LaLiga - preview 19. kola

12.01.2018, 08:41, aktualizováno 15.01.2018, 09:08
Previews
Pondělní dohrávka je na programu ve Španělsku a bojovat se přitom bude v relativně klidném středu tabulky. Utkají se dva tabulkoví sousedi, které nedělí ani bod - 13. Real Betis s 12. Leganésem...
Real Betis - CD Leganés  (pondělí 21:00)
Real Betis je v této sezóně v LaLize jako na houpačce, ale jeho fanoušci svému týmu všechno odpustili po úžasném zápasu v derby se Sevillou, které skončilo vítězně 5:3. Tato výhra domácí hned katapultovala do horní poloviny tabulky a případné vítězství proti Leganésu by je posunulo k těsné blízkosti příčkám zaručujícím evropské poháry.

Los Beticos mají ideální šanci v 19. ligovém utkání zvítězit podruhé za sebou. Domácí mají velké problémy v obraně, jelikož prozatím inkasovali 34 branek, což činí v průměru téměř dvě branky na zápas. Navíc v posledních čtyřech domácích zápasech nedokázali na Estadio Benito Villamarin vyhrát. Obrana svěřenců Quiqueho Setiena by však mohla být v pondělí o něco více v pohodě, jelikož Leganés nedokázal vyhrát v posledních čtyřech venkovních zápasech.

Rovněž se trápí v útoku, který se prosadil v této sezóně pouze 13krát, což je opravdu málo. Je však pravou, že oba týmy mají 24 bodů, ale hosté zápas k dobru.

"Náš tým je naprosto soustředěný na zápas. Víme, že bude těžké překonat tento tým. To, co se stalo předchozí zápas, je již minulostí. Je těžké vyhrát derby, ještě takovým způsobem, ale nyní přichází na řadu Leganés. Musíme kontrolovat hru, protože tři body by pro nás byly extrémně důležité, stejně tak jako pro našeho soupeře," řekl na předzápasové tiskové konferenci Quique Setien.

Je třeba se ještě vrátit k marodce, se kterou se perou oba týmy. Sevillští se budou muset obejít bez této trojce: Joel Campbell, Antonie Sanabria a Antonio Barragán. Karetní trest si ještě musí odpykat Zouhair Feddal a Aissa Mandi. To na druhé straně je pochybný start této trojky: Jon Serantes, Alexander Szymanowski a Darko Brasanac.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Francis, Amat, Tosca, Durmisi - Guardado, García, Ruiz - Joaquín, León, Boudebouz
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - García, Santos, Siovas, Zaldua - Pires, Pérez, Eraso - Amrabat, Beauvue, Zhar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.38 - 3.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Celta Vigo  (neděle 12:00)
Celta Vigo se nachází až překvapivě nízko v tabulce první španělské ligy a své postavení bude chtít vylepšit na půdě Levante. Domácí se totiž nacházejí ještě o jednu příčku níž a jejich situace se dlouhodobě vůbec nezlepšuje.

Celta hrála poháry a ráda by se do nich zase vrátila, ale letošní sezona jí k tomu moc nepomáhá. Po sérii několika hodně špatných výkonů v lize upadla až do míst, kde se musí bát o své setrvání mezi španělskou elitou. V minulém kole se ale vzepjala k velmi dobrému výkonu a s favorizovaným Realem Madrid si rozdělila body, což čekal málokdo. Chtěla se tím naladit na odvetu proti slovutné Barceloně, která v prvním pohárovém utkání taktéž klopýtla.

Jenže barcelonští hráči nedali Celtě šanci a v odvetě ji rozdrtili pěti góly. S tímto výsledkem chce Celta něco dělat a reagovat co možná nejlépe. Její výhodou je fakt, že ji čeká velmi hratelný soupeř, se kterým navíc Celta historicky vždy hrát uměla. Vyhrála s ním posledních pět duelů v řadě a na jeho půdě mu podlehla ještě ve druhé lize, před téměř osmi lety!

Levante má nyní obdobné starosti, protože sestupové pásmo se s každým hracím dnem blíží. Za deset posledních duelů ve všech soutěžích dohromady Levante zvítězilo jen dvakrát a nestačilo mu to ani na zlepšení svého místa, ani na postup v Copa del Rey proti Espanyolu. Barcelonský celek naposledy vyhrál na půdě Levante 2:0 a ještě zvýšil tlak na domácí hráče. Ti si v rámci ligy naposledy odvezli tři inkasované branky z utkání s FC Barcelonou.

Nyní jsou ale odhodláni svou situaci změnit, jak říká trenér Juan Ramón Muñiz. "Způsob, jakým jsme minule bránili, je naprosto neadekvátní. Vůbec jsme nedávali pozor, dělali jsme hloupé chyby a hráli příliš naivně. Naším úkolem je podívat se na své výkony, sebrat za ně zodpovědnost a ukázat, že máme vlastní hrdost. V příštím kole musíme hrát více jako jeden tým," dodává mladý trenér Levante.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Oier - Coke, Chema, Postigo, Lluna - Lerma, Campaňa - Jason, Bardhi, Morales - Nano
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Rubén - Hugo Mallo, Cabral, Gomez, Jonny - Wass, Lobotka, Pablo Hernandez, Sisto - Maxi Gomez, Aspas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.52 - 3.49 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo Alavés - Sevilla FC  (neděle 16:15)
Estadio Mendizorrotza se stane v sobotu odpoledne dějištěm další snahy domácího Deportiva Alavés vymanit se z pásma sestupu. Ani tato šance ale nebude snadno dosažitelná, protože soupeřem domácí ekipy se stane Sevilla.

Sevillské FC nejednoho fanouška překvapilo, když odvolalo trenéra Eduarda Berizza a dost možná ještě větší překvapení způsobilo jmenování jeho nástupce. Tím se stal mladý Ital Vincenzo Montella, který před nedávnem neúspěšně koučoval AC Milán. V poslední době jsme mohli číst například vyjádření Diega Maradony, který tuto volbu kritizoval a označil Montellu za trenéra naprosto nevyhovujícího španělské kopané.

První dny Vincenza Montelly na lavičce Sevilly se setkávají s optimismem hráčů, ale již menším nadšením ze strany fanoušků. První ligové vystoupení na domácí půdě Montella se svými hráči nezvládl a prohrál s Realem Betis, který navíc domácímu týmu nasázel pět branek! V hodně dramatickém utkání se sice nejednalo o debakl, ale Montella si určitě představoval lepší start.

Ten mu vychází v rámci Copa del Rey, v němž postoupil po dvou výhrách přes Cádiz. Alavés bude doma ale mnohem silnějším týmem, což Montella dobře ví. "Samozřejmě to chce nějaký čas, než si zvyknu na prostředí, novou kulturu i nový klub. Než také hráči pochopí moje myšlenky a způsob, jakým chci hrát. Ale věřím, že jsem si vybral správně a že zde zažiji mnoho úspěchů. První utkání v LaLize se nám nepovedlo v defenzivní práci, na tom musíme pracovat. Mám ale skvělé pocity z celého týmu."

Sevilla se v duelu proti Baskům musím obejít bez zraněného dua Daniel Carriço a Nico Pareja, do hry se naopak vrací Guido Pizarro, který si odpykal karetní trest. V týmu Deportiva Alavés je situace už poněkud náročnější, protože Alexis Ruano pyká za karty a kromě něj má menší zdravotní potíže Carlos Vigaray. Do hry pak určitě nenastoupí dvojice Burgui a Héctor Hernández.

Deportivo má velké potíže především se střelbou branek, což reflektuje pouhých třináct přesných zásahů (spolu s Málagou vůbec nejmenší počet v celé lize). I proto se vedení rozhodlo pořídit nového střelce a John Guidetti z Celty Vigo by měl být již připraven nastoupit. Alavés rovněž rozdává i přes mizernou sezonu radost alespoň v poháru, protože dvakrát vyzrál na Formenteru.

A trenér Abelardo Fernández k tomu říká: "Naše sezona je hodnocena velmi negativně a já tomu rozumím, neboť se chceme především zachránit. Myslím ale, že jsme v pohárových duelech ukázali charakter, hladovost i snahu, na což teď chceme navázat. Sevilla prochází obměnou, ale věřím, že máme šanci sehrát s ní kvalitní utkání a získat nějaké body. Musíme ale naplno využívat naše šance," dodává trenér Abelardo.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Martin, Maripan, Ely, Rubén Duarte - Ibai, Pina, Manu Garcia, Pedraza - Guidetti, Munir
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Corchia, Kjaer, Lenglet, Escudero - N’Zonzi, Pizarro - Sarabia, Banega, Nolito - Ben Yedder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.54 - 3.39 - 2.24
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Athletic Bilbao  (neděle 18:30)
Espanyol nebyl na konci roku 2017 v nejlepší formě, ale nyní skočili na výherní vlnu, jak v ligové, tak v pohárové soutěži. Ve skutečnosti barcelonští prohráli pouze jeden z pěti posledních zápasů. Naposledy porazili Katalánci Málagu 0:1 v rámci LaLigy a v polovině týdne následovala výhra 0:2 na hřišti Levante v Copě del Rey.

Právě poslední výhra je poslala do dalšího kola poháru, ve kterém narazí na svého městského rivala FC Barcelona. Na druhou stranu Athletic Bilbao prohrálo pouze jednou v posledních deseti zápasech, pokud mluvíme o všech soutěžích. Baskové drží sérii neporazitelnost v šesti utkáních v řadě, včetně poslední výhry na domácím hřišti 2:0 proti Deportivu Alavés.

Ve venkovních zápasech navíc neprohráli čtyři zápasy v řadě. Bilbao se v poslední době těší z mnohem lepší formy než Espanyol. Potvrzuje to rovněž umístění v tabulce. Domácí Athletic drží v současné době 10. příčku s 24 body, zatímco hostující Espanyol má pouze o bod méně, ale je až čtyři příčky za svým soupeřem. Jedním dechem musíme říci, že domácí trápí v této sezóně koncovka.

Vždyť nastříleli pouhých 15 branek a pouze čtyři týmu mají na kontě méně vstřelených gólů. Na marodce domácích je stále Adrian López, který se potýká s vážným poraněním menisku. Očekává se, že se však vrátí již v průběhu prvního týdny příštího měsíce. Rovněž obránce Oscar Duarte bojuje se zraněním kolena a jeho start do utkání je pochybný, stejně nejistý je nastoupení Victora Sáncheze.

Javier Fuego společně s Davidem Lópezem si odkypávají karetní trest. Na straně hostů je stále mimo Iker Muniain, který je vyřazený na zbytek sezóny kvůli přetržení křížového vazu. Obránce Mikel Balenziaga navíc minulý měsíc si natáhl stehenní sval a očekává se, že se vrátí až v únoru. Nejistý je rovněž start Kepy Arrizabalagy, který ani nenaskočil do utkání s Levante.

"Tento zápas proti Athleticu může být velice nepříjemný, hrají hodně fyzicky náročným stylem, ale my jim můžeme hodně ublížit," řekl na předzápasové tiskové konferenci Quique Sánchez Flores, který vede Espanyol Barcelona.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
P. López - J. López, Duarte, Hermoso, Caricol - Darder, Granero, Piatti - Baptistao, Moreno, García
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Herrerin - Lekue, Nunez, Laporte, Saborit - Iturraspe, Rico - Willams, García, Susaeta - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.23 - 2.66
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - FC Barcelona  (neděle 20:45)
Real Sociedad v minulé sezóně úspěšně řádil. Skončil na 6. pozici a probojoval se až do skupinové fáze Evropské ligy. První polovina té letošní se jim však moc nevydařila. Za vše hovoří jejich bilance 6 výher, 5 remíz a 7 proher. Z toho můžeme vyčíst, že Baskové mají na kontě 23 bodů, což jim zaručuje až 13. místo v tabulce.

Na svém domácím hřišti odehráli do nynějška 9 zápasů, ze kterých mají vyrovnanou sérii tří výher, stejně jako remíz a proher. Eusebio Sacristan však nebude moci počítat hned se čtveřicí hráčů, kteří jsou zranění. Konkrétně se jedná o tyto muže: Imanol Agirretxe, Iñigo Martínez, Alberto de la Bella a Adnan Januzaj.

Rozjetou Barcelonu nyní čeká návštěva svého neoblíbeného stadionu. Na Anoetě totiž naposledy katalánský velkoklub zvítězil v květnu 2007. Když pomineme tuto statistiku, tak svěřenci Ernesta Valverdeho přijíždí do San Sebastianu v roli jasného favorita. Na kontě totiž mají po 18. kolech 48 bodů s bilancí 15 výher, 3 remíz a žádné prohry.

Navíc se mohou pyšnit nejlepší obranou, stejně jako útokem v LaLize. Na marodce mají barcelonští trojici hráčů: Paco Alcácer, Philippe Coutinho a Samuel Umtiti. Na druhou stranu však mohou počítat s navrátivším Ousmane Dembélém. Je pravdou, že Real Sociedad vyhrál pouze jeden z posledních sedmi ligových zápasů, ale ani tak svého soupeře nepodceňuje Ernesto Valverde.

"V této sezoně je střed tabulky hodně vyrovnaný. Tým může mít horší sérii a přiblíží se sestupu, pak vyhrát tři zápasy a hned má místo zaručující účast v evropských pohárech. Víme o potenciálu Realu Sociedadu, který nás může ohrožovat vysokým napadáním. Je pravdou, že se všem týmům hraje na Anoetě špatně. Trávník je rychlý a dává dojem hráčům, že jim míč vždy uteče. Série Barcelony na tomto stadionu je již minulostí, my se zaměřujeme na budoucnost."
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Odriozola, Llorente, Elustondo, Rodrigues - Xabi Prieto, Illarramendi, Zurutuza - Oyarzábal, Willian José, Canales
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Sergi Roberto, Mascherano, Vermaelen, Alba - Rakitič, Busquets, Paulinho, Iniesta - Messi, Suárez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.74 - 5.14 - 1.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girona FC - UD Las Palmas  (sobota 13:00)
Poslední Las Palmas jede do katalánské Girony, která se po slibném začátku opět propadá tabulkou směrem k blížící se druhé lize. Největším favoritem na pád do ní je ale stále Las Palmas, které se železnou pravidelností ztrácí pevnou půdu pod nohama.

Las Palmas nedávno ztratilo jakoukoli naději na překvapení v podobě postupu přes Valencii a po prvním poměrně dobrém utkání prohrálo odvetu Copa del Rey proti Netopýrům. Obrana trápícího se celku opět propadla a jeho snahy o napodobení domácího utkání vyprchaly. To jen podtrhlo, jak špatně se nyní Las Palmas cítí i přesto, že se kormidla ujal poměrně zkušený trenér Paco Jémez.

Ten ale nehodlá nic vzdávat a chce se s týmem soustředit na ligu. "Naše situace v lize je hodně špatná a mrzí mě, že se nacházíme tak nízko. Rozhodně si zasloužíme více bodů, ale fotbal není o zásluhách. Musíme tvrdě pracovat a věřit si. Právě odvaha a kuráž nám poslední dobou chybějí, na čemž chceme pracovat. Zlepšit musíme především obranu. Věřím, že v dalším kole předvedeme lepší utkání a využijeme faktu, že se můžeme soustředit už jen na jedinou soutěž."

V rámci první španělské ligy má jeho celek co napravovat. Naposledy na domácí půdě podlehl Eibaru, který vstřelil o jednu branku víc. Celkově vyhrálo Las Palmas za posledních deset soutěžních duelů jen jedno jediné utkání a Girona pro něj nebude zrovna procházkou růžovou zahradou. Aktuálně se jí sice nedaří a připsala si již dvě porážky za sebou, ale celkově se sezona nováčka dá hodnotit více než pozitivně.

Pouhé tři porážky v posledních deseti zápasech jsou na maličký celek velmi dobrou vizitkou, která zatím stačí na 13. příčku. Girona ale nemusí zoufat, protože mezí ní a sedmým Eibarem, který je už velmi blízko pohárům, existuje ztráta pouhých čtyř bodů. Girona se v minulém kole utkala s Valencií a dokonce od osmé minuty vedla, ale nakonec přišla o všechny tři body.
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Maffeo, Juanpe, Bernardo, Ramalho, Mojica - Portu, Pere Pons, Granell, Borja Garcia - Stuani
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Chichizola - David Simon, Ximo, Galvez, Dani Castellano - Javi Castellano, Penalba - Tana, Viera, Jaino - Calleri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.29 - 5.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Madrid - Villarreal CF  (sobota 16:15)
Real Madrid se snaží vzpamatovat a opět najít správný výherní rytmus. To se zatím partě trenéra Zidana nepodařilo a v letošní sezoně je jeho lehkost a vítězná mentalita pryč. Další pokus má celek z hlavního města před vlastními fanoušky proti Žluté ponorce.

Real Madrid chystal další spanilou jízdu vstříc titulu, minimálně na poli LaLigy se mu ale jeho sen stále vzdaluje. Real kupí chybu za chybou a ztrácí proti soupeřům, se kterými si dříve věděl rady bez větších potíží. Ono obávané soukolí, které drtilo jednoho soka za druhým už prostě nefunguje a trenér Zidane musí přijít na způsob, jak svůj stroj opět seřídit.

Real Madrid sice opanoval mistrovství světa klubů, ale že by to byla trofej, na kterou by s hrdostí jeho vlastní fanoušci vzpomínali ještě po létech, to se říct nedá. Jen si trochu spravili chuť, protože trápení na domácí scéně pokračuje. Královský celek, pro který bývala výhra životní nutností a posláním, vyhrál za posledních deset soutěžních utkání jen polovinu z nich, což se za úspěch nedá považovat.

V minulém kole Real Madrid opět selhal a neudržel slibné vedení nad Celtou Vigo, proti které mu nepomohly ani neobvyklé dva zásahy Velšana Garetha Balea. Opět totiž ztratil koncentraci a za to jej mladý útočník Maxi Gómez osm minut před koncem potrestal. Výsledkem je to, že se Real sice drží v první čtveřici týmů, ale na vedoucí Barcelonu ztrácí už poměrně propastných 16 bodů! Mnoho radosti nemohli mít fanoušci ani v pohárové remíze 2:2 s Numancií, přestože Real díky prvnímu utkání postoupil.

A trenér Zinedine Zidane ví, že má jeho tým na víc. "Určitě jsme chtěli v poháru vyhrát, protože vím, že si to moji hráči zasloužili. Byli jsme jasně lepší, ale možná až příliš jsme spoléhali na první duel. Numancia nás překvapila atraktivní hrou a chtěla se ukázat v co nejlepším světle. To dělají všechny týmy, které s Realem hrají. Příště se musíme pokusit být mnohem přesnější a rozhodnout dříve," prozradil Zidane.

S Villarrealem už toho Real odehrál poměrně dost a v tomto duelu rovněž půjde o hodně. Oba týmy od sebe dělí jen čtyři body, což by především pro hostující celek mohla být motivace navíc. Žlutá ponorka chce svým fanouškům udělat radost poté, co v poháru svůj úkol nesplnila a odvetné utkání Copa del Rey proti CD Leganés nezvládla. Villarreal doma sice vyhrál, ale vzhledem k součtu skóre z obou utkání se musel i přesto rozloučit.

Žlutá ponorka celkově strádá a ani v LaLize se jí nedaří podle očekávání. Nejenže fanoušci přišli o střelce Cédrica Bakambua, který odešel do Číny, ale současná šestá příčka také není vůbec jistá. Villarreal vyhrál jen čtyři soutěžní duely za posledních deset. V minulém kole navíc remizoval s Deportivem La Coruňa poté, co dostal vyrovnávací branku jen šest minut před koncem.

Čehož mladý trenér Javi Calleja samozřejmě hodně litoval. "Nemůžeme si dovolit ztrácet podobným způsobem. Po celé utkání hrajeme na maximum a s vědomím, že jsme lepší, ale na konci vyrobíme chybu. Teď nás čeká Real Madrid, který podobné chyby trestá velmi často. Věřím, že jsme se poučili a budeme pozorní, protože bez toho si přivezeme hodně špatný výsledek," uvědomuje si trenér Žluté ponorky.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Nacho, Varane, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Bale, Ronaldo, Isco
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario Gaspar, Alvaro, Bonera, Jaume Costa - Rodri - Castillejo, Trigueros - Fornals - Ünal, Bacca
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 8.19 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Atlético Madrid  (sobota 18:30)
Atlético Madrid v poslední době opět chytá druhý dech a především díky injekci v podobě nových posil opět rozjíždí svůj dobře promazaný stroj. Ten mu zatím umožňuje trávit lednové chvíle na druhé příčce za Barcelonou, ale již v sobotu čeká Atlético těžký výlet do Eibaru.

Atlético Madrid stíhá první Barcelonu a je pevně rozhodnuté nenechat si ji příliš utéct. Zatím se ale zdá, že Barcelona moc chyb nedělá a mezi týmy panuje rozdíl už devíti bodů, což bude madridské Atlético hodně špatně dohánět. Vedení se i kvůli letnímu zákazu přestupů rozhodlo oživit kádr právě nyní a k týmu se připojili Vitolo s Diegem Costou. První výsledky jsou pak již viditelné.

Pro naturalizovaného Španěla Diega Costu není působení v madridském celku ničím novým a jeho aklimatizace proběhla bez problémů. Zkušený hráč se trefil již v premiéře proti Lleidě a jednu branku si nechal také do minulého ligového klání. V něm se Atlético utkalo s Getafe a bylo to hodně rušné utkání, v němž Costa nasbíral kromě gólu také červenou kartu, takže do příštího duelu nenastoupí.

Pomohl ale ke třem bodům, díky nimž Atlético na druhém místě odráží útoky třetí Valencie i čtvrtého Realu Madrid. Dařilo se mu také v poháru, protože Lleidě nadělil v odvetě tři branky a o jednu z nich se zasloužil také další nový hráč, někdejší tahoun Sevilly Vitolo. Právě ten si brousí zuby na Eibar, i když ví, že jeho nové spoluhráče nečeká nic snadného.

V rozhovoru pro klubové stránky Vitolo poznamenal: "Eibar hraje hodně silově a jeho hráči pečlivě brání, mnohdy až za hranou pravidel. Bude to bezpochyby hodně vyčerpávající a vysilující utkání, ale jsme dobře připraveni. Hrajeme dost podobným stylem hry. Absence Diega Costy pro nás bude určitě oslabením, ale máme v týmu velmi dobré hráče, kteří jsou schopni naskočit a zaplnit uvolněné místo, takže věříme ve tři body," dodal zkušený hráč.

Atléticu se na Estadio Municipal de Ipurua vždycky poměrně dařilo a s domácím mužstvem si vědělo rady, ale že by mohl zvolnit a nehrát naplno, to se říct nedá. Ani současná fazona Eibaru neumožňuje jakékoli podcenění, protože Eibar jednak herně nedává svým soupeřům příliš volného prostoru a daří se mu především také výsledkově. V deseti minulých utkáních na svého soupeře nestačil jen dvakrát.

Porážky s Realem Sociedad San Sebastian a Celtou Vigo ale bohatě oplatil drtivým vítězstvím 5:0 nad Realem Betis nebo výhrou 2:1 nad Valencií. Dařilo se mu také v minulém kole, i když to dlouho vypadalo špatně. Viera totiž poslal do vedení Las Palmas a až během dvaceti minut v závěru utkání se hostům povedlo otočit. I díky této výhře je Eibar na velmi solidním sedmém místě, přičemž na pohárové příčky ztrácí jen jediný bod.

Atlético je sice favoritem, ale domácí Iván Alejo soupeře varuje: "Hrajeme doma a věříme si, máme za sebou skvělé fanoušky a také povedené zápasy. Víme, že Atlético je jasným favoritem, ale nehodláme se jen bránit. Máme svůj vlastní herní styl a chceme se jej držet, ať už hrajeme proti jakémukoli soupeři. Musíme především v útoku využívat maximum šancí, které nám Atlético dovolí, i když jich zřejmě bude hodně málo," míní záložník Eibaru.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Capa, Ramis, Oliveira, José Angel - Orellana, Jordan, Dani Garcia, Inui - Sergi Enrich, Charles
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Vrsaljko, Giménez, Godin, Filipe Luis - Correa, Saul, Thomas, Koke - Griezmann, Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.20 - 3.23 - 2.09
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo La Coruña - Valencia CF  (sobota 20:45)
Deportivo doma čeká hodně těžký test, protože bude v sobotu večer čelit jednomu z nejlepších týmů v lize. A zatímco domácímu výběru se vůbec nedaří, Netopýři pod vedením trenéra Marcelina zažívají postupný návrat mezi elitu. Jejich forma je velmi stabilní a postrádá velké zvraty, v minulých letech tak časté.

Sudí Javier Alberola Rojas se stane důležitým svědkem utkání mezi favoritem z Valencie a Deportivem, které hledá naději i vlastní formu. Ta naopak Netopýrům není cizí, což je něco, co Valencia v minulých letech hodně postrádala. Její kádr se ustálil, našel svůj rytmus i osobnosti, o které se může opřít. Trenér Marcelino zastává důležitou roli, naordinoval svým svěřencům jasnou taktiku a současná Valencia tak má jasnou tvář.

Koncem roku jí sice trochu docházely síly, což se projevilo úpadkem formy a ztrátou důležitých bodů, ale v posledních týdnech se jí opět začala forma vracet. První osmifinále proti Las Palmas ještě znamenalo remízu, ale v odvetném utkání už Netopýři zvítězili a zajistili si postup do další fáze Copa del Rey, což jejich fanoušci rozhodně uvítali.

Ani v LaLize to není špatné, protože v minulém kole se fanoušci opět dočkali vítězství. Proti nevyzpytatelné Gironě sice Valencia doma prohrávala od osmé minuty, ale nakonec se jí povedlo otočit duel. I za pomoci vlastní branky Jónase Ramalha dokázala Valencia vybojovat tři body a díky nim se nyní nalézá na skvělé třetí příčce. Na druhé Atlético Madrid navíc ztrácí jen dva body, což je více než příjemné.

Trenér Marcelino věří, že jeho tým dokáže zvládnout také sobotní utkání, i když forma mimo vlastní stánek dělá jeho hráčům menší problémy. "Máme před sebou těžký duel, protože by bylo snadné v hlavě podcenit našeho soupeře a myslet si, že se snad porazí sám díky naší formě. To je ale fatální přístup, který žádný trenér nechce u svých hráčů vidět. Naopak se musíme semknout a podat stoprocentní výkon, jako bychom hráli finále proti nejlepšímu týmu na světě," dodal Marcelino.

Faktem je, že Valencia umí s Deporem hrát velmi dobře a historie to jen potvrzuje. Doma či venku, Valencia si většinou zajistila tři body. V posledním vzájemném utkání nasázela svému soupeři tři branky a nedostala od něj ani jednu. Nejnovější zaznamenaná výhra Deporu na stadionu Riazor je pak stará tři a půl roku.

Ani jeden tým nebude mít kompletní kádr, ale mnohem horší situace je na straně hostí. Marcelino nemůže povolat zraněné trio Carlos Soler, Jeison Murillo a Javi Jiménez, zatímco kvůli kartám nenastoupí Pereira s Kondogbiou. Domácí pak mají zraněného Fedeho Cartabiu a do hry nenastoupí ani Zakaria Bakkali.

Tato hra se odehrává v době, kdy mnoho klubů a především fanoušků řeší spíše přestupové tahy a vylepšení výsledků touto cestou. Domácí Deportivo La Coruña své výsledky nutně zlepšit potřebuje, protože se aktuálně nalézá až na 17. místě LaLigy. Na jeho kontě je jen 16 bodů, za což může především špatná obrana. Ta dostala už 35 branek, což je druhý nejhorší počin v celé lize.

Z deseti posledních soutěžních duelů vyhrál Depor jen třikrát a trenér Cristóbal Parralo dobře ví, že má na čem pracovat. "Tohle je samozřejmě hodně těžká situace, protože jsme přestali vyhrávat a nedaří se nám, navíc přijede náročný soupeř. Valencia postrádá strach a naopak našla jistou stabilitu, o kterou se my také snažíme. Chce to čas, povedený zápas a hodně práce," ví trenér Parralo.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Ruben - Juanfran, Albentosa, Sidnei, Luisinho - Mosquera, Borges, Guilherme - Lucas Perez, Adrian, Florin
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Montoya, Garay, Gabriel, Gayà - Nacho Gil, Parejo, Maksimović, Guedes - Rodrigo, Zaza
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.40 - 3.67 - 2.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Getafe CF - Málaga CF  (pátek 21:00)
Páteční předehrávka 19. kola LaLigy dá šanci domácím příznivcům Getafe, aby podpořili svůj celek skvělou atmosférou. Getafe hraje ve středu tabulky a teď cítí oprávněnou šanci na vylepšení své pozice, protože jeho stadion navštíví Málaga.

A její situace, jak známo, je mnohem horší. Málaga se topí na předposlední příčce LaLigy a na jejím kontě se nyní nachází jen 11 bodů, tedy stejný počet, jakým oplývá poslední Las Palmas. Tradičně Málaga bojuje s velmi nízkou produktivitou, což se na jejím umístění podepisuje také nyní. Málaga zatím nastřílela jen 13 branek, což je nejnižší číslo v celé první španělské lize. Nedaří se jí ani v obraně.

Poslední tři duely Málaga prohrála a ani v jednom nedokázala skórovat, což je pro ni příznačné. V minulém kole La Rosaledu vyloupil Espanyol Barcelona, kterému k tomu stačila jediná branka Sergio Dardera. Poslední vzájemný duel mezi těmito dvěma týmy ale Málaga zvládla mnohem lépe a svého soka před téměř dvěma roky porazila jednoznačně 3:0, což by se jí teď hodně hodilo.

Ani domácí Getafe ale nemá úplně ideální formu a na stadionu Coliseum Alfonso Pérez bude hledat podporu fanoušků. Poslední návštěva do centra Madridu mnu nevyšla a na Atlético nestačilo. Getafe prohrálo s domácí ekipou jasným poměrem 2:0 a loučilo se s nadějí na postup tabulkou. Teď ale touží odčinit poslední zaváhání, jak o tom svědčí třeba slova mladého záložníka Maura Arambarriho.

Mladý Uruguayec v rozhovoru pro klubové stránky zmínil: "Musíme si vzít z minulého klání poučení. Neodehráli jsme špatné utkání a měli jsme proti favoritovi i dobré pasáže hry, ale nestačilo to. Nebyli jsme produktivní a málo využívali šance. To samé by se nám mohlo vymstít i nyní, navíc bychom mohli snadno soupeře podcenit. Pokud každý z nás zapne na sto procent a necháme na hřišti všechno, pak věřím, že se dočkáme bodů," přeje si mladík.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Damian, Cala, Bruno, Antunes - Portillo, Mora, Arambarri, Amath - Angel, Jorge Molina
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Rosales, Luis Hernandez, Miquel, Gonzalez - Recio, Iturra - Keko, Adrian, Chory - Penaranda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.36 - 4.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona18153048:748
2.Atlético Madrid18116127:839
3.Valencia CF18114338:1837
4.Real Madrid1795332:1632
5.Sevilla FC1892723:2729
6.Villarreal CF1884625:2128
7.SD Eibar1883724:3027
8.Athletic Bilbao1866620:1924
9.CD Leganés1773713:1424
10.Real Betis1873830:3424
11.Getafe CF1865722:1823
12.Real Sociedad1865731:3023
13.Girona FC1865722:2823
14.Espanyol Barcelona1865715:2123
15.Celta Vigo1864832:2722
16.Levante UD1839615:2518
17.Deportivo La Coruña18441020:3516
18.Deportivo Alavés18501313:2715
19.Málaga CF18321313:3211
20.UD Las Palmas18321314:4011

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (800)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele