Konferenční liga - souhrn 4. kola skupinové fáze

13.10.2022, 20:53, aktualizováno 13.10.2022, 22:57
Komentáře a souhrny
Juraj Kucka (© AFP)
Na španělskou nejvyšší soutěž se může přeorientovat Villarreal, v EKL vyhrál i počtvrté a slaví postup, dvanáct bodů má na svém kontě rovněž West Ham. Na jarní fázi se může těšit rovněž Basaksehir, Slovan proti Basileji ztratil náskok a nakonec bere jen bod...
Skupina A

Istanbul Başakşehir - Rīgas Futbola skola 3:0

13.10.2022 18:45

Góly: 11. Deniz Türüc, 45. Stefano Okaka, 72. Stefano Okaka

Jistým postupujícím do jarní části Konferenční ligy je již Basaksehir. Ten ve čtyřech utkáních neobdržel ani jeden gól a jen jednou ztratil, ve čtvrtém kole hladce přehrál Rigu 3:0. Skóre otevřel Turuc, dvě branky poté přidal Okaka.

Stefano Okaka přitom hrál důležitou roli i při úvodní trefě, byl to totiž právě on, kdo přihrál skórujícím Denizovi Turucovi, jemuž se povedlo překonat gólmana. I po tomto gólu měli Istanbulští jasně navrch a během první půle Rigu do ničeho nepustili, tlak vyvrcholil v nastaveném čase. Özcanův rohový kop si našel právě Okaka, který následně rozvlnil síť.

Zhruba dvacet minut před koncem pak byl zatlučen poslední hřebík do rakve lotyšského celku a zároveň dána pečeť postupu Basaksehiru. Stefano Okaka se totiž dostal k dorážce a svým druhým zásahem v utkání zvýšil rozdíl ve skóre. Se třemi góly a jednou asistencí se tak řadí mezi nejproduktivnější hráče základní skupiny.

Turecký celek tak napravil zaváhání z prvního vzájemného duelu a s deseti body a skóre 10:0 vévodí tabulce skupiny A. Pokud přitom za dva týdny ve Florencii neprohraje, zajistí si rovněž postup do osmifinále. Riga musí pro své šance doufat ve stejný výsledek tohoto zápasu a zároveň porazit Hearts, aby si to v posledním kole s Fiorentinou napřímo rozdala.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Heart of Midlothian 5:1

13.10.2022 18:45

Góly: 5. Luka Jović, 22. Cristiano Biraghi, 31. Nicolás González, 38. Antonín Barák, 79. Nicolás González (pen.) - 47. Stephen Humphrys

Fiorentina si i podruhé poradila s obranou Hearts a další vysoká výhra ji drží v boji o postup. Naopak skotský celek se vrátil na třetí příčku a chybí mu čtyři body právě na druhou Fiorentinu. Hlavním hrdinou domácích se stal útočník Nciolas González, který se prosadil hned dvakrát.

Fialky se chtěly oklepat po hodně nepovedeném startu do Serie A. Náladu si měly spravit v duelu se skotským zástupcem - Hearts totiž nedávno už porazili a to poměrně výrazným rozdílem. Dnes to ale bylo ještě lepší, protože to, co Fialky zvládly za celé utkání, dnes překonaly ještě v prvním poločase. A to přitom jako první málem udeřili hosté. Amrabat totiž nešikovně nahrál soupeři a Humphrys napálil tyč za zády brankáře Golliniho!

O chvíli později si svou šanci vysloužila i Fiorentina. Kouamého hlavičku ale zlikvidoval brankář Gordon. Po pěti minutách už se ale skóre měnilo a velký balvan spadl ze srdce Luky Joviće. Srbský útočník se i ve Florencii trápí, ale tentokrát po rohovém kopu povedenou hlavičkou uklízel míč do sítě.

Rolando Mandragora o chvíli později otestovat brankovou konstrukci a pak sledoval, jak se správně zahrává standardní situace. K míči se za vápnem postavil zkušený bek a kapitán Cristiano Biraghi a zakroutil míč přesně k tyči!

Hearts v těchto chvílích nevěděli, kde jim hlava stojí. Nedokázali adekvátně reagovat na to, co Fialky předváděly a zejména jejich napadání či nějaká ofenzivní akce vůbec neexistovaly. Hrála vlastně jen Italianova ekipa. Po třiceti minutách Barák rozjel rychlou akci, míč přes Kouamého s Jovićem skončil na kraji vápna u kopaček Nicolase Gonzáleze a mladý šikula už si věděl rady - 3:0.

Dost podobná scéna se opakovala ještě o pár minut později, když Barák opět rozehrál do kraje na Kouamého. Rychlonohý pracant vrátil balon na střed vápna a sledoval, jak si český reprezentant krásnou střelou připisuje svůj první gól v zápase.

Po téhle smršti bych se nedivil, kdyby se hráčům hostí nechtělo z šatny už vůbec vylézt. Ale místo toho se přeci jen mírně vzchopili. Dvě minuty z druhé půle jim stačily na to, aby snížili. Dlouhý nákop z vlastní poloviny naháněl McKay, který oslovil přesným pasem k vápnu Stephen Humphrys. Toho nestíhal stoper Igor a Humphrysovi se povedlo propálit brankáře Golliniho.

Pak se tempo hry ustálilo a Fiorentina zcela kontrolovala hru, aniž by se musela víc namáhat. Přece jen si ale schovala jednu branku na samotný závěr. Deset minut před koncem totiž svou druhou branku zaznamenal Nicolas González. Postavil se k nařízené penaltě po faulu na Saponaru a bezpečně svou šanci proměnil - 5:1 pro Fialky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Istanbul Başakşehir (TUR)431010:010
2.ACF Fiorentina (ITA)42119:57
3.Heart of Midlothian (SCO)41033:123
4.Rīgas Futbola skola (LAT)40221:62
Skupina B

FCSB - Silkeborg IF 0:5

13.10.2022 21:00

Góly: 12. Kasper Kusk, 16. Anders Ferslev Klynge, 63. Søren Tengstedt, 68. Sebastian Jørgensen, 70. Sebastian Jørgensen

Týden starou ostudu si rumunské FCSB zopakovalo i na domácí půdě Areny Națională v Bukurešti. Silkeborg svého hostitele znovu zesměšnil pěti góly a prakticky mu zavřel brány do jarní fáze soutěže. Dánové se díky šesti získaným bodům posunuli na druhé místo tabulky za suverénním West Hamem.

Silkeborg vyhrál v prvním duelu jasně 5:0 a dobře začal i v Bukurešti. Už v 6. minutě si naběhl do vápna pro přihrávku Jorgensen a střelou doprostřed zaměstnal brankáře Tarnovanua. Nakonec to ani netrvalo dlouho a dánský celek šel do vedení. Pohlednou kombinaci zakončil v šestnáctce Kasper Kusk a brankář byl v tomto případě bez šance.

FCSB doufalo, že bude v odvetě Silkeborgu rovnocennějším partnerem, ale prvním poločas tomu vůbec nenasvědčoval. Jorgensen chvíli po Kuskově brance znovu napřáhl a branku Rumunů těsně minul. Každopádně domácí byli úplně z tempa a v 16. minutě už prohrávali o dva góly. Anders Ferslev Klynge vystřihl skutečnou parádu a rovnou z rohového kopu překvapil brankáře Tarnovanua. Naprosto opařené FCSB se zmohlo na jedinou možnost a pět minut před koncem poločasu zneškodnil Popescovu střelu brankář Larsen.

Rumuni na konec prvního poločasu navázali i po změně stran a proti střele Miculesca výtečně zasáhl Larsen. Podobně gólovou střelu vyslal i po hodině hry Olaru a hostující brankář znovu předvedl perfektní zákrok.

FCSB se nadechovalo, když v tom přišla studená sprcha. Soren Tengstedt vyslal přesný přízemní pokus a Tarnovanu na něho nedosáhl. Silkeborg i po třetí brance dál deptal svého soupeře a brzy mu přidal i čtvrtý a dokonce pátý gól. Sebastian Jorgensen slepil během tří minut dva góly. V prvním případě uklidil balón přízemní ranou k tyči a o tři minuty později si ránu do stejného terče zopakoval. Pro Rumuny byl průběžný výsledek až nedůstojný, na druhou stranu Silkeborg vedl zaslouženě.

Domácí se snažili alespoň výsledek zkorigovat, jenomže když se k něčemu dostali, vždy zasáhl skvělý Larsen. Šance FCSB jsou po další vysoké porážce už jen v teoretické rovině.

Více informací k zápasu

West Ham United - RSC Anderlecht 2:1

13.10.2022 21:00

Góly: 14. Saïd Benrahma, 30. Jarrod Bowen - 88. Sebastiano Esposito (pen.)

West Ham i v odvetě s Anderlechtem ukázal, že je v uskupení písmene B prostě dominantním samcem, uzmul na své konto čtvrté vítězství a společně s Villarrealem zůstává jako jediný na frontě Konferenční ligy stoprocentní v rámci hlavní fáze. Zato belgický výběr si svou situaci po dvou porážkách s Kladiváři hodně zkomplikoval, rázem se totiž přes něj přehnal Silkeborg.

Jestli mohla nějaká skutečnost londýnský klub přece trochu štvát, pak určitě onen výsledek ze souběžně hraného klání z Bukureště. Dánský sok totiž šeredně napráskal FCSB též podruhé, a překazil tak právě domácím oslavy ze zisku první příčky v tabulce. I když je už teď opravdu hodně nepravděpodobné, že by o ni přišli, matematicky zkrátka je pořád možné, že se právě Silkeborg ještě vecpe do samotného čela. Nutno ovšem podotknout, že k takové rošádě by se mohlo chýlit jen za předpokladu dalších dvou nezdarů West Hamu, a naopak dvou výher SIF.

Hosté rozhodně mají neoddiskutovatelné cíle putovat Konferenční ligou i na jaře, nicméně po slušném startu je najednou jejich pozice silně podlomena, a to právě díky divokým vítězstvím Silkeborgu nad FCSB. Již si prožili ony papírově nejtěžší duely s WHU, na druhou stranu je určitě třeba připomenout, že s dánským konkurentem se na závěr střetnou na venkovní půdě.

Domácí nakročili ke skalpu Anderlechtu v prvním poločase. Ve 13. minutě fauloval Diawara těsně před vlastním pokutovým územím Benrahmu a toto porušení pravidel dost tvrdě ztrestal právě sám postižený. Alžírský útočník se ujal exekuce přímého volného kopu, obstřelil zeď a zamířil umně do spodního rohu brány, k němuž se gólman Van Crombrugge marně natahoval. A po půlhodině hry přidali The Irons ke svému náskoku ještě jeden přesný zásah, to když po levé straně unikl Emerson, obránce Debast prakticky jenom přihlížel jeho počínání, kterak se vloupává do šestnáctky a odtud pak svou přihrávkou na hranici vápna nachází Bowena, který se tedy s ničím moc nemazal a po rychlém zpracování míče vypálil nekompromisně k tyči. Až v 89. minutě Anderlecht odpověděl, Johnson totiž v pokuťáku šlapákem vyjel na Esposita, čili sudí Delajod nařídil penaltu. Tu proměnil sám Esposito, bodový úspěch ale stejně nepřinesla.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)44009:412
2.Silkeborg IF (DEN)420212:46
3.RSC Anderlecht (BEL)41122:34
4.FCSB (ROU)40131:131
Skupina C

Hapoel Beer-Sheva - Lech Poznań 1:1

13.10.2022 21:00

Góly: 9. Tomer Hemed (pen.) - 44. Filip Szymczak

Hapoel toužil předskočit svého soka a posunout se na druhou příčku za vedoucí Villarreal, ale nevyšlo mu to. Izraelský celek sice šel velmi rychle do vedení po úspěšné trefě Tomera Hemeda z penalty, jenže před koncem první půle srovnal na konečných 1:1 Filip Szymczak.

Úvodní minuty nabídly zajímavou podívanou, protože domácí tým se hnal kupředu a pomocí krátkých přihrávek se dostával neustále blíž a blíž k bráně gólmana Bednareka. A poměrně brzy byl za svou aktivitu i odměněn. V deváté minutě totiž obránce Joel Pereira při snaze odkopnout míč trefil nohou dobíhajícího protihráče, ten se svalil k zemi a sudí Buquet pískal penaltu. K ní se postavil osvědčený kanonýr Hemed a nedal brankář Bednarekovi šanci zasáhnout.

Lech nehodlal zůstat pozadu a Radoslaw Murawski se postaral o velmi zajímavou střelu z hranice vápna. Ta ovšem letěla příliš vysoko, což mu nabíhající kolega Karlström hodně vyčítal. Měl totiž mnohem lepší pozici. Obrana Hapoelu v těchto fázích hry nepůsobila jistě a soupeři dopřávala až nezdravě mnoho místa pro zakončení.

Minutu před koncem první půle to už Lechu konečně vyšlo. Centrovaný míč po rohu sklepl Filip Dagerstål hlavou pro Szymczaka a ten byl u míče dřív než domácí obránci. O to větší byla škoda, že po změně stran se vyjma nepovedené hlavičky domácího Eitana Tibiho už nic dalšího neudálo.

Více informací k zápasu

Austria Vídeň - Villarreal CF 0:1

13.10.2022 18:45

Góly: 87. Nicolas Jackson

Villarreal zůstává stoprocentní a tentokrát za to děkuje především střídajícímu mladíčkovi Nicolasovi Jacksonovi. Senegalský talent rozhodl utkání v 88. minutě.

Austria vstupovala do domácího utkání s nadějí, že dnes konečně získá první tři body v soutěži a rozmnoží svůj chudý příspěvek jediného bodu. Jenže proti Villarrealu v současné formě to nebylo úplně realistické očekávání. Žlutá ponorka sice ve španělské LaLize má své potíže, ale v Evropské lize neztratila ještě ani jeden bod.

A dnes podle toho utkání taky vypadalo. Hosté pořádně větrali obranu Austrie, která z velké části nevěděla, kam dřív skočit. Ať už to byly centry Mojici, nebo sprinty Chukwuezeho, Villarreal útočil snadno a často. Jenže ne efektivně. V zakončení se totiž velmi trápil a mezi tři tyče se dlouho nemohl trefit.

Povedlo se mu to až pár minut před koncem první půle. Mojica vyslal do vápna další zajímavý centr, který tečoval vysoko čnějící Danjuma. Jenže i s pomocí brankáře Früchtla ani z toho gól nebyl. Villarreal ale rozhodně nehrál tak lehce jako dřív a trenér Emery se rozhodl pro několik změn. Do hry poslal například mladíka Nicolase Jacksona.

Delší dobu se ale ani jeden z týmů nedokázal dostat do větší šance. Ta se naskytla až v 77. minutě a trochu překvapivě se v ní ocitli domácí hráči. Can Keles si navedl míč na roh vápna a tvrdě vypálil, ale brankář Reina dokázal míč konečky prstů vyrazit nad bránu.

Jenže Austria nakonec čisté konto neudržela. Pouhé dvě minuty před koncem sehrál Villarreal rychlý útok a centrovaný míč si ve vápně přebral Morales. Napadla ho skvělá věc a patičkou našel mladíčka Nicolase Jacksona, který už bez potíží vsítil rozhodující gól.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)440012:412
2.Lech Poznań (POL)41218:65
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)40312:33
4.Austria Vídeň (AUT)40131:101
Skupina D

OGC Nice - 1. FC Slovácko 1:2

13.10.2022 21:00

Góly: 14. Sofiane Diop - 75. Michal Tomič, 87. Petr Reinberk

Slovácko ve čtvrtém kole skupiny D Evropské konferenční ligy v samotném závěru šokovalo domácí Nice a odvezlo si překvapivé tři body za výhru 2:1. Domácí se v první půli prezentovali dominantním výkonem a po zásluze díky brance Sofianeho Diopa vedli. V závěrečné čtvrthodince však udeřil nejdříve Michal Tomič, na kterého v 87. minutě navázal Petr Reinberk, jenž rozhodl o vítězství hostů. Tým z Uherského Hradiště se tak po krásném obratu vrátil do hry o postup.

Euforie Slovácka z veleúspěšné minulé sezony skončila. Z posledních 10 soutěžních zápasů vyhrálo jediný, což vyústilo v průběžnou poslední příčku v Konferenční lize a umístění v dolní polovině tabulky domácí soutěže. Trenéra Martina Svědíka trápily výkony brankářů. Chyba Filipa Nguyena například zapříčinila prohru v prvním vzájemném střetnutí s Nice, když do sítě propustil nedůraznou střelu Nicolase Pépého.

Favorité z jihu Francie mohli připravenost českého gólmana ověřit již ve třetí minutě, nadějná rána Andyho Delorta z hranice vápna ale plavala těsně mimo trajektorii brány. Další příležitost hráčů Nice ze 14. minuty již byla gólová. Efektivní kombinaci kolem vápna následovala skvěle načasovaná průnikovka na Diopa, jeho zvladatelný pokus ze strany ale přeměnil v nechytatelný smolnou tečí Vlastimil Daníček. Do konce poločasu pak při Slovácku stáli všichni svatí a Nguyen v bráně navrch. Ve smršti šancí Orlů byli nejblíže navýšení vedení Khephren Thuram a Delort, v obou případech nezvládali modrobílí obránci hrozby přicházející ze stran.

Po výměně stran bylo poprvé v gólové příležitosti i Slovácko. K zakončení uvnitř vápna se dostal Tomič, v bezprostřední blízkosti jej ale nohou zamítl Kasper Schmeichel. Poté, co v tomto utkání již tradičně znovu zachránil hostům krk Nguyen, se v 58. minutě opět připomněl útok z Uherského Hradiště. Schmeichel pouze vyrazil dalekonosnou střelu před sebe, v nadějné dorážce pak Merchas Doski těsně minul. Hosté byli za sympatický výkon v druhém dějství přece jenom odměněni. V 75. minutě se dostal míč letící napříč vápnem až k Tomičovi, jehož trefa levačkou do šibenice byla vskutku spektakulární. Další šanci hostů z protiútoku pak hasil Jean-Clair Todibo pouze za ceny faulu, za který byl poslán rozhodčím předčasně do sprch. Z následného přímého kopu navíc Reinberk famózně otočil umístěnou trefou průběh utkání.

Francouzský celek tak ve skupině přišel o svoji neporazitelnost. V příštím kole přivítá 27. října Partizan. Doma bude hrát také Slovácko, na jehož stadion dorazí německý Kolín.

Více informací k zápasu

FK Partizan - 1. FC Köln 2:0

13.10.2022 18:45

Góly: 15. Fousseni Diabaté, 52. Ricardo Gomes

Partizan si po dvou úvodních remízách vyšlápl na německý Kolín a po překvapivém vítězství na jeho půdě (1:0) zvládl i domácí odvetu, když zvítězil 2:0. Díky tomu se osamostatnil na čele skupiny D s osmi body a před druhým Nice si vytvořil tříbodový odstup. Kolín naopak po druhé porážce za sebou zůstává třetí se čtyřmi body a před posledním Slováckem je jen díky lepšímu skóre, případnou účast v jarní fázi KL si tedy výrazně zkomplikoval.

Do utkání lépe vstoupil mírný favorit a první možnost si vytvořil po šesti odehraných minutách, ovšem s nepříjemnou dorážkou Skhiriho si brilantně poradil připravený brankář Popović. Ani ne o šedesát sekund později zahrozil na opačné straně Menig, jehož pumelici z hranice pokutového území zneškodnil pozorný gólman Schwäbe. Bělehradský výběr se dostal do důležitého vedení přesně po odehrané čtvrthodině.

Rychlonohý Fousseni Diabaté si na pravém křídle posunul balón směrem dopředu a pak sám před Schwäbem nezaváhal, jelikož ho nekompromisně propálil dělovkou z mírného úhlu. Po půl hodině hry byl první poločas na chvíli přerušen kvůli bouřlivému chování fanoušků a v závěru dlouhého dvanáctiminutového nastavení chtěl navýšit vedení srbského týmu aktivní Menig, jehož tečovanou ránu zastavilo až břevno.

Svěřenci trenéra Gordana Petriće se mohli uklidnit deset minut po výměně stran. Jejich druhou trefu přidal třicetiletý kapverdský útočník Ricardo Gomes, který si po tečovaném pasu Uroševiće z pravé strany udělal dostatek prostoru na hranici brankového území a razantní hlavičkou nedal Schwäbemu žádnou naději na úspěch. Hostující vyzyvatel si v následujícím průběhu vytvořil pár slibných náznaků, ale skórovat nedokázal a domů proto odjíždí s prázdnou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)42207:48
2.OGC Nice (FRA)41214:45
3.1. FC Köln (GER)41125:64
4.1. FC Slovácko (CZE)41127:94
Skupina E

FC Vaduz - SK Dnipro-1 1:2

13.10.2022 21:00

Góly: 30. Elmin Rastoder - 25. Yanis Hamache, 90+1. Artem Dovbyk

Na druhé místo skupiny E poskočilo ukrajinské Dnipro. To sice před týdnem nevyzrálo na FC Vaduz, avšak v odvetě bylo úspěšnější. Hosty poslal v prvním poločase do vedení Hamache, ale na to za pět minut zareagoval Rastoder. Rozhodující branka padla až v nastavení a má jí na svědomí Dovbyk.

Po čtyřech kolech je ve skupině E přeci jenom jasněji. Vede Alkmaar o dva body před Dniprem, zatímco třetí je Limassol a poslední Vaduz. Všechny týmy však zůstávají ve hře o postup do jarní fáze.

V Lichtenštejnsku se hrálo bez branek jen do 25. minuty, než se provinil faulem kolem šestnáctky Fehr. Hosté tak měli k dispozici volný přímý kop a i když ten gólem neskončil, k odraženému balónu se v hloubi pole dostal Yanis Hamache a jeho projektil k překvapení všech skončil v síti. Vaduz ale rychle přispěchal s odpovědí a Elmin Rastoder s přehledem využil přihrávky Fehra a srovnal na 1:1.

Prakticky celý druhý poločas byl bez gólu. V 63. minutě sice Artem Dovbyk skóroval, ale všemu předcházel jasný ofsajd. Krátce na to byl ve stoprocentní příležitosti Rastoder a výtečným zákrokem se zaskvěl da Silva. Už to vypadalo, že zápas skončí smírem, když v první minutě nastaveného času udeřil Artem Dovbyk. Tomu poslal na hlavu ideální centr Tanchyk a Büchel byl v tomto případě krátký.

Více informací k zápasu

Apollon Limassol - AZ Alkmaar 1:0

13.10.2022 18:45

Góly: 32. Valentin Roberge

Alkmaar tentokráte nepotvrdil vynikající formu v letošním ročníku a na půdě kyperského Apollonu prohrál nejtěsnějším poměrem 0:1. V devatenácti duelech této sezóny tak utrpěl teprve druhou prohru a po třech výhrách v základní skupině E si zkomplikoval přímou cestu do osmifinále Konferenční ligy. V tuto chvíli je sice stále první, ale před druhým Dněprem už má jen dvoubodový náskok.

Naopak klub z Limassolu dosáhl na své vůbec první vítězství v hlavní fázi KL, se čtyřmi body se posunul na třetí pozici o dva body před lichtenštejnský Vaduz a ještě si udržel reálnou naději na pokračování v evropských pohárech i pro jarní část. Favorizovaní hosté si vytvořili svou největší příležitost po necelých sedmi odehraných minutách, kdy po pasu Kerkeze z levé strany okamžitě hlavičkoval Dani de Wit, ale jeho pokus se snesl pouze na břevno.

Domácí rozhodli o svém překvapivém úspěchu krátce po odehrané půlhodině. Jedinou branku utkání vsítil zkušený pětatřicetiletý obránce Valentin Roberge, jenž se po rohovém kopu Joostena z levého křídla položil do hlavičky u protější konstrukce a z hranice brankového území nakonec propasíroval balón do sítě i přes zákrok brankáře Verhulsta.

AZ po změně stran jen marně dobývalo defenzivu svého soupeře, srovnat přeci jen mohlo zhruba deset minut před závěrečným hvizdem. Po rohovém kopu Sugawary se aktivní De Wit opřel do míče z voleje, jenže jeho střela skončila v náručí připraveného gólmana Jovanoviće. Apollon za dva týdny sehraje klíčové střetnutí o postup s Dniprem, Alkmaar zavítá na půdu největšího outsidera skupiny z Vaduzu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)43018:49
2.SK Dnipro-1 (UKR)42117:57
3.Apollon Limassol (CYP)41124:64
4.FC Vaduz (LIE)40224:82
Skupina F

Shamrock Rovers - Molde FK 0:2

13.10.2022 21:00

Góly: 33. David Datro Fofana, 69. Kristian Eriksen

Shamrock Rovers svému soupeři porážku z minulého týdne neoplatil, ba naopak s Molde padl také podruhé a nadobro si zabouchl vrátka do play-off. Po čtyřech odehraných kolech je jasné, že se s pouhým jedním získaným bodem nemůže porvat o druhou příčku, ztrácí na ni totiž šest bodů. A tu obsazuje právě norský výběr, který urval lepší vzájemnou bilanci na svou stranu.

Překvapivě je zatím těžko k dostižení ve skupině F vedoucí Djurgarden, který paradoxně svou jedinou ztrátu zapisoval zrovna s irským klubem, a to hned na startu hlavní fáze Konferenční ligy. Jenomže od té doby se Hoops dopracovali jenom ke třem prohrám, včetně této, takže do konce soutěže budou usilovat pouze o finální třetí pozici. Od té jsou nyní vzdáleni na tři body.

Protože Gent v rámci tohoto hracího dne nestačil venku na švédského protivníka, vzdálilo se Molde od soupeře z Belgie na rozdíl tří bodů. K výhře v Tallaghtu se dostalo zásluhou dvou přesných zásahů z obou poločasů. Nejprve Breivik pobídnul svým obloučkem zleva na hranici brankového území Fofanu a ten svou hlavou přelstil brankáře Mannuse. A v 69. minutě se též prosadilo po rohovém kopu, který zahrál centrem na bližší tyč Eikrem a Eriksen poté zacílil.

Více informací k zápasu

Djurgårdens IF - KAA Gent 4:2

13.10.2022 18:45

Góly: 21. Karl Holmberg, 42. Gustav Wikheim, 45+4. Emmanuel Banda, 46. Gustav Wikheim - 61. Laurent Depoitre, 73. Hugo Cuypers

Djurgårdens si vítězství nad belgickým Gentem v poměru 4:2 zajistil už v prvním poločase, když se trefil Holmberg, Wikheim a Banda. Po dalším Wikheimově gólu z kraje druhé půle se hostům podařilo skóre pouze korigovat, a to góly Depoitreho a Cuyperse.

Zápas byl pro nezaujatého diváka velmi zajímavý už od prvních minut. K první nadějné hlavičce se dostával hostující Torunarigha, ta však ještě mířila mimo tři tyče. Po dvaceti minutách mohli fanoušci aktuálně druhého týmu švédské ligy propuknout v jásot. Krásnou střelou k tyči se po přihrávce Wikheima prosadil Kalle Holmberg.

Vyrovnat mohli Vanhaezebrouckovi svěřenci po půlhodině hry, Hjulsager však pouze orazítkoval tyč. A tak se po pohledné akci radovali domácí fotbalisté. Po přihrávce Erikssona se k míči dostal Wikheim a uklidil jej s přehledem za záda za brankáře Roefa.

Hosté se už těšili do kabin, místo zaslouženého odpočinku však dostali další tvrdý direkt. V nastaveném čase první půle se prosadil Banda, to když standardní situaci rozehrával opět Erikssen, který nadýchaným centrem našel právě hlavu zambijského středopolaře, rozdíl ve skóre se tak do poločasu zvýšil už na tři ve prospěch týmu z hlavního švédského města.

Druhá půle začala zrovna tak, jak skončila ta první - míčem v síti Gentu. Postaral se o to agilní Wikheim, který se po pohledné přihrávce Asora zevnitř velkého vápna nemýlil. Balón napálil doprostřed branky, gólman hostí byl proti střele bezmocný. To, že se schyluje k velkému debaklu pocítili belgičané, když Gustav Wikheim rozvlnil síť za pár minut potřetí, tentokrát byl však odmáván ofsajd.

Na další gól se opět fanoušci dlouho nenačekali. Přišel však na opačné straně, než by snad většina z nich očekávala. Na vysoký centr Fortuny si naskočil Laurent Depoitre a nádhernou hlavičkou do šibenice nedal šanci brankáři Vasjutinovi. To však stále nebylo vše. Ve dvaasedmdesáté minutě přišlo další snížení manka Buvolů. Střelou k tyčce se prosadil Hugo Cuypers a dal tak mírnou naději na potenciální dorovnání skóre.

Ve zbývající čtvrthodince se toho už však na hřišti příliš neudálo, a tak si třetí vítězství ze čtyř zápasů připsal na své konto Djurgårdens. Navíc mu dalo jistotu, že se minimálně do dalšího kola konferenční ligy udrží na prvním místě skupiny F. Naopak Gent má na svém kontě pouze čtyři body a o postup do vyřazovacích bojů bude muset ještě hodně bojovat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Djurgårdens IF (SWE)43108:410
2.Molde FK (NOR)42117:37
3.KAA Gent (BEL)41125:54
4.Shamrock Rovers (IRL)40130:81
Skupina G

KF Ballkani - Sivasspor 1:2

13.10.2022 21:00

Góly: 36. Armend Thaçi - 72. Hakan Arslan, 81. Karol Angielski

Na druhé místo "slávistické" skupiny G jde po čtyřech kolech turecký Sivasspor. Ten sice po většinu zápasu nebyl lepším týmem, než Ballkani, ale po změně stran dokázal strhnout vedení na svojí stranu a už ho nepustit. Výborně zachytal brankář Vural a rozhodující brankou na 2:1 se blýskl Karol Angielski.

V Prištině se začalo hrát až de facto po půlhodině vzájemného oťukávání. Do té doby neměl zápas kvalitu ani tempo, ale ve 30. minutě prodloužil Thaqiho průnik Korenica a Rrahmani v naprosto vyložené šanci trestuhodně přestřelil. Ballkani spálilo svojí první možnost a vzápětí následovala další. Dellovu krásnou střelu vyrazil na rohový kop Ali Şaşal Vural.

Domácí začínali mít jasnou převahu a ve 36. minutě je poslal do vedení Armend Thaqi. Jeho nenápadnou střelu mohl Vural chytat, ale míč si srazil do branky. Ještě do konce prvního poločasu měl na kopačce druhý gól Krasniqi a Vural své předchozí zaváhání odčinil, když střelu pod břevno vyškrábl na rohový kop.

Ballkani vedlo po prvním poločase naprosto zaslouženě a v tlaku pokračovalo i po změně stran. Od druhého inkasovaného gólu zachránil Sivasspor opět Vural a zuby si na něm vylámal i Zyba. Turecký celek se prakticky jenom bránil a trenér Riza Calimbay už byl nucen v 55. minutě konečně střídat. Na trávník poslal hned trojici nových hráčů a první příležitost Sivassporu ve druhém poločase na sebe nenechala dlouho čekat. Arslan však hlavičkou jen lízl balón a větší škody domácím nenadělal.

Každopádně hra Sivassporu postupně ožila a v 72. minutě bylo vyrovnáno na 1:1. Gradel vyslal krásný křižný pas a Hakan Arslan k zadní tyči překonal brankáře Frashëriho. Za dalších devět minut přišel pro domácí obrovský šok, protože Sivasspor překlopil skóre na svojí stranu. Střelu Çiftçiho zpoza šestnáctky jemně tečoval Karol Angielski do branky, a tak mohla propuknout turecká radost. Sivasspor ve zbytku zápasu výsledek ubránil a z Kosova veze tři body.

Více informací k zápasu

CFR Cluj - Slavia Praha 2:0

13.10.2022 18:45

Góly: 11. Ciprian Deac (pen.), 84. Yuri Matias

Slávisté prohráli na hřišti Kluže 0:2 a v tabulce skupiny G Evropské konferenční ligy si vůbec nepolepšili. Slávisté navíc nedokázali skórovat již více než 330 minut. Sešívaní čelili v Rumunsku stejně jako před třemi lety penaltě, tehdejší hrdina Ondřej Kolář ovšem tentokrát nebyl v 11. minutě úspěšný. Pokutovému kopu Cipriana Deaca předcházel zcela zbytečný faul Petera Olayinky, který se ve vlastním vápně uchýlil k akrobatickému pokusu o odkopnutí míče.

Pražská Slavia si procházela velmi těžkým obdobím. Víkendovou porážku na půdě Sigmy Olomouc ovšem musela rychle hodit za hlavu, jelikož ji čekala klíčová odveta s Kluží. Ta ovládla první vzájemný duel 1:0, čímž zamotala skupinu G, ve které měly všechny celky shodný počet bodů. Sešívaní tak potřebovali na rumunské půdě zcela nutně bodovat, aby se přiblížili postupu do vyřazovací fáze.

První šanci měla v deváté minutě Kluž. Kolář musel hlavičku Yuriho Matiase vytěsnit s pomocí tyče. Při následném rohovém kopu zasáhl Olayinka ve snaze vystřihnout nůžky jednoho z útočících hráčů do obličeje a Deac poslal hosty po 11 minutách hry z penalty do vedení. Sešívaní poté začali soupeře přehrávat, jejich tlak ovšem přibrzdilo čtvrthodinové přerušení hry kvůli zdravotní indispozici fanouška. Slavia po obnovení zápasu pokračovala v aktivní hře. Ve třetí minutě nastaveného času mohl srovnat David Jurásek, ale těžký střílený centr z blízka do odkryté branky usměrnit nedokázal. Svěřenci Jindřicha Trpišovského tak ve třetím utkání po sobě prohrávali v poločase 0:1.

Také po změně stran byli sešívaní jasně lepším týmem a soupeře téměř nepouštěli k míči. Dlouho se jim však nedařilo vyprodukovat střelu na branku. Pouze mimo postupně mířili Ibrahim Traoré s Tarasem Kačarabou a Stanislav Tecl na zadní tyči pro změnu nedosáhl na vysoký centr. Udeřila tak opět Kluž, která po ojedinělém protiútoku získala rohový kop. Rogerův centr si našel skvěle hrající Yuri Matias, razantní hlavičkou zvýšil v 85. minutě na 2:0 a definitivně rozhodl o osudu utkání.

Slavia tak nezvládla ani odvetu a zaznamenala již třetí soutěžní porážku v řadě. Konferenční liga bude pokračovat 27. října. Pražané se střetnou s Ballkani, Kluž svede bitvu se Sivassporem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.CFR Cluj (ROU)42114:27
2.Sivasspor (TUR)42117:67
3.KF Ballkani (KOS)41128:94
4.Slavia Praha (CZE)41124:64
Skupina H

Žalgiris Vilnius - Pyunik Jerevan 2:1

13.10.2022 21:00

Góly: 23. Fabien Ourega, 42. Renan - 78. Aras Özbiliz (pen.)

Pjunik nedokázal navázat na svoje týden staré vystoupení proti Žalgirisu. Domácí si dokázali zapsat své první branky v rámci hlavní fáze Konferenční ligy, uzmuli na své konto taktéž své první vítězství a reálně se vrátili do bojů o postup do play-off. A jelikož Slovan krátce předtím remizoval doma s Basilejí, jeví se situace v uskupení písmene H poměrně hodně vyrovnaně.

Přesněji hovoříme o pouhém tříbodovém rozdílu, který dělí první a poslední příčku v tabulce. Z té se sice litevský výběr ani po tomto úspěchu nevyhrabal, může být každopádně spokojený a těšit se ze skutečnosti, že solidně drží krok se všemi svými soupeři před vyvrcholením, které je na programu na přelomu října a listopadu. Vlastně to samé tvrzení platí, přestože se v tomto utkání musel nakonec před svým konkurentem sklonit, též pro podceňovaný jerevanský celek.

Na velmi těžkém terénu se domácí gólově prosadili jako první, a to ve 23. minutě, z halfvoleje totiž usměrnil balón přesně na tyčku Ourega, jemuž asistoval Renan Oliveira. A ve 42. minutě se Renan Oliveira zapsal sám na listinu střelců, přebral míč po Oyewusim a zacílil ho tvrdě ze střední vzdálenosti do spodního rohu brány. Hosté stačili v 78. minutě už jen mírnit následky finálního nezdaru. Bránící Ljubisavljevič ve vlastním vápně stáhl k zemi Diopa, sudí Xhaja se nebál nařídit pokutový kop, jenž proměnil Özbiliz, další gól však Pjunik prostě nezaznamenal.

Více informací k zápasu

Slovan Bratislava - FC Basilej 3:3

13.10.2022 18:45

Góly: 45+2. Vladimír Weiss (pen.), 49. Juraj Kucka, 53. Aleksandar Čavrić - 29. Darian Males (pen.), 65. Andy Diouf, 72. Andi Zeqiri

ŠK Slovan Bratislava vo štvrtom kole skupinovej časti Európskej konferenčnej ligy výborne otočil nepriaznivé skóre proti Bazileju, aby so švajčiarskym tímom napokon na Tehelnom poli iba remizoval 3:3 (1:1).

Vo ôsmej minúte sa na hrote ocitol Čavrič. Dostal prihrávku od Lovata, a z veľkého uhla trafil Salviho. V 26. minúte po zákroku Abenu na Finka odpískal hlavný rozhodca jedenástku proti Slovanu. Males oklamal Chovana, keď ho poslal na ľavú stranu, zatiaľ čo zakončil do stredu brány. Bazilej sa ujal vedenia 1:0. V 33. minúte lopta prešla cez Kankavu a Chovan musel vyraziť prudkú strelu Finka. V 43. minúte Čakvetadzeho technická strela mierila k vzdialenejšej žrdi, ale Salvi ju dokázal vyraziť na rohový kop. V nadstavenom čase prvého dejstva Čakvetadze preniesol hru oblúčikom na Kucku. Ten sa najprv pošmykol, no pokračoval ďalej do šestnástky, kde ho Millar fauloval a pokutový kop zahrával tentoraz Slovan. Vlado Weiss mladší loptu z bieleho bodu napálil do stredu brány. Salvi sa jej jednou rukou dotkol, no tá bola prudká a skončila v sieti - 1:1.

V 49. minúte centroval od rohovej zastávky Čakvetadze. Kucka si našiel priestor na prednej žrdi, vyskočil a na jeho hlavičku k pravej žrdi Salvi nedočiahol. Slovan tak otočil skóre a viedol 2:1. V 50. minúte Kašia zvládol dôležitý súboj v šestnástke proti Ndoyemu. V 53. minúte sa Slovan na dve prihrávky dostal do zakončenia. Pauschek prihral Barseghjanovi, ktorý hneď dával na hrot Čavričovi. Jeho rýchlosť na obranu hostí platila, Čavrič dokázal prehodiť aj brankára Salviho, ktorý vyštartoval proti nemu - 3:1. V 56. minúte strieľal spoza šestnástky Millar. Švajčiarov pokus bol ešte tečovaný. Chovan sa nenechal pomýliť a pohotovo loptu vyrazil. V 61. minúte priamy kop zahral Frei. Zakrútil ho do ľavého horného rohu, no Chovan tam bol v pravý čas. V 65. minúte bol Diouf na trávniku iba pár sekúnd a hneď sa zapojil do útočnej akcie. Dostal prihrávku do šestnástky od taktiež čerstvého Amdouniho, kde najprv neprestrelil Kašiu, no na druhý pokus hlavou zasunul loptu do siete - 3:2.

V 72. minúte skóroval ďalší striedajúci švajčiarsky hráč. Diouf dostal prihrávku na pravú stranu. Prihral pred bránu, kam si nabehol Zeqiri a pred Chovanom loptu nohou usmernil do cieľa - 3:3. Po troch nadstavených minútach hlavný arbiter zápas ukončil. ŠK Slovan Bratislava môže iba ľutovať, že v druhom polčase neudržal veľmi sľubný dvojgólový náskok a s FC Bazilej iba remizoval 3:3. Belasí ostávajú na treťom mieste tabuľky, dva body za vedúcim Bazilejom i druhým Pjunikom Jerevan. Ich situácia je však v týchto chvíľach oveľa nádejnejšia ako po prvých dvoch dueloch.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)42117:67
2.Pyunik Jerevan (ARM)42026:56
3.Slovan Bratislava (SVK)41215:55
4.Žalgiris Vilnius (LTU)41122:44

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele