předehrávky 24. kola LaLigy bude chtít dát zapomenout na poslední kolo, které se jí zase tak moc nepovedlo, k čemuž by jí mohl pomoci Leganés.

Girona toho s Leganésem zase tak moc neodehrála, ale radost může mít z toho, že Leganés nad ní ještě nikdy nevyhrál. A teď by se Girona mohla postarat o prodloužení tohoto stavu. Zatímco Girona se dlouhodobě pere v první desítce, Leganésu ubývají síly a jeho poslední výkony nejsou zrovna pozitivní.

Girona za posledních pět ligových duelů prohrála jen jednou. V minulém kole totiž nedokázala zopakovat velmi dobrý výkon proti Bilbau a se Sevillou prohrála. Domácímu celku trenéra Montelly k tomu stačila jediná trefa, o níž se postaral zkušený útočník Pablo Sarabia. Girona i kvůli tom zůstala na desáté příčce a nedokázala reagovat na remízu deváté Celty Vigo.

Leganés pro ni nebude nic snadného, což si dobře uvědomuje také zkušený brankář Bounou. V rozhovoru pro klubové stránky opora Girony uvedla: "Máme za sebou hodně těžké utkání se Sevillou, které nám vzalo hodně fyzických sil. Ale víme, že je v našich možnostech vyhrát v pátek proti Leganésu. Je naší povinností si před našimi fanoušky připsat body, i když Leganés nebude snadným sokem. Jeho protiútoky jsou velmi nebezpečné a my musíme být naprosto koncentrovaní."

Leganés začala trápit koncovka, což se projevilo už ve třech posledních duelech. V ani jednom z nich se Leganés střelecky neprosadil, což jde ruku v ruce s přísunem bodů. Za posledních deset soutěžních utkání se Leganésu povedlo vyhrát jen dvakrát. Minulé kolo pro něj rovněž znamenalo zklamání, neboť o bod proti Eibaru Leganés přišel až v 94. minutě po brance Ramise.

Navíc musel dohrávat konec utkání bez vyloučeného Siovase, který tím pádem zmešká duel s Gironou. Kvůli zranění v dresu hostí neuvidíme ani Alexandera Szymanowskiho. Domácí zase postrádají Josého Luise Suáreze, zatímco do hry se vrací Pablo Maffeo.
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Maffeo, Ramalho, Bernardo, Juanpe, Mojica - Portu, Aleix Garcia, Granell, Borja Garcia - Stuani
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Zaldua, Ezequiel, Mantovani, Raul Garcia - Gumbau, Rubén Pérez - El Zhar, Gabriel, Amrabat - Beauvue
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.53 - 5.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona23185060:1159
2.Atlético Madrid23157134:952
3.Valencia CF23134645:2743
4.Real Madrid22126450:2342
5.Villarreal CF23114834:2837
6.Sevilla FC23113929:3436
7.SD Eibar23105832:3435
8.Real Betis231031038:4533
9.Celta Vigo2395941:3432
10.Girona FC2387831:3031
11.Getafe CF2379726:2130
12.CD Leganés2285920:2229
13.Athletic Bilbao23610724:2528
14.Real Sociedad23751143:4526
15.Espanyol Barcelona2368921:3126
16.Deportivo Alavés23811421:3325
17.Levante UD23311921:3520
18.UD Las Palmas23531517:5018
19.Deportivo La Coruña23451424:5217
20.Málaga CF23341614:3613

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (530)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele